Sziasztok!

Úgy döntöttem, hogy a Frieren-t egyenlőre jegelem, mível nagyon érik egy újranézés vele szemben, ugyanis nem igazán fordult még elő velem, hogy kvázi semmire sem emlékszem abból, hogy mi történt egy sorozat elején mire az utolsó részhez érek vele. Addig is viszont elmondom a véleményemet egy másik, a tavalyi évből az ideibe átcsúszott animéről ami szintúgy, de talán még jobban megérdemli a figyelmet. Ez pedig nem más mint az ősi Kínai Doktor House anime, vagyis a Kusuriya no Hitorigoto! Lássuk is mivel van dolgunk.

covers_121946.jpg

A Kusuriya no Hitorigoto eredetileg először light novel formájában jelent meg 2014-ben és azóta is fut, írója és rajzolója pedig Hyuuga Natsu és Shino Touko, mind a kettejüknek ez az első híresebb műve. 2017-ben pedig mangaformájában is megjelent a mű ami szintén még mindig fut a Big Gangan magazinban. Az animét pedig a mostanában igencsak feltőrt OLM stúdió és a Toho Animation Studio közösen készítették és összesen 24 rész hosszú. A rendezői székben pedig egy igazi vetárán animés, Naganuma Norihiro ült akinek bár ez az első komolyabb rendezése, de olyan animéken dolgozott korábban mint a Kaze no Stigma , a Kimi ni Todoke , a Sengoku Basara és a Mahoutsukai no Yome. Műfajilag egy történelmi dráma animéről van szó megfűszerezve némi misztikummal. 

A történet már önmagában is igencsak figyelemfelkeltő. Az ősi Kínában játszódik a történet, itt éli viszonylag békés életét Maomao, egy fiatal lány aki gyógyszerészként dolgozik a városának piroslámpás negyedében és tényleg a gyógyszereken és mérgeken kívül semmi más nem érdekli, olyannyira megszállotja ezeknek, hogy a legtöbbre, még a leghalálosabbakra is immunis. 

vlcsnap-2024-04-11-11h22m10s829.png

 

A békésnek mondható élete akkor vesz 360 fokos fordulatot mikor emberrablók rabolják el és adják el jó pénzért a császári palotának ahol először legalja cselédlányként kezd el dolgozni, és hogy elkerülje a figyelmet a tehetségét is kénytelen eltitkolni, ám miután sikeresen megoldja egy egyre jobban terjeszkedő fertőzés problémáját máris a figyelem középpontjába kerül, leleményességének és éles eszének köszönhetően pedig hamar a császár egyik kedvenc ágyasának, Gyokuyou-nak lesz a társalkodónője és ételkóstolója, de emellett végre kedvére is foglalkozhat a gyógyszerekkel és mérgekkel is, mivel a palotában elég gyakoriak a mérgezésekkel elkövetett gyilkosságok, és ha mindez nem lenne elég, még a palota egyik magasrangú személyének, Jinshi-nek a figyelmét is felkelti.

vlcsnap-2024-04-11-11h21m08s560.png

 

A cselekmény pedig innen két szálon kezd el futni. Az elsőn Mao-t láthatjuk ahogy meg kell oldania a különböző betegségekkel és mérgezésekkel kapcsoaltos eseteket, a másikon pedig a palotán belüli hatalmi harcoknak és hétköznapi életet láthatjuk. 

vlcsnap-2024-04-11-11h28m29s526.png

 

Aki egy kicsit is képben van a Dél-Korea-i sorozatokkal kapcsolatban annak már most feltűnhet, hogy a mangakapáros valószínűleg sokat meríthetett a 2003-as A Palota Ékköve című sorozatból is, mivel a két mű rendkívül hasonló, csak ott a gyógyszerészszál később kerül terítékre. Ez pedig abszólút nem baj, mível nem lemásolásról van szó. A Kusuriya önmagában is képes megállni a lábán. Mind a drámai szál, mínd a könnyedebb humor jól megfér egymás mellett, bár mível egy elsősorban karakterdráma sorozatról van szó így nyílván az előbbi kapja a nagyobb hangsúlyt. A gyógyszerészszál pedig olyan hiteles és valóságos amennyire csak lehet, látszik, hogy jól utánanéztek a dolgoknak. Akiket pedig jobban érdekel az ókori császárságok és palotákon belüli életét bemutató művek azoknak sem kell csalódniuk, az anime ilyen téren is kellően kielégítő, igaz nem egy Trónok Harca színten csinálja, nincsenek benne nagy csaták meg liternyi vér, itt inkább a hétköznapi élet van terítéken némi intrikával megfűszerezve. Ez így pedig már önmagában is egy olyan alapot képez amiből bőven van mit kihozni és szerencsére 24 rész alatt meg is kapja a néző amit látni akar. A cselekmény minden történetszálra pont annyi időt fordít amennyit kell, a rejtélyek megoldása szépen végig van vezetve, a dráma pedig hihető, a humor pedig  bár nem hasrengetően vicces, de képes nevetésre sarrkalni a nézőt. A történet és a forgatókönyv tehát már önmagában is remek, de ez még önmagában nem elég., kellenek ugyanis a technikai részletek.

Látványilag az anime egyszerűen csodálatos, káprázatosan szép, megkockáztatom, hogy 2023 / 2024 legszebb grafikájú animéje ez. A háttérgrafikai olyan részletesen és szépen kidolgozott amilyet már nagyon régen láttam animékben, az utolsó részben látható táncejelenet animációja annyira fluid, hogy az szemkápráztató, a palota belseje is korhűen van megcsinálva, tényleg mintha egy valós helyről mintázták volna a helyet. 

vlcsnap-2024-04-11-11h29m33s029.png

 

A karakterdizájn is nagyon szép, viszont amik képesek elvonni a figyelmet róluk azok a ruhák és különböző viseletek.

vlcsnap-2024-04-11-11h30m13s926.png

 

Biztos vagyok benne, hogy a női nézőknek és a ruhatervező lelkületűeknek ezeknek a ruháknak a láttán le fog esni az álluk, annyira csodálatosak és szépen vannak megrajzolva. Nem is csodálnám ha lennének olyanok akik ezeket próbálnák meg cosplayelni, bár nem kis munka egy ilyet összehozni.

Aztán ott vannak a különböző mérgezéseknek és betegségeknek az ábrázolása is amik szintén hitelesek , bár egy ezzel foglakozó animénél pont az lenne a legnagyobb koporsószög ha nem működnének. 

vlcsnap-2024-04-11-11h32m10s700.png

 

A humor pedig mint mondtam már van, és van is jó pár helyzeti poén ami jól működik, de inkább csak azért vannak, hogy oldják a hangulatot, bár a chibi és egyéb másfajta grafikák láttán az ember önkéntelenül is képes felnevetni, főleg Mao macskaformáin. 

vlcsnap-2024-04-11-11h26m17s614.png

 

Illetve hát, ja akad némi fanservice, de ezek is még hitelesek és visszafogottak, elvégre bordélyházak is feltűnnek a sorozatban, oda meg ugye kell az eyecandy, de a női nézők is kapnak némi nyálcsorgató képet is. 

vlcsnap-2024-04-11-11h40m43s424.png

 

De akkor térjünk át a szereplőkre, mivel róluk is van mit mondani. 

Elsőnek itt van ugye Maomao aki egy itteni Doktor Gregory House csak animelány változatban. Egy alapvetően cinikus, szarkasztikus , de egyben végtelenül őszinte lány aki már-már betegesen rajong a gyógyszerekért gyógynövényekért és mérgekért, de mégis egy szimpatikus és teljesen átérezhető főszereplő aki ahol tud segít és ha az ember megtalálja vele a közös hangot akkor nagyon jó barát tud lenni, de mégis igyekszik inkább a saját dolgával foglalkozni és kerülni a figyelmet, viszont mégsem rest kiállni magáért vagy másokért ha a helyzet úgy hozza. Ezek alapján pedig az utóbbi évek egyik legjobb női főszereplőjéről beszélünk aki egy jól árnyalt és kidolgozott karakter, a neki hangot adó Aoi Yuuki pedig karrierjének egyik legjobb alakítását hozza a szerepben . 

vlcsnap-2024-04-11-11h31m17s894.png

 

Mellette pedig ott van Jinshi aki szintén nem egy egyszerű eset. Egy olyan személy aki keményen végzi a munkáját, ám azon kívül is egy meglepően szimpatikus karakter aki igyekszik mindig a racionalitás talaján mozogni. A kapcsolata Mao-val pedig szimpla barátságból idővel pedig szerelemmé válik, bár ez sokáig csak plátóinak és egyoldalúnak hat, később viszont már a lány számára sem válik közömbössé, de ez a szál itt még nem teljesedik ki. A kettejüknek a közös jelenetei, ahogy Mao folyamatosan oltogatja és szórja rá a beszólásokat , na azok hatalmasak, a tipikus " Kedveljük egymást, de azért ott szivatjuk egymást ahol csak tudjuk" kapcsolatról van itt szó. 

vlcsnap-2024-04-11-11h32m00s673.png

 

Aztán ott van ugye az udvartartás is , de ők azért nem annyira fontosak mint az udvarhölgyek és az ágyasok. Közülük is inkább Gyokuyou kapja a több szerepet aki egy szintén szerethető, egyáltalán nem beképzelt nőszemély, elsőre megkedvelik egymást Mao-val.

vlcsnap-2024-04-11-11h21m20s503.png

A többi hölgy meg, hát fogjuk rá, hogy elviselhetőek, vannak köztük azért eléggé irritáló személyek is, de hát egy ilyen műnél sajnos ez elkerülhetetlen, plusz azért egyikük sem szerepel annyit, hogy fontosnak lehessen mondani őket, a fő fokusz tényleg Mao és Jinshi kapcsolatán van. 

vlcsnap-2024-04-11-11h42m01s923.png

 

Illetve fontos szereplő még Mao apja, a császári hadsereg stratégájaként dolgozó Lakan, aki egy másik animében automatikusan a főgonosz szerepét töltené be , de nem itt. Az ő hátterének , és ezzel Mao születésének a körülményeinek a  megsimerésével ő maga is egy jól árnyalt és megérthető karakterré válik akinek viszont még ezután sem lesznek teljesen egyértelműek a szándékai.

vlcsnap-2024-04-11-11h49m53s182.png

 

Persze vannak itt még más mellékszereplők is, mint például a császári sereg több műsoridőt kapó karakterei, a többi ágyas és udvarhölgy, illetve Mao és Jinshi főbb ismerettségi köre,ők viszont messze nem szereplnek olyan sokat, hogy érdemben lehessen róluk bármit is mondani, bár van egy szarkeverő csaj aki végig fő antagonistaként van beállítva, még  a saját halálát is megrendezi, de ez a szál is félbe van hagyva, gondolom a második évadra tartogatják. 

vlcsnap-2024-04-11-11h46m37s065.png

 

Végül pedig a zenék azok amik végképp felteszik a pontot arra a bizonyos i-re. Az OST lista egyszerűen fülkényeztetően gyönyörű, a Mao tánca alatti zene annyira csodálatos és fülbemászó, hogy nem megy ki az ember fejéből. Az openingek is nagyon jók, bár a 2. annyira nem tetszett,mint az első, míg az endingek, nos azok sem rosszak, meg lehet őket hallgatni, de nem különösebben jöttek be. 

Végszóként mit is mondhatnék erről az animéről? Ez egy olyan sorozat amire már nagyon szükség volt. Egy remek kosztümös  / történelmi dráma némi misztikummal és rejtélyekkel megfűszerezve, de elsősorban karakterdráma amiként jól működik, a humor is jó, és mint medical anime is jól megállja a helyét és ilyen téren egyáltalán nem szájbarágós. Ez egy olyan anime amit mindenképpen érdemes megnézni, de mível még csak pár hónap telt el az évből így még nem mondanám, hogy ez az év animéje, de sok esélye van rá. A 2. évad azonnal be lett jelentve amint ez véget ér és izgalommal várjuk, igaz 2025-ig kell rá várni.

Kusuriya no Hitorigoto

- Idő: 2023-2024

- Stúdió: OLM, Toho Animation Studio

- Rendező: Norihiro Naganuma

- Műfaj: Történelmi, Dráma, Medical, Misztikus

- Openingek:     1: Hana ni Natte by Ryokuoushoku Shakai

                          2: Ambivalent by Uru

- Endingek:       1: Aikotoba by Aina The End

                         2: Ai wa Kusuri by wacci

- Hossz: 24 rész

Ami Tetszett:

- A történet már önmagában is megnyerő

- Mindennel annyít foglalkozik amennyit kell

- Gyönyörű és jól kidolgozott a látvány

- Érdekesek és jól árnyaltak a karakterek

- A gyógyszerészeti szál rendkívül valóságos 

-  Zenék

- Openingek és Endingek

Nem Tetszettek:

- A mellékszereplők többsége tényleg csak töltelék karakter

- A humor csak hangulatoldásra van 

Értékelés:

- Százalékban: 94% - Nagyon jó

- Pontban: 9/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2118378109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása