Oniichan wa Oshimai! Kritika.

2023.04.22. 16:34

Sziasztok! Nem áltatom magam azzal, hogy mindent láttam animék terén. Ugyanis, minden évben van olyan darab, amire első látásra ráaggatom a „Wágner Tamás Ferenc Japán?” kifejezést (csakhogy egy klasszikust idézzek.), ám az első résztől becsíp és a végén kimondhatom, hogy kellemesen éreztem magam a nézése közben. A most következő idei évi anime pedig határozottan zseniális példa. Ime a Oniichan wa Oshimai, amit az egyszerűség kedvéért Onimaiként fogok nevezni. Lássunk hozzá.

mv5bzgzmmthinzutztywms00oguwlwe0y2utytq5zjy0otm5zdvjxkeyxkfqcgdeqxvymzgxodm4njm_v1_fmjpg_ux1000.jpg

Az Onimai 2023-as téli szezonban jött ki. Alapja manga, amit a Nekotoufu iró+rajzoló páros ad ki 2018-tól fogva. Műfaját tekintve Slice of Life, Vígjáték és Genderbend, vagyis nemcsere (Akárcsak a Ranma ½ esetében.). Az animét a Studio Bind készitette, akik a Mushoku Tensei: Isekai Ittara Honki Dasut is elkövették.

screenshot-2023-02-11-6_57_50-pm.png

Mahiro Oyama srácként Neet (saját szlengben házőrző, valójában élettelen selejt a japán hierarchikus létráján.), vagyis már két éve nem hagyta el az otthonát. Minden idejét kockulással, mangákkal, animékkel, illetve alvással tölti. Ennek oka a testvére, Mihari, aki egy igazi zseni és folyton úgy érezte, hogy az árnyékában él. Ám, ez nem marad így örökre, mert a hugica próbálja megváltoztatni testvérét. Ennek pedig igencsak drasztikus módját választja. Nevezetesen kifejleszt egy nemet átalakító folyadékot, amit a bátyja piájába csempész. Másnap reggel immáron főhősnőnk döbbenten veszi észre a változást. Mihari nem hajlandó visszaváltoztatni, de ez még nem is zavarja. Próbál a szenvedélyeinek élni, ám lassan észreveszi önmagán, hogy szívesen váltana életstílust. Ahogy a részek haladnak, egyre inkább megkedveli az új dolgokat és barátokat is szerez.

94d107f02a66c46add1874cc5e812dd51e4e0d52r1-1920-1080v2_hq.jpg

Technikai oldalról nem érheti rossz szó a Studio Bindot. A látvány színes és élettel teli, a karakterek dizájnja is jóra sikeredett. Ez az anime se úszta meg a cenzúrát, amit itt abszolút nem értek. Nincsenek benne hatalmas ecchi jelenetek, sem pedig erotikus hangulat. Viszont belenéztem a cenzoros változatba és immáron biztos vagyok benne, hogy ez a rendszer szánalmas és röhejesen ellentmondó. Tehát félmeztelen srácokat nyugodtan lehet mutogatni animékben, de a fürdős jelenet, amiben még mellbimbó sem volt mutatva, azt agyon kell nyomni köddel. Érdekes módon az opening (amiben van minimális ecchi), AZT NEM CENZÚRÁZTÁK! Komolyan mondom, hogy lassan ott tartunk, amit a Shimoneta megmutatott. Vagyis, nem lepődök meg azon, hogy az ecchi ágazat záros határidőn belül meg fog dögleni. Vissza az Onamiara. Zenei részről az opening nagyon fülbemászó, ahogyan az ending is. Maga az OST aranyos számokkal van tele, amik jól adnak a hangulathoz. Történet mint olyan, nincs. Csak történések, apróbb közjátékok. Humor terén a legtöbb poént Mahiro hozza el a reakcióival és a helyzetkomikummal. Ugyanis, nem egy alkalommal felejti el, hogy ő már lány vagy túlzásba viszi a dolgokra a reakciókat. Igaz, az efféle humorból megárt a sok, de heti egy rész esetében nem annyira zavaró.

2023_01_21-02_13-boundingintocomics-63cb4a57bf3b3.jpg

Karakterek szempontjából egész korrekt a felhozatal. Mahiro folyton próbál visszatérni régi életéhez, hiába változott át lánnyá. Könnyen zavarba jön, ilyenkor még a szavait sem mindig tudja kimondani. Ám, ami a legjobb, az a jellemfejlődése. Lassan rájön arra, hogy ő is ember és hiányzott az életéből a szocializáció. Nem egy alkalommal vág bele hugicája elsőre eszelősnek tűnő ötleteibe és jön ki jól. Mihari övön aluli húzását (valljuk be, hogy az.) erős okok támasztják alá. Noha tényleg eléggé vezéregyéniség, testvére rögtön le tudja húzni a földre. Kettejük kapcsolata a 12 rész alatt mutatkozik meg igazán. Tényleg erős kötelék alakul ki köztük, amit az utolsó rész mutat meg igazán.

onimai_review_1.jpg

Mellékszereplők tekintetében nem erőlteti meg magát, cserébe nem is katasztrofális a felhozatal. Kaede, Mihari volt osztálytársnője nagyon kedves és imádja Miharit. Nagyon közvetlen, a kozmetikai cuccokhoz és a főzéshez kiválóan ért. Momiji, Kaede húga eléggé fiús, de néha megmutatkozik a lányos oldala is (Mahiro is bedől első alkalommal ennek az illúziónak.). Asahi, Momiji barátja eléggé energikus, de a tesztekben pocsék. Viszont a két srác, Yuuta és Minato számomra a legjópofább karakterek. Első emlékezetes találkozásuk Mahiroval, mikor a lány elfelejtve, hogy már nem fiú, elképesztő lendülettel rohan a piszoárhoz. Aranyosak és könnyen szégyellősek. Főhősnőnk előszeretettel trollkodik velük teljesen véletlenül (amik ismét szülnek néhány jó poént.). Ezenfelül számtalan kisebb mellékszereplők vannak, akik betöltik a funkciójukat, ám azok annyira nem lettek emlékezetesek a számomra.

Jogos a kérdés, hogy mik azok, amik engem bevonzottak ebbe az animébe? Nos, két erős pontja van: Hangulat és humor. Abszolút könnyed és humoros, de képes nagyon aranyos és érzelmes lenni. Utóbbit főleg Mahiro és Mihari testvéri kapcsolatának megmutatása jelenti. Igen, Mahiro néha kiállhatatlannak találja hugicája eszeveszett ötleteit, néha még azt is felhánytorgatja, hogy ő bezzeg ezt nem csinálja meg. Cserébe meg Mihari orrol meg testvérére, amikor próbál visszatérni a régi dolgaihoz. Viszont, nem egyszer mutatja meg az anime, hogy a testvéri kötelékük erős. Humor terén meg az identitászavarból és félreértésekből származó humort használja. Hiába lett Mahiroból lány, nem egy alkalommal felejti el ezt a pici tényezőt, de az sem utolsó, amikor elfelejti, hogy fiatalabb. A nőies dolgok és aranyos ruhák/jelmezek kezdetben tetszenek és szívesen csinál lányos dolgokat, vannak itt is pillanatok, amikor észbe kap és kész a katasztrófa. Summa Summarum: Aki szereti az efféle humort, az itt bőven el lesz látva.

fai2wlqwiaetlew.jpg

Viszont nincsen rózsa tövis nélkül, így vannak negatívumok. Noha én megszerettem ezt az animét, nem mindenkinek jöhet be a genderbender téma (ezt főleg a szélsőséges woke hulladéknak tudható be, amit sajnos megértek.). Továbbá, a humor is kis idő után lapossá válhat pár embernek. Logikai bukfencből is van egy. Oké, megértem, hogy a Mihari kifejlesztett egy lánnyá változtató szert. Azt is elfogadom, hogy annyira profi, hogy a teljes nemi és hormonháztartást is sikerrel alakítja át. Még az okokat is megértem. De az már nem fért a fejembe, hogy mitől fiatalodott vissza? Erre az anime nem ad magyarázatot (kvázi költőivé téve a kérdést.). További mellékes, hogy a látványt szép, de szokni kell.

Végeredmény:

Pozitívumok:
- Látvány
- Opening
- Humor
- Aranyos karakterek
- Hangulat

Negatívumok:
- Nem mindenki kedveli a genderbend témát
- Nagy adagokban a humor lapossá válhat.
- A cenzoros változatot nagy ívben kerülni kell!

Végerdmény: 70% JÓ

Végeredményben az Onimai egy kellemes, aranyos, vicces, néhol pedig érzelmes anime. Tudom-e bárkinek ajánlani? Végülis, merész témája ellenére… igen. Köszönöm a figyelmet. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4718108246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása