Szegasztok!

Régen volt már, hogy egy antológia animéről írtam nektek, szóval úgy döntöttem, hogy ideje leporolnom nektek egy számomra kedves darabot, mely ha nem is lett meghatározó része az anime történelemnek, mindenképpen érdemes megtekinteni.

Ma az 1987-es Neo Tokyo animéről írok nektek!

(Eddig megjelent összes írásos anime kritikáink itt olvasható)

manie-manie_meikyuu_monogatari_neo_tokyo_1987_madhouse_movie.jpg

A Neo Tokyo, eredeti nevén "Manie-Manie Meikyuu Monogatari" (maradjunk a Neo Tokyo névnél), egy 1987-es anime antológia, melyet a Madhouse készített. Az anime három történetet mesél el melyet külön-külön egy rendező rendezett: Rintaro (Labyrinth Labyrinthos), Yoshiaki Kawajiri (Runnin Man) és Katsuhiro Otomo (Construction Cancellation Order).

Mint írtam az antológia három egymástól eltérő történetből áll. Sorrendben fogom mindegyiket kivesézni a lehető legkisebb spoiler veszéllyel.

Labyrinth Labyrinthos

Az első történet a legbizarrabb is egyben: egy kislány, Sachi éppen bújócskát játszik macskájával, amikor is véletlenül átkerülnek egy iszonyatosan szürreális világba, aminek a végén megérkezik egy "rém cirkusz", melyre egy rejtélyes bohóc elhívja őket, hogy majd mindenfajta átvezetés nélkül a következő történet jöjjön.

Eme szegmens nem a története, hanem a látványvilága és a hangulata miatt érdekes, mer habár már a kezdetkor is érezhető, hogy eme történetet nem éppen épelméjűek készítették, a másik világban lévő látvány - főleg amikor megérkezik a "cirkusz" - erősen megkérdőjelezi a készítők elmeállapotát - pozitív értelemben természetesen. Az aláfestő zene csak rátesz egy marékra, melynek köszönhetően nagyon hangulatos szegmensről beszélhetünk. Ugyanakkor eme szegmensben a legkidolgozatlanabbak a szereplők.

nt-01_1.png

Running Man

A címmel ellentétben ez nem egy futós történet, hanem egy futurisztikus kocsi versenyről szól, melyben Zack Hugh tízszeres bajnokot ismerhetjük meg más emberek elmondásaiból. A szegmens címe amúgy egyben Zack-re utal, mivel folytonos mozgásban van, s egyre gyorsabb és jobb akar lenni, melynek vége tragikus lesz saját magára nézve.

Eme történetszál rendelkezik a legszebb látvánnyal, mely még a mai korhoz képest is sok animét leköröz, valamint Zack személyének köszönhetően felmerül a nézőben a kérdés, hogy mennyire éri meg a "legjobbnak" lenni, ha az ár a saját lelke illetve akár az élete is lehet. A hangulat is itt jó lett, ugyanakkor a zenék talán itt a leggyengébbek, amik nem rosszak, de nem eget rengetőek.

nt-02_1.png

Construction Cancellation Order

A távoli jövőben a dél-amerikai Aloana köztársaságnak új kormánya leakarja állítani a Facility 444 nevezetű üzemet, így az azt karbantartó cég elküld egy Tsutomu nevű üzletembert, hogy állítsa le ott a gyártást. De mint kiderül az üzem amellett, hogy senki nem tartotta karban és már csak a "lélek" tartja egyben, teljesen automatává vált, melyet egy 444-1 robot irányít, akinek szintén lesz beleszólása a dolgokba.

A Construction Cancellation Order a legkomikusabb része az antológiának, mely leginkább a Tsutomu és 444-1 összecsapásair és a gyár igencsak horrorisztikus állapotára koncentrál, igencsak ferde tükröt tartva az ipari korrupciónak és hanyagságoknak. Látvány terén ez is szép, valamint itt vannak a legjobb zenék is, plusz itt Tsutomu és 444-1 személyében már beszélhetünk karakterekről is, de semmi extra, és a poénokon kívül nem sok minden fog megmaradni.

nt-03_1.png

 

Tehát akkor van egy Neo Tokyo nevű antológiánk, amikről elmondható, hogy mind bizarr. Mindhárom kitűnő látvánnyal rendelkezik, valamint a Running Man és a Construction (bocsánat, de innentől rövidítem) érdekes témákat dobnak fel. Ugyanakkor sajnos lemarad az 1987-es Robot Carnival-hoz képest, amiben több és érdekesebb történetünk volt. Ennek ellenére mindenkinek tudom ajánlani, mert a történetek érdekes és a hangulatoknak köszönhetően élvezhetőek.

Neo Tokyo

- Idő: 1987

- Rendező: Rintaro, Yoshiaki Kawajiri, Katsuhiro Otomo

- Stúdió: Madhouse

- Műfaj: Fantasy, Vígjáték, Akció, Dráma

- Hossz: 50 perc                                                                                          

Ami Tetszett:        

- Kiváló hangulat.

- Változatos történetek.

- Gyönyörű látvány.

Ami nem tetszett:

- Semmi különleges vagy kiemelkedő.

Értékelés:              

Százalék szerint: 81% = Jó

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1917773402

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása