Sziasztok! Nos, engem ezen a ponton anime nem igazán tud felbaszni. Legyen az szar, unalmas, vagy rettentően pocsékul előadva. Ráadásul, mindenben levonom a konzekvenciát a végére. Az Isekai Smatphone második évada gagyi lett? Miért kellett odaadni a J.C. Staff kezébe, amikor tavaly már bizonyították, hogy ha valamit nem akarnak megcsinálni, akkor csak elbasszák? Mindenki telespiccelt gatyával baszkodja a 10/10-et a Boko no Kokoronak, holott cringe cukiskodó nyálfesztivál, ahol a humort akkor találnám meg, ha a humorosnak szánt részletek alá pakolnak műanyag nevetőgép effektust (emellett a főhős meg egyenesen idegesítő.)? Mert ott van egy cuki és túlidolizált főhősnő, aki után az élettelen weebek csak álmodhatnak. Ám van valami, ami még ebben az esetben is képes a nyugodt természetemet próbára tenni. Az pedig az, ha átbasznak. Tavaly a Komi-san második évada húzott csőbe, de ez mind semmi ahhoz képest, amit ebben a tavaszi szezonban kaptunk Toonikaku Kawaii második évad címszó alatt. Következzen hát ennek bemutatója, de vigyázat: Spoileres leszek ismét. Ennek oka, hogy senki ne essen át ezen a tortúrán, amin én.

tonikaku_kawaii_2-cover.jpg

Néhány szót a Toonikaku Kawaii alapjairól és az első évadáról. 2018-ban indult mangaként a Shounen Sunday lapjain. Írója és rajzolója Kenjirou Hata, műfaját tekintve romantikus komédia, ami egy ponton átmegy kőkemény drámába. Az első évad 2020-ban jelent meg a Seven Arcs stúdió gondozásában. Hatalmas siker lett, elvégre a két főhős, Tsukasa és Nasa „házassága” során tökéletesen simultak össze. Emellett humort és jól elsütött referenciákat is kaptunk. Nem csoda, hogy anno a legjobb listámon szerepelt. Azóta kapott két OVA-t, de a második évadra 2023-ig kellett várni. Semmi nem változott a hátteret illetően, így adta magát, hogy vagy megtartják a színvonalat, vagy emelik. Hát… majd meglátjátok.

vlcsnap-2023-06-26-15h30m25s358.png

Furcsamód a technikai részleggel kezdem, aminek nyomós oka van. A látvány olyan, mint az első évadé. Zenei téren sincs semmi változás, kivéve az opening és az ending. Utóbbi még okés, de az előbbi ismét remek lett. Csak ezzel párhuzamosan ez a legnagyobb negatívuma is az egésznek, de erről később. Történet szempontjából ott „folytatódik”, ahol az utolsó OVA letette a fonalat. Miért írom ezt így? Nos, a harmadik résznél Tsukasa és Nasa összepisálják magukat, amikor puszilkodniuk kell. Ekkor gyanakodtam arra, hogy valami nagyon nem kerek és kis kutatást követően bevált az igazam. Ugyanis, míg az első évad a tempótartás érdekében fejezeteket kukázott ki, itt úgy döntöttek, hogy „basszuk bele a kihagyott részeket, mer jó lesz.”. Hát elmondom, kurvára nem. Egyetlen jó dolog jött ki, mégpedig a kihagyott karakterek bemutatása. Ebből kettő jó és egy pocsék maradt meg. Az első Ginga Onimaru, Tsukasa unokatesója. Mindenki yakuzának hiszi, pedig csak elég nehéz természete van. A másik egy öreg hölgy, Tokiko Tsukuyomi. Alapjáraton jópofa karakter és elég sok misztikumot hordoz magában, ami a múlt megismerését hozza elő. Aki viszont idegesítő volt számomra, az Kyuuma Kagami. Hiperaktiv és szalajtott, mint a padláson talált bicikli. Ez annyit tesz, hogy minden egyes perce inkább volt idegi próbatétel, semmit poénos. Ami még szót érdemel, az az utolsó három rész. A kempingezős szegmens és Tokiko kórházba kerülése egész korrekten meg lett csinálva. Tény és való, hogy azok nem érződtek időhúzásnak. Ez viszont távolról sem fogja eltakarni azt, ami miatt ez lett 2023 legrosszabb folytatása.

vlcsnap-2023-06-26-15h36m46s252.png

Mivel a második évadra a kihagyott szegmenseket dolgozták fel, elég sok visszalépéssel járt. Ezek ugyanis rettentő unalmasak és érződik rajtuk, hogy a készítőnek atájt halovány fingja nem volt arról, hogy hova vezeti a történetét. Persze a karakterek miatt ez okés és két-három rész elmehet rá, de amikor szinte a teljes az évadot a nagy büdös semmire szentelik, akkor nincs kedvem mosolyogni. Másik dolog, amit ezen hülyeség tönkretett, az Nasa és Tsukasa kapcsolata. Míg az első évadban már lassan az aktusig eljutottak, addig itt meg úgy viselkednek egymással, mintha csak most kezdték volna a randizást, holott lassan már egy éve együtt vannak. Még egyszerűbben fogalmazva a hihetőségük ledegradálódott Yamada és Ichikawa szintjére, ami az abszolút zérót súrolja a szememben. Továbbá, a fürdőházas jeleneteket messze túlhasználták. Most biztos azt mondjátok: De hát annak a közelében élnek, nem? Igen, de ez nem egyenértékű azzal, hogy az évad fele a fürdőzésről szóljon. Ám ezeket megtetézték azzal, hogy kivették a humort (akárcsak az Isekai Smartphone esetében.), a referenciákat. Helyette mit kaptunk? Totál felesleges mellékszálat, ahol az emlékezetesnek egyáltalán nem nevezhető tancsibácsi és tancsinéni összejönnek. Hát gratulálok Seven Arcs ehhez a bravúros mutatványhoz. De tudjátok mit? Nem ez baszott fel istenigazából, hanem az az ígéret, amit a köcsögök a legelső alkalommal elhitettek velünk és ezzel sikerrel adták bele a szánka a finomnak szánt, de már két hete a melegben romló májaskrémet.

vlcsnap-2023-06-26-15h30m06s243.png

Ez pedig nem más, mint az openingben látott pörgős képsorok, amik azt sugallják, hogy be lesz mutatva Tsukasa háttere. Ez a manga legerősebb pontja több szempontból. Itt jön képbe ugyanis a drámai rész, mivel Tsukasa halhatatlan és már több, mint 1400 éves. Ezt a Bambuszhercegnő legendájából ismert halhatatlanság elixírjének köszönheti. Persze ennek meg lesz a hátulütője és már egy város akarja kivégezni. Tulajdonképp, az élete vándorlásból és igazi célkeresésből áll. Nem fogom elmondani a sztorit, elég csak annyit tudni, hogyha bárki csak ezt a részt olvassa el, akkor nem fogja elhinni, hogy ez romantikus komédia. Sokkal inkább valami Hegylakónak mondható történet. Extra továbbá az, hogy Nasa itt tudja meg az egész házasság mögött meghúzódó valós okot. Nem egy alkalommal pedig fejtegetik, hogy a lány miért nem tört világuralomra, miért viselkedik a kezdetektől fogva úgy, mintha sosem volt férfival stb. Ám megint itt jön két kérdés: A második évad tényleg leüti az általa csinált magas labdát? Illetve, miért vontam párhuzamot a Komi- san második évadával?

vlcsnap-2023-06-26-15h35m55s934.png

Az első kérdésre a válasz, hogy Tokiko flashbackjén kívül kurvára nem kapunk lófaszt sem. Röviden és tömören, aki hozzám hasonlóan azért nézte tovább, mert reménykedett volna abban, hogy be lesz mutatva, az a stúdió szerint inkább olvassa el a mangát. Tudom, hogy miniatűr átverések mindig voltak, de itt konkrét át lettem baszva. És a második kérdésre a válasz pedig, hogy ott meg azt követték el, hogy szépen-lassan behintették, hogy Tadano és Komi az évad végére össze fognak jönni. Majd aztán jött az utolsó rész és még azt is megadta eme végkifejletet, de ott is szépen át lettünk ejtve. Na mindegy, a főbb témánál maradva a Seven Arcs hagyján, hogy harminc centis faszpisztollyal lőtt bele minden testnyílásunkba, az évad vége fele még volt pofája bejelenteni egy iskolás spinoff OVA sorozatot. Hát mit mondjak erre? Ehhez csak tényleg gratulálni tudok, mert semmiféle józan magyarázat nem létezhet arra, amit itt leműveltetek. Ha az volt a célotok, hogy szándékosan basszátok át a rajongók fejét, akkor gratulálok hozzá. Jár a taps és a szívlapáttal, teli erőből küldött vaskos hátbabaszás!

vlcsnap-2023-06-26-15h37m58s004.png

Értékelés:

Pozitívumok:
- Látvány
- Zene.
- Két új bevezetett karakter.
- Utolsó három rész.

Negatívumok:

- A rajongók teljes körű átverése hamis ígéretettel.
- Visszafele dolgozás miatt teljesen meghalt a két főszereplő közti kémia.
- Unalmas.
- Humort és referenciákat teljesen mellőz.

Végeredmény: 15% NAGYON ROSSZ!

Hát ez a két anime kritikája tökéletes megerősítése a MAPPA fejesének azon kijelentésére, miszerint az anime ipar nagyon rossz úton halad és csak amiatt nem veszik észre, mert eléggé domináns szerepet tölt be. Ám nem akarom azt a látszatot kelteni, hogy csak szar animéket tudok bemutatni. A következő anime, amit górcső alá veszek az is tavaszi szezonos, de a szememben simán elveri a Boko no Kokorot. Hogy mi is az? Legyen meglepetés. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5218154894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása