Szegasztok!

Eltelt egy újabb év és megint kitermelt magából az anime ipar egy rakás kellemes, valamint elborzasztó sorozatot! Mivel már hónap vége van itt az ideje, hogy megírjam, mely sorozatok foglalták el nálam a dobogós helyezéseket!

Fontos tudni viszont a fő szabályt, hogy kizárólag a 2023-ban készült, illetve a 2023-ba átnyúló animéket jegyzem. Illetve nem véletlen van a címben is a "sorozat" szó. Valamint Ragna1992 és x18Rolandxx kollégákkal ellentétben én csak 5-5 fogok írni!

best-and-worst_1.jpg

Jöjjenek először a legjobbak!

V. Helyezett: Jijou Wo Shiranai Tenkousei Ga Guigui Kuru.

jijou_wo_shiranai_tenkousei_ga_guigui_kuru_2023_studio_signpost_series.jpg

A Jijou volt számomra az egyik legnagyobb meglepetés az egész évből, mert a plakát rénézéséből azt hittem, megint valami moe tucat, de szerencsémre nem így lett. A Jijou egy vicces anime, de története és karakter-drámája sokkal mélyebb, mint az a néző hinné, főleg ahogyan alakul a főszereplők kapcsolata és egyre többet tudunk meg Nishimura múltjáról. 

Mindenkinek szeretettel tudom ajánlani.

IV. Helyezett: Skip To Loafer

skip_to_loafer.jpg

Sokáig nem tudtam eldönteni, hogy ez, vagy a Jijou legyen a negyedik helyen, de végül eme darab nyert, de csak egy hajszálnyival. Jó és érdekes karakterek, kellemes látvány, remek zenék és a történet sem rossz. 

III. Helyezett: Oooku

oooku_2023_studio_deen_ona.jpg

Eme animével a Studio Deen egy hatalmas lyukat tömött be az anime ipar igen csak nagy sebén, valamint a Netflix kínálatában. Ez az anime egy igazi alternatív történelmi dráma, melyben a politikai szál és a romantika is elképesztően jól meglett írva, a karakterek drámájáról nem is beszélve. Az, hogy shojo, meg csak még nagyobb tökön rúgás a tucat shonen heréibe, amiknek többségénél jó, ha negyedannyira sikerül mindezeknek legalább az alapszintjeit elérni.

Valamint a sok "nők uralta világ" cucc közül ez az, amelyik a leghihetőbben tudta megvalósítani az alap koncepciót.

Mindenkinek ajánlani tudom.

II. Helyezett: Watashi No Shiawase Na Kekkon

watashi_no_shiawase_na_kekkon_2023_kinema_citrus_series.jpg

Eredetileg eme anime lett volna nálam 2023 legjobb animéje, amíg meg nem jelent az első helyen látott mű.

Igen, megint egy "shojo", hogy szakadjak meg, de ha egy történet jól van megírva, rendelkezik egy nagyszerű szereplőgárdával és a hangulat túlszárnyalja az eget is, akkor ne az én hibám legyen! Bár gyakorlatilag egy újabb "Cinderella" történet, valamivel érdekesebb és jobban meglett valósítva, mint társai. Miyo és Kudo kapcsolata és a történet drámája van annyira izgalmas, hogy ne hagyja abba a néző. A romantika is kiváló, ahogyan a látvány és a zenék is.

Kötelező darab mindenkinek!

I. Helyezett: Pluto

pluto_2023_studio_m2_ona.jpg

Az anime, mely letaszította nálam a Shiawase-t a trónjáról, pont a célvonalnál. Eme anime Naoki Urasawa mangája alapján készült, mely egyfajta "sajátos remake" Tetzuka Osamu Astro Boy mangájának. 

A történet összetett és izgalmas, a karakterek nagyon emberi érzelmekkel rendelkeznek, a történet főtémája pedig zseniálisan van átadva egy olyan vizuális orgián keresztül, melyért simán jár a tapsvihar! 

Szintén kötelező darab mindenkinek - kivéve akik nem szeretik a bonyolult történeteket.

Megvolt hát a legjobb lista, jöjjenek a legrosszabbak, melyektől még maguk a készítők is sírva fakadtak.

V. Helyezett: Kimi no Koto ga Daidaidaidaidaisuki na 100-nin no Kanojo

kimi_no_koto_ga_daidaidaidaidaisuki_na_100-nin_no_kanojo_2023_bibury_animation_studios_series.jpg

Eredetileg a Zom 100 került volna ide, amíg a többiek ajánlására rá nem vettem magam, hogy belenézzek. Mit mondhatnék erről? Újabb bizonyíték, hogy nem kell semmi értelmeset, eredetit vagy valóban szórakoztatót letenni az asztalra, elég, ha kap egy gyönyörű anime adaptációt plusz nyomatja az internet az óvatos propagandát, amíg el nem hiszik, hogy ez egy "zseniális és a zsánert megreformáló" alkotás, miközben semmit nem tett le az asztalra a magas eladásokat leszámítva?

Mert mi is a baj, hogy ne menjen át kritikába a poszt? A főhős úgy "lúzer" a csajok körében, hogy jóképű + intelligens + olimpiai bajnok + időutazó + Arthur Király reinkarnációja stb? Hogy ellőtték a " kapjon egy szerelmet, de hiba esett a számításba és lett belőle nagyon sok szerető" klissét amit sokkal szórakoztatóbb mangák eljátszottak, de azok nem voltak szerencsések, hogy anime adaptációt kapjon? Hogy a csajok mind egy-egy sztereotípia de eljátszuk a "van egy titka ami árnyalja őt" kártyát ami szintén minden hárem animáben és mangában jelen van? Hogy a készítők nincsenek tisztában a különbséggel a "Soulmate" és a "Love Interest" között? Soroljam még?

IV. Helyezett: FLCL Grunge

 flcl_grunge_2023_production_i_g_series.jpg

 Eme év a japán klasszikusok meggyalázása volt. Mindjárt rátérek a többire, de először jöjjön eme díszpéldány, aminek elkészülésekor érződött, hogy a készítők nem igazán értették, mitől volt az eredeti jó, vicces és szórakoztató. Nem attól, hogy csak random jönnek a semmit mondó mindfuck pillanatok, melyeket 3 különböző nézőpontból láthatunk újra. Nem attól, hogy a főhősnő egy akkora gyökér, hogy az ember csak sír minden egyes megmozdulásától! Nem attól, hogy a főhős egy tehetetlen balfarok! De főleg nem attól, hogy nincs semmi sem megmagyarázva. És akkor az ótvar látványról és kellemetlen "zenékről" nem is írtam.

III. Helyezett: Trigun Stampede

trigun_stampede_2023_orange_series.jpg

 

Nem az volt a bajom, hogy visszahozták. Hanem az, ahogyan tették! Annyira nyomatták itt a "darker and edgier" tvtrope-ot, hogy végül csak egy röhejes edgefest lett belőle, ami a mai z-generációs közönségnek akar benyalni tövig (senki ne vegye magára). 

Nem elég, hogy maguk a készítők sem tudták eldönteni, hogy akkor ez most mi akar lenni, de maguk a rajongók sem. Ami nem csoda, mert remake ellenére nagyon próbál tetszelegni az eredeti rajongótáborának is, sikertelenül. Az történet egy kupac lócitrom, a karakterek vagy nem is hasonlítanak az eredeti valójukra vagy meg fellettek tolva "up to eleven" szintre (Vash nem egy badass, vicces, pacifista "szomorú bohóc", hanem egy nyafogós, idegesítő tini-ficsur lett), a látvány meg... egyszerűen ronda.

Az eredeti Trigun rajongók kerüljék mérföldekre, de amúgy mindenki más is!

II. Helyezett: KamiErabi God.app

kamierabi_2023_unend_series.jpg

Ez az anime… ez az anime… katasztrófa! Már az első helyen lévő felér egy emberiség elleni merénylettel, de ez?!

Nem, nem csap a gusztustalan látvány a baj, hanem az, hogy a történet egy értelmetlen közröhej, a „karakterek” semmitmondóak, az akciók röhejesek, a „csavarok” meg annyira ostobák, hogy egyedül a Platonic Heart és a Gibiate tudott csak alulmúlni!

Senkinek nem ajánlom, max kínzásra!

I. Helyezett: Gamera Rebirth

gamera_rebirth_2023_engi_ona.jpg

… Mind a hárman írtunk róla, tessék szépen elolvasni… Szégyen… Szégyen az anime iparra nézve és szégyen a japán kultúrára nézve.

 Köszönöm a figyelmet!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr118312409

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása