Sziasztok!

Ugyan kicsit megkésve az eddigiekhez képest, de a filmes listám után a szokásos tizes animelistámat is prezentálom nektek azokból az animékből amik a legjobban tetszettek, illetve csalódást okoztak avgy egyenesen borzalmasak lettek. 

Mint ahogy mindig, a lista most is teljesen szubjektív, a saját véleményem alapján lettek összeállítva a helyezések, természetesen az anyázásokat meg egyéb átkozódásokat kiváltó címek is fel fognak tűnni bizonyos helyezésknél, de ez már csak így működik.

Szóval lássuk is, hogy melyek voltak szerintem 2023 legjobb illetve legrosszabb animéi!

thumbs2-20200108071643758_2.jpg

Kezdjük a sort most is a rosszakkal!

10: Zom 100: Bucket list of the dead

dd37db90df46fca8d702266385a1193c.jpg

 

Ééééééés igen, máris egy olyan cím aminél már szinte látom, hogy a habzó szájú vérpistikék már kezdik is el írni az anyázós kommenteket, meg fenik a vasvillákat és a kaszákat, de előtte hadd magyarázzam meg!

A Zom 100 alapkoncepciója nem rossz, simán ki lehetett volna hozni belelőle egy Zombieland vagy Haláli hullák hajnala szintű horror vígjátékot, de már a szivárványos póniló színeiben ábrázolt vértől félrement az egész és ez még csak a kezdet. A humor nagyon hamar átfordul Adam Sandler féle debil kreténkedésbe meg altesti humorba ami értem én, hogy valakinek vicces és az altesti humort is lehet jól csinálni, lásd az Amerikai Pite filmeket vagy a South park-ot, vagy a Family Guy-t, de azon valahogy én képtelen vagyok nevetni, hogy pucér seggriszálást kell elterelésként néznem, de persze azt is ki kell cenzúrázni mert a nézől megállnak a nővésben egy pucér segg látványától még ha az egy férfié is. Akira önmagában még egy egész tűrhető karakter, de a mellékszereplők Bea  asszonyon kívül mind síkhülyék, Shizuka a nagy túlélő csaj meg tipik példa arra amikor  egy szereplőnek nagy az arca a semmire. Az emós balfaszgárdát meg akiket gonosz csapatként prezentálnak a végén meg nem is említem annyira érdektelenek voltak. A hype pedig csak azért keletkezetett , mert már maga a szituáció olyan amiről minden igásló szakmában dolgozó ember álmodozik: Hogy ne kelljen bemennie dolgozni és azt csinálhasson amit akar! Alapfelvetésnek jó, a látvány is a szivárványvértől eltekintve korrekt, az opening 10/10-es, de ezt a debil kreténkedést 12 részen keresztül nem eleht facepalmozás nélkül kibírni. Remélem elég magyarázattal szolgáltam! Inkább nézzétek az élőszereplős filmet mert az sokkal jobb.

9. Boku no Kokoro no Yaiba Yatsu

2152298.jpg

 

A kritikámban már kifejtettem a véleményemet erről az animéről, így nem is ragoznám tovább mert semmit nem változott. Tipikus példája annak amikor egy bizonyos embertípúsnak alkot a mangaka mert tudja, hogy azok képesek lesznek azonosulni a főhőssel és azok majd sikerre viszik a művét és habzó szájjal fogják védeni. Még ezzel se lenne akkora baj, azzal már viszont igen, hogy ennek hála az egész anime hiteltelen akárcsak a nem létező szerelmi szál, a romantikus vonalat az első rész kidobták a kukába a történettel együtt, utána meg már csak random egymásra dobált cselekményekből áll az anime, de hát kit érdekel mert úgyis Anna látványa a fontos a nézőknek, minden más meg le van szarva. Inkább nézem meg újra a Love Hinát vagy  bármelyik tucat iskolás romkom animét mert ennél még azok is jobbak. De ha már azoknál tartunk....

8. Kimi no Koto ga Daidaidaidaidaisuki na 100-nin no Kanojo

100-girlfriends.jpeg

 

Na ez meg a másik véglet! Ha a Boku no Kokoro az elhanyagolt , szociopata hajlamú nézőket célozza meg, akkor ez meg azokat akik max pornófilemkben láttak meztelen csajokat. 

Ez az anime a 2000-es évek végeinek, meg a 2010-es évek ultragagyi tucatháremeit idézi meg ahol a történetet 2 rész után elfelejtik és a cselekmény kimerül abban, hogy a jellegtelen csajhorda a főhős kegyeiért gyilkolja egymást. Többet nem is nagyon tudok elmondani róla, mert ez a szemét nem érdemel többet, úgyis tervezek kritikát írni róla, majd ott részletesebben beszámolok róla.

7. Isekai wa Smartphone to Tomo ni S2

anime-in-another-world-with-my-smartphone-saison-2-date-sortie.jpeg

 

A teljesen felesleges folytatás mintapéldánya, de az is a leglustább és legmegúszósabb módon megcsinálva. Már az első évad sem volt jó, de ennek fényében az már rég felértékelődött. Zéró humor, zéró jellem vagy karakterfejlődés, zéró történet csak egyik helyszínből mennek a másikba. A főhőd meg jó ha talán 2 alkalommal használja a telefonját. Sajnálom az időt amit erre elvesztegettem, remélem 3. évadot már nem akarnak csinálni belőle.

6. Tonikaku Kawaii S2

mv5bmgrlyziyztatngm2oc00nzfkltkzzgqtnjviyti1nzm4mjezxkeyxkfqcgdeqxvymtuynjc3ndq4_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

 

Nagyon vártam ezt az animét, hoszen az első évad egy remek romantikus vígjték volt, de ez gyakorlatilag minden szinten csődött mondott. Történet az most se nagyon van, de az a kevés se halad gyakorlatilag semerre sem, de a legnagyobb probléma vele, hogy a készítők gyakorlatilag átverik ezzel az emberek! Úgy harangozták be, hogy ebben majd megkapjuk Tsukasa háttértörténetét és kiderül, hogy ki is ő valójában, de egy nagyis fiatalkori flashback-en kívül ebből semmit nem kapunk, csupán érdektelen nyáladzást meg elpirulás fesztiválókat, de azokat is úgy, hogy visszadegradálják a főszereplőket pironkodó tinikké akiknek egy csók is nehézkesen megy, miközben az első évadban, hogy jó nem dugtak már egymással! Még a paródia és humorszálat is teljesen kiírták belőle, így nincs mit azon szépíteniu, hogy ez egy orbitális nagy átverés évad a készítők részéről.

5. Okashi na Tensei

eijrzwcaglpqy3vsk72gm8lblzj.jpg

 

 

Lehet, hogy voltak ennél rosszabb isekai animék az évben, de egyik se hazudott annyira kegyetlenül bele a pofámba mint ez! Cukrászos isekai? Simán jöhet! Erre kaptam egy középszarnak sem nevezhető fércművet ahol a cukrászkodást két pite megsütésével letudják, a maradék időben pedig banditákkal való harcokat és elrendezett házassági szendevédeseket nézhettem végig. Hát köszönöm, de a készítők ugorjanak be a sütőbe! 

4. Hi no tori : Eden no Sora

mv5bnjnkothlodetnwe0mc00mdy0ltk5odetotg1owexmmzjymizxkeyxkfqcgdeqxvymtezmti1mjk3_v1.jpg

 

 

Szeretjük Osamu Tezuka műveit. Elismerjük Osamu Tezuka műveit. Mindig jó látni, hogy ha a mester műveiből animét készítenek. De ezt, hogy a viharba képzelte a Disney?

Papíron lehet jól hangzik etgy Biblia teremtéstörténetet elmesélni kolonizálással, idegenekkel , évezredes időugrásokkal és sci-fi elemekkel, de ezt az anime kevesebb mint 4 rész alatt prezentálja amiből egyenesen következik az, hogy a sorozat olyan gyorsan adagolja az információkat, hogy a nézőnek ideje sincsen feldoglozni azt, hogy mi történik, mert máris jön a következő jelenet. A kolonizálás ultraröhejesen és olcsón van ábrázolva , a sci-fi részéről meg annyit, hogy a 80-as évekbeli elsüllyedt világok sorozat többet nyújtott ilyen téren mint ez az anime. Ha netán 13 vagy kicsivel több részben akarták volna ezt elmesélni akkor leeht jobb lett volna, de  ha már csak az első rész vagy 3 résznyi történetet darál le 20 perc alatt akkor ott már komoly gondok vannak. A Retroshock-nak pedig minden rossz szándék nélkül üzzeném, hogy vannak ennél milliószor jobb sci-fi animék Kenny! Nézd meg azokat!

4. Trigun  Stampede

2d2d095c34b050501996abdf1ad661f9.jpg

 

Tudom, tudom, mégis, hogy merem ide tenni amikor ez a sorozat kurva menő, tele van akciókkal, pörög mint grillcsirke a nyárson és Vas milyen menő benne! Aha, csak éppen már a fejénél bűzlik a hal!

Kezdve azzal hogy az Orange stúdió itt is ugyanazt a CGI technikát alkalmazta mint a Beastars-nél, csak míg az nem akcióanime így ott ez nem annyira zavaró, addig itt egynesen lerí, hogy mennyire akadozik az animáció, főleg a harcoknál, a sötétebb tónussal se lenne baj, ha nem arra menne ki az egész, hogy ezzel rejtsék el az animációs hibákat, amit viszont a karakterekkel műveltek az maga a gyalázat, Vas-ból csináltak egy milleniál kis félrenyalt hajú nyomigyereket, Nicholas még úgy a legnomálisabb az egész brancsból , Merylből csináltak egy folyton idegbeteg és vernyákoló hisztipicsát, Robert meg csak egy ócska Last of Us utalásként van benne, de semmit nem tesz hozzá a cselekményhez, Knives meg le lett degradálva a " nagyzó szavakat használó, de röhejes antagonisták" színtjére. És nem , nem a retrósznobizmus miatt került fel a rossz listára, mert habár szeretem az eredetit, de messze nema nnyira a kedvencem mint Manginak vagy Ragnának, illetve azért mert ez tényleg rossz. Köszönöm, de a 2.évadra nem vagyok kíváncsi, ha meg remakelni akarnak akkor ott van több tucat másik mű amelyik jobban megérdmelné.

3. Hametsu no Oukoku

356905.jpg

 

Avagy az anime ami kizárólag az Elfen Lied / Tokyo Ghoul fanoknak készült, vagyis azokn ak akik úgy gondolják, hogy csak az az anime nevezhető igazi és komolyanvehető műnek ahol már az első részben minél véresebben és kegyetlenebbül megdöglik több tucat ember és a kövi részek is inkább a hullaszámlálásról szólnak.

Nem azt mondom, hogy nem lehetett volna ez egy John Wick vagy Max Payne szerű bosszúanime, de ez se bosszúpornóként, se fanservice vérpornóként nem működik mert még azt se tudja eldönteni, hogy komolyan veszi-e magát vagy sem. Nincs egy karakter sem akivel tényleg lehetne szimpazitálni, Adonis mindenféle átmenet nélkül váltogatja a pzsichopata gyilkológép és bőgőmasina emós énjét, Doroka csak a beszélő lelkjiismeret karakter, az emberek nácik akiket aztán azzal próbálnak meg felmenteni, hogy " csak ki volt mosva az agyuk", a boszik kommunisták, a főgonosz Dorothy meg felváltva csinál hülyét mindkét oldalból mint Mika a Seraph-ban. A látvány részről részre rosszabb, a zene pedig olyan érdektelen mint a fű nézése. Ezt hívják elpazarolt lehetőségnek.

2. Kamierabi:

wpdi7qqwrfjxlrn7hijk1pcs8hs.jpg

 

Nem volt elég a Mirai Nikki? Nme volt elég a Big Order? Nem volt elég a BTOOOM? Akkor most ezeknek megkaptuk a mixelt változatait szemrákot okozó CGI látvánnyal amit mintha egy egyetemi kezdő animációs bagázs dobott volna össze, logikátlan és lyukas cselekménnyel , értékelhetetlen karakterekkel és egy olyan opening zenével ami leginkább a Győzike-shoe intrójának menne el.  Biztos vagyok benne, hogy akárcsak a Gibiate, ez is csak valami pénzmosó anime lehetett a yakuza részéről, mert más magyarázat nincs arra, hogy ez, hogy kerülhetett adásba! 

Mielőtt rátérnék az első helyezettre, nézzük át a futoittak még listát amik szintén rosszak voltak, de a listára mégsem fértek fel.

Isekai Cheat Skill

...mert ugye sose elég azokból az animékből ahol a nehéz sorsú főhős hős lesz és akinek helyébe a nézők bele tudják képzelni magukat. Csaka zért nem került fel mert az uccsó résznél dobtam az egészet.

15842545-18c7a46f-d3fb-4123-8964-6ba4c066c1a0.jpg

 

FLCL : Grunge

3kp5rpigldhtk0vif1euicdeagd.jpg

 

Volt ennek valami értelme? Azon kívül, hogy szemrákot kapjon a néző?

Otonari Tenshi.....

fpqyewnx0aazhpo.jpg

 

.....mert bár rossznak rossz, de azért a főszereplő páros a másik két animéhez képest nagyon is elviselhető és legalább végig van víve egy történet. 

Spy Kyoushitsu

spy_kyoushitsu-cover.jpg

 

.....pedig lehetett volna ebből egy egyszer nézős akcióanimét kihozni, ha nem arról szólna az egész, hogy összehordtak egy halom fanservice csajt akiket aztán lehet ölelő meg dugópárnákra nyomtatni illetve figurákat készíteni belőlük, a sztorit meg letudják 3 rész alatt. A második évadba már bele sem kezdtünk és ez így van jól.

Most akkor lássuk az első helyezettet!

1. Gamera: Rebirth

gamera_rebirth_key_visual_1.jpg

 

A Polyfos féle Godzilla filmeknél már realizáltuk, hogy a Japánok nem nagyon tudnak mit kezdeni a saját örökségükkel ha szórakoztatóiparról van szó, a Gamera pedig ebben csak megerősített minket. Pedig ez simán lehetett volna az év egyik legjobbja, de a látvány iszonyatosan ocsmány, az emberi  karakterek vállalhtatlanok és messze túl sok játékidőt kapnak itt is, plusz a Japán hadsereget sikerült egy rakás idiótának ábrázolni. A szörnyharcok még valahogy mentik a dolgot, csak az a baj, hogy Gamera nem annyira ismert a külföldiek számára mint Godzilla, így ha valaki úgy áll neki ennek, hogy semmit nem tud a Gamera Kaiju univerzummról az egy megveszekedett mukkor sem fog ebből érteni. 

Kár ezért a sorozatért, pedig ha úgy álltak volna hozzá, hogy rendesen megcsinálják minden fronton akkor akár egy remek anime is készülhetett volna ebből.Így viszont ez lett 2023 legroszabb animéje. Ki tudja, hát ha egyszer Gamera is kap egy egy Godzilla Minus One-hoz hasonló filmet ami helyreállítja a becsületét.....hátha.

Nos, letudtuk a rosszakat, jöjjenek a legjobbak!

10. Watashi no Oshi wa Akuyaku Reijou

136819l.jpg

 

Nem hittem volna, hogy pont ez az anime lesz 2023 egyik legviccesebb animéje, de a röhögőknek elmondanám, hogy miért: Mert működik!

Isekai animéhez képest olyan dolgokkal foglakozik mint a társadalmi különbségek, a yuri kapcsolatok, a feldolgozatlan gyász és a barátság fontossága. Igaz, mindezt csak a műfajához viszonyítva, de ez már így is több mint amikkel más hasonló Villainess animék foglalkoznak., a humor pedig remekül működik, mint ahogy a Rae és Claire között ábrázolt, lassan kialakuló yuri kapcsolat is ami viszont nem szájbarágós. Nevezhetjük ezt 2023 Kakumei Utenájának is. 

9. Jijou wo Shiarani Tenkousei ga Guigui Kuru

jijou-wo-shiranai-tenkousei-ga-guigui-kuru.jpg

 

Avagy 2023 Kimi ni Todokéja csak általános iskolásokkal előadva!

Egy remek iskolai slice of life anime egy szerethető főhősnővel és 2023 egyik legjobb férfi főszereplőjével Takadával akinek a pozitiv kisurgázása és barátságos jelleme egymagában elviszi az animét a hátán, a csont nélküli lealázós beszólásairól meg aztán ne is beszéljünk. 

A látvány ugyan nem a legszebb, de ezt jól ellensúlyozza a kiváló humor és a mellékszereplőgárda is, illetve a hangulat ami képes visszarepíteni a nézőt a saját általánis iskolai éveibe. Egy igazi feel good-komfort anime amit mindenképp ajánlatos megnézni. És még mindig nincs 2.évad bejelentve!

8. My Hero Academia S6

iadikbdsuao81.jpg

 

Igen jól látjátok, az általunk sokat szidott és kritizált My Hero Academia legutóbbi évada toplistás helyezért ért el! Ennek pedig aza z oka, hogy ez az évad mutatja meg a legjobban, hogy Kohei tud ha akar! Ez az évad simán a legfeszültebb, legkomorabb, de egyben legsúlyosabb évad is, hiszen itt már komolyak a tétek és a szereplők olyan döntéseket kénytelenek meghozni amik mások életére és a háború kimenetélre is kihatnak, Deku igazi Batman szintet üt meg a jelenlétével, All Might és Stain párbeszéde simán az egyik legjobb amit a sorozatban eddig hallani lehetett és Endeavor szála is rendesen végig lett víve, illetve itt mutatkozott be Lady Nagant is aki remélem fog még szerepelni mert egy igazán badass karakter ( Tanezaki Atsumi szinkronjáról nem is beszélve ). Remélem a 7.évad nem fog visszamenni a Marveles hülyegyerek színtre mert ezután az ahatalmas csalódás lenne.

7.  Urusei Yatsura 2022/2023

urusei_yatsura_tv_series-412991951-large.jpg

 

Nem, nem a retrósznobizmus miatt került fel, hanem azért mert minden régi mangának és animének minimum ilyen remake járna!

Nem hibátlan, erről szó sincs, de minden epizódon érződik az odafigyelés és tisztelet az alkotók irányából a mangakaasszony és legelső komolyabb műve felé. Igaz ami igaz, a régi anime szintjét nem hozza, de ez nem is volt elvárás. Az anime ugyanis vicces. Nagyon vicces és hozza az eredeti mű hangulatát és ez nekem már bőven elég volt ahhoz, hogy elégedett legyek vele. Ebben a hónapban pedig érkezik a 2.évad, remélem azzal is meg leszek elégedve, a stúdió pedig ezután elgondolkodik egy hasonlóan új Ranma 1/2 vagy Mansion Ikkoku animén is. 

6. Tengoku Daimakyou

covers_116625.jpg

 

Mi lesz abból ha keverjük a Last of Us-t a Priomised Neverland-el? Hát 2023 egyik legjobb posztapokaliptikus animéje ami úgy csűri-csavarja a történetet, hogy közben nem rág a néző szájába semmit hanem magának kell kitalálnia, hogy miről is szól ez az egyszerre két idősíkon is játszódó anime. Ezért aztán ezt nem leeht félszemmel vagy kómásan nézni, hanem 100%-an oda kell rá figyelni mert ha csak egyet pislant a néző akkor leeht le is maradt már valamiről. Emelett technikailag is kifogástalan, a szereplőgárda egyszerre érdekes és szeretehtő, a hangulat pedig a toppon van. Nem egy könnyő anime, de mindneképpen érdemes belevágni. Remélem minél hamarabb jön a folytatás.

5. Skip to Loafer

mv5bmwy1yjg0y2utyju5yy00ytk5ltg0yzetmdgzodzlzdvjytbjxkeyxkfqcgdeqxvyodmyntm0mjm_v1.jpg

 

Egy újabb átlagosslice of life  iskolás vígjáték anime aminek azonban a legnagyobb előnye az, hogy remekül mutatja be azt a helyzetet amikor, például egy hozzám hasonló Budapesttől távol élő ember először kerül fel a nagyvárosba és kénytelen olyan, az ott élők számára teljesen hétköznapi dolgokkal megküzdeni mint a metrózás vagy egy teljesen ismeretlen közegbe való beilleszkedés, mikor először iszik valaki fullos Starbucks kávét vagy néz meg IMAX-ben meg filmet a moziban. Romantikusnak nem romantikus mű, inkább a barátság van a középpontban, de azt jól viszi végig és végig aranyos, kedves és szórakoztató marad. Az opening pedig egyértelműen egy La La Land utalás akar lenni. Nagyon ajánlom megnézni

4.  Yuzuki-san Chi no Yonkyoudai

yuzuki-san-chi-no-yon-kyoudai-ea738e38a3.jpg

 

 

Már mikor bejelentették gondoltam, hogy ez nagy dobás lesz, de még azt is felülmúlta amit akkor gondoltam róla. Ez egy nagy betüs slice of life anime ami azonban olyan súlyos témákat dolgoz fel mint a hirtelen jött nagy felelősség, a gyereknevelés,a  tinédzserkorba való belépés, a válás, a szülői ráhatás a gyerekre vagy éppen az áldozathozatal másokért. Ugyanakkor ez mégsem egy nyomorpornó hanem egyszerre tud komoly és vicces lenni. Mind a négy testvér, sőt még a szomszédok is megkapják a történetszálukat, a látvány gyönyörű, a zenék pedig kellemesen fülbemászóak. Ez az anime amit minden szülőnek látnia kellene akár terveznek gyereket akár már van nekik. 

3. Watashi no Shiawase na Kekkon

5rzibqsyhhpqf6s8dgw2axla4zs.jpg

 

 

Egyszerűen nem győzzük dícsérni ezt az animét és ajánlgatni másoknak, még olyanoknak is akik egyébként már irtóznak az ilyen fajta romantikus animéktől vagy már egyszerűen herótjuk van ezektől. 

A My Happy Marriege ugyanis amellett, hogy prezentál egy remek fantasy mellékszálat a romantikát sem túlozza el. Nincs az, hogy a két főszereplő azonnal egymásba szeret, nincs boldogság minden oldalról hanem ez kőkeményen bemutatja, hogy milyen egy elrendezett házasság, abban élni és , hogy milyen az amikor az egyik fél küzd ellene, míg a másik szimplán szenved, de idővel mind a ketten áttörik a falaikat. Az anime mindezt pedig mesteri szinten meséli el gyönyörű látványvilággal, 2023 legjobb főszereplő párosával illetve 2023 leggyűlölnivalóbb famíliájával is a főszerepben. Kicsit Hamupipőke, kicsit Nyomorultak, de ez egy Kabuki darabba oltott szerelmi történet amit vétek kihagyni. 

2. Vinland Saga S2

vinland_saga.jpg

 

Közel 3 évet kellett várni Thorfinn kalandjainak a folytatására, de abszolút megérte. Ez az anime ugyanis a nagybetűs karakter és jellemfejlődés véghezvitele. Ahogy Thorfinn előbb kvázi egy öngyűlölő, dühtől vezérelt zsoldosból válik rabszolgává, majd abból válik ismét szabad emberré akinek céljai és barátai vannak az életben, hát le a kalappal a MAPPA és a WiT Studio csapatai előtt mert ezt lenyűgoző módon mesélték el. Sokan kritizálták az évadot eleinte mert nem akció orientált mint az első évad, de a végeredményt látva valószínüleg ők is meg lettek győzve. A látvány eszméletlenül részletesen kidolgozott akárcsak a karakterek és azok jellemfejlődései, az új főszereplő Einar pedig Thorfinn tökéletes kiegészítése, ahogy pedig ők ketten nem csak barátokká hanem bajtársakká is válnak, az rendkívül érzelmesen lett ábrázolva, mint ahogy az is ahogy Canute átalakulása is. Ja és Askeladd rövid, de annél parádésabb jelenete pedig csak hab a tortán. Mindezt pedig megkoronázzák a kiváló zenék is. Nem is kérdés, hogy tűkön űlve várom a 3.évadot.

Mielőtt rátérnék az első helyzettre, lássuk az itteni futottak még listát.

Rurouni Kenshin 2023

mcafsouo3pqgoxawenco45kpcte.jpg 

.....mert bár remek anime csillagos ötös látvánnyal, karakterekkel és harcokkal, sajnos az előbbieknek a személyes drámái túl sok időt vesznek el az érdemi részekből, vagyis a harcokból. Ne értsetek félre, eze gy jó anime, de ha egy kicsit több harcot kaptam volna benne akkor felfért volna a listára.

Mashle

mv5bm2m1yzc5otmtnwqxys00ntg5lthiyjqtodrhzgmwodvknjayxkeyxkfqcgdeqxvymtezmti1mjk3_v1.jpg

 

....mert bár a Harry Potter és a One Punch Man összekeresztezéséből egy nagyon vicces anime született, de a mellékszereplők nagyon erős Yu-Gi-Oh GX szagot árasztanak magukból és emellett sajnos nem tudtam elmenni szó nélkül. 

Oshi no Ko

mv5bytgxzjnlzwqtyjg1os00nzy2ltkyztctzdbky2y2zweymjnlxkeyxkfqcgdeqxvymzgxodm4njm_v1_fmjpg_ux1000_1.jpg

 

.....mert ugyan azt nem tagadom, hogy kivitelezésben és zenei anyagban csillagos ötös, de ez max akkor lett volna toplistás ha a hugi és annak idol szála úgy ahogy van nem létezne, ugyanis az elképesztően sekélyes, unalmas és felesleges és minden azzal töltött idő a sokkal izgalmasabb nyomozós szál elől veszi el az időt.

The Marginal Service

marginalservie_kv-300x424.jpg

 

- mert bár csak úgy ontja magából a 80-as évek popkultúrális és filmes utalásait, ebből még bőven többet ki lehetett volna hozni többet is annál mint amit kaptunk.

Oooku : The Inner Chambers

mv5bzdlmnmjlmtmtmdc3os00yza3ltlingytntuyymrhowfhzmu2xkeyxkfqcgdeqxvymtezmti1mjk3_v1.jpg

 

...mert ha nem lett volna a My Happy Marriege akkor simán bekerült volna.

 

És akkor jöjjön az első helyzett!

1: Pluto & Dark Gathering

mv5byzfjywu3njgty2m0mi00mwy2ltlmnwutzwi3yjzhmdy0yjzmxkeyxkfqcgdeqxvymtezmti1mjk3_v1.jpg

 

mv5bn2u2mtg0zwytnjy4mi00njmxltljmwitodjmndmwztjlogi1xkeyxkfqcgdeqxvymzgxodm4njm_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

Vagyis inkább helyezettek! Mert igen, idén megosztottan lett két anime is az év legjobbja.

Hogy miért a Dark Gathering: Nos azért mert az anime bebizonyította, hogy lehet még igényes és tényleg horror animét csinálni úgy, hogy kellően véres legyen és kimaxolja a gore fogalmát, de emellett mégse menjen át Elfen Lied / Tokyo Ghoul szintű fanservice vérengzésbe és emelett prezentál egy remek történetet ami bár elsőre nem tűnik többnek egy " Szerezd meg hát mind" sztorinál", de emelett kellően izgalmas, ijesztő, de ugyanakkor drámai is mikor a szellemeknek megsimerjük a háttértörténetét. Az OLM stúdió pedig kitett magáért technikai oldalról, a karakterek érdekesek, Yayoi pedig kezet foghatna Enma Ai-val, a zenék is kellően jók. Horrorrajongóknak egyenesen kötelező!

Hogy miért a Pluto: Nos azért mert jó ha szökőévente, nem is, 3-4 szökőévente születik egy olyan anime ami olyan szinten maxolja ki a sci-fi műfajt és csavarja meg úgy a néző fejét mint a Pluto, de azt úgy teszi, hogy a végére mégis minden darab a helyére kerül, minden szál elvarródik és minden tökéletsen meg lesz magyarázva. De még ennél is tovább megy. Urasawa Naoki, a Monster és még más remek mangák megalkotója ugyanis olyan további témákkal foglalkozik mint a mesterséges intelligemcia, a robotok térnyerése és azok beilleszkedése a társadalomba, az öntudatra ébredt Ai, a háború okozta fájdalmak illetve a veszteségek megbosszulása. Mindezt pedig 8 db 1 órás részben elmesélve úgy, hogy a Daimakyou-hoz hasonlóan itt sem lankadhat az ember figyelme, itt viszont nem 100 hanem minimum 110%-os odafigyelés szükséges , ugyanis itt minden értelmet nyer a lezárásban. 

A készítők pedig nem aprózták el. Igaz a CGI sokszor eléggé nyeh kategória, de a látvány gyönyörű, a karakterek érdekesek és érthetőek a motivációik, a harcok bitang látványosak, de amikor karakterdráma van az hihető és átérezhető elég csak a 2, rész robotjára és zenészére gondolni. Nem is kérdéses, hogy aki szereti az olyan műveket mint a Ghost in the Shell vagy a Blade Runner azoknak ez aza nime egy kötelező darab! Remélem pedig, hogy ezután a 20th Century Boys és a Billy Bat is kap animét, bár a ami a Billy Bat-ben van....hát...attól függetlenül még látni akarom!

Nos ezek volnának szerintem 2023 legjobb illetve legroszabb animéi! Hamarosan érkeznek a többiek listái is, addig is pedig Sziasztok! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3718293421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása