"Valahol Japán, 1999 Október 30

Japán Anime Miniszter: Tőgyeim és Nyulaim! A Pixar Toy Story filmjei akkorát fingtak, hogy most már itt is érezni! Félünk, hogy eme 3D CGI rajzfilmek kifogják majd szorítani a mi kézzel rajzolt műveinket, s akkor az anime iparnak kampó!

Mindenki reszketve dadog, hogy hogyan fogják az új trend hullámot túlélni.

Japán Anime Miniszter: De semmi vész, mivel úgy döntöttem, hogy elkészítjük a Toy Story és más amerikai CGI filmek méltó ellenfelét, Japán ELSŐ 3D CGI animéjét, mely elkészítésével a GAGA Communications stúdiót fogjuk megbízni! És TE, Kenichi Maejima...

Kenichi Maejima: Igen?

Japán Anime Miniszter: TE leszel Japán első CGI anime filmjének rendezője, mely a nem rég indult A.LI.CE manga fog majd alapjául szolgálni!

Tapsvihar

Kenichi Maejima: Nagyon szépen köszönöm! Biztos vagyok benne, hogy nagyon nehéz munka lesz egy új technológiával elkészíteni egy egész estés CGI anime filmet, de biztos vagyok benne, hogy fél év múlva, mikor már elég tartalom lesz a mangában, kifogjuk tapasztalni a CGI készítés minden csínját és rá követő fél évben akár meg is lesz japán első CGI anime filmje! Az összesen kb egy év, ígérem, nem fogok kudarcot vall-

Japán Anime Miniszter: Ó, Kenichi, te valamit félreértesz! Nem lesz semmilyen próba, MOST fogtok neki állni elkészíteni!

Kenichi Maejima: ... De uram... hiszen a manga is még csak most indult eme hónapban... és ha még együtt is dolgozunk a mangakával, akkor sem biztos, hogy meg lesz fél év alatt.

Japán Anime Miniszter: Nem is, mert 4 hónapot fogtok kapni az anime film elkészítéséhez!

Kenichi Maejima: ............ kérdés: ha esetleg nem lesz meg négy hónap alatt?

Japán Anime Miniszter: Akkor mézbe mártunk és odavetünk téged a japán óriás lódarazsaknak!

Kenichi Maejima: (Sóhaj) Egy CGI anime film 4 hónapos elkészítési idővel egy új technológiával egy csak most indult alapanyagból rendel!

És így született meg Japán legelső, CGI-al készített anime filmje 2000 február 5-én!"

Szegasztok!

Amikor 1995-ben megjelent a Toy Story, a Pixar egy hatalmas trendet indított, melyből egyre többen kiakarták venni a részüket, beleértve az anime ipart is. Ennek köszönhetően született meg 2000-ben japán legelső teljesen CGI anime filmje, mely az "A.LI.CE" nevet képviseli. Vajon a Toy Story-hoz hasonlóan maradandó klasszikus maradt? Vagy esetleg egy olyan szelete az anime ipar történelmének, melyet mindenki felejtene?

Ma a 2000-es A.LI.CE anime filmről írok nektek!

(Az eddig megjelent összes írásos anime kritika itt olvasható)

a_li_ce_2000_gaga_communications_movie.jpg

Az A.LI.CE eredetileg egy 1999-ben megjelent manga volt, mely a Shonen Ace oldalain jelent meg, írója Yoshimoto Masahiro volt, rajzolója Kizaki Hirosuke. A manga 2001-ig futott, majd abba maradt és soha nem lett folytatva. 

Annak ellenére, hogy alig jelent meg a manga, rá alig négy (!!!!) évre már is azt a megtiszteltetést kapta, hogy nem csupán anime adaptációt kapjon, de eme anime legyen a valaha készült első teljesen CGI anime filmje, mellyel szembe akartak kerülni a Pixar stúdióval... mondanom sem kell, elég kínos eredménnyel.

Szerintem a legjobb, ha azzal kezdem, ami a legszembetűnőbb: a ritka ronda látvány világ. Az rendben van, hogy a legelső titulust viseli, de ha a Toy Story legelső része, ami 1995-ben jelent meg, az 1998-as Z A Hangya, az 1998-as Egy Bogár Élete, valamint a folytatása az 1999-es Toy Story 2 mind képes volt legalább annyira időtállóak maradni, hogy még évtizedekkel később is jól nézzenek ki, addig ez a japán anime ipar szégyene, hogy a legelső CGI animéjük már saját idejében sem nagyon tudta megállni a helyét! 

A látvány olyan, mint egy Sega Saturn vagy Playstation játék átvezetője lenne, ami oké, retro rajongóknak talán még be is jönne, az már nem, hogy az animáció nem konzisztens! Gondolok arra, hogy az első üldözős jelenetnél az animáció olyan, mintha 20-25 FPS-el menne, míg amikor főhősnőnk később ellopja a főhősünk kocsiját, olyan 60 FPS folyamatos animációt kapunk, hogy azon kaparjuk a fejünket, hogy miért nem lehetett volna megcsinálni az egészet ilyenre? S ez sajnos váltakozva fog menni.

alice-003_1.png

A történet... nos, mondanom sem kell, hogy mivel az alapanyag friss volt és még bő egy évvel később is futott az anime elkészülte után, így nem kicsit lesz zavaros és semmit mondó, de röviden összefoglalva: Alice a már tiniként asztronauta szuper idol véletlenül a jövőbe utazik, ahol aztán megtudja, hogy egy Nero nevű örült egyesével fogdossa el az embereket, majd egy Yuan nevű sráccal és egy pincérnő droiddal, akit később Marianak neveznek el, elindulnak felkeresni Nerot, miközben az igazi főgonosz Nicolai és fő pribékje, Casba, az "erős, független női karakter", a nyomukban vannak.

Így leírva talán nem tűnik annyira vészesnek, de a probléma, hogy túl sok az expozíció már a film legelején, illetve a "csavarok" és a "fordulatok" nem csak unalmasak, hanem logikátlanok is, mivel "SPOILER": Nicolai volt az, aki Alicet a jövőbe hozta az időgépével, s a célja, hogy visszautazzon az időbe, hogy ő lehessen az Hitler, de előtte megakarja ölni Nerot, mert fél, hogy az építene egy saját időgépet és beleköpne a terveibe.... már alapból ott beleköthetnénk, hogy feleslegesen túl van bonyolítva, mert ha visszamegy az időbe, akkor a múltban úgy írhatja át a jövőt, hogy Nero soha ne születhessen meg, így ez a túlkomplikált terv nem csak hogy röhejes, de addig húzza ezzel "főgonoszunk" az idejét, hogy végül bele is fog halni az összes emberével együtt. 

Szóval igen, a film sajnos nagyon logikátlan és már akár ostobának is nevezhetjük.

alice-002_1.png

A karakterek sem valami jók: Alice karaktere unalmas még a háttere ellenére is, Yuan már az elejétől idegesítő, Maria az android viszont egy korrekt karakter lett - de hogy miért kell háromszor is megváltoztatni a külsejét, passz. Főgonoszunkról Nicolai bácsiról és értelmi szintjéről már írtam, annyival egészíteném ki, hogy ha nem a hülyeségével fáraszt, akkor meg még röhejesebb "kuncogásával" fogja a nézők idegeit őrölni. Casba meg "erős, független nő", szóval érvekre nem hallgat és nyomatja a "Leeeroy Jenkins" esztelenséget. Ott van még Nero, aki... van. Igen, ennyi Nero karaktere, egy plot device.

A zenék semmilyenek lettek, észre sem veszi a néző, hogy van-e neki vagy sem. A hangulat elkeserítő, mivel ugye a ronda CGI és a zenék "hiánya" miatt nem igazán érződik az emberben, hogy egy poszt-apokaliptikus világban lennénk. Ugyanezek miatt az akciók sem igazán érezhetőek át. A logikátlan történetvezetés meg teljesen kiöl minden reményt.

alice-001_1.png

Tudom-e akárkinek is ajánlani? NEM! Határozottan nem! Hiába eme anime a világ legelső teljesen CGI anime filmje, a logikátlan történet, a hangulat hiánya, a gyenge szereplőgárda és a vérszegény hangulat nem fog senkinek sem tetszeni és az a másfél óra csak idő kidobás lesz.

Ráadásul nagyon sokáig a legtöbb CGI anime kb ezt a színvonalat tudta csak hozni.

A.LI.CE

- Idő: 2000

- Rendező: Kenichi Maejima ("Én mindent megpróbáltam az alatt a 4 hónapnyi gyártási idő alatt! Sajnálom!")

- Stúdió: GAGA Communications

- Műfaj: Akció, Kaland, Sci-Fi

- Hossz: 85 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Maria karaktere korrekt volt

Ami nem tetszett:

- Gyenge és logikátlan történet és történetvezetés

- Nicolai az egyik legostobább főgonosz az anime történelemben 

- Semmitmondó karakterek (kivéve Maria)

- Szinte nincsenek zenék

- Nagyon ronda látványvilág

- Látszik rajta, hogy összecsapták

Értékelés:              

Százalék szerint: 15% = Nagyon Rossz

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 1.5/10 = Nagyon Rossz

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4718341757

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása