Sziasztok!

Bár a nyárnak lassan vége, a szezon még javában fut és mostanra már a legtöbb sorozatnak lement a jó fele , így ismét eljött az idő, hogy egy kicsit véleményezve legyenek azok a sorozatok amiket közösen vagy csak jómagam nézek. Igaz ami igaz, mostanában bevett szokássá vált, hogy minden érdekesebb sorozatot az őszi és a téli szezonba raknak be, felismervén azt a tényt, hogy nyáron az ember inkább más elfoglaltságot választ a nyaralás alatt, Sterencsére azért ebben a szezonban is akad bőven pár érdekesebb cím is, szóval nem is húzom tovább az időt. Lássunk is neki!

3577974.jpg

 

1: Zom 100 : Zombie ni Naru made ni Shitai 100 no Koto

ac6729b4a892d2382d11ae6cecf8fb0a.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 5. rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 5/10

 

Húhúúje, akkor kezdjük azzal a címmel aminek a véleményezése után már senki nem fogja tovább olvasni a cikket és már készítik a vasvillákat és a fáklyákat akárcsak az Attack on Titan, a SaO vagy a Dr. Stone esetében. De én akkor is kimondom.

Főszereplőnk Akira egy rabszolgasorsban robotoló céges alkalmazott aki már lassan 3 éve kialudni sem tudta magát rendesen, gyakorlatilag a munkahelyén él, a kollégái azon versengenek, hogy kinek van több túlórája a hónapban, a szerelme pedig a szemét főnökével dug. Mindez azonban megváltozik amikor váratlanul kitör egy zombiinvázió, hősünk azonban ezt megváltásképpen éli meg és máris listát készít azokról a dolgokról amiket meg akar tenni mielőtt ő is zombivá változik. 

Na most első hallásra ez a történet amekkora WTF-nek hangzik, még kifejezetten érdekes is hiszen egy baromi jó Haláli Hullák Hajnala-szerű horror-komédiát ígér. A valóság viszont az, hogy ez a sorozat a szezon egyik legnagyobb csalódása. A főszereplő nem szimplán unszimpatikus, hanem egy vernivaló kretén barom, a haverjáról nem is beszélve, a mellészegődő oldalborda a tipikus nagypofájú csaj aki nagyon nagyra van azzal, hogy ő felkészült a zombiapokalipszisre ( azzal, hogy zombis filmeket nézett btw), de mint ahogy mindig lenni szokott most is ő a legszarabb túlélő a csapatban, az " én jobbat tudok mindent szóval lehet engem békén hagyni" attitűdjétől meg szabályosan az az érzés fogja el a nézőt, hogy valaki csapja már pofán egy péklapáttal. De tudjátok mit? Ezt még el lehetne nézni. Nem kell minden szereplőnek szimpatikusnak lenni. De amit nem lehet megbocsájtani, az a humor. Ez az anime egészen egyszerűen, nem vicces. Persze szubjektív, hogy kinek mi a vicces, de a humor kimerül a pucér altest mutogatásban és más debil kreténkedésben ami a 2010-es évek Adam Sandler vígjátékait idézi. 

A zombis része még egész tűrhető, de a szivárványpacák mutogatása vér helyett lehet megint egy egy olyan dolog amit csak mi nem értünk mert nincs fejlett humorérzékünk mint azoknak akik szarrá hypeolják ezt az animét csak azért mert megint a főhős helyébe tudják képzelni magukat. Ez eddig borzalmas. Ellenben a mangaka másik művéből, az Alice in Borderland-ból készült élőszereplős sorozatot bátran tudom ajánlani mert az tényleg jó. Ez meg...csak egy kreténkedés.

2: Watashi no Shiawase na Kekkon

mv5bnwyxmgzhytetyjbimi00odeyltkwmgqtytqxntqzn2ixnmjhxkeyxkfqcgdeqxvynja5mdiymzu_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 10/10

És akkor a szezon egyik nagy csalódása után jöjjön az egyik legnagyobb meglepetés. Főhősnőnk Miyo egy szeretetmentes házasságból született lány aki mostoha körülmények között él a  saját házában. Cselédként kell élnie, az apja gyűlőli, a mostohaanyja és mostohatestvére Kaya pedig ott alázzák meg és rúgnak bele ahol csak tudnak. Egy nap azonban kénytelen elhagyni a házat és egy szintén elrendezett házasság keretein belül hozzámenni egy Kudou Kiyoka nevű férfihez aki arról híres, hogy eddig minden menyasszonyát kidobta. Persze a családokat önös érdekek fűzik az egész színdarabhoz, ám a gebasz akkor üt be amikor a két fiatal ténylegesen elkezd egymásba szeretni és egyre jobban kijönnek egymással, ami persze senkinek nem tetszik, főleg nem Miyo családjának akik mindent megtesznek, hogy a párt szétválasszák. Persze Kiyoka se tegnap jött le a falvédőről és titokban nyomozni kezd Miyo családja után és a titkok amikre rájön szép lassan minden igazságot felfednek.

Igen, aki életében látott már olyan mexikói vagy brail szappanoperákat mint a Rosalinda, Marimar, Esmeralda és még sorolhatnám akkor azoknak ismerős lehet az alapszitu, de van itt még némi Nyomorultak és Hamupipőke utánérzet is ami persze abszolút nem baj. A sorozat ugyanis valós emberi drámákat és érzelmeket mutat be némi fantasy-val megspékelve ami nem megy a cselekmény rovására hanem szépen belesimul és a részévé válik. A két főszereplő a szezon legjobb főszereplőm párosa, Miyo családja pedig kvázi az itteni Dursley famíliának felel meg. Emelett a látány az 10/10-es, a zenék kiválóak, a szinkronhangok pedig remekelnek. Nem is kétséges, hogy ez az a sorozat amit látni kell. Fel azonnal a must see listára.

3: Rurouni Kenshin 2023

anime-rurouni-kenshin-moi-se-len-song-vao-thang-7.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 24 rész

- Eddig látottak alapján:  8/10

Tisztázzunk valamit már az elején: Az eredeti Kenhsin animéről én az égvilágon semmit sem tudok, csak annyit, hogy létezik, 96 rész csak az alapsorozat , van egy rahedli folytatása és filmje és mindenki úgy hivatkozik rá mint a legjobb szamurájos anime....., kb a 60. részig, utána már szar az egész mert szét van fillerezve a rosszabbik fajtából. Talán egyszer arra is sort kerítek ha lesz annyi szabadidőm, de az biztos, hogy az idei reboot széria eddig meglepően jó. Hűen követi a mangát, gyönyörű a látványvilág, fluidak a harcok, érdekesek a karakterek , bár eddig nem igazán történt sok minden, de hát gondolom csak később fog beindulni a sztori. Meglepően kielégítő anime amit jó nézni.

4: Undead Girl Murder Farce

undead-girl-murder-farce-q8yt69c7py3b60ztvuqauvx8xvz2adzzwhlect6zc0.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 13 rész

- Eddig látottak alapján: 7.5/10

 

A szezon furcsa körítéses detektíves anime sorozata , amiben egy hallhatatlan hölgy, név szerint Aya egy kalitkába zárva utazgat a világban cselédjével Shizuku-val és nyomozótársával, az AHS : Freak Show szerű cirkuszból meglépett fél démon-fél ember férfival Tsugaru-val és rejtélyes gyilkosságokat vagy eseteket oldanak meg. Lényegében ennyi a sztori. Nem egy nagy eresztés az anime, de aki szereti például a Black Butlert annak feltétlenül ajánlom, hogy nézzen bele. 

5: Jidou Hanbaiki ni Umarekawatta Ore wa Meikyuu  wo Samayou

poster-jidou-hanbaiki-ni-umarekawatta-ore-wa-meikyuu-wo-samayou-64a5895bb2bd3-370x520.png

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 6/10

A szezon furcsa körítéses isekai animéje. Névtelen főhősünk halálát egy rázuhanó italautomata okozza, így természetesen egy automata képében reinkarnálódik egy basic fantasy világba, ám mivel mozogni nem tud, beszélni meg csak annyira képes mint a rendes automaták ezért folyamatosan az emberek segítségére van utalva, akik viszont hamar megkedvelik mivel bármilyen automatává képes átávoltozni, így bármit meg tud adni nekik amit csak szeretnének. 

Nem kertelek, ez egy baromi szórakoztató anime, persze csak a műfajához képest. Nagyon szórakoztató látni ahogy  a szereplők a csak Boxxo névre hallgató automatát használják a harcokhoz, vagy éppen az onnét vett ételekkel és italokkal ünnepelnek. A narrálás ugyan elég fárasztó tud lenni, de még pont nem megy át teljesen idegesítőbe, a karakterek is szerethetőek , szóval heti egy részt végignézni nem olyan vészes ebből az animéből. 

6: Dark Gathering

anime-dark-gathering-se-ra-mat-vao-mua-he-2023.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 25 rész

- Eddig látottak alapján: 8/10

Főhősünk Keitarou képes látni a szellemeket , de semmit sem utál jobban náluk . Egyszerűen csak élvezni szeretné az iskolás létet, terveit azonban szempillantás alatt tönkreteszi egy furcsa öltözékű, ijesztő szemű és folyamatosan ugyanabban a lélektelen hangnemben kommunikáló kislány Yayoi , aki szintén képes látni a szellemeket. A lánynak azon felül, hogy elkapja a világunkban ragadt gonosz lelkeket  más célja is van, ugyanis mindneképpen meg akarja találni az anyját akit ezen szellemek raboltak el. A srác tehát végül belemegy a dologba és gyerekkori barátjával Eiko-val kiegészülve , aki fülig szerelmes belé belevág a szellemvadász kalandokba, miközben a két lány is ott szivatja ahol csak tudja. 

Jó horror animékből nem lehet dunát rekeszteni, de ennek az animében a képében végre kaptunk egyet. A soorzat folyamatosan lavíroz a Bújj Bújj Szellem, a Jigoku Shoujo és a Ghost Hunt hangulata között, az esetek tényleg ijesztőek, emellett technikai oldalon is jól vizsgázik az anime. Igaz ami igaz, most még csak epizódikus történetmesélés megy, a nagyobb balhék gondolom csak később jönnek, de ez a sorozat már most jobban megfelel a horror műfajnak mint más anime az utóbbi időben. Érdemes belenézni.

7: Uchi noo Kaisha no Chiisai Senpai no Hanashi

uchi_no_kaisha_no_chiisai_senpai_no_hanashi_full_3924761.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 5 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 8/10

Egy újabb irodás romantikus vígjáték amiben főhősünk Takuma, egy frissen a céghez kerülő alkalmazott és annak a betanítójával, a kistermetű, de nagymellű és elég gyerekesen viselkedő Shiori  amolyan barátság extrákkal kalandjait nézhetjük miközben az egész iroda azon van, hogy őket összehozzák egymással , mert csak az nem látja, hogy szeretik egymást aki vak. 

Remek vígjáték anime ami főleg a helyzet és félreértéses poénokra épít, de a szereplők maguk sem százasok teljesen , így már ők is a puszta megjelenésükkel képesek bonyodalmat okozni. Nagy dolgokat nem kell várni tőle, de heti egy rész megnézése kót fog tenni a közérzetnek. 

8: Shinigami Bocchan to Kuro Maid S2

90ers6zkuhclcvepvadrxhmy6iw.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 7.5/10

Folytatódik az elátkozott úrfi és nagymellű szolgálólámyának a kalandjai, ami ezúttal már azon tény köré épülnek, hogy az úrfit sújtó átkot talán nem ártana végre megtörni, hogy ők ketten összejöhessenek végre, visszaköltözhessenek a családi házba és a családban is rendeződhessenek végre a dolgok. 

Elég furcsa ez az anime. Az egy dolog, hogy csigalassan halad a sztori és eddig többet fogllakoztunk a mellékszereplők szerelmi életével mint az átoktöréssel, de mivel a manga az 200 + fejezet hosszú így ezen nem akadok fent. Az már rosszabb, hogy a főgonosz boszorka Daleth teljesen máshogy, sőt, értelmetlenül viselkedik az előző évadhoz képest.  Lehet, hogy ennek lesz valami alapja, de eddig nem nagyon derült ki fontosabb komoly az átokkal kapcsolatban, max annyi, hogy ezt csak Sharon tudná megtörni, de őt ehehz fel kell támasztani először. Remélem azért lassan beindul az anime, bár eddig nem is a vészes kategóriár erősíti. 

9: Dekiru Neko wa Kyou mo Yuutsu

dekiru-neko-wa-kyou-mo-yuuutsu-e02b3f2d48.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 13 rész

- Eddig látottak alapján: 8/10

 

Főszereplőnk Saku a kedves, vonzó és fiatal irodai munkáslány aki azonban teljesen életképtelen, a lakását is csak a macskájával Yukichi-vel osztja meg. Igen ám, csak hogy ez a macska nem átlagos macsek. Két méter magas, két lábon jár, ruhákat vesz fel, főz, mos, takarít, vasal, bevásárol, istenien főz és odavan az idolokért.

Igen, megint kapunk egy olyan animét ahol két teljesen eltérő személyiségű karakter kénytelen egy házban lakni és ez helyzetpoénok garmadáját jelenti, de az anime már magával a szituációval képes a néző érdeklődését felkelteni. Yukichi pedig gyakorlatilag a hátán viszi el a sorozatot az anti-Garfield jellemével és az emberszerű megnyílvánulásaival. Macskabarátoknak kötelező, de mások sem fogják megbánni.

10: Okashi na Tensei

okashi-na-tensei-ec3287eac8.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 2/10

 És ezzel is érkeztünk a szezon másik nagy csalódásához , ám a Zom 100-al ellentétben ez számomra rosszabb. 

Főhősünk egy kiváló cukrászképességekkel megáldott egyén volt egészen a haláláig amit az egyik versenyre készített cukorszobra okozott, és ahogy lennie kjell, egy fantasy világban reinkarnálódik egy noble család gyermekeként , de neki még most is csak azon jár az esze, hogy miképpen tudna a szenvedélyének, azaz a sütésnek hódolni. 

Amit ígért ez az anime az egy cukrász isekai, és én mint szakmabeli kifejezetten vártam ezt a sorozatot. Amit viszont kaptam egy Zs kategóriás isekai amiben minden, de téynleg minden dügunalmas, a cukrász része meg kimerül annyiban, hogy a 2. részben 2 perc alatt összeütnek egy almás pitét. A amradék részben meg banditákkal harcolnak, szerelmi kísérletezés megy, leánykérés szóval olyan dolgok amikre egy cukrász animében kurvára nem kíváncsi senki. Mintha a mangaka kitalálta volna, hogy ő most csinál egy isekai sztorit, a cukrászat lesz a körítés, de ahhoz meg segghülye így nem is foglalkozik vele. Ez egy katasztrofálisan angy átverés és ezt nem tudom megbocsájtani neki. Egyedül az opening zene értékelhető, de mindne más a kukába való mint egy elrontott torta. 

11:  Ai no Idenshi

ainoidenshi03.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján:  5.5/10

Főszereplőnk Hikaru orvos egy olyan világban ahol az emberek már képesek mesterséges szerveket, vagy éppen robot alkatrészeket magukba építtetni, hogy ezáltal növerjék a teljesítményeiket, vagy más módon felhszanálni a technikai vívmányokat. Ő maga pedig ezen emberek gyógyítja , vagyis inkább szereli meg újra, legtöbbször újraindítással vagy vírusírtással, miközben a sorozat amolyan Black Mirror módjára próbál meg kritikát mondani a technológiai fejlettségről. Ez a történet jól hangzik, csak az vele a baj, hogy a sorozat ezt nagyon lightosan kezeli és nem mer mélyebben belemenni a krititába hogy azt az előbb említett sorozat teszi. Emiatt pedig nincs igazán súlya  a történeteknek és a végkifejletüknek amik nem rosszak, de jobban is fel lehetett volna őket használni. Eddig egy kihagyott ziccernek érződik az anime, de közel sem rossz vagy nézhetetlen.

12. Ayaka

8800b002f47ce561fb84983300d89745.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 7 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 4/10

 

Főszereplőnk Yukito visszatér gyerekkorának a helyszínére amiből kvázi semmire sem emlékszik, ám elég hamar megtalálja a baj. A négy szigetből álló helyen ugyanis nyüzsőgnek az Aramitamáknak nevezett gonosz lények akiket a sziget különleges képességekkel megáldott lakóinak kell megállítaniuk, ám közben egy sokkal nagyobb baj is készülőben van, ugyanis a négy sárkány közül a tűzsárkány újfent feléledni készül és ha felébred akkor mindnekinek nagyon rossz lesz , így őt sem ártana megállítani mint ahogy azt Yukito apja is tette 15 évvel korábban

Ezzel az animével nem is az a baj elsősorban, hogy egy orbitális kliséhalom és egyetlen eredeti ötlet sincs benne. Még csak nem is az, hogy itt is működik a shounen energy, vagyis ha főszereplő vagy és legendás volt az apád akkor te magad alapjáraton képes vagy mindenre gyakorlás nélkül is. Nem. A legnagyobb baj az, hogy ez az anime vérkomolyan veszi magát miközben ordít róla, hogy mintha egy 10 éves animerajongó gyereknek a wattpados ötletét használták volna fel. Pont mint az Ittoki esetében. A látvány ocsmány, a karakterek idegesítőek, izgulni pedig egy percig sem lehetn senkiért. Egyedül az opening zene az ami tényleg jó, de ez anime egyszerűen fájdalmasan blőd. 

13: Synduality : Noir

wgsdvajpeezclqv3xs2npwqy1lr.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 24 rész

- Eddig látottak alapján: 7/10

A távoli jövőben szinte az egész emberi faj kipusztult egy titokzatos eső következtében, és aminek következtében mutáns szörnyetegetk lepték el a földet. A megmaradt emberiség órisárobotkat , úgynevezett Coffinokat vezetve harcol ezen lények ellen amiket a Magus-nak nevezett android partnerük segítségével tudnak irányítani, illetve keresnek különféle krisályokat és ásványokat amiket jó pénzért tudnak értékesíteni.

Főhősünk Kanata is egy ilyen pilóta aki az egyik ilyen körút alkalmával rálel az emlékeit vesztett Noir nevű Magus lányra akivel aztán társulnak is, így a srác egyre jobb pilótává válik, míg Noir azon van, hogy megtudja, hogy pontosan ki is ő és honnan jött.

Nem hittem volna, hogy valaha ezt mondom, de a sok tucat isekai meg fantasy mellett egyszerűen jól esik egy ilyen Code Geass / Eureka 7 / Aquarion szerű robotos animét nézni aminek köze sincs a Gundam-hoz. Nem egy nagy eresztés a sorozat, de egész egyszerűen jó nézni. Szép a látvány, a CGI is elfogadható, a karakterek érdekesek, jó a humor és a zenék is kellemesek és emellett áraszt magából egy olyan feel good féle retró érzést is magából. Érdemes adni neki egy esélyt. 

 

14: Hyakushou Kizoku

hyakushou_kizoku-cover.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 6 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 8/10

 

Na és a végére hagytam egy igencsak érdekes darabot. Ez az anime ugyanis nem másnak mint Arakawa Hiromunak, a FMA-nak, a Gin no Saji-nak , a felújított Arslan Senki mangának és a Yomi no Tsugai-nak a mangakájának azon élményeit mutatja be mikor még egy farmon dolgozott a befutása előtt. Ezáltal megismerkedhet a néző a farm felépítésével, a farm körüli teendőkkel , illetve az állat és növénygondozással is. Az mondjuk egy kihagyott zivccer szerintem, hogy a főszereplőnek nem Arakawa adja a hangját, de ezen felül ez egy kellemes kis rövid, alig 5 perces részekből összeálló sorozat. 

Nos ennyi lett volna a 2023-es nyári watchlist, legalábbis azokról amiket együtt vagy csak én nézek. Ha szerintetek kihagytam valamit akkor nyugodtan jelezzétek, a legközelebbig pedig Sziasztok! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr7018194691

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

supermario4ever · https://lnk.bio/supermario4ever 2023.08.19. 23:41:31

Ezek közül csak a Zom100-at nézem és sajnos egyet kell értsek veled. Pedig pont az volt a gondolatom az első részeknél, hogy akár még innovatív is lehetne, mert a zombiapokalipszis, mint horror, olyan volt, mintha megmutatta volna, hogy milyenek az emberek belül. Eleinte azt gondoltam, hogy ez az anime egyfajta társadalomkritika lesz a japánok felé, de tényleg átment egyfajta kretén humorba. Borzasztóan sajnálom, pedig az első rész alapján azt gondoltam, hogy van benne potenciál.

xx18Rolandxx 2023.08.20. 16:25:44

@supermario4ever: Mondjuk én már rájöttem arra, hogy miért hypeolják olyan sokan ezt is. A zombis műfajnak alapból megvan a rajongótábora, a főszereplő pedig itt is direkt úgy lett megalkotva, hogy megcélozzon egy bizonyos réteget. Jelen esetben itt a főszereplő egy agyondolgoztatott, a főnökei által szivatott átlagember aki hirtelen megkapja a lehetőséget, hogy azt csináljon amit csak akar hiszen már úgyis tök mindegy mi történik a zombiinvázió miatt. Ennek a helyébe szintúgy bele tudja képzelni magát az egyszeri átlagnéző.

supermario4ever · https://lnk.bio/supermario4ever 2023.08.20. 19:31:40

@xx18Rolandxx: Pontosan, hiszen hányan gyűlölik a munkájukat? Hányan vannak azok, akik hasonló szabadságról álmodoznak? És még a zombiapokalipszis is áll, mert azokon a munkahelyeken, ahol dolgoztam, láttam jó néhány olyan embert, aki tényleg zombi állapotban volt, egy-két munkahely tényleg olyan volt, mintha zombiapokalipszis lett volna.
Eleinte úgy értelmeztem az animét, hogy ezt képezi le, és azért láttam az elején nagy fantáziát a történetben, mert a srác lényegében a sok zombi mellett is önmaga maradt meg. Ezzel is sokan tudhatnak azonosulni. Borzalmasan nagy kár, hogy ennyire elment az egész történet, nagyon jó dolog is kisülhetett volna ebből.

kossza 2023.08.27. 14:50:38

Akkor a Zom 100 megy is a megnézendő animék listájáról, viszont a Uchi no Kaisha no Chiisai Senpai no Hanashi-ra kíváncsi lettem, a leírás alapján valami hasonló lehet mint a szintén most futó Shiro Seijo to Kuro Bokushi.
süti beállítások módosítása