Szegasztok!

Sokáig szemezgettem egy mangával, mely a Golden Kamuy nevet viselte, s melybe nem mertem beleolvasni egy ideig, majd bátorságot vettem, s belekezdtem. Az eredmény: egy nagyon jó szórakoztató manga, melyet mindenkinek tudok ajánlani!

Mivel japánban sikeres lett, ezért nem maradhatott el az anime adaptáció sem, mely a ma már nagyon divatos "szezonos" formulát követi. Mondjuk az meglepett, hogy már most ősszel jön a második évad, de annyi baj legyen. Mielőtt viszont megérkezne, úgy gondoltam, hogy megírom véleményemet az anime adaptáció első évadjáról!

Ma tehát a Golden Kamuy animéről írok nektek!

90880l.jpg

A Golden Kamuy egy 2014 óta futó manga, melyet Satoru Noda ír és rajzol a Weekly Young Jump magazin oldalain. A manga olyan sikeres lett, hogy 2018 tavaszán kapott egy 12 részes anime adaptációt a Geno Studio jóvoltából, Nanba Hitoshi rendezésével. Műfaját tekintve kaland, akció, seinen.

A történet nagyon egyszerű: pár évvel az 1905-ös Orosz Japán Háború után járunk, ahol a háború egyik túlélője Sugimoto egy véletlen során tudomást vesz egy legendáról, miszerint egy őrült férfi rengeteg aranyat rabolt el az Ainuktól, majd a börtönben néhány rab társára tetoválásokat rakatott, melyek együtt egy térkép a hatalmas aranyhoz. Sugimoto a barátjának tett ígérete miatt elkezdi keresni az aranyat egy Ainu lánnyal, Asirpa-val, miközben mások is saját érdekük és álmaik megvalósítása reményében az arany - s ezzel együtt a rabok - után erednek.

Mint írtam, a történet olyan egyszerű, mint a bot, viszont rengeteg mellékszál van, melyek szorosan kötődnek a történethez, s eme szálak nagyon érdekesek.

videoplayer_1_0003.jpg

videoplayer_1_0004.jpg

A karakterek nagyon jók! Mindegyiküknek megvan a saját álma, életcélja és személyisége. Kedvencem maga a főhős Sugimoto, aki egy igazi állat a harcban, viszont egyben humoros és nyitott személy. A történet főhősnője Asirpa is a szívemhez nőtt, aki az Ainu törzset és annak szokásait szeretné megváltoztatni. Ott van még az enyveskezű szabadulóművész Yoshitake, akin szakadni lehet a röhögéstől a hülyeségein. Illetve ott vannak a "gonoszok", Tsurumi, akihez képest még a legelvetemültebb gyilkológép is kismiska, s teszi mindezt úgy, hogy az embert érdekelje a céljai. Egyedül egy karaktert nem bírtam, Henmi-t, aki... nos, mondjuk úgy, hogy mindent megtett azért, hogy a hányinger kerülgessen tőle.

Az anime zenék terén kiváló, a háttérzenék fantasztikusak lettek. Az ending zene meg zseniális! A látvány viszont nagyon felemás lett, mely a hülye CGI medvék miatt van. Ugyanis itt valami ismeretlen okból fogva CGI-al vannak megcsinálva. DE csak a felnőtt medvék, a gyerek medvék rendesen kézzel vannak megrajzolva. De miért? A CGI miatt csak rondák lettek, nem félelmetesek! Pedig a rajzolás alapjából véve nagyon jó és élvezetes is... amikor nincsenek CGI medvék.

Az anime seinen, így vannak benne véres jelenetek, viszont a mangához képest eléggé ki lettek herélve! Így is hatásosak, viszont aki a mangában látható brutalitást szeretné viszont látni, az csalódni fog.

videoplayer_1_0001.jpg

videoplayer_1_0005.jpg

Az eddigiek alapján egy egyszer nézhetős darabnak tűnhet, viszont még csak a felszínről írtam. Ugyanis az anime erőssége a tartalomban rejlik!

Az anime (s maga a manga) nagyon erősen épít a japánban található Ainu népcsoportra és hagyományaikra, valamint az őslakosok viszonyáról a természettel és a szigetország többi lakójával. Ez nem csak a nép legendáiból és konyhaművészetükből áll, hanem a hagyományaikból, a szokásaikról, a vadászmódjukból és egyéb érdekességből.

Dicsérendő még az anime hangulata is, ami a rengeteg humornak, akciónak és történetvezetésnek köszönhetően nem laposodik el. Talán még ami hiba, hogy itt is nagyon zabálják a fejezeteket. A 12 rész alatt 40 manga fejezetet zabáltak fel, ennek köszönhetően kimaradt pár dolog a mangáből, amik szintén érdekesek voltak.

videoplayer_1_0002.jpg

videoplaye_002_0001.jpg

Összefoglalva nagyon szeretem ezt az animét hibái ellenére is. Szeretettel ajánlom mindenkinek, aki szereti a kalandokat és a túlélős animéket!

Golden Kamuy

- Idő: 2018

- Rendező: Nanba Hitoshi

- Stúdió: Geno Studio

- Műfaj: Kaland, Akció, Seinen

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Szerethető karakterek (kivéve egy személyt).

- Kiváló hangulat.

- Kellemes látványvilág.

- Szép zenék.

- A téma és az Ainu-uk világa.

- Nagyszerű humor.

- Egyszerű, de remek történet

Ami nem tetszett:

- A Henmi nevezetű farokházi.

- A CGI "Maci Lacik".

- A mangához képest eléggé kiherélt brutalitás.

- Kicsikét túl gyors a tempó a mangához képest (12 epizódba kb 40 fejezet).

Értékelés:              

Százalék szerint: 87% = Jó

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8.5/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6314114809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása