"Három cimbora úgy határozott, hogy este animét néznek! Elhatározták, hogy megnézik a 2022-es Bastard animét. Valamikor a második rész közepén az egyikük megszólalt.

Ferenc: Ti! Nem láttuk már ezt az animét korábban?
János: Ne hülyülj már! Most jött ki 2022-ben alig pár napja! Hogy láthattuk volna korábban?
Ferenc: Már pedig nekem valahonnan ismerősek ezek a snittek!
Zoltán: Azért, mert már láttuk.

János és Ferenc egymásra néznek, majd értetlenkedve ránéznek Zoltánra.

Ferenc + János: Hogyan, ha még csak most jött ki?

Zoltán ekkor elővett egy VHS dobozt.

Zoltán: Úgy, hogy már volt belőle 1992-ben egy hat részes anime! Tudjátok, amikor a Slayers és a Berserk is aranykorukat élték!
Ferenc: Ja, amíg el nem k*rták a folytatásokkal és a remake nevezetű bőrlenyúzásokkal, hogy szakadjanak meg ott Japánban!
János: Ó, már emlékszem! Hűen követte a mangát?
Zoltán: Sajnos nem, mivel 45 fejezetnyi történést akartak eredetileg 8 részbe sűríteni, melyből végül csak 6 rész lett.
Ferenc: No, akkor majd a 2022-es verzió hű lesz az eredeti mangához!

Ekkor néma, síri csend lett úrrá a szobán.

Ferenc: .... Legalább jobb lesz, mint a 30 évvel verziója, ugye...?

Véglegesen síri csend lett, miután megjelent a Netflix logó."

Szegasztok!

A Netflix és a LIDENFILMS jóvoltából újra rivalda fénybe került a Bastard franchise. Viszont én inkább az első anime változatról szeretnék írni nektek, ami még anno az "aranykorból" származik. 

Ma az 1992-es Bastard!! Ankoku No Hakaishin animéről írok nektek!

(Az eddig megjelent írásos kritikáinkat itt lehet elolvasni)

bastard_ankoku_no_hakaishin_1992_aic_ova.jpg

A Bastard!! Ankoku No Hakaishin (röviden csak Bastard) eredetileg egy shonen manga volt ami a Weekly Shonen Jump oldalain futott, majd átkerült az Ultra Jump magazinba mint seinen manga. Írója és rajzolója a legendásan lusta Hagiwara Kazushi, aki Togashi-val ellentétben ő ténylegesen a lustasága miatt nem akar haladni a történetével, ami már 2014 óta nem látott új fejezetet. 1992-ben az AIC stúdió készített egy eredetileg 8 részesnek szánt, ám technikai problémák miatt csak 6 részes anime adaptációt, mely az első 44-45 fejezetet dolgozza fel itt-ott megváltoztatva. Műfaját tekintve dark fantasy, ecchi, akció, kaland és vígjáték. Az animét Katsuhiko Akiyama rendezte.

b1992-003.png

A történet szerint több, mint 400 év telt el, hogy egy "ősi isten", Anthrasax leamortizálta a világot, ezzel visszaküldve az emberiséget a sötét, középkor szintjére. Legyőzése után négy pecséttel zárták el, amiket négy városban őriznek. Évszázadokkal később négy rosszarcú egyén úgy döntött, hogy jó buli lenne, ha Antrasax újra átformálná egy kicsit a világot. Egyikük talpnyalója egy hidrával meg is támadja Metallicana királyságát, ahol az egyik pecsét van elrejtve. Nagy a baj, de semmi gond, mert mint kiderült, egy Lucien nevű gyerekben el van zárva egy egoista, nőfaló, csont perverz varázsló, Dark Schneider, aki egy szűz lány csókja által áttudja venni az irányítást Lucien teste felett (s persze szintén egy szűz csókja által veszíti vissza az irányítást Lucientől).

A történet a tipikus "jönnek a gonoszok a szuper gonosz démon elszabadító világvége tervvel és meg kell őket állítani" történet, de szerencsére vannak benne érdekes csavarok, melyek által nem laposodik el a történet.

Jöjjön az első pozitívum, a látvány! A látvány a mai napig megállja a helyét még 30 év után is, főleg az akció jelenetek és a brutalitás, ami ugyan elmarad a manga szintjétől, de még így is vannak benne "szaftos" részek a nézők számára. A zenék is jók, viszont itt jön egy negatívum: nincs opening zene egyáltalán! Helyette van egy valamiért angolul felmondott "előszó", de ez vajnyi kevés.

A következő pozitívum a setting és a hangulat, ami nagyon hangulatos és magával ragadó lett, főleg a fantasy rajnogók számára. Az embereken és elfeken kívül vannak itt misztikus lények, mint hidra, griff, vámpír és sorolhatnám egy olyan világban, ahol az emberi civilizáció visszasüllyedt. Amikor a régi civilizáció épületeiben jártak a karakterek, beleborzongtam. A személyek, varászlatok és helyszínek nevét a mangaka különböző black metál zenekarok után adta, ami csak dob a dark fantasy hangulaton.

A humor is ott van a helyén, de ez sajnos már felemásra sikeredett, mivel van amikor betalál, van amikor nem.

A szereplők is felemásra sikerültek. A legjobbak Dark Schneider a főhős, Gara a ninjász srác és Nei az elf hölgy. Az ő karakterek viszik el az animét a hátukon, főleg Schneider, aki az egyik valaha legjobb anti hős főszereplő, akit megalkottak. Gara karakterét láthatóan nagyon szerették az AIC stúdiónál, mivel nem csak, hogy kapott egy jellem bővítést és háttértsztorit az animéhez, de a mangával és az új animvel ellentétben itt egy valódi harcot is kapott Schneider ellen, ami ráadásul látványosra is sikeredett. A többi szereplő viszont sajnos egyáltalán nincs olyan jó, mint az említett hármas. Ellátják a feladatukat, de sajnos ennyi.

b1992-001.png

Akkor jöjjenek a valódi negatívumok.

A legelső, hogy mivel 45 fejezetnyi történést akartak nyolc részbe tömni, de a produkciós problémák miatt az epizód szám még le is ment kettővel, így értelemszerű, hogy ki kellett vágni dolgokat az eredeti mangából. Igaz, ezek többsége csak arról szólt, hogy Schneider elcsavarja valami random "erős nőnek" az agyát, hogy aztán ágyba vihesse őket, de ezzel poénokat is elvitt. Tény, egy adaptációnak nem kell 100%-osnak lennie, de a sok kivágás miatt sajnos meg lehet érezni a kapkodást, ami leginkább a negyedik és az ötödik részben érezhető.

A második probléma a cenzúra. Mint írtam, vannak benne szaftos részek, de a mangához képest nagyon le van tompítva a brutalitás, mely a Bastard egyik névjegye volt. 

b1992-002.png

Összefoglalva az 1992-es Bastard anime egy egyszeri darab, ami emlékezetes ugyan, de sajnos elmarad a manga szintjétől. Nem rossz, de érződik rajta a hiányosság.

Bastard!! Ankoku No Hakaishin (1992)

- Idő: 1992

- Rendező: Katsuhiro Akiyama

- Stúdió: AIC

- Műfaj: Akció, Dark Fantasy, Vígjáték, Ecchi, Kaland

- Hossz: 6 rész                                                                                      

Ami Tetszett:        

- Príma hangulat.

- Schneider, Gara és Nei.

- Szép a látvány.

- Jó akció jelenetek.

Ami nem tetszett:

- Sokaknak elcsépelt lehet a történet.

- Nagyon érezhető a kapkodás a negyedik résztől.

- A humor nem mindig talál be.

- A mangához képest érezhetően tompított brutalitás.

Értékelés:              

Százalék szerint: 72% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 7/10 = Közepes

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1217902451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Uniqua 2022.11.29. 10:37:49

Sziasztok, az új animéről tudtok majd kritikát csinálni? Most találta haverom a Netflixen, és meg is lepődtünk, hogy magyar szonkront is készítettek hozzá. Érdemes elkezdeni?

Jó, igazából nem fontos, csak idekommentelek, hogy ne legyen üres az oldal. :)
süti beállítások módosítása