Szegasztok!

Halloween. Ilyenkor kicsik és nagyok egyaránt keresik a horror filmeke és animéket, hogy elkergessék a nem kívánt szörnyikéket.

Habár ma már minden második cuccnak kötelező jelleggel tartalmaznia kell vért és horror elemeket, szerintem inkább röhejesek, mintsem félelmetesek, illetve számomra a horror animék 2000 és azelőtt élték aranykorukat, ahol a látvány mellett még a hangulat is megfelelet a horror követelményeknek az igényesebb nézők számára.

Mai alanyom szintén az "őskorból" származik, vagyis "O.P.E." időszámításból, avagy mielőtt megjelent volna a One Piece anime (1999).

Ma az 1995-ös Bio Hunter animéről írók nektek, kizárólag Halloween alkalmából!

(Eddigi összes írásos anime kritikákat itt lehet elolvasni)

bio_hunter_1995_madhouse_ova.jpg

A Bio Hunter eredetileg egy 1989-es rövid horror manga volt, melyet Hosono Fujihiko írt és rajzolt a Comic Burger magazin oldalaira. Eme mangából a Madhouse készített egy animét 1995-ben Yuuzou Satou rendezésével. Műfaját tekintve horror és akció, minimális romantikával.

A történet kezdetben egyszerűek tűnik: van egy páros, akik szörnyekre vadásznak, akik valaha emberek voltak és egy úgy nevezett "démon vírus" által változtak át. Viszont ez csak a felvezetés volt, ugyanis kiderül, hogy párosunk egyike Komada is fertőzött, így ő gyakorlatilag egy időzített bomba társa Koshigaya számára, valamint egy Sayaka nevű hölgy tőlük kér segítséget, mivel őt és nagyapját egy híres politikus üldözi valamiért. Természetesen mint kiderül, szorosan kötődik a páros "hobbijához" az esett.

Tehát mint látható lesznek benne csavarok bőven, persze senki ne kezelje világ megváltásnak a történetet, viszont így is szórakoztató lesz.

A látvány csillagos ötös, ma is röhögve megálja a helyét. A karakterek és a háttér egyaránt szépen megvannak rajzolva és animálva, valamint az akció jelenetek animációja is remekel.

bh-001.png

A karakterek szintén nem nagy eresztés, de tökéletesen ellátják a feladatukat, valamint a mai horror animék (és filmek) többségével ellentétben itt nem idegesítő rohadék "popófejeknek" vannak megírva, hanem tényleg együtt lehet érezni a többségével. Egyedül "En Prototype" az egyetlen valóban unszimpatikus karakter, de szerencsére azt is kapja, amit megérdemel.

A hangulat bravúros lett. Nem csupán arról van szó, hogy a szörnyek ijesztően néznek ki vagy hogy a gore és a vér megfelelő szinten vannak adagolva úgy, hogy ne önmaga paródiája legyen, hanem maga a hangulatra teremtésre is rámentek a Madhouse stúdiónál, melyet a hangulatos zenékkel és árnyékolással értek el. 

Nyújt-e mást is a Bio Hunter a horroron és az akción kívül? Kis adagban, de felhoz az anime Komada szemszögéből egy ismert kérdést, miszerint ember-e valaki, ha külsőleg és ösztönileg egy szörnyeteg szintjén van az adott illető. Koshigaya szemszögéből meg egy másik ismert, de érdekes téma kerül előtérbe, miszerint az élőlények kizárólag a genetikájuk miatt viselkednek-e úgy, ahogyan, vagy mégis létezik-e a megfoghatatlan lélek, mely által mi dönthetjük el, hogy kik, illetve mik vagyunk. Koshigaya számos biológiai és genetikai fogalmat is feltár az anime során.

bh-003.png

Nincs anime ugye negatívumok nélkül, s ez alól a Bio Hunter sem kivétel. Az anime ugyan röpke 58 perc hosszú, s habár az eredeti alapanyag sem volt egy óriás lexikon, szerintem lehetett volna bő 90 perc hosszú. 

Ezen kívül talán csak az nem tetszett, hogy jók az akció jelenetek, de kevés van belőlük.

bh-002.png

Összefoglalva a Bio Hunter egy jó horror anime, mely tökéletes egy Halloween-i kikapcsolódásra. Mindenkinek szeretettel ajánlom.

Bio Hunter

- Idő: 1995

- Rendező: Yuuzou Satou

- Stúdió: Madhouse

- Műfaj: Horror, Akció

- Hossz: 58 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Remek horror hangulat.

- Szép rajzolás és animáció.

- Jó akció jelenetek.

- Sok érdekes csavar.

- Érdekes témák.

- Korrekt karakterek.

Ami nem tetszett:

- A történet ne világmegváltó.

- "En Prototype".

- Jók az akciók jelenetek, de kevés.

Értékelés:              

Százalék szerint: 82% = Jó

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4817967176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása