Szegasztok!

Mindig is gondolkodtam azon, hogy az anime piac miért nem mer többször hozzányúlni történelméhez vagy szépirodalmi kincseihez, amikor már csak azokból egy tengernyi jó animét ki lehetne hozni. Úgy néz ki, hogy a Science SARU stúdió is hasonlóan elmélkedett eme ötleten, s valaki felkiáltott náluk: "Miért is ne! Ott van például a legendás Heike Monogatari, miért ne csináljunk belőle animét?! Hajrá gyerekek! Csapjunk a wasabi tálba!". Feltételezhetően így (is) születhetett meg 2021 egyik legkellemesebb animéje számomra.

Ma a 2021-es Heike Monogatari animéről írok nektek!

(Az összes eddigi írásos anime kritikáink itt olvasható)

119979.jpg

A Heike Monogatari eredetileg egy 1330-as években íródott japán háborús krónikák, illetve eposzi történet volt, melyet Akashi Kakuichi nevéhez kötődik. A mű, melyből később rengeteg könyv és videojáték készült, messze az egyik legismertebb és legközkedveltebb japán történet lett a világon. 

2016-ban készült egy japán novella is, melynek eredetéről csak nagyon keveset találtam, azt is főleg az eredeti mű wikipédiás oldalán is csak említés szintjén. Illetve, hogy a Science SARU, Yamada Naoko rendezésével inkább eme 2016-os novellát vette alapul, mintsem magát az eredetit, de kisebb változtatásokkal nem számítva hozza az eredeti mű történetét és hangulatát, de erről majd később. Az anime 11 részes és műfaját tekintve történelmi, háború, dráma és akció.

h-2_1.png

A történet Japánban játszódik és cselekménye főleg az 1180 és 1185 között zajló Genpei Háború idején zajlik. A történet a nagy hatalommal bíró Taira klán történetét meséli el, annak felemelkedését és elkerülhetetlen bukását, valamint hogyan tépázta meg eme háború japánt és annak lakosságát. Eltérés az eredeti műtől, hogy itt kapunk egy új karaktert, Biwa személyében, akin keresztül (is) láthatjuk a 12 századi japánt és a Taira család fejlődését, miközben Biwa is próbál rájönni, hogy ki is ő valójában.

A történet már önmagában csillagos ötös, hiszen nemcsak, hogy egy valódi háborús történetet mutat be az anime, hanem egy erős drámát is, hogy hullik darabjaira a Taira család. Vannak, akik szerint Biwa fölöslegesen van benne, talán még igazuk van, de ezt betudom a 2016-os novellának, valamint egy picikét megbocsáthatóbb, hogy szerettek volna valami extrát hozzáadni az eredeti történethez.

Ami viszont NEM bocsátható meg, az az anime hossza! 11 rész... ennél SOKKAL több részesnek kellett volna lenni! A kapkodás pedig valahol a 8-ik, illetve 9-ik résznél már érezhetővé válik! Nem értem, miért nem lehetett volna 13, vagy 24-26 részes is akár, hiszen még az 2016 novella szintjéhez képest is lett volna bőven tartalom és akció, amit belerakhattak volna, s bár igaz, hogy ma már versenyt űznek abból, ki tud minél több tartalmat beleerőszakolni egy-egy epizódba, de ami mondjuk sikerült egy Devilman remake esetében, az nem biztos, hogy jól áll egy kisebb változtatásokkal rendelkező adaptációhoz.

A látvány érdekes, de gyönyörű! Látszik, hogy a régi japán rajzokat és azoknak hangulatát akarták visszaadni, ráadásul még működik is, kellemesebb és jobb volt a szememnek, mint a mai legtöbb "shonen anime" látványa akár csak állókép vagy promóciós kép formájában. Ezért is szeretem a Science SARU-t, mert ők rajzolás terén mernek nem "LSD-szivárvány-csillogás" látványt kreálni, hanem letisztult festmény szerűt is akár, mely egyáltalán nincs ki hatással az animációra. A zenék, főleg az opening - mely nálam ott van 2021 legjobb opening listáján - fülbemászóan kellemesek és remekül fokozzák a hangulatot.

A karakterekről nem sokat akarok beszélni, mert mindegyik megér egy misét. Először is szögezzük le: ebben az animében nincsenek valós gonoszok. Mindenkinek megvannak a motivációi és okuk arra, miért olyan, amilyen, valamint mindegyiküknek van egy szerethető meg egy rühellhető oldala. Egyedül talán Biwa az, aki "pozitív", de ő ugye nem akar beleavatkozni nagyon a Taira család dolgaiba, inkább csak külső szemlélő egészen az anime utolsó részéig. 

Milyen az anime hangulata? Egyszerűen kiváló! Még ha azt is beleszámítjuk, hogy vannak változtatások az eredeti műhöz képest főleg Biwa személyében és az utolsó két részben, tökéletesen tudja hozni a 12 századi japánt, a háborús hangulatot, valamint a hatalmi játszmákat is szépen mutatja be, melyekért főleg az árnyalt karakterek, a remek látvány és zenék a felelősek. Szóval a Heike Monogatari igazi dráma a javából. Viszont akik vígjátékokhoz és Weekly Shonen Jump féle Marvel matiné humorra vágynak, azoknak jobb, ha elkerülik, mert 1-2 jelenetet leszámítva nincs benne sok humor.

h-3_1.png

"Íme a világhírű magyar egészségügy dióhéjban."

Gondolom a legtöbb embert az érdekel, hogy bár az anime főleg a 2016-os novellát vette figyelembe, mennyire követi és hű az eredetihez képest. Erről sokat nem mondhatok, mivel 11 rész nem túl sok, így kemény spoiler lenne, de mint említettem a legfőbb "csatolt termék" Biwa személye, aki lehet szimpatikus, vagy nem. De amúgy 1-2 változtatást leszámítva abszolút hű egyetlen egy személy sorsát leszámítva, de hogy őszinte legyek, annyira nem zavaróak. 

De mint mondtam, az anime legfőbb bűne bizony a rövidsége, mert az eredeti ugye körülbelül 800 oldalas volt és az utolsó 3 részben nagyon érezhető a kapkodás. Nem tudom, miért csak 11 rész lett belőle, de hogy ez nagyon kevés volt és kihat az animére az sajnos tény.

h-1_1.png

Összefoglalva a 2021-es Heike Monogatari szerintem mindenképpen megéri a megnézést azoknak, akik szeretik a japán történelmet és szép irodalmat, valamint a drámát és a háborús animéket. 

Heike Monogatari

- Idő: 2021

- Rendező: Naoko Yamada

- Stúdió: Science SARU

- Műfaj: Dráma, Történelem, Háború, Akció

- Hossz: 11 rész                                                                                      

Ami Tetszett:        

- Festményszerű rajzolás.

- Árnyalt karakterek.

- Remek hangulat.

- Remek drámák.

- Kitűnő hangulat.

- Az első 8 rész remekül van megvalósítva.

- Nagyon érdekes történet egy klán felemelkedéséről és bukásáról.

Ami nem tetszett:

- 11 rész nagyon kevés volt és ez az utolsó 2-3 részben érződni is fog.

- Bár nekem nem volt bajom Biwa-val, sokaknak még lehet unszimpatikus eme "csatolt termék".

Értékelés:              

Százalék szerint: 86% = Jó

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8.5/10 = Jó

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5017767372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása