Szegasztok!

A Resident Evil videojáték franchise előszereplős adaptációk terén mindig is "hulla" volt: ott volt a borzalmas Paul W. S. Anderson filmek, melyeket sikerült az utána következő 2021-es "Welcome To Racoon City" filmnek még jobban alulmúlnia, hogy aztán 2022-ben hamvaiban belefulladva leljen öröknyugalomra a Netflix temetőjében egy sorozat formájában, amit minden Resident Evil film csak azzal illet, hogy "a k*rva anyját a Netflix-nek".

Ezzel szemben viszont a CGI anime adaptációk egész korrektül sikerültek, közülük a legjobb számomra a 2012-es "Damnation" anime film, mely egész magasra rakta a lécet. De még a maga ellentmondásaival is korrektnek mondható 2021-es "Infinite Darkness" is nézhető volt. Sokáig gondoltam is, hogy talán az anime adaptációk lesznek azok, melyekkel a Capcom feltudna építeni egy "búzaverzumot", kiegészítve azokat a hiányzó történetszálakat vagy ötleteket, melyek már nem fértek bele a játékokba.

De sajnos itt van 2023, amikor is megjelent az, amit annyira vártam, mint Jill Nemesis kopogását az ajtóján: az eddigi legrosszabb Resident Evil anime.

Ma a 2023-as Resident Evil Death Island animéről írok!

(Az eddig megjelent írásos anime kritikákat itt olvashatjátok el)

biohazard_death_island_resident_evil_death_island.jpg

Röviden, akik nem tudnák: A Resident Evil, japánul "Biohazard" egy 1996 óta futó videojáték franchise, ami kezdetben egy tipikus túlélő horror volt, majd a negyedik résztől egyre inkább átment sima akció horror játékokba. Sikerének köszönhetően máig készülnek hozzá filmek, merchek és animék. A Resident Evil Death Island 2023 júliusában jelent meg, melyet a TMS Entertainment anime stúdió készített és Eiichirou Hasumi rendezet (eme film mellett ő rendezte a 2021-es Resident Evil Infinite Darkness anime ona-t is). Műfaját tekintve természetesen horror és akció.

Eme kritika nem lesz túl hosszú és főleg pozitív sem, mivel sajnálatos módon csak 3 pozitív dolgot tudok felhozni. Az első és a második maguk a látvány és a zenék. Ragna tudna mesélni, hogy számára kár, hogy ilyen gyönyörű és fluid CGI animék nem nagyon akarnak megjelenni. A zenék jóra sikerültek, megadják az akciókhoz az adrenalint.

A harmadik, ami jó volt a filmben, az a nyitány volt, melyben a film főgonoszát vezették fel, s melyből rengeteg mindent ki lehetett volna hozni, főleg, hogy a játékok főhőseihez hasonlóan ő is az Umbrella és Racoon City áldozata volt. De sajnos csak az ötlet és a lehetőség volt megadva, melyből aztán semmit nem hoztak ki, de majd lejjebb írok erről.

De akkor most jöjjön az "Sh*t Grenade" Jill hátsójából bele a nézők és a rajongók arcába.

03.png

"Nem, ez nem a Resident Evil 3 Remake egyik jelenete, hanem egyszerűen csak nem akartak új, idősebb dizájnt adni Jill-nek, hogy hasonlítson az új remake-beli kinézetéhez - kár hogy a film története alapján már legalább 20 évet öregednie kellett volna..."

A történet, amit bármelyik bunyós, shonen manga filler anime filmje megirigyelne: jön az új gonosz, elszabadul egy új vírus, jó fiúk bezúzák a főgonoszt, majd a rednek bácsi felkiált, "Jó-cakát embörek!", majd stáb lista. Igen, ennyi. Az előző filmekkel ellentétben semmi utalás nincs a játékban zajló történésekre, mely azért egész kiábrándító. Mélység? Jill hisztizik össze vissza oszt ennyi. 

A karakterek ugyanazok, mint a játékból, plus a fő gonosz és a 2017-es Vendetta anime film egyetlen túlélője a negatív oldalról, aki csak azért van itt, hogy legyen kit lezúzni a fő gonosz mellett. Hogy mi itt a probléma? Az, hogy a játék főhősei alig vannak interakcióban egymással, ha Leon és Claire nem volnának, akkor észre sem vennénk, hogy ott lennének, főleg, hogy a film leginkább Jill-re fekteti a hangsúlyt. Vannak mellékszereplők, akik a az előző anime filmekhez képest rohadtul nagy visszaesés! Egyetlen "emlékezetes" mellékszereplő egy streamer srác, aki ott hülyéskedik a tömegben és annyira idegesítő, hogy a néző már várja, hogy felfalja egy szörnyike.

Következő probléma, az akciók. Igen, látványosak és igen, tudom, hogy a Resident Evil széria már rég kidobta az ablakon az egész "túlélő" szegmenst, de a zombik még nevetségesebbek lettek, mint valaha! Most már nem csak futkosnak, hanem akkorát ugranak, mint egy szöcske, másznak a falon, mint a pók és most már ne fertőznek harapással.

"Micsoda?! Nem fertőznek harapással? Akkor hogy lehetnek zombik?!", kérdezitek? Nos, a fő gonosznak támadt egy "nagyszerű" ötlete, amit akkor talált ki, amikor egy szombat reggel ette a nyolc órai nutellás pirítósát, miközben a 2005-s House Of The Dead 2 filmet  nézte a tévében: csináljunk irányítható zombi szúnyogokat, amiknek a csípése kizárólag az áldozatukat változtatja zombivá, de azok nem fertőznek tovább. Jó, mi? George A. Romero meg forog a sírjában!

01.png

"Zombi szúnyog, 2005 House Of The Dead 2 után szabadon..."

Akkor jöjjön a végső kegyelemdöfés a rajongók szívébe, még pedig az, hogy unalmas és abszolút dráma mentes a film annak ellenére, hogy rengeteg jó ötlet volt benne!

Maga a fő gonosz nyitányából sok mindent ki lehetett volna hozni, főleg, hogy az Umbrella és Racoon City által össze volt kötve a játék főszereplőivel... de nem hoztak ki belőle semmit! Sőt, "miszter kopogó szellem" annyira random gyűlöli a hősöket, hogy a néző csak fogja a fejét, hogy micsoda drámát ki lehetett volna közte és a főhősök között hozni, aztán az egészet lerendezték egy "mi vagyunk a jófejek és utálunk" kontra "bár ti is áldozatok voltatok ugyanannak a cégnek és incidensnek, rajtatok fogom levezetni a dühömet" konfliktust. Jó ellenpélda erre Jason a 2021-es Infinite Darkness-ből, aki és Leon között ott volt a dráma, a nézet eltérések és a szó melyet utálok kimondani, a "kémia". 

De semmi baj, csináljuk azt, amit Paul tett és az élő szereplős filmeknél: legyen sok ronda futkosó izéke, idegesítő mellékszereplők akik elhullanak, majd egy megalomán szörnyeteg a végén akit le kell zúzni. Lehet, hogy valójában ő finanszírozta ezt az animét? Mert akkor sok minden meg volna magyarázva.

A helyszínektől sem voltam elájulva, főleg nem a Damnation után. Nem az a baj, hogy börtön meg sziget setting, hanem az, hogy egy, semmit nem hoztak ki belőle, kettő, nincs hangulata. Már ha egy börtönnek nincs hangulata, akkor ott már baj van!

02.png

"Tipikus Capcom megalománia..."

Összefoglalva bár nem a legrosszabb anime 2023-ban, sajnos így is listást helyen van nálam, mivel bár látvány terén gyönyörű, de nem több, mint egy buta, közönséges, tucat zombi film, amit akár Paul W. S. Anderson is rendezhetett volna. Akkor inkább nézzétek meg a 2012-es Resident Evil Damnation-t vagy a 2021-es Resident Evil Infinite Darkness-t, de ezt inkább kerüljétek!

Resident Evil Death Island

- Idő: 2023

- Rendező: Eiichirou Hasumi

- Stúdió: TMS Entertainment

- Műfaj: Horror, Akció

- Hossz: 91 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Látvány és zenék

Ami nem tetszett:

- Semmit nem hoztak ki a az ötletekből vagy a karakterekből

- "Capcom megalomáia unleashed" 

- Néha már röhejesek voltak az akció jelenetek

- Zéró hangulat

- Semmit nem ad hozzá a Resident Evil világához

- A főhősök a zúzáson kívül nem nagyon csinálnak semmit közösen

Értékelés:              

Százalék szerint: 20% = Nagyon Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 2/10 = Nagyon Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4918282885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása