Szegasztok!

Vannak animék, melyek ugyan nem váltották meg a világot, még is van bennük valami, ami miatt örökké emlékezetesek maradnak az emberek számára. Művek, melyek egyfajta "rejtett kincsként" léteznek arra várva, hogy valaki megtalálja őket.

Mindenesetre van nekem egy régi kedvencem, mely ma is megálja a helyét szerintem, hiába tartom objektívan nézve közepes műnek. Hiszen vannak animék, melyek hiába "középszerűek", van bennük valami különleges, ami miatt megérdemlik, hogy a többi közepes animével ellentétben emlékezetes darab maradjon, kiemelkedve a többi közül.

Ma az 1988-as Kujakuou animéről írok nektek!

(Az összes eddig megjelent írásos anime kritikáinkat itt lehet elolvasni)

kujakuou_peacock_king_1988_aic_studio_88_ova.jpg

A Kujakuou eredetileg egy 1985 és 1989 között futott seinen manga volt, amit Ogino Makoto írt és rajzolt a Young Jump oldalain. Műfaját tekintve fantasy, horror és akció, megspékelve némi történelmi utalásokkal. A manga kapott egy 3 részes OVA anime feldolgozást az AIC és Studio88 jóvoltából, melynek két rendezője is volt, Rintaro és Ichirou Itano. Kapott később további OVA folyatásokat, de én most csak az eredeti 1988-as OVA sorozatról írok.

Az OVA három különböző történetszálat mesél el. Egy epizód egy történet, s mindegyik rész 40-50 perc hosszú. Az első egy ősi misztikus varázsló megállításáról szól, a második Oda Nobunaga tervének, egy Cherub (Kerub) angyal megidézésének megakadályozása, a harmadik pedig egy szellem történet egy kúriában, majd egy hajón. Bár így leírva nagyon egyszerűnek tűnnek, a harmadik rész kivételével mindegyik izgalmas és hangulatos. Az első történet korrekt, a második a legjobb, míg a harmadik történet sajnos a legjobbszívvel is csak közepes.

kujakuu-002.png

A legkiemelkedőbb az animében a látvány. Látszik, hogy sokat öltöttek bele és ennek köszönhetően a mai napig kellemesnek és igényesnek mondható. Az animáció is remek lett, melynek köszönhetően az akció jelenetek bravúrosak és a követhetőek. S mindezt 1988-ban. Bár igaz, az Akira így is köröket ver rá, de simán felveszi a versenyt a mai akció animék többségével.

A karakterek is korrektek lettek. A főhősünk Kujaku egy abszolút szerethető újonc szerzetes, akihez csatlakozik a badass Onimaru Tarouja, aki főleg idézésekkel operál az ellenséges erők ellen. Oda Nobunaga egy abszolút önjelölt gonosz messiás, míg Jiku egy kedvelhető öregember. Az egyetlen valamennyire unszimpatikus karakter az Ashura, aki a második részben fontos szerepet tölt be ugyan, de karaktere így is a "damsel in distress" kategóriába esik.

A zenék szerencsére jól ellettek találva, főleg az akció jeleneteknél. A humor is ott van, amikor kell, bár igaz, kevés van belőlük.

Így a leírások alapján nem tűnik annyira kiemelkedőnek. De akkor miért is tudom ajánlani? Hát a remekül megkomponált hangulat és atmoszféra miatt. A Kujakuou remekül tudja adni a sötét hangulatot anélkül, hogy átmenne "edgy üzemmódba". A helyszínek, a látvány és a különböző mitológiai utalások, kombinálva a zenékkel egy remek horror akció animét adnak nekünk. Illetve ha már horror, a szörnyek és egyéb rondaságok mind emlékezetesek.

Hibának feltudom hozni a harmadik részt, mely ugyan nem rossz, de érezhetően gyengébb, mint az első kettő. Valamint talán a tényt, hogy az anime csak 3 történetszálat mesélnek el az eredeti mangából, melyet meglehet ugyan magyarázni azzal, hogy 1988-ban még futott a manga, de szerintem simán megtehették volna, hogy évente kiadnak egy-egy új részt. Ugyanis emiatt bár befejezett a mű és adtak ki "folytatásokat", de szerettem volna látni az eredeti gárdával készülve.

kujakuu-003.png

A Kujakou összefoglalva egy abszolút remek anime azoknak, akik szeretnének egy kis régi, retro horror akció animével elütni az időt. Az első két rész mindenképpen ajánlott, az utolsó részt mindenki maga döntse el. Egy próbát mindenképpen megér.

Kujakuou

- Idő: 1988

- Rendező: Rintaro és Ichirou Itano

- Stúdió: AIC, Studio88

- Műfaj: Akció, Horror, Fantasy

- Hossz: 3 rész                                                                                      

Ami Tetszett:        

- Kiváló hangulat.

- A legtöbb karakter szimpatikus.

- Mai napig látványos akciók.

- Remek drámák.

- Kitűnő hangulat.

 

Ami nem tetszett:

- Az utolsó rész nem az igazi.

- Ashura karaktere.

- Kevés volt az a 40-50 perc per részes játékidő.

Értékelés:              

Százalék szerint: 77% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 7.5/10 = Közepes

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2717878421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása