Szegasztok!

Tekken. A játéksorozat, mely új magaslatokba emelte anno a bunyós játékok színvonalát, mely méltó kihívója volt olyan más sorozatoknak, mint Mortal Kombat vagy Street Fighter... egészen a Tekken 7 nevű borzalomig, ami gyönyörű öntökönlövés volt a készítők részéről. 

Mint a legtöbb videojáték a Tekken is kapott megannyi spin-off cuccot, mint mangák, filmek és animék, hogy reklám gyanánt még több emberhez eljuthasson... nem túl sok sikerrel. Utoljára a 2011-es Tekken Blood Vengance anime volt, amit összehoztak a játék köré, de az se nagyon tudott egy közepesnél többet felmutatni. 2022-ben meg érkezett egy újabb Tekken anime, mely azt ígérte, hogy hű lesz az alapanyaghoz és ez már biztosan sikerülni fog egy Street Fighter II film vagy Street Fighter II V szintet hozni... vagy nem.

Mivel Ragnafan1992 is rajongója a játékoknak, így az ő véleményével együtt írok nektek a 2022-es Tekken Bloodline animéről!

(Az eddig megjelent összes írásos anime kritika itt olvasható)

tekken_bloodline_2022_studio_hibari_larx_entertainment_ona.jpg

A Tekken Bloodline egy 2022-es anime, melyet két anime stúdió, a Studio Hibari és a Larx Entertainment készítettek Miyao Yoshizaku rendezésével a Netflixnek "köszönhetően". Az animét szempontok alapján fogjuk kivesézni, majd jön a végső értékelés külön Ragnafan1992-től, végül pedig külön tőlem.

Történet

Ragnafan1992

A történet a Tekken 3 fő történetét meséli el. Jin Kazama anyjával, Junnal él elvonultan és békességben. Ám Ogre támadása miatt ez az idilli kép darabjaira hullik, amikor Jun meghal. Jin immáron egyetlen valakihez fordulhat azért, hogy bosszút álljon: Heihachi Mishimához, a nagyapjához. 4 éves kőkemény edzés végén Heihachi megrendezi a Tekkent, vagyis a King of the Iron Fist tornát, hogy ezzel csalja elő Ogrét, de nem megölésre, hanem kísérleti célokra. Jin szempontjából ez a torna és a köré épített múltbeli és jelenbeli incidensek hatalmas változásokra sarkallják.

Mangekyo022

Mint írta, a történet a Tekken 3 "fő történetét" mesélné el... igencsak sajátosra véve. Védelmére szóljon, hogy a Tekken sorozaton mindig is látszott, hogy utólag találták ki a dolgokat, így amíg az első két részénél még ördögi megszállással magyarázták Kazuya erejét, addig a Tekken 3 már génekkel akarták megmagyarázni Kazuya és Jin ördögi erejét. Viszont a Tekken Bloodline jó pár helyen változtatott a történeten. Az első másfél epizód még viszonylag jól követi az eredeti sztorit, de már a második epizód második felétől látszanak, hogy bizony annyira fogja alapul venni a Tekken 3 történetét, hogy csak a fő történetiszál főbb eseményeit fogja tartalmazni. Spoiler, de például a játékokban Paul győzi le először Ogre-t, de miután otthagyta, az átalakult és az átváltozás után veri őt le Jin. Itt viszont Ogre mindkét formájában megküzd Jinnel és Hwoarang, Ling ÉS Paul segítségével veri le végül Ogre-t. Vannak más változtatások is, de azokról később.

Karakterek

Ragnafan1992

Mivel Jin Kazaman van a hangsúly, így ő kapja a főbb szerepet. Rajta látható a legjobban az őrlődés a valódi nyugodt élet és a Mishima útvonal között. Heihachi igazából egy hidegvérű és zsarnok üzletember és annál kegyetlenebb harcos. A többiek sajnos igazából eléggé keveset szerepelnek, hogy megismerjük. Mondjuk úgy, hogy ellátják a feladataikat… vagy nem.

Mangekyo022

Mivel ugye a Tekken 3 játékban 21 játszható karakter volt, így sejteni lehetett, hogy nem mindnek lesz szerepe, így a fő hangsúlyt Jin, Heihachi, Ogre, Jun, Ling, Hwoarang és King II kapták... De mi van a többiekkel? Nos, ők mind cameo szintjén vannak jelen, vagy meg valami random, semmitmondó dolog miatt, hogy mondjanak 2-3 mondatot. Viszont amin kiakadtam: valamiért, beleraktak olyan karakterek is a későbbi Tekken játékokból, akiknek se híre se hamva nem volt a Tekken 3-ban! Steve Fox és Marduk csak a Tekken 4-ben jelentek meg először, ahogyan Leroy is csak a Tekken 7-ben volt jelen! Mi a francért vannak ők itt? Teljesen ellentmond a játékok idővonalának! "Hűbb lesz a játékokhoz", mi?

Látvány

Ragnafan1992

Erre a fenomenális még enyhe kifejezés. A karakterek, az arcanimációk, a hátterek és maguk a harcok és kurva jól lettek megcsinálva. Szemmel láthatólag a készítők nem akartak egy akadozó, ocsmány csicskafos látvány kihozna (Itt a példa, kedves Polyfos Pictures.).

Mangekyo022

Nem rossz, a CGI pont akkor fluid és pörgős, amikor kell, vagyis a harcok alatt. A harcok viszont jól megvannak koreografálva, minden mozdulatot a játékokból vettek át a készítők! Örülök én is, hogy a Dorohedoro és Shinigami Bocchan után kezdenek egyre több igényesebb CGI anime megjelenni.

Zenék

Ragnafan1992

Igazából, elmennek szódával. Ahol harc van, ott felpörög, a drámai részeknél pedig lelassul. Az egyetlen kiemelkedő az opening, ami tényleg jóra sikeredett.

Mangekyo022

Meh, a harcok alatt lévő zenék betaláltak. Viszont hatalmas ziccernek tartom, hogy nem emeltek bele egyetlen egy a játékban hallható zeneszámot sem, pedig azok piszkosul élvezetesek voltak.

t1.png

Hangulat

Ragnafan1992

Ez eléggé ingadozó teljesítményt nyújt. Az első két rész magasra teszi a mércét, de az utolsó részig nemhogy megugrani, de megtartani se tudták. De erről bővebben a következő pontban nyilatkozok.

Mangekyo022

Az első két rész hangulata jó volt, főleg amikor Heihachi elkezdi kiképezni Jint, de a többi részben nem hogy a Tekken hangulat nem volt jelen, de örülök annak, hogy nem aludtam be teljesen.

Alapanyaghoz való hűség

Ragnafan1992

Hát… hellyel közzel. Első látásra nincs gond, hiszen a szereplők az ismert mozdulataikat durrogtatják el és emellé viszonylag hűen követi a 3 eseményeit, de második ránézésre kilógnak az ordító nagy bullshitek. Először is a kancakukkendáré az epizódok számában keresendő: 6, egyenként fél órás rész. Bár azt mondja az ember, hogy ez nem egy Visual Novelből készült játék és beleférhet, de sajnos ez a mennyiség édeskevés arra, hogy kibontsd a történetet, megmutasd a harcokat (ha már egy verekedős játékról van szó.) és vidd a cselekményt előre. Erre mondjuk 12 rész már jobbnak hangzik. Ami viszont kikúrta a biztosítékot, a karakterek. Kérdés: Mit keres itt Steve Fox, Craig Marduk, Feng Wei vagy Leroy Smith, akiknek itt kurvára SEMMI keresnivalójuk, mert később tűntek fel? Miért nem inkább Bryan Fury, Lei Wulong, Eddy Gordot rakták be? Ami a másik, hogy a csaták végkimenetelénél is azért húzogattam a szemöldökömet. Jó példa erre: Hogy győzte le Anna Yoshimitsut? Ezen a ponton már azon se lepődök meg, hogy a többi szereplő nem a megfelelő kosztümben van. Még azon sem, hogy baszták megmutatni Jin megismerkedését Hwoaranggal vagy Xiaoyuval.

Mangekyo022

Bár Ragnafan1992 mindent elmondott, én pedig fentebb már írtam az alapanyag "hű követéséről", kiegészíteném azzal, hogy a 6 részbe akartak belesűríteni egy kezdetet, egy éveket felölelő kiképzést, nyomozást, bajnokságot, bosszú történetet és még ezernyi dolgot, amire bizony ez a hat rész kevés volt. Az meg vicc, hogy egy harcművészeti animében offscreen alatt lerendezik a bajnokság 80%-át! Elméletileg 16-an indultak, ergo kb 15 harcnak kellett volna lenni... ebből mutattak nekünk hetet... s mind a hét harc 3-3 perc hosszú volt mindössze. 

Kedvenc részek

Ragnafan1992

Két jó rész volt az egész során. Az első Jin edzése, a második a döntő csaták és az Ogre elleni harc. Ott a készítők nagyon keveset (az edzés esetében egyáltalán nem) hibáztak. Az Ogre elleni harc röhej faktora, hogy hárman harcoltak Ogre ellen egy ponton, továbbá, hogy Jin nem a Devil formájában győzte le végső ellenfelét. Oké, hogy túlvilági entitást csak túlvilági entitás verhet le, de ez azért szúrta a szemem.

Mangekyo022

Nekem az első kettő rész volt a kedvencem... és akkor ezzel sokat is mondtam.

Legrosszabb részek

Ragnafan1992

És itt kezdődik a valódi bajom: Maga a torna. Ami nem Jinnel kapcsolatos, azokat az esetek 95%-ban offscreen kapjuk (amit a rövid játékidőnek tudok be.). Ami pedig a főbb harcokat illeti: Aki rühellte a 2009-es Tekken filmben azt, hogy mindahányszor Jin földre kerül, rögtön jön egy flashback, amitől új erőre kap, itt bizony rossz hírt kell közölnöm. Állandó jelleggel megszakítják ezek a harc menetét, ami az esetek nagy részében nem lépi a három perces határidőt.

Mangekyo022

Gyakorlatilag minden, ami a harmadik résztől volt. A harcokból egyedül a Jin VS Hwoarang, Paul VS King II és Jin VS King II voltak jók, a többi meg elment szódával. A befejezést szerencsére nem tudták elrontani.

t2.png

Végső Értékelés by Ragnafan1992

Fel nem fogom ép ésszel, hogy 2022-ben, több, mint 24 évvel a Tekken a Motion Pictures után miért nem sikerül egy ilyen szegegyszerű történetnek megadni a megfelelő játékidőt és hithően adaptálni. Ez nem egy VN vagy egy több, mint 10 órás játék. Ám minden csalódásom ellenére egy 5/10-nél nem adok rá többet. Ennyi voltam mára. Sziasztok!

Végső Értékelés by Mangekyo022

Szerencsére én nem csalódtam túl nagyot, mert éreztem a megnézés előtt, hogy nem fogja beváltani a messiás szerepet, melyet a rajongók vártak tőle... de néha sikerült így is úgy éreznem, hogy a készítők inkább a játékszéria reklámozását tartották fő szempontnak, mintsem a fontosabb dolgokat, mint hogy tényleg hű legyen az eredeti játék történetéhez, ne legyen ellentmondás az eredeti történethez képest és hogy üssön a hangulat. Nem lett katasztrófa, egy átlagos anime, de sajnos nem tudom senkinek sem ajánlani, mivel még harcművészeti animék terén sem kiemelkedő.

Tekken Bloodline

- Idő: 2022

- Rendező: Yoshikazu Miyao

- Stúdió: Studio Hibari, Larx Entertainment

- Műfaj: Akció, Harcművészet

- Hossz: 6 rész                                                                                      

Ami Tetszett:        

- Az első két rész.

- A látvány és az animáció korrekt.

- 2-3 harc jóra sikerült.

Ami nem tetszett:

- Az eredeti alapanyag főeseményén kívül túl sok dologban eltér a sorozat reklámozása érdekében.

- Összecsapott vagy teljesen kihagyott harcok a negyedik résztől.

- A hangulat a második résztől kezdve egyre jobban süllyed a cameo és reklám tengerében.

Értékelés:              

Százalék szerint: 52% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 5/10 = Közepes

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3017928001

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása