Szegasztok!

Boldog 2018-at mindenkinek! Eltelt egy év és itt az idő, hogy elmondjam, melyek voltak szerintem 2017 legjobb, legrosszabb, legtúlértékeltebb animéi, valamint mely animék voltak számomra a legnagyobb csalódások.

Akkor foglaljuk össze a 2017-es évet!

86473.jpg

Kezdjük a Legjobb animékkel! Sok jó anime volt az idén, így nehéz is volt kiválasztani a Top 5 legjobbat. Úgy hogy legyen inkább az idén Top 10 Legjobb Anime kategória! ;)

2017 Top 10 Legjobb Animéi

10.Helyezett = Shokugeki No Souma: San No Sara

88434.jpg

Minding is szerettem a főzős animéket, s habár nem azt mondom, hogy a SNS a legjobb főzős anime a világon, de hogy 2017 egyik legjobb animéje, az biztos! Ami a legjobban megfogott, az a humor volt ismét. A "Hold Fesztiválos" rész volt a kedvencem az összes közül. Ha értékelnem kéne, akkor 8/10.

9.Helyezett = Shoujo Shuumatsu Ryokou

88321.jpg

Idén rengeteg "cuki külsejű, de mély témával megáldva" anime volt terítéken, amik elsőre nem érdekeltek, majd mégis rávett a lélek, hogy nézem meg őket. S bizony, nem bántam meg! A Shoujo Shuumatsu Ryoukou egy remek, hangulatos anime, mely 2 lány történetét követi egy igen csak leamortizálódott világban. Az egyetlen problémám az volt vele, hogy kicsit lassan indult be a történet. 8.5/10. Kritika január végén!

8.Helyezett = Re:Creators

85469.jpg

A Re:Creators egy "se veled, sem nélküled" sorozat volt számomra, mindig megvolt a magam véleménye, minek, mikor kellett volna lennie, de végezetül egy szórakoztató, ötletes alkotás maradt számomra. Ami tetszett, hogy a "főhősnő", Selesia, nem élte túl a történetet, ami nagyon új volt számomra, mivel ha meg is halnak, azok általában legfeljebb az utolsó részben hunynak el. Illetve amennyire érdektelennek találtam a fő gonosz csajt, úgy kedveltem meg az halála előtti pillanatban. Mamika halála megrázott, viszont az őt "helyettesítő" Hikayu annyira kellett, mint hörcsög ürüléknek a pofon. Blitz "megtérülése" meg még a Naruto-s Nagato-énál is nagyobb facepalm volt. Ennek ellenére élveztem minden hibája ellenére. 8.5/10.

7.Helyezett = Sagrada Reset (Sakurada Reset)

84470.jpg

Eme anime egy 2009-től 2012-ig futott Light Novel alapján készült, s szerintem szép munkát végeztek. A setting érdekes, a történet egész jó, a karakterek 80%-a pedig szépen a szívemhez nőt (kivéve azok, akik nem, ők a maradék 20%). Túlságosan sokat nem tudok mondani, egyedüli negatívum, hogy voltak néhol igen lejtős részek, ahol kicsit unalmas volt. 8.5/10.

6.Helyezett = Inuyashiki

88471.jpg

Az Inuyashiki talán az egyetlen szuperhős témájú japán anime sorozat a szuperhős mainstream kezdete óta, amire azt tudtam mondani, hogy végre egy sorozat, ami nem a One-Punch Man-t akarha majmolni. A történet kicsikét gyengén indul, de ahogyan haladunk, egyre jobb és jobb lesz, a főszereplőt igen csak megkedveltem, a látvány szokatlan effektekkel volt megáldva de így is szép volt. Nekem sokakkal ellentétben az utolsó rész is bejött, szerintem illett az animéhez. 9/10

5.Helyezett = Shingenki No Bahamut: Virgin Soul

85564.jpg

Ha választanom kell, hogy a "Shingenki" animék közül melyik franchise az, ami megérdemli az odafigyelést, az kétségkívül a Shingenki No Bahamut. Már az előző szériák is fantasztikusak voltak és ez nem volt másképp a Virgin Soul-al sem! Az új főhősnőt igen csak kedveltem, cuki és aranyos volt. A világ továbbra is érdekes volt, a harcok meg fantasztikusak. Egy nagyon élvezetes anime! 9/10.

4.Helyezett = ACCA: 13-ku Kansatsu-ka

83776.jpg

Egy 2016-ban véget ért manga 2017-es adaptációja a Madhouse által. Egyszerűen imádom! A történet nagyszerű, a zenék élvezetesek, a karakterek fantasztikusak és a finálé mindent vitt! Eme műből egy komolyabb kritikát szeretnék majd írni februárban, addig is legyen elég annyi, hogy 9/10.

3.Helyezett = Ballroom E Youkoso

86739.jpg

Végre egy CGI anime, ahol elég munkát fektettek bele, hogy ne szúrja ki a szemem. De nem álltak meg itt. Kevés, NAGYON KEVÉS jó táncolós animét ismerek csupán, pedig már 520 animét láttam életemben (plusz X amiknek nem tudom a címét). A táncolós részek szépen ki vannak dolgozva mint a Yuri!!! On Ice-ban, a karakerek humorosak DE személyiségük elég mély hogy ne csak a humorra építkezzenek, a zenék meg első osztályúak! 9/10. Kritika szintén februárban!

2.Helyezett = Mahoutsukai No Yome (The Ancient Magus' Bride)

88476.jpg

Sokáig lenéztem a Wit Stúdiót, mivel sokáig kizárólag a Shingenki No Kyojin nevezetű túlértékelt animével foglalkoztak, s az egyetlen nem SNK címük is egy béna vizezett spin-off szerűként hatott. Viszont az MNY-vel sikerült elnyerniük elismerésemet! Habár még nincs vége az animének, könnyen kijelenthetem, hogy ez 2017 második legjobb animéje! A történet kiváló, a karakterek nagyon szerethetőek - kivéve a gonoszok, akiket cselekedeteik miatt szívből gyűlölök -, nagyszerű karakter drámák, szépen felépített világ. Egyszerűen kötelező mindenki számára, még azoknak is, akik nem nagyon vonzódnak sem a romantikus, sem a fantasy történetekhez. 9.5/10. Kritika amint vége lett az animének.

1.Helyezett = Made In Abyss

86733.jpg

Eme animéről már írtam kritikát, melyet jelenleg is fenntartok! A Made In Abyss 2017 legjobb animéje! Ajánlom a kritika elolvasását!

És akkor most jöjjenek 2017 legrosszabba animéi!

2017 Top 10 Legrosszabb Animéi

10.Helyezett = Ao Oni The Animation The Movie

81440.jpg

Amikor az ember már azt hinné, hogy nem lehet jobban kiherélni közkedvelt videojátékokat, akkor jön a Studio Deen és jól gerincen rúg téged. Eme szutyokról már Ragnafan írt ugyan egy kritikát, de hogy őszinte legyek: ez az anime mindig is emlékeztetni fog engem, hogy miért utálom a CGI animéket, főleg azokat, amelyek szó szerint 10 FPS-el megy. Messze elkerülni! 2/10.

9.Helyezett = Frame Arms Girl

86625.jpg

Legszívesebben kezére csapnék arra, aki ezt megcsinálta! Látszik, hogy a Girls Und Panzer animéket babérjaira akart törni, de csak annyit ért el vele, hogy egy se füle se farka animét alkotott, melynek annyi értelme van, mint megcsókolni egy gazella ánuszát. 2/10.

8.Helyezett = Clockwork Planet

85227_1.jpg

Eme animéről meg xx18Rolandxx írt. Ez egy rohadt unalmas, semmit mondó anime, aminek hiába jó a setting-e, az unalmas karakterek, a gyenge történet és a semmit mondó jelenetek hada maguk alá gyűrik. Eygedül a főhősnő, RyuZu tetszett, ő valóban egy jó karakter volt, de minden más. 2/10 és akkor még jó szívű voltam.

7.Helyezett = Hajimete No Gal

86826.jpg

Avagy a 10 részes fanservice maraton, ami nem szól másról, minthogy egy szánalmas véglény mindenáron elakarja veszíteni a V-kártyáját egy olyan lánnyal, aki talán a világ legszemetebb bitch girl hölgyeménye, aki valaha volt. Sztori nincs, karakterek meg pláne nincsenek, a zenék meg gagyik. Mondanom kell többet? 1.5/10. Kritika pár hónap múlva, ha rátudom venni magam, hogy újra végigszenvedjem.

6.Helyezett = Isekai Wa Smartphone To Tomo Ni

86794.jpg

Erről az erkölcsi fertőről nem tudok pozitívan beszélni. Tucat hárem történet egy tipikus A-1 anime főhőssel. 1.5/10. Kritika februárban.

5.Helyezett = Evil Or Live

87710.jpg

Tudni akarjátok, hogyan kell elkukázni egy éppen aktuális társadalmi problémáról szóló, ezáltal akár év animéje címért is ringba szállható történetet? Akkor az Evil Or Live-nél jobb "példát" nem is találhatnál! Gyenge történet, gusztustalan alpári "poénok" ("kedvencem" a szájból-szájba hányás a harmadik részben), Yukiteri-hoz hasonló "karakter devolúció" a főhős személyében, aki egy mindenkivel foglalkozó és jószívű "lúzerből" egy utolsó gerinctelen szemét kis sz*rházi lesz mert az olyan "deep", misztikusnak látszani akaró de totál sablonos karakterek és sorolhatnám. 1.5/10. S még messze a lista "dobogója"!

4.Helyezett = Ousama Game The Animation

88190.jpg

Az eredeti játékkal nem játszottam, viszont az anime önmagában is pocsék. Egyszerű tucat battle royal anime unszimpatikus karakterekkel, hülye történettel és "csavarokkal" és számomra a zenék is rosszak voltak. 1.5/10.

3.Helyezett = Hand Shakers

83395.jpg

Kész, a GhoHands stúdió egyszerűen nem bír magával! Az ember azt hinné, hogy a 2013-as Coppelion a GoHands stúdió elérte az abszolút mélypontot, de nem, 2017-ben is megakartak tenni mindent, hogy övék legyen egy "év legrosszabb anime" díj! A látvány ocsmány ronda, mintha egy születése óta LSD-én élő 5 éves gyerek rajzolta volna, a történet vérgyenge, a zenék szót sem érdemelnek. 1/10.

2.Helyezett = Dies Irae

86523.jpg

Eme 2017-es szörnyszülöttről nem tudok néhány sorban írni, szóval kritika várható belőle februárban. Igen, tudom, hogy lesz még "OVA adalék" is hozzá, de az olyan lesz, mint híg f*snak a taposás. 1/10.

1.Helyezett = Sin Nanatsu No Taizai

86621.jpg

Kritika itt. Nem akarok TÖBBET beszélni/írni róla! S tudjátok mi a legrosszabb? Hogy az otakuk annyira imádták ezt, hogy már készül is a folytatás.... kész, ez már az anime ipar halála!

Akkor most jöjjön egy érdekes lista, melyben arról az öt animéről írok nektek, melyek nem feltétlenül rosszak (de vannak olyanok is amik igen), de annyira túl vannak értékelve, hogy már Ricz-effektus akar uralkodni rajtam tőlük.

2017 Top 5 Legtúlértékeltebb Animéi

5.Helyezett = Juuni Taisen

87684.jpg

A Juuni Taisen az egyik legtúlértékeltebb battle royal animéje, amit valaha láttam. Minden létező battle royal anime hibát magában foglal és az egyetlen, amivel ki akart tűnni a többi közül az a látvány meg a mitológiával való dobálózás. Kár, hogy ez nem menti meg az animét. Elvégre hogyan is tudná, ami azzal indít, hogy a 12 harcosból egy már alapból halott, másik hármat meg kapásból megölnek az első 3 részben. Az egész anime 12 részes, szóval annyi idő van karakterépítésre, mint egy rosszabb filmnek. 4/10. Bővebb kritika január közepén.

4.Helyezett = Shingeki No Kyojin Season 2

84177.jpg

Alapból túlértékeltnek tartom az egész franchise-t, az meg, hogy úgy kezelték a második évadot, mintha valami messiás lenne meg kész vicc. Unalmas, a zenék dettó ugyanazok (az opening meg mintha egy remix változata lett volna a legelső opening-nek, az ending meg valami isszonyatos), egyedül a látvány meg 1-2 akció jelenet, de semmi több. 5.5/10. Ja és igen, MÉG MINDIG NEM JUTOTTAK LE A PINCÉBE!

3.Helyezett = Youjo Senki

82890.jpg

Eme animéről már írtam. S őszinte leszek: valami félelmetes, hogy mennyire túl van értékelve! Nem akarom elhinni, hogy egy "dark loli" képes elfeledtetni az anime összes hülyeségét és hibáját a nézők többségével! Ez olyan, mintha megbocsátanom a Platonic Heart összes világra szabadított szörnyűségét, csak mert az ending szép volt. 4/10 továbbra is.

2.Helyezett = My Hero Academia 2nd Season

85221.jpg

Olvasom a mangát, s mindig is azt mondtam: semmi eredetiség vagy egyediség, de egy élvezhető alkotás.

Erre meg mit csinál, mit mond pár "híres youtuber"? "Ez az anime feltámasztotta a Shonen műfajt"... aha... akkor sokat sejthetően a "halott" shonen-ből csinált a My Hero Academia egy "zombit".

Egyszerűen elképesztő, hogy ez az anime mennyire túlértékelt. Oké, hogy jelenleg a szuperhősök a mainstream, oké, hogy a japánok imádják a fake "anime iskola" settinget, ahol a valódi japán oktatással ellentétben nincsenek sem kötekedő hülye gyerekek, sem rosszindulatú tanárok, sem pedig agyon terhelt diákok, de a My Hero Academia annyira eredeti meg annyira "sablon gyilkos", mint a langyos víz.

Csak pár dolog: megrendezik a Chojin Olimpiát (Kinnikuman), illetve Mágus Játékokat (Fairy Tail) "Sport Fesztivál" néven, mely kb annyira izgalmas és eredeti, mint akármelyik tucat Tournament Arc. Semmi izgalmas, váratlan nem történik, Izuku ereje már eléri a sablonos "ott a Kyuubi" szintet, ahol is szellem/démon árnyak mentik meg a kibukástól (mint anno Naruto-t ugye Neji ellen). Aztán jön Todoroki, akinek a háttértörténete szerint azért nem használja az apjától örökölt erejét, mert az apja egy seggfej volt és eme ígéretet már több éve hordozza. Erre meg mit csinál, amikor az amúgy eleje óta tök közömbös, szinte egymásról semmit sem tudó Izuku-ról véletlenül megtudja, hogy Izuku kapcsolatban áll All Might-al? Hát persze, hogy átmegy Diablo-ba az Öngyilkos Osztagból és már az arc elején megszegi a több éves ígéretét! Ez igen! Még Diablo is tovább tartotta magát az ígéretéhez, mint ez a Gaara szökevény! Aztán meg persze átmegy megint nyámnyilába és pont akkor ragaszkodik az ígéretéhez, amikor pont nem kéne. Aztán jön az overhype-olt, "legendás" hős gyilkos Stain, aki papíron már több száz felnőtt hőst zúzott le 31 éves koráig.... aztán onscreen agyon veri és megalázz őt szó szerint három 14-15 éves hülye gyerek, akiknek nem csak fanszőrzete nincs még, de még a védő oltásaik sincsenek meg... és ez lett volna egy "legendás" alak? Már bocsánat, de ez olyan volt, mintha Zabuza-t Kakashi helyett Naruto, Sakura meg Pistike zúzta volna le! Ez lett volna egy jó gonosz? Akinek az egyetlen látott harca egy vereség? Hiába vágja a "fake hero" dumát, ha nincs mögötte semmi! Hogy vegyem így komolyan? S persze ott a "fiatal generáció mindig felülmúlja a következőt" arc, ahol is a 14-15 éves gyerekek bezúzzák a náluk jóval tapasztaltabb és öregebb tanáraikat 1-2 kivételével persze, ahol is Katsuki egyre jobban játssza az Uchiha Sasuke copy karaktert.

Szép a látvány? Talán. Jók az akciók? Ha ignoráljuk, hogy ki ki ellen harcol akkor igen. De ennyi. Tartalmilag egy gyenge, tucat, klisé sablon harcos akció shonen cucc. S egyes "youtuber"-ek szerint ez lenne a shonen animék "megmentője"? A MAL szerint ez az anime jobb, mint a Monster, a Code Geass, a Wolf Children vagy a One-Punch Man? NA EZ a túlértékelés piedesztálja! Nem az, ha egy cég reklámozza a saját termékét. 5.5/10. Írhatnék komolyabb, részletesebb kritikát is, de mivel szezonos animékről nem nagyon szoktam, így kérdéses. Ha lesz rá igény, akkor talán.

1.Helyezett = Sword Art Online Ordinal Scale

83811.jpg

Alcím: Sword Art Online a 2 Órás Dögunalom. Eme anime film 2 óra hosszú, de a néző minimum 5 órásnak fogja érezni. Nem, nem azért, mert olyan tartalmas, hanem mert annyira unalmas és pocsék!

1-2 harc kivételével semmi pozitívum nincs benne! A látvány a 2011-es anime szintjén van, a zenék pár kivételével mind gyengék, a karakterek pedig fárasztóak! A történet meg egyrészt látszik az írókon, hogy totál hülyének nézik a nézőket, mivel az új karaktereket úgy akarják beállítani mintha már a 2011-es anime első része óta ott lennének közben meg tudja mindenki, hogy max 1 hónapja találták ki az alkotók a film elkészítése elől, másodrészt meg tele van kiszámítható, áltudományos és felszínes monológokkal, melyet a film 2/3-át teszik ki! S akkor a film logikai hülyeségeiről még csak nem is beszéltem.

Az egy dolog, hogy a már lassan semmilyen szinten nem mérvadó MAL-on 8.15/10 áll ez a szemét, de Oscar díjra akarják ezt jelölni! Igen, idáig süllyedt a léc, hogy a világ legtúlértékeltebb, a HACK animéknek max a talpát nyaló SAO filmjét Oscar-ral akarják díjazni... MILYEN KATEGÓRIÁBAN? Legjobb látvány? 2011-es a látvány! Legjobb zenék? Van 2 dal, ami jó oszt csókolom! Legjobb történet? Sablonos, kiszámítható, tele logikai bukfencek armadájával! Ez az anime 2017 legtúlértékeltebb animéje! 2.5/10.

Végezetül jöjjön az a három anime, mely abszolút csalódás volt számomra.

2017 Top 3 Legnagyobb Csalódás

3.Helyezett = Jigoku Shoujo Yoi No Togi

86962.jpg

Amikor a Studio Deen bejelentette, ragyogó szemekkel vártam. Aztán jött a pofára esés és a kritikám róla. Jó anime is lehetett volna, ha nem 12 részes sorozatnak, hanem 6 részes OVA-ként dobták volna ki. Ez van.

2.Helyezett = Renai Boukun

84266.jpg

Imádom a mangát! Vártam az animét! De amikor megtudtam, hogy 13 részes lesz, akkor tudtam, hogy ennek nem lesz jó vége!

Több, mint 36-szor 40-45 oldalnyit mangát akartak 13 részbe erőszakolni, csak hogy ne legyen hosszú és hogy megfeleljen a jelenlegi "elvárásoknak". Eredmény? Rengeteg oldalnyi történet kimaradása, melyek közül magába foglal olyan humoros és vicces jeleneteket is, mint pl amikor Akane egy gepárddal küzd meg. Nem kellett volna engedni. Jobb lett volna, ha 24-26 részes lett volna, s akkor minden belefért volna. Így viszont.

1.Helyezett = Nanbaka 2nd Season (ONA)

83263.jpg

Amikor egy vígjáték sorozat úgy gondolja, legyünk shonen harcosabb és "mélyebbek". Így született meg egy unalmas folytatás a Nanbaka szériában. Habár a humor jelen volt, több időt szántak visszaemlékezésekre, shonen harcokra és "komolykodásra". 5/10.

Szóval ilyen volt számomra a 2017-es év animék terén! S nektek mik voltak a legjobb, legrosszabb animék? Mik voltak szerintetek a legtúlértékeltebbek, illetve a legnagyobb csalódások?

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr813537695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lavirintos 2018.01.03. 15:10:23

Hol van az Ero-manga Sensei? hogy merted kihagyni azt a mesterművet :D

Hunterbey 2018.01.03. 17:42:34

Ebből látszik, hogy mindenkinek más az ízlése, mert az egész lista utolsó előttiig gondoltam, hogy mi miért kedvelsz vagy nem kedvelsz, de az utolsó egyenesen sörétes lövés volt a tökeimbe. Nekem a Nanbaka az egyik kedvenc animém, pedig a humorán és lsd színein kívűl teljesen átlagos, így meglepődtem, hogy nem tetszett. De az tény, hogy a flashback gyakran retek unalmasak voltak(mint az 1.évadban a 7.rész), kivéve ha Nicoról van szó, ő lett az egyik legjobb karakter, pedig alig mutattak valamit a múltjáról, mégis sokkal jobb lett, mint a Qi-Upa-Liang trióé. Sajna az is probléma, hogy nem teljesen követi a mangát, mert fejezeteket hagy ki(pl.Uno-t sokkal jobban ismerjük, volt barátnőiről, stb.). De még így is jobb, mint pár shounen pl.Taboo Tatoo, vagy a Divine Gate csalódás hegy. De én a 3.évadtól sokkal jobban aggódok, mivel olyan szálak vannak, amit vagy hazavágnak, vagy pont jobb lesz, de ez Enkin, Jyuugon meg Hajimén múlik. De főleg Enki a joker. Nekem mindenesetre az egyik kedvencem mindkét évadja. :)
És tényleg, neked ebben az animében kik a kedvenc szereplőid és miért? Nekem Nico, Hajime, Honey és Trois.

xx18Rolandxx 2018.01.07. 17:50:58

Húha kolléga akkor egy kis véleményezés.

A legjobb listával 80%-ban egyetértek igazából egyedül a Soumával nem értek egyet. Az 1.évad tényleg jó volt de a 2.-at már nem fejeztem be pusztán azért mert már nem igazán fogott meg így a 3. évadot sem kezdtem el. Viszont öröm olyan címeket látni mint a Bahamut, az Inuyashiki vagy a Mahoutsukai no Yome utóbbi azért is meglepő mert a WiT stúdió olyan mint az A-1 a fantasy-kaland sorozataik szinte sose sikerülnek de ez tényleg baromi jó eddig. Az ACCA-ról amúgy én írtam már egyszer.

A Legroszabb lista. Ezzel 100%-an egyetértek. Ezek tényleg minősíthetetlenek , a Dies Irea például zseniális példa arra, hogy hogyan nem szabad VN-t adaptálni pláne akkor ha egy egész franchise épül köré mert a végeredmény olyan lesz mint a Donnie Darko vagyis senki de még maga az anime sem fogja érteni, hogy mi a hupilila fingról akar szólni. A Hand Shakers látványától meg konkrétan kihánytam a belem és akkor a többiről még nem is beszéltem. Az Isekai-t és a Hajimete no Gal-t 1 rész után dobtam.

A túlértékelt listával is egyetértek. Fingom nincs róla, hogy a MHA-n és az AoT-on mit esznek de a 2.évada az AoT-nek csak egy béna mangapromó volt semmi több. A SAO filmről meg már elmondtam a véleményem Ragna cikke alatt. A csalódás listához én még hozzá adtam volna a Zero Kara Mahou no Shou-t mert amilyen jól indított akkora blőd baromság lett a vége!

Mangekyo22 2018.01.08. 14:38:41

@Hunterbey: Uno és Hajime a kedvenceim. :)
süti beállítások módosítása