Szegasztok!

Köztudott, hogy habár az Anime Manga Palota íróinak eltér az ízlésük és a véleményeik egyes animékről, vannak darabok, amiket mindegyikük utál vagy szeret. Ilyen például a Devilman franchise, amit mindannyian szeretünk. Amikor megtudtuk, hogy 2018 januárjában érkezni fog egy új Devilman sorozat, tűkön ülve vártuk. Viszont bevallom, én félve vártam, ugyanis már az előzetesek sem nyertek meg. Viszont amikor megtudtam, hogy az fogja rendezni, aki anno a Kaiba című műremeket is rendezte, illetve amikor nyíltan bevallották, hogy ez egy újragondolása lesz az eredeti mangának, már kicsit bizakodóbb voltam.

Hogy végül milyen lett? Pozitív csalódás! Mindjárt megírom, hogy miért is!

Mai alanyom, a 2018-as Devilman Crybaby!

devilman-crybaby-visual.png

A Devilman eredetileg egy 1972-es manga volt, melyet Go Nagai írt és rajzolt a Weekly Shonen Magazine oldalain. A Devilman mély témáiról, sötét atmoszférájáról és horror elemeiről volt híres. Azóta készültek hozzá spin-off mangák, OVA filmek és cross-over animék is. Viszont rendes sorozatot soha nem kapott. Szintén 1972-ben megjelent egy Devilman sorozat, de az 100%-ban más történetet képviselt, mely inkább a szuperhősökért rajongó gyerekeket célozta meg.

Viszont most 2018-ban, hála a Science SARU és a Netflix-nek köszönhetően végre kapott egy sorozatot, mely ugyan egy újragondolása az eredeti mangának, de 70%-ban megőrizte a manga fő történetszálait, eseményeit, mondanivalóját és mélységét. Az anime a Devilman Crybaby nevet viseli, rendezője Maasaki Yuasa, aki a 2008-as Kaiba című animét is rendezte. Műfaja horror, akció és dráma.

watch_devilman_crybaby_episode_5_english_subbedat_gogoanime_0005.jpg

A Devilman Crybaby története nagyban megegyezik az eredeti 1972-es manga történetével, néhány kisebb változtatással. Az egyik ilyen, hogy a Crybaby most egy másik időszakban, a 2010-es évek közepén játszódik, így technológia szintjén kicsit fejlettebbek az emberek, mint anno az eredeti mangában.

A történet szerint Akira, egy kedves, jószívű srác újra találkozik régi barátjával Ryo-val, aki beavatja őt egy nagy titokba: régen démonok uralták a bolygót, akik most visszaakarnak térni, hogy visszaszerezzék az emberektől a Földet. Ryo arra kéri Akira-t, hogy váljon eggyé egy démonnal, hogy annak erejét megszerezve feltudják venni a harcot a közelgő veszéllyel. Ez sikerül is, melynek hatására Akira személyisége picikét ugyan, de látványosan megváltozik. De a démonokat sem kell félteni, kitalálják, hogy a legkönnyebb módon fogják kiirtani az emberi fajt: saját maguk ellen fordítják őket.

A történetről nem szeretnék többet beszélni, mivel eme anime történet- és karakterközpontú. Sokszor említettem, hogy eme sorozat egy remake, avagy újragondolása az eredeti mangának, így lesznek eltérések, de a főbb történet események mind benne vannak egyetlen egy kivételével: Jinmen történetszála sajnálatos módon hiányzik. Nem pótolhatatlan szál, de az eredeti rajongóknak csalódás lehet. Cserébe viszont bekerültek olyanok is, amiket viszont hiányoltam a mangából, mint például a "végső csata", ami a mangából abszolút hiányzott. Nagyon boldog voltam, hogy itt végre egy igazi harcot láthattam a végén, mivel ez volt az a harc, amire a legtöbb Devilman rajongó (köztük én is) nagyon kíváncsi voltam, mivel a mangában csak a "végeredményt" láttuk.

A karakterek megegyeznek a régi, manga énjükkel. Akira egy naiv, szerethető főhős, Ryo egy szórakoztató de igencsak veszélyes szoci-pszichopata, Miki egy szerethető és mindenkivel törődő leányzó és sorolhatnám.

Mi az, ami tetszett az animében? A hangulat! A hangulat simán eléri az eredeti manga szintjét, főleg, hogy a fő társadalmi kritikákat és mély témákat, mint a háború-ellenességet, a xenofóbiát, a paranoiát és az emberi gyengeség mind nagyon jól vannak kezelve és felmutatva. Nem dísznek vannak ott, mint más felszínes darabokban. A zenék meg csak fokozzák a hangulatot. Nagyon szép zenék vannak benne, ráadásul az 1972-es Devilman No Uta is kapott benne egy remix változatot. Vannak benne kikacsingatások, mint az 1972-es gyerekeknek szánt Devilman sorozat szerepeltetése, mint egy valós franchise.

watch_devilman_crybaby_episode_9_english_subbedat_gogoanime_0001.jpg

Várjunk? Mit hallok? Hogy hogyan írhatok ilyen jókat egy olyan sorozatról, amiben a karakterek rondán vannak megrajzolva? Nos, azt hiszem nyugodtam mondhatom, hogy aki kizárólag azért nézz animét, hogy látványorgiát kapjon, az nem kicsit felszínes. Rengeteg anime létezik, ahol a karakterek rondán vannak megrajzolva, mégis mély értékeket képviselnek. Ellenpéldaként ott van a Killing Bites meg a My Hero Academia, ahol a karakterek szépek meg minden, de sem a karaktereknek, sem pedig az animéknek nincs se mélységük, sem mondanivalójuk. Ha egy anime tud egyszerre szép lenni és mély, akkor az nagyszerű. De ha választani kell a kettő közül, akkor inkább legyen ronda de mély, mint gyönyörű de belül üres.

Valamint habár a karakterek rondán vannak megrajzolva, a hátterek még így is szépek.

Persze az anime nem tökéletes, van pár kisebb hiba a karakterek megrajzolásán túl is, amik nem súlyosak, de az objektivitás érdekében nem lehet eltekinteni. Szép és bátor dolog, ha egy stúdió mer változtatni valamit az eredeti művön, de sajnos nem mindig lesz pozitív az eredmény. Gondolok itt az anime elején a rappelő bandára - akik amúgy a manga delikvens bandáját helyettesítik -, akiknek a rappelése kicsit idegesítő volt.

watch_devilman_crybaby_episode_10_english_subbedat_gogoanime_0008.jpg

Összefoglalva akkor mit is mondhatnék a Devilman Crybaby-ről? Hogy egy pozitív csalódás és mindenkinek ajánlani tudom.

Devilman Crybaby

- Idő: 2018

- Rendező: Maasaki Yuasa

- Stúdió: Science SARU

- Műfaj: Akció, Horror, Dráma

- Hossz: 10 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Szép zenék.

- Nagyszerű hangulat.

- Remek történet.

- Korrekt újragondolása az eredeti történetnek.

- Mély üzenetek és mondanivaló.

- Devilman No Uta.

- Szép karakterfejlődések és történet felépítés.

Ami nem tetszett:

- A karakterek "nem szépen" vannak megrajzolva.

- Pár kisebb logikai baki.

- Hiányzik egy történetszál (Jinmen).

Értékelés:              

Százalék szerint: 91% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9/10 = Kiváló

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2313574025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása