Sziasztok!

Élőszereplős anime adaptáció! Szerintem vagyunk egy páran akik ha meghallják ezt a kifejezést azonnal vérszemet kapnak , vagy csak a fejüket fogják, hogy mégis minek kell élőszereplős sorozattá adaptálni a kedvenc mangájukat vagy animéjüket? Ez pedig nem is alaptalan. Japánban mára már megszokottá vált, hogy a sikeresebb művekből mindig készül stageplay illetve élőszereplős sorozat is amik között azért vannak jobban sikerült darabok is mint például a Honey and Clover sorozat amit én jobbnak tartok még az animénél is, vagy ott van a Sailor Moon és a Japán Death Note filmek. Viszont amiknél teljesen jogos szokott lenni a felháborodás, azok az Amerikai élőszereplős anime adaptációk. Kezdve a hírhedt Dragon Ball Evolúción-tól, a Netflixes Death Note-on át a közelmúltban csúfos kudarcot vallott Cowboy Bebop-ig bezárólag az összes md egy csúfosan félresikerült alkotás lett, és akkor még meg sem említettem a Hokuto no Ken és a Crying Freeman filmeket. Ezek az adaptációk legtöbbször azért nem működnek mert a készítők egész egyszerűen vagy nem értik az alapművet, vagy pedig nem is érdekli őket, hogy értsék és csupán a bevétel lebeg a szemük előtt.Pedig mondjuk egy Black Lagoon sorozatot nem lenne nehéz összehozni, hiszen az alapjáraton is könnyen megvalosítható. 

Szóval amikor a Netflix bejelentette, hogy nem másból fog élőszereplős sorozatot csinál, mint minden idők egyik legréggeb óta futó, több ezer részt és több száz fejezetet megért mangájából és animéjéből, a One Piece-ből akkor a rajongók jogosan kaptak a szívükhöz , hogy ezt most mégis miért? A One Piece eleve egy olyan alkotás aminek olyan szerteágazó világa, lore-ja, karakterei és szürreális látképe van, hogy aki egy ilyet bevállal annak bizony fel kell kötnie a gatyáját. A sorozat pedig már ki is jött, hogy mindne kételyt eloszlatva mutassa meg azt, hogy hogyan is sikerült ez a lehetetlennek tűnő vállalkozás. 

5a623beb2f0c11b9a08a1e039431922d.jpg

 

Mindenek előtt egy kis háttérsztori azoknak akik hozzám hasonlóan nem ismerik annyira behatóan az animét. A One Piece előszőr manga formában jelent meg amit Eiichiro Oda ír és rajzol és egészen 1997 óta fut mind a mai napig a Weekly Shounen Jump magazinban. Az anime pedig 1999 óta fut több mint 1000 részt megérve és amit a Toei Animation készít mind a mai napigm sőt azt is lehet mondani, hogy mára ez lett az egyetlen nagyobb volumenü projektjük ami folyamatosan fut. Műfajilag shounen, azon belül is neverending shounen, sőt az egyik leghíresebb a műfajban a Dragon Ball, a Bleach és a Naruto mellett. 

Hozzá kell tennem, hogy én jó ha 20 részt láttam az animéből aztán parkolópályára tettem, egyetlen egyszerű ok miatt: Egéasz egyszerűen a szélsőségesen szürreális ábrázolása és látványviláda egyszerűen taszított. Emellett a karaktereket sem tudtam megkedvelni, sőt Luffy-t én a mai napig az egyik legidegesítőbb shounen főhősnek tartom a világon ( már hallom a vasvillák csörömpölését). Akkor pedig most jogosan lehet feltenni a kérdést: Ha már az eredeti sorozat sem tetszett akkor miért vagyok kíváncsi erre? Nos a helyzet az, hogy eleinte ez sem tudott érdekelni és egyáltalán nem akartam megnézni. Aztán végülis beadtam a derekamat és most így előre megjegyzem, hogy egyáltalán nem bántam meg, hogy végül adtam neki egy esélyt.

A történet nagyvonalakban ugyanaz mint az animében. Főszereplőnk Monkey D. Luffy a gumitestű fiatal fiú minden álma, hogy ő legyen a következő kalózkirály, így hát útra kel, hogy elhajózzon a Grand Line-hoz és felkutassa a legendás kalózkirály , Gold D. Roger hatalmas vagyonát, amit mindenki csak úgy ismer, hogy a One Piece. 

onepiece1693471059163.png

 

Az útja során persze egyre több alak csatlakozik a csapatához mint például a tehetséges kardforgató Zoro, a bizalmatlan és távolságtartó Nami, a nagyszájú de szerethető mesterlövész Ussop, vagy épp mindenki kedvenc nőbolod szakácsa Sanji akikkel aztán együtt állnak neki a kincskeresének amit nem csak a folyamatosan felbukkanó más és nem mellesleg igencsak változatos ellenséges kalózok támadása nehezít meg , hanem a tengerészet is akiknek feltett célja , hogy minden kalózt elfogjanak és börtönbe vessenek. 

A történet alapjain tehát nem sokat változtattak, ugyanakkor mégis eszközöltek pár változtatást amiknek a nagy része szerintem egész jól sült el. Ebből pedig a legnagyobb érdem a forgatókönyvíróké akik belátták, hogy az eredeti mű cselekménye túlságosan szerteágazó, a világa pedig túl összetett ahhoz, hogy ezt így egyben adaptálni lehessen, így tehát ugyanahhoz a módszerhez folyamodtak mint a Dűne készítői is. Fogták az eredeti történetet, leegyszerűsítették a cselekményt úgy, hogy azok is megértsék akik még soha nem is hallottak se a mangáról, se az animéről és így érthetővé tették számukra a művet. Ezért pedig jár a pacsi. Az első évad 8 része a Fishman arc végéig dolgozza fel a történetet 8 részben, és igen, vannak olyanok akiknek nem fog minden egyszerűsítés és változtatás bejönni ( gondolok itt a tocix fanokra akik most szemetelik tele az internetet az ezzel kapcsolatos nem tetszéseiket kifejtve), de ez szükséges volt, hogy mindenki számára érthető legyen, hogy mi is történik abban amit látunk. Így pedig az alapsorozat esseznciája, tehát egy remek kis kalózós kalandtörténet végig megmarad, de mégsem lesz belőle egy Karib tenger kalózai utánérzet, Ez főképp annak köszönhető, hogy maga a mangaka is segédkezett az előkészületekben és láthatóan ő tudta is, hogy mit csinál, ellentétben például Toriyamával a DB filmnél. 

aaaaqd1ixtzciuk8mndyfxvbzvbgezwk1khqvguarqfi-elxsxtgqqvzdv0cedd-olzz1etiypdhnjz671awknnkumehgpewj6onsjyewgoxfteix1mtyomvfwk_8yhmyi9chvign3aickv8i9hfmaz-0jhqk80.jpg

 

Az alapok tehát rendben vannak, de mi a helyzet az igazi keménydióval, azaz a látványvilággal? Nos a készítők ezen a téren is dícséretet érdemelnek, A díszletek bár sokszor éreztetik, hogy ez egy Netflix produkció, de gyönyörűek , főképp azért mert itt ezeket meg is építették. A Hajók, a helyszínek tényleg fel lettek építve és nem olcsó zöld hátteres cgi parádét kapunk. Itt tényleg látszik, hogy költöttek a produkcióra. 

 

going-merry-luffy-one-piece-opla-1.jpg

 

A jelmezek is bár néhol elég cosplay szagúak, de tisztességesek, és a szereplők is 1-2 kivételtől eltekintve tényleg úgy néznek ki mint az animében. A harcjelenetek pedig szépen koreografáltak, követhetőek és nincsenek szarrá vágva és a hangulat is megvan, a fontosabb és híresebb jelenetek is tisztességesen lettek leforgatva, igaz párat így isn kihagytak, de erről később.

 

one-piece-9_169.jpg

 

Lássuk a színészeket. Vajon képesek voltak olyan színészeket találnin akik képesek hitelesen visszaadni a karaktereket? A válasz az, hogy igenn. A főbb szereplőket alakító színészek remekül játszanak , különösen igaz ez a Luffy-t alakító Inaki Godoy-ra aki, és ezt most ki is mondom, számomra sokkal elviselhetőbb és kedvelhetőbb Luffy-t hozott mint az animebeli változata. Ez pedig annak köszönhető, hogy itt nincsenek szélsőéges megnyilvánulásai és nem egy 20.000 decibellel ordibáló , de csökkent IQ-u karaktert kapunk hanem  egy laza, kissé naív de remek főhőst és ez így számomra sokkal szimpatikusabb volt. A többiek sem rosszak. Mind Zoro, Ussop, Sanji és Nami színészei is jól játszanak, de sajnos most kell kitérnem egy negatívumra a sorozat kapcsán.

one_piece_n_s1_00_14_18_18r_0.jpg

 

Ahogy írtam, az egyszerűsítés miatt a karakterek hátterei nem lettek olyan mélyek és súlyosak mint az animében , és ezt sajnos pont Nami-é szenvedte meg a legjobban, holott emlékszem, hogy az ő személyes háttere az egyik legjobban megírt flashback az animében. Itt viszont nem lett rá elég idő rászánva és eléggé összecsapottnak is érződik, plusz nem Bellemere szerepére is kereshettek volna jobb színésznőt mert akit itt kapunk, róla egy percig nem voltam képes elhinni, hogy ő egy vagány volt tengerésznő.

5be07687-a69f-41e6-aa42-f204664ff14a.jpg

 

Nem azt mondom, hogy Genna Galloway rosszul játszotta volna a szerepet, hanem azt, hogy a karakter nem lett jól átemelve és vele kapcsolatban semminek sincs súlya, holott aki legalább addig látta az animét pontosan tudja, hogy Bellemere önfeláldozása milyen sokkoló és lelkigyomrost ado jelenet volt. Itt viszont sajnos ebből egy szimpla off-screen headshot-on kívül semmit nem kapunk. Meg azért azt a beszélgetést is sajnálom, mibe fájt volna leforgatni? Ezeket pedig nagyon sajnáltam, hogy kiamaradt ha már a többiekébe igyekeztek mindent beletenni amit csak lehet. Azt viszont pozitívumként éltem meg, hogy Nojiko bőrszíne miatt most nem lett össznépi hisztifesztivál. 

Aztán ott vannak a negatív karakterek is. Arlong, a rettegett fishman vezér tényleg jól nézett ki meg fenyegető volt meg minden, de számomra még itt sem volt valami érdekes a karaktere. 

one-piece-netflix-2-64bbc08ab96a2.jpg

 

Aztán ott van Buggy, a bohóckalóz aki vicces meg tényleg érdekes, de az őt alakító Jeff Ward épp csak egy minimálisan jobb alakítást hoz mint Leto Joker-ként, később pedig lezüllesztik egy szimpla comic realief karakterré, azt viszont meg kell hagyni, hogy az őt magyarul megszólaltató Patkós Márton ( aki a besúgóban játszotta Száva Zsoltot) egészen nagyszerű alakítást hoz ami nagyban hozzájárult, hogy bírjam a karaktert. 

f43ty3ba8aas8bz.jpg

 

És ugye említést érdemel még a tengerészet is, azon belül a parancsnok Garp aki  meglepő de egy rendkívül jól összetett karakter és hála az égnek, hogy nem a folyton keménykedő, megingathatatlan igazságérzettel rendelkező karaktert kapta hanem egy olyan személy aki bár próbál igazságot tenni , de pontosan tisztában van a világ működésével és, hogy a tengerészet sem fedhetetlen és szent, de mindezek mellett próbál stratégikusan is gondolkodni és egyben remek vezető is. Ezért pedig jár a piros pont , akárcsak az őt játszó Vincent Regan-nak is. Narratív szempontból pedig teljesen érthető, hogy miért szerepel a karakter már az elejétől, holott amennyire utánanéztem, a mangában csak jóval később tűnik fel.

f2skdmcwyaagxeo.jpg

 

Összességében tehát azt tudom mondani, hogy a színészek jól hozzák a szerepeiket, csak az egyszerűsítéseknek köszönhetően a háttérsztorik nem bírnak olyan mélységgel mint az animében. 

Már csak a zenék vannak hátra. Nem használták az anime zenét hanem sajátokat írtak amikkel össz-vissz nekem nem volt bajom, szépek meg minden de a fődalon kívül egyik sem túl emlékezetes. 

Ezzel pedig nagyjából mindent elmondtam amit akartam és azt hiszem ki is jelenthetem, hiogy ha bár a One Piece Live Action sorozat messze nem tökéletes, de mégis egy élveztes és szórakoztató alkotás lett ami tisztelettel bánik és hajt főt az eredeti művei előtt és nem gyalázza meg semmi oda nem illő dologgal ami a Netflix esetében igencsak szokatlan. Egyedül tényleg csak a megsínylett háttértöténeteket tudom negatívumként felhozni, de ezen felül nyugodtan lehet ezt 2023 egyik legjobb, de egyben legnagyobb pozitív csalódásaként is emlegetetni, Remélem mihamarabb bejelentik a 2.évadot, hiszen Jamie Lee Curtis már készen áll Dr. Kureha eljátsszására, illetve kíváncsi vagyok az élőszereplős Boa-ra, Robin-ra és Franky-re is, de talán mégis Big Mom lenne a legérdekesebb ha behoznák ellenfélként, de erre elég kevés esély van. Talán majd később. 

A sorozatra 8.5/10-et adok. 

Ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6418208797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kossza 2023.10.06. 20:27:46

Az animét nem láttam, de az a sorozat nekem is tetszett. Remélem a netflixnél most megtanulták hogyan érdemes animét adaptálni. Néhány (talán kettő) jelenet kivételével a látvány is dicséretet érdemel, főleg ezekkel a díszletekkel. A második évad azóta már bejelentve, szóval várom a folytatást.
süti beállítások módosítása