"Sötétség. Se fény, se hang, kizárólag a vaksötétség. Eme sötétségben felnyílik egy szempár, majd egy kéz óvatosan felfele emelkedik... majd megtörik a sötétség a befele áramló fény által. Egy üres teremben járunk, ahol egy koporsó nyílik fel, majd a koporsóból kimászik egy emberszerű valami. Eme emberszerű valami két ásítás között megvakarja fenekét, majd felfele mászik a lépcsőn. A lépcsőn felmenve meglátja a naptárat és elborzad... 2019 február... hová a f*szba tűnt a január?"

Szegasztok!

Elnézést kérek a hosszú kimaradásért, de a januárom nem volt éppen a legkellemesebb. De itt vagyok, s habár már elmúlt egy hónap az új évből, nekem is kötelességem megírni, hogy 2018 animéi közül melyek voltak a legjobbak, illetve a legrosszabbak!

Íme hát Mangekyo022 listája 2018 legjobb és legrosszabb animéiről!

betterment_best-worst-2014.jpg

 

 Szerintem illik a legjobbakról írnom, mivel eme évben több pozitív csalódásom is volt jó animék terén.

Előjáróban annyit, hogy mindkét listán lesznek olyan animék, amelyeknek egy éven belül megjelent évadjait egy animeként tartom számom.

V.Helyezett = Golden Kamuy (1st Season & 2nd Season)

golden_kamuy.jpggolden_kamuy_2nd_season.jpg

 

A Golden Kamuy első évadjáról már írtam egy kritikát, a második évad kritikája hamarosan jön. Habár nem hibátlan, a hangulat, a szerethető karakterek, a történet csavarjai és a zenék tesznek róla, hogy egy izgalmas, kalandokban teli történetben legyen része a nézőnek.

IV.Helyezett = Wotaku Ni Koi Wa Muzukashii

wotaku_ni_koi_wa_muzukashii.jpg

 Amikor először hallottam eme animéről, féltem, hogy csak a hype miatt kapott nagy figyelmet... de miután megnéztem, bevallom, nem bántam meg! Nem nagyon szeretem a romantikus animéket, de ez még az én "ketrecharcos szívemet is kellemesen ellágyította. Nincs eltúlozva a romantika, mint például a Key visual játékok alapján készült animék 99,9%-a, a karakterek nem eredetiek, de annál jobban megszerethetőek és a poénok is a helyükön vannak, ahogyan a drámai részek is.

Romantikus anime rajongóknak ajánlom!

III.Helyezett = Megalo Box

megalo_box.jpg

 Amikor hallottam, hogy egy nagyon régi franchise, az Ashita No Joe-nak lesz egy újragondolása, gondoltam miért ne, úgy is szeretem a küzdősportos animéket.

Bevallom, nem hittem volna, hogy ez az anime ennyire megfog majd: régies de igen látványos rajzolás, jól kidolgozott, érdekes és emberi karakterek, zseniális zenék és box koreográfia, ami nincs el "shonen animésítve", mégis érezhető az ütések ereje, valamint szintén érdekes fordulatok, melyek a karaktereket még mélyebbé teszik.

Akár szereted a sport animéket, akár inkább a harcolós animéket szereted, mindenképpen ajánlom, főleg ha még a jól kidolgozott karakter drámákat is szereted.

II.Helyezett = Violet Evergaden

violet_evergarden.jpg

 Ez az anime talán a Kyoto Animation eddigi legnagyobb dobása, amivel tényleg sikerült nagyot alkotniuk. A light novel sorozat alapján készült anime ugyanis egy igazi karakterdráma, ahol egy nő kalandját kísérhetjük végig, ahogyan próbál a háborús élet után visszaigazodni a társadalomba.

Eme animéről nem szabad részletesebbe beszélnem, mert mindenkinek látnia kell! Ha szereted a drámát, akkor ez a te animéd! S gratulálok a Kyoto Animation-nek, hogy megannyi kamudráma után sikerült egy igazi gyöngyszemet alkotniuk!

I.Helyezett = Devilman Crybaby

devilman_crybaby.jpg

 Eme animétől féltem a legjobban, mert a már ""Sakuga" elnevezésen futó animációs technika nem igazán nyerte el a tetszésemet, de a Devilman Crybaby bebizonyította, hogy nem a látvány számít, hanem a tartalom. Márpedig a Devilman Crybaby egy méltó újragondolása Go Nagai eredeti 1972-es mesterművének!

Kritikát írtam róla, amit itt tudtok elolvasni.

Ezek voltak 2018 legjobbjai, jöjjenek akkor 2018 legrosszabbjai!

V.Helyezett = Mahou Shoujo Site

mahou_shoujo_site.jpg

Eme animét először Ragnafan kollégám által ismertem meg, melyet kezdetben nem akartam megnézni, de aztán végül csak megnéztem... mennyivel jobban tettem volna, ha inkább soha nem néztem volna meg.

Az eleje minden "búval megvágott szerencsétlen" eredetsztorinak megfelel a gonosz bátyótól a görény iskoláig, ami végül említett gonosz bátyuskának köszönhetően egyre bonyolultabb (és röhejesebb) lesz, s végül az egyetlen ok, amiért csak ötödik lett, mert a bátyuska az utolsó rész végén meglesz "fenyítve".

IV.Helyezett = Nanatsu No Bitoku

nanatsu_no_bitoku.jpg

 Eme animére kezdetben nagyon dühös voltam és gondoltam, hogy ez legyen a legrosszabb anime az évben, de megúszta azzal, hogy elődjével ellentétben nem akarta komolyan venni magát - avagy nincs történet, se dráma - és hogy egy rész 3-4 perc mindössze.

Ennek ellenére messzire kerülni, akárcsak a vérlázító "eredetit"

III.Helyezett = Gondzilla: The Planet Eater

godzilla_3_hoshi_wo_kuu_mono.jpg

 A Polygon stúdió Godzilla trilógiájának befejező része, melyről hamarosan írni fogok nektek - ahogyan a második filmről is, ha már az elsőről írtam. Elég ha annyit mondok, hogy Ragnafan1992 a film megnézése után fizikai fájdalomba ment át a film összes ostobasága.

II.Helyezett = Souten No Ken Regenesis (Season1 & Season 2)

souten_no_ken_regenesis.jpgsouten_no_ken_regenesis_2nd_season.jpg

  

Eme animék mögött is a Polygon stúdió áll, s bebizonyították, hogy van okunk félni a CGI animék elterjedésétől. A látvány olyan ocsmány ronda, hogy nem méltó nem hogy a Hokuto No Ken franchise nevéhez, de bármelyik másik animéhez se. Ha csak a rajzolás lenne ronda, de az animáció.... 20 FPS számmal mozgó karakterek, amiknek a "mozgásától" keresztbe áll a néző szemgolyói.

A Polygon hasonló hibát követett el, mint anno a GEMBA és a Millepensee tettek a 2016-os Berserk animével, csak ha lehet, még rosszabban!

I.Helyezett = Tokyo Ghoul:re (Season 1 & Season 2)

tokyou_ghoul_re.jpgtokyo_ghoul_re_2.jpg

 

Mielőtt még bárki azt írná, hogy Tokyo Ghoul hater klub lennénk, szeretnék valamit most tisztázni:

Én nem utálom a Tokyo Ghoul franchise-t, sőt, az 2017-es live-action filmet még élveztem is valamennyire. Hozzáteszem, nem is szívem csücske, de még ha jó lett volna az anime, akkor is kapott volna egy közepest.

De akkor miért mondom 2018 legrosszabb animéjének a Tokyo Ghoul:re-t? Nos a válasz elég egyszerű: mert a Pierrot Stúdió (Naruto, Boruto stb) számtalanszor bizonyította már, hogy 2002 óta igencsak elfelejtették, hogyan kell anime adaptáció készíteni.

Itt eme animénél sikerült a Pierrot stúdiónak egy bravúrosat alkotni: 179 manga fejezetnyi tartalmat akartak 24 részbe (!!!) sűríteni, melynek köszönhetően rengeteg fontos információ, tartalom és esemény a semmibe veszett, melyekre azért a mangaka valamennyire figyelt. Egy kis összehasonlítási alap: a Coppelion nevezetű istencsapása - melynél még mindig jobb a Tokyo Ghoul:re - 81 manga fejezetet erőszakolt bele 13 részbe... meg is lett az eredménye. Adaptálásnál ha lehet, mindig 2 vagy 3 fejezetet érdemes feldolgozni tartalomtól függően. Ez nem egy lóverseny, hogy ki tudja minél gyorsabban belezsúfolni az egészet minél kevesebb epizódszámba.

A látvány meg a zene lenne az egyetlen menthetősége, hogy a Boruto mellett ez volt a másik, amire a legtöbb pénzt adta stúdió, viszont így is igen sok drawing fail köszön be. Egyedül a második évad opening-jét tudom dicsérni, de ez édeskevés.

Szóval ezek lettek volna 2018 legjobb és legrosszabb animéi. Nektek melyek voltak? Mik voltak nektek a legjobbak és legrosszabbak?

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8314609928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hunterbey 2019.02.05. 19:48:29

Sakuga? Black Cloverből láttam egy részletet, amikor Asta "sötét verziója" harcol egy pali ellen, de gyakorlatilag azt sem tudtam mi történik, olyan ronda volna.

A The Promished Neverland animeadaptációja nagyon jó lenne, ha nem ismerném a mangát. Önállóan zseniális, de mint mangafeldolgozás kissé botrányos. 4 rész alatt odáig jutottak el, ameddig nagyjából olvastam a mangát(12.fejezeteig) és szerintem ez túl tempós. Meg a grafikán van némi hiba, hogy amikor távol vannak a karakterek, akkor átmennek ilyen mannequin bábukká. De ezektől függetlenül érdekes mű.

Amit még nézek, az a Tate no Yuusha ami egy pozitív csalódás volt. A történet hallatán féltem, hogy valami komédia lesz, mert egy vesztes otaku átkerül egy olyan univerzum, amit nem ismer, leggyengébb kasztot választja és mindenki kiközösíti. De szerencsére a huszonötödik percnél a riherongy miatt drámává alakult az anime és egész komoly témát feszeget, ami sablonos, de jól tálalja, az a kiközösítés.

Tokyo Ghoul 2.évad végénél kis híján kidobtam, mert már nézhetetlen volt. Habár az 1.évada tetszett, a 2. meg egy katasztrófa volt. De lehet, hogy tiszteletből megnézem a re-t, mivel overhype animének egészen tűrhető egy Lucky Starhoz képest(mondjuk ahhoz minden anime jó)
süti beállítások módosítása