Sziasztok!

Igaz a tervezetthez képest kicsit megcsúszva, mivel már lassan vége az ősznek, de itt is van a szokésos beszámoló az aktuális szezon sorozatairól amiket közösen vagy egymagam nézek / nézünk a felhozatalból. Lássuk is, hogy melyek voltak azok az animék amik felkeltették az érdeklődésünket és hétről hétre várjuk az új részeit, vagy más meg is bántuk, hogy egyáltalán időt pazarolunk rájuk.

A lista és a vélemények természetesen ahogy eddig is most is szubjektív vélemények.

 

anime-original-fall-girl-wallpaper-preview.jpg

 

1: Spy x Family S2

d11ae3831ae92963d9fef31634abc15a.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 7 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 8/10

 

Folytatódik a kedvenc kém + bérgyilkos+ telepata + jövőbelátó kutya alkotta kamucsaládunk története ami ezúttal a manga Hajóút arc-ját dolgozza fel és még mindig hűen követi a mangát, a látvány és technikai részletek kifogástalanok, csak azért itt már kezd kiütközni a történet azon nagy hibája is amit sok kritikus hang felemleget a mangakának : Nevezetesen, hogy az alapsztori nem halad semerre, és az is inkább csak azért van, hogy legyen egy átívelő történet és ne csak abból álljon a sztori , hogy Loyd és Yor különféle megbízásait nézzük epizódikusan . Ez amúgy nem rossz megoldás, de azért már illene kezdeni is vele valamit, mert már a mangában is elég irritáló az, hogy ez még mindig lassabban halad előre mint a csiga a sivatagban. Az opening meg talán 2023 egyik legrosszabbja. A zene még oké, de a klipp hozzá borzalmas és egyáltalán nem illik az animéhez. Mindezek ellenére nekem továbbra is bejön a sorozat. 

2: Sousou no Frieren

a26334-2594942481_1698280206.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 12 rész

- Várható hossz: 28 rész

- Eddig látottak alapján:  8.5/10

Akkor most jöjjön a szezon talán egyik legnagyobb dobása a Madhouse stúdiótól. 

Főhősünk egy Frieren nevű elf lány aki kénytelen szembenézni azzal a ténnyel, hogy a kalandorcsapata, azon belül is a legendás hős akit mindenki tisztel, szép lasan elöregednek és elhalnak mellőle míg ő, mert gyakorlatilag 50 év alatt semmit nem öregedett , ugyanolyan maradt. Így miután szinte minden korábbi társát elvesztette útnak indul, hogy értelmet találjon az életének , amit hamarosan meg is talál egy új tagokból álló csapat képében.

Na ezt nevezik úgy, hogy jól kivitelezett karakterdráma. Az egy dolog, hogy a Madhouse 10/10-es látványvilágot dobott össze az animének és a Yoasobi idén 2. alkalommal csinál szintén 10/10 -es opening dalt, de a mű alapjáraton is már jobban foglalkozik azzal a dologgal ami a Hegylakó filmeknek is az alapját keleltt volna képezniük : Nevezetesen, hogy egy kvázi hallhatatlan egyén mennyiszer bírja elviselni azt, hogy mindenki akit élete során megismer , megszeret vagy éppen megkedvel előbb-utóbb elhal mellőle? Hogy hány ilyet képes elviselni mielőtt úgy dönt., hogy inkább magányosan akarja tölteni az életét, de akkor újra találkozik olyan emberekkel akikkel együtt akar lenni? A mű ezt járja körbe egy remekül felépített fantasy világban, Frieren érzelemmentes, de mégis erős és szerethető karaktere pedig kvázi a szezon egyik legjobb női főszereplőpjévé vált.  Lassan indul be a cselekmény, de mint írtam, ez egy karakterdráma így aki nem tudja ezt elviselni annak bizony várnia kell jó pár részt mire a csaták is elérkeznek, de érdemes kivárni mert utána nem akármilyen élményben lesz részük.

3: Undead Unluck

mv5bndkxzgnhztktmdgyoc00otlkltlhytgtnme3ndlmytk5njqxxkeyxkfqcgdeqxvymtezmti1mjk3_v1_fmjpg_ux1000.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 24 rész

- Eddig látottak alapján: 8/10

 

Főszereplőnk egy Fuuko nevű lány aki miután kiolvasta kedvenc mangájának az utolsó kötetét is kész arra, hogy véget vessen az életének, mivel egész életében csak balszerencsét hozott mindenkinek, de ezt úgy kell érteni, hogy akit megérint az mindig elég csúfos halált halt. Ám halálának pillanatában megmenti egy Andy nevű elmebeteg izomkolosszus aki mint kiderül hallhatatlan, de már nincs más célja mint hogy meghalljon és ehhez a lányt akarja felhasználni, ám a férfi szuper önregeneráló képessége még Fuuko erejét is képes semlegesíteni, így kénytelenek lesznek együttműködni annak érdekében, hogy megoldást találjanak a férfi elhalálozásának beteljesítésére amihez egy "gonosz" szervezetbe is be kell lépniük ahol hozzájuk hasonló egyénekkel vannak körülvéve és különböző feladatokat kell teljesíteniük.

Ez a sorozat a szeon elmeroggyant vígjátéka, de egyben tökéletesen hozza azt amiért példéul a Zom 100 nem működik. Egy percig sem veszi komolyan magát, végig rohadt szórakoztató, bár ez inkább Andy érdeme aki önmagában egy két lábon járó elmebeteg Bara fanservice karakter , de képes a testrészeit fegyverként használni, de úgy unblokk a többi szereplő is rendben van. A humor fergeteges, a látány nagyon szép és a zenékre sme lehet panasz. Érdemes belenézni.

4: Kusuriya no Hitorigoto

kusuriyanohitorigoto_kv.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 7 rész

- Várható hossz:24 rész

- Eddig látottak alapján: 9/10

Az ősi Kínában járunk ahol egy Maomao nevű lány egyszer csak azon kapja amgát, hogy emberkereskedők rabolják el és a császári palotában köt ki mint egyszerű szolga. Azonban őt sem kell félteni, mivel lenyűgöző tudása a gyógyszerészet és a gyógyítás terén olyan mértékben lesz a segítségére, hogy hamarosan az udvar úgynevezett füvesembere lesz, bár azt a hálátlan feladatot is neki kell ellátnia, hogy ételkóstolóként kiszűrje ha valaki a császárt vagy valamelyik ágyasát meg akarná-e mérgezni, de a lány leleményessége és elhivattotsága nem ismer határokat . 

Ahogy Ragna jellemezte ezt az animét, olyan mintha egy ősi Kínában játszódó Doktor House-t néznénk, és ebben van is ráció. A főszereplő lány szarkazmusa és cinizmusa már egy jó összehasonlítási pont, az meg a pláne, hogy minden bajra talál gyógyírt, de emellett a sorozat szintúgy nagy hangsúlyt fektet a karakterekre is akik nem, hogy nem idegesítőek, hanem szerethetőek. Emellett viszont egy másik sorozat is eszébe juthat a nézőnek, nevezetsen a Plaota Ékkőve című Koreai sorozat amit nálunk is nagy sikerrel adtak a tévében. H améf nem kezdtetek bele akkor mindneképp ajánlatos.

5: Shangri-La Frontier

poster-342.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 25 rész

- Eddig látottak alapján: 9/10

 

Na ez az az anime ami egyrészt megdobogtatja a gamer szíveket, másrészt megmutatja, hogy miért is volt egy kalap szar a SaO. 

Főszereplőnk Rakurou egy középiskolás gamer srác azonban ő csak szar játékokkal hajlandó játszani, csak azért, hogy az adott játékot a porig alázza. Egy nap azonban úgy dönt, hogy kipróbálja a legújabb AAA játékot, a Shangri La Frontiert és az élmény amit érez teljes újdonsággal kezd hatni rá. A játék ugyanis annyira jó és annyira magával ragadja, hogy a karaktere Sunraku egyre erősebb lesz ugyan, de számos nehéz kihívást kell ehhez teljesíteni amik nbem mindig úgy végződnek ahogyan azt ő szeretné, és a játék nem finomkodik  a fontos melléküldetésekkel és az olyan bossokkal sem amiktől a valódi gamerek képesek lehetnek visszaemlékezni pár olyan létező karaktere amiktől finoman szólva felforrt instantleves vízzé változott az agyvizük. 

Én magam nem vagyom gamer, ezért Ragnának és Manginak el kellett magyaráznia pár dolgot, hogy mi miért történik a játékban, de az biztos, hogy nagyon rég szórakoztam ilyen jól egy akció-fantasy animén. Az opening meg egynesen top tier kategória. Gamereknek kötelező!

6: Hametsu no Oukoku

293973.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 7 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 3/10

 

Na végre! A sok magasztalás után akkor jöjjön az első olyan cím ami joggal pályázhat a szezon trágyahalom animéjének a címére. 

A történet szerint a boszorkányok és az emberek egykor békében éltek egymás meleltt, ám Goethe császár a technológia fejlettségére hivatkozva holokausztot  indít a boszorkányok ellen, mondván az emberiség már olyan fejlettséget ért el , hogy rájuk már nincs szükség ezért ki kell írtani őket. Főszereplőnk Adonis mesterét, Chloe-t is a lehető legmegalázóbb módon ölik meg, őt magát meg foglyul ejtik, ám 10 évvel később egy Doroka nevű boszorkánylány segítségével kiszabadul és véres bosszúhadjáratba kezd az emberek ellen, ám hamar rá kell jönnie, hogy a helyzet közel sem ennyire egyszerű és az egész ügy mélyeb annál mint amilyennek látszik. 

Annak ellenére, hogy mangakának láthatóan volt elképzelése , hogy mi is akar ez lenni, de bosszúhadjárat helyett kaptunk egy emós / edgy fanboyoknak / fangirl-öknek szánt nonszensz gorefesztivált. A cselekmény értelmetlen, Adonis mindenféle átmenet nélkül váltogat a pszichopata gyilkológép és a bőgőmasina emós énje között, Doroka csak a beszélő lelkisimeret karakter, az emberek nácik, a boszik kommunisták, a főgonosz meg felváltva csinál hülyét mindkét oldalból. Technikailag ugyan rendben van, bár sz opening az joggal nevezhet 2023 legszarabbja címére, de ennek az animélnek kvázi semmi létjogosultsága sincs. Ennél még az Elfen Lied és a Tokyo Ghoul is nézhetőbb pedig azokat is a Mariana árok legmélyére kéne elásni. Borzalmasan rossz anime ez. 

7: Kamonohashi Ron  no Kindan Suiri

kamonohashi_ron_no_kindan_suiri-cover.jpg

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 13 rész

- Eddig látottak alapján: 5.5/10

 

A Katekyo Hitman Reborn mangakájának újabb adaptált műve amiben egy eléggé béna nyomozó srác és egy őstehetség, de teljes mértékben a világtól elzárva élő nyomozósrác fura párosának a kalandjait követhetjük végig miközben a lehető legrejtélyesebb gyilkosságokat igyekeznek kinyomozni.

Nem rossz anime ez, el  lehet nézegetni, de kvázi nincs benne semmi különleges amiért azt mondanám, hogy nem kihagyhatatlan darab. 

8: Watashi no Ishi wa Akuyaku na

1108248464.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján:  8/10

 

Újabb Villaines anime amiben főszereplőnk a kedvenc randizós játékába reinkarnálódik ahol azonban nem a főhős hanem a sorozat  fő negatív karaktere, Claire mellé szegődik mivel ő volt anno a kedvenc karaktere még az életében. Igen ám, csakhogy Claire a tipikus arrogáns, öntelt, mindenkit lenéző karakter aki eleinte megalázza a Rae néven újjászületett főhőst ahol csak tudja, ám mivel a lány kitartása nem ismer határokat így Claire miután már az agyára ment azzal, hogy semmit sem tud tenni ellene maga mellé fogadja mint szolgát, kapcsolatuk azonban idővel és nagyon lassan elkezd változni és jobban megismerik egymást miközben nemhogy teljesíteniük kell az iskolában, de olyan dolgok is történnek amik arra sarkallják Claire-t, hogy átértékeljen mindent amit eddig gondolt a világról és a társadalmi rangokról. 

Na ez volt az az anime amit ha nem ajánlottak volna Mangiék akkor tuti nem kezdek bele, de most már nem bántam meg. Ugyanis ellenben a többi hasonszűrő animével, ez nem csak, hogy tényleg vicces, hanem felfogható egyfajta 21. századi Shoujo Kakumei Utenának is ( ha már az opening azt parodizálja) , de a főszereplőnek is van jellemfejlődése, sőt az egyik legjobb amit eddig az ilyen animékben láttam. A humor is jól működik, ahogy Rae Claire agyára megy azon nem leeht nem röhögni, de az utóvbi részek elég nagy fordulatot vettek a sorozat eddigi felhozatalához képest. Mindenképpen adjatok neki egyesélyt, nekm fogjátok megbánni. 

9: Boukensha ni Naritai to Miyako ni Deteitta Musume ga S-Rank ni Natteta

jlwuclyu4vejpuis1awlzgexgs6qinupckx23kgu.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 9 rész

- Várható hossz: 13 rész

- Eddig látottak alapján: 6/10

Főhősünk az egykori kalandor Belgrive aki egy nap egy elhagyott csecsemőt talál az erdőben akit aztán magához vesz és felnevel. Az évek alatt a lány, Angeline pedig szép lassan úgy határoz, hogy nevelőapjához hasonlóan ő is kalandor lesz , így amint eléri a megfelelő kort útnak is indul, hogy teljesítse az álmát. Útközben pedig fura kalandokba keveredik újdonsült csapattagjaival , miközben édesapja is bevonódik újra és újra egy-egy problémába amit aztán a lányával közösen kell megoldania.

Nézhető basic kalandozós anime. Nem jobb, de nem is rosszabb mint a többi hasonló sorozat, de nem is lesz egy maradandó élmény, egyszer azonban meg lehet nézni.

10: Migi to Dali

61tzpha-5al_ac_uf894_1000_ql80.jpg

 

- Megtekintett részek száma:8 rész

- Várható hossz: 13 rész

- Eddig látottak alapján: 6/10

A mangáról nemrég írtam egy kritikát, így nem fogom nagyon ecsetelni a történetet. Két főszereplőnk, Migi és Dali testvérek, ám egy embernek kiadva magukat örökbefogadttatják magukategy idős házaspárral csak azért, hogy kinyomozhassák ki ölte meg az édesanyjukat, ám a kutatások során a saját életük eltitkolt részleteire is fényt derítenek. 

Hogy is mondjam? Újabb esete annak amikor egy adaptációt a kevés epizódszám tesz tönkre. A manga részletesen kidolgozza a nyomozást, az anime viszont iszonyatosan összecsapottan és gyorsan darálja a fejezeteket, hogy azok beleférjenek 13 részbe. Így nem nagyon lehet az érzelmi hullámokat átérezni, össze-vissa vannak a fejezetek feldolgozva és sok minden ki is van hagyva. Technikailag ugyan rendben van, de ez a kapkodás érzés nagyon lehúzza a művet. Inkább olvassátok a mangát.

11: Deokoboko Majo no Oyaku Jijou

dmo_kv02.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 9 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján:  8/10

 

Főhősnőnk Alyssa egy több mint 200 éves boszorkánylány aki egymaga él az erdőben, ám egy nap egy elhagyott kisbabát talál ő is az erdőben ( biztos ugyanabban az erdőben él mint Belgrive XD) akit magához vesz és felnevel. A lány, Viola azonban hamar a fejére nő. Másféj fejjel magasabb mint ő, ráadásul sokkal elragadóbb és kissé túlvédelmező is az anyjával, de úgy, hogy nagyjából mindnekit elátkoz aki közel akar merészkedni hozzá, de általánosságban egy kedves , csak kissé túlféltő lányról van szó. Az anime pedig az ő hétköznapjaikatv mutatja be barátaikkal és ismerőseikkel karöltve. 

Egy nagyon aranyos, vicces és szórakoztató slice-of life vígjáték anime, nem mellesleg nem lehet érezni, hogy Mizuki Nana és Koga Aoi mennyire élvezték Viola és Alyssa szerepét. Előbbi ráadásul az opening dalt is énekli, míg az angela az endingért volt felelős. Ha akartok egy jót szór szórakozni akkor bátran tudom ajánlani.

12: Yuzuki-san Chi no Yonkyoudai

295090.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján: 8.5/10

 

A történet főszereplői a Yuzuki testvérek, név szerint Hayato, Mikoto, Minato és Gakuto. Szüleik halála óta a tanárként dolgozó legidősebb fiú, Hayato neveli fiatalabb testvéreit , és persze nincs könnyű dolga mivel Minato és Mikoto is éppen beléptek a tinédzserkorba , Gakuto pedig csak most kezdi meg a tanulmányait, neki pedig egyszerre kell helyt állnia minden fronton ami minden idejét elveszi, miközben tetsvérei a saját problémáikkal is megküzdenek.

Nos, ez az anime amit személyes meglátásom szerint minden leendő szülőnek meg kellene néznie. A sorozat ugyanis nagyon jól rávilágít arra, hogy a gyereknevelés nem piskóta, pláne ha a saját testvéreiről kell valakinek gondoskodnia, de emellett nem fél súlyosabb témákkal is foglalkozni mint például a válás, a gyerekére érzelmileg hatni próbáló elvált szülő, a vállunkra szakadt felelősség vagy éppen a problémák megosztása másokkal. Egyszerre könnyed slice of life, de ugyanakkor mély tanmese is a gyereknevelés nehézségeiről. Csak ajánlani tudom.

13 : Megumi no Daigo : Kyuukoku no Orange

sueadphldhyniid7mh070hlkgzio2iil09q5j2a0.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 24 rész

- Eddig látottak alapján:  9.5/10

 

A tűzoltók élete nem egyszerű, bár ezt eddig is tudta mindenki , De vajon tisztában vannak azzal, hogy milyen testi és mentális kiképzésen kell ezeknek az embereknek részt venniük? Pláne akkor ha az igazán elit csapatba akarnak tartozni? Nos, ez a sorozat azt a folyamatot mutatja be aminek a végén három főszereplőnk Daigo, Yuki és Shun a városuk tűzoltó egységének az úgyneveztt " Orange" azaz a legveszélyesebb esetekhez hívott elit egységnek lesznek a tagjai, illetve olyan eseteket mutat be rendkívüli részletességgel és nem melelsleg kertelés nélkül, iszonyat nyersen amikhez az ilyen csapatokat szokás kihívni.

Nem kertelek : Ez egy kiváló sorozat. Nagyon realisztikus, hihető karakterdrámákkal mutatja be az újoncok kiképzését és az eseteket amikhez kihívják őket és amik sokszor rendkívüli döntéshelyzetekbe sodorják őket. Erre mondják azt, hogy nem érdemes kihagyni. 

14: Kamierabi

kamierabi_god_app-428300276-large.jpg

 

- Megtekintett részek száma: 8 rész

- Várható hossz: 12 rész

- Eddig látottak alapján:  Értékelhetetlen!

Nem volt elég a Mirai Nikki? Nem volt elég a Big Order? Nem baj, mert akkor itt van ennek a két jóízlés elleni bűntettnek az összemixelt verziója ahol egytől egyig értékelhetetlen karakterű főhőseink egy app segítségével Battle Royalóznak egymással azért, hogy istenné válhassanak, de persze a végén csak egy maradhat. 

Nem véletlenül írtam azt, hogy értékelhetetlen, mert erre még az 1/10 is sok!  Ebben az animében minden szar! Szar a grafika, szarok a karakterek, szar a történet, szar a cselekmény, szarok az opening-ending zenék és még sorolhatnám. Ezért pedig egy stúdió pénzt kapott! Valakki ezért kiadtak egy halom kóklernek egy valag pénzt, hogy aztán azok jó alaposan lehúzzák a retyón! Még a Gamera Rebirth vagy a Trigun Fospead sem volt ennyire vállalhatatlan mint ez!  Szerintem joggal lehet ezt kinevezni 2023 legrosszabb animéjének, már ha ezt egyáltalán animénbek lehet nevezni!

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr7518267433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása