Sziasztok. Egy újabb év telt el, ami animék szempontjából eléggé megosztó lett számomra. Noha jöttek nagyon jó, sőt egyenesen kitűnő darabok, sajnos egyre másabb stúdiói és alkotói döntések rendre eltolták a dolgokat (és nem egy esetben enyhén fogalmazok.). Úgyhogy most Top 5 helyett 6 fog következni, ami hiába mindkét oldalba plusz egy, egyáltalán nem könnyítette meg a dolgomat. Szokás szerint jönnek a kikötések.
- A lista teljesen szubjektív. Tehát, nyugodtan ki lehet fejteni az ellenvéleményeket.
- Azon animék, amik átmennek jövő évre, azok kiesnek a listából. Így akármennyire szeretném a legjobbakhoz felrakni az Ousama Rankingsot, az sajnos jövőre fog befejeződni, ahogy a 86 második évada is ugyanez a helyzet.
- Ugyanúgy a végig nem nézett animék szintúgy kiesnek. Így hiába keresed a listán az Ex-Arms és Tesla Note című förmedvényt, semmi kedvem sincsen megvakulni. De nem is húzom tovább az időt: Lássunk hozzá.

1_8nf7gbxhnd_lrgadzxuz6a.jpeg

Legrosszabb animék Top 6.

6.Boku no Hero Academia 5.th Season.

113611.jpg

Tudom, tudom. Már hallom előre a fanbázist. „Mocskos fasszopó áruló! Te is BnHA-s vagy, nem?!” „Hogy mered eme mesterművet ide feltenni, hogy Tomura rohasztaná le azt a mocskos kezedet, te gechi!” „Az Anime Manga Palota mindig is utálta a népszerű animéket!” stb… Amennyiben ezeket most eldobod szépen és végigolvasod az okait, látni fogod azt, hogy teljesen jogosak a listán való szereplésre. Készen állsz? Rendben.
Alapjáraton, ha minden úgy ment volna, mint az eddigi évadokban, akkor a listámon nem lenne a helye. Itt a Bones stúdió a ludas, nem kis mértékben (tehát nem a mangában van a hiba.). Első húzásuk az volt, hogy a World Heroes Mission nevű filler movie miatt megcseréltek a sztorivonalat, amire azért rondán néztem, de legyintettem. Így is beleférnek a keretbe, nem? Hát nem, mert odabasztak egy filler epizódot az edző arc után, ami semmi más nem volt, csak fanservice, némi áltanulsággal vegyítve. Ennek végeredménye, hogy a számomra legjobban várt „My Villain Academia.” egy összecsapott fércmunka lett, ahol a lehető legtöbbet hagytak ki a mangából. Pedig ez a szegmens építette ki a gonosz oldalt, hogy ne higgyük végre azt, hogy a Leauge of Villains az Akatsuki lepkefing másolata. Most biztos azzal jönnél, hogy „De Ragna! Ettől függetlenül érthető volt a sztori, és jók voltak a harcok. Akkor felesleges ezen pattogni!” Tény és való, de ha csak ezt nézem és a mangát nem olvasom, akkor egyetlen gonosz karakterrel se építettem volna szimpátiát (Itt Twice kivétel.). Így a végére mi maradt? Van egy edzős arc, ami jól sikerült, egy osztályharcos arc, ahol csak az derült ki, hogy az 1-A osztály a legjobb a B meg másodvonalat erősíti (Emellett unalmas is nem egy ponton a sok flashbacktől.), és a lehető legkeményebb hentesmunkán átesett gonosz arc, ahol a Bones azt se tudta eldönteni, hogy lágyítsanak a brutalitáson, vagy maradjanak a mangához hűek. Azért remélek magamba két dolgot: A World Heroes Mission tényleg beváltja a hozzáfűzött reményeket (Ezzel talán megbánom, hogy a listára feltettem.) és a hatodik évadra nagyon gyorsan összekaparják magukat. Jövőre ugyanis visszatér a Tiger and Bunny és a Bleach is!

5.Cider no You ni Kotoba ga Wakiagaru

cider_no_y_ni_kotoba_ga_wakiagaru-208398970-large.jpg

Roland kolléga kritikája után néztem meg eme animefilmet, de semmiféle köszönet nem volt. Közel dögunalmas történet, giccses látványvilág és 80%-ban irritáló karakterek. A bakelitkeresős nagy csavar pedig olyan gagyin volt kitalálva, mint amennyire ez a szutyok próbál foglalkozni a tinédzserkor problémáival. Ergó, szeges ellentéte a pozitív listám első helyével.

 

4.Uramichi Oniisan.

uramichi_oniisan_2021_studio_blanc_series.jpg

Jöjjön a kérdés: Hogyan lehet egy olyan jó alapot, mint a „Bemutatjuk, milyen egy Kölyök Klub kategóriájú, gyerekeknek szánt műsor a színfalak mögött.” alapötletet elbaszni? Kezdjük azzal, hogy a főszereplő Uramichi egy vesztes, cinikus faszkalap, aki úgy viselkedik a gyerekek előtt, mint egy szociopata, tegyünk bele még több idióta, életképtelen, sztereotip fasztarisznyát (de azért csináljunk meg egy jó karaktert, hogy a tudatlan, naiv néző még reménykedjen a változásban.) és persze fejeljük meg viccesnek szánt, de valójában a teljes agyfaszt kimerítő, alpári humorral.

 

3.Godzilla: SP (Singularity Point.).

godzilla_singular_point_key_visual.jpg

Hajjaj… Erről írtam összehasonlítást, ahol megmutattam, hogy mi a gond vele. Ocsmány látványvilág, nagyon szarul megírt karakterek, zavaros és gügye tudományos részek (Ahol nem volt tudható, hogy a kutya csóválja-e a farkát vagy a farok csóválja a kutyát.), a Kaijuuk röhejes dizájnja és az unalom bőven kikiáltották a legrosszabb Godzilla animének. Ehhez képest a Godzilla rajzfilm egy mesterműnek hat.

 

2.Kyuukyoku Shinka shita Full Dive RPG ga Genjitsu yori mo Kusoge Dattara. (Full Dive RPG.)

113277_1.jpg

Akik anno olvasták az összehasonlítómat, azok számára már nem fogok újat mondani. Viszont, akik lemaradtak volna róla, itt egy gyors összefoglaló, miért is egy mély és igencsak büdös pöcegödör ez a sérelem, amit isekai vígjátéknak kéne nevezni. A lehető legidegesítőbb és legirritálóbb főhősnő, primitív humor (gondolok itt a hugyozós poén túlerőltetésére.) és vérlázítóan gagyi hangulat. Ami még mindig nem fér a fejembe, hogy a történet kiagyalója hogyan süllyedhetett az Isekai Smartphone színvonala alá, amikor első műve a Cautios Hero meg igazi rejtett gyöngyszemnek számít? Aki többet akar megtudni róla, az olvassa el az összehasonlításomat.

 

1.Yakusoku no Neverland 2nd Season (The Promised Neverland 2nd Season.).

110626.jpg

Ebben az évben a CloverWorks stúdió mutatta be a legnagyobb arconhugyozást a TPN fanjai felé. Vagyis, inkább maga a mangaka döntött úgy, hogy ő neki nem tetszett, amit eredetileg kitalált és ő bizony változtatni fog rajta. Amennyire ambiciózus volt a terve, a végén úgy zanyált pofára, hogy már a saját nevét sem volt képe a készítői listára tenni. Nem is csoda, mert a történetet nemhogy gyengébbé tette, hanem konkrétan szétbaszta. Komplett karakterek, fontos történetbeli szálak maradtak ki, amiket meg áthoztak az tette fel a tejszíhabot a pöcegödör legtetejére. Emma, aki az eredetiben ugyan az érzelmei hajtották, de megvolt a józan esze, abból egy vinnyogó hippi picsát csináltak, akinél a „Nem akarok többé démont ölni.” és a „Egy család vagyunk és ez mindig így marad.” mondatok hangzottak el a szájából (és ennek végtelen permutációi.). Normanből egy pszihopata őrültet csináltak, ami hű a mangához, de azzal ellentétben nem esik bele azon ritka shounen bullshitbe, ami itt van. Mire gondolok? Emma előadja neki az egyik rész legeslegelején a szokásos dumáját és Norman eldobja a saját gondolatait (ezen a ponton már azon se lepődtem volna meg, ha elkezdik énekelni a Hakuna Matatat.). Ray karakterét meg konkrétan ledegradálták egy bólogató kiskutya szintjére. Innen már az se lepett meg, hogy Isabella egyik részről a másikra váltott oldalt. Az meg teljesen hazavágta az egészet, hogy meghalt a bizonytalan, feszült hangulat, ami az első évadot zseniálissá tette. Röviden, ez az egész kiérdemelte 2021 kaki díját és remélem, hogy a Shadows House nem kerül ugyanerre a sorsra.

 

Legjobb animék Top 6.

 

6.Shinigami Bocchan to Kuro Maid

shinigami_bocchan_to_kuro_maid_tv_series-954243024-large.jpg

Előre leszögezem, hogy a látványa CGI, de kiválóan működik (gyorsan megelőzöm azon embereket, akik tudják rólam, mennyire félek, ha azt hallom, hogy CGI anime. Erről a Tesla Note és az Ex-Arms se segített.). A lényeg, hogy egy újabb remek párost kapunk Bocchan és Alice személyében. A főhős és az átka köré épített misztérium kiváló, ahogy a karakterek is remekül ki vannak építve. Zenék közül az opening emelkedik ki, ami egy remek duet. A hangulata amennyire tud vicces és aranyos lenni, nem fél átmenni a bizonytalanságba.

 

5.Kyuuketsuki Sugu Shinu (Vampire Dies in No Time.)

210_637687645401229950vdnt_small_hq.jpg

A Madhouse ezen évben a lehető legkiválóbb agyfasz vígjáték animét hozta el nekünk. Látványvilága és zenéi a kiválót súrolják (az opening meg is ugorja azt.), a humor pedig garantáltan a hangosan felröhögéstől kezdve a fárasztás összes kottáját megérintik. Ezekre még rátesz egy lapáttal az elborult karakterek, legyen szó a vámpírvadász Ronaldról, a vámpír Dralucról vagy a szinte már isteni szintre magasztalt Johnról, az armadillo háziállatról. És a mellékszereplők vagy „gonoszok” is áldoznak a humor oltárán. Bárkinek ajánlom az animét, aki szeretne egy jót nevetni.

4.Komi-san wa, Comyushou desu. (Komi Can't Communicate).

117237.jpg

Amikor meghallottam, miről van szó ezen anime kapcsán, azonnal rávetettem magam, amint kijött legalább 6-7 rész. Mióta láttam az utolsó részt, bizton állíthatom, hogy ami tavaly a Tonnikaku Kawaii, az ebben az évben a Komi-san. A karakterei mesterien vannak megírva (ebből Komi, Tadano és Najimi vitathatatlanul viszik az első helyet.), a humor nagyon jól van adagolva a drámával együtt. Ehhez persze jár a remek látvány és zenék.

3.86. (Első évad.)

113797_1.jpg

Eme anime remekül mutatja be azt, hogy milyen lenne, ha a „fajtisztaság.” ideológiájában született, de a propagandát egyáltalán nem követő parancsnokasszony megkapja a halálra ítélt osztagot és emberként kezeli őket. Továbbá, hogy néz ki egy olyan háború, amit már a kezdetek óta az emberi hülyeség miatt vész el. A története zseniálisan van kiépítve, Shin karaktere pedig az egyik legárnyaltabb, akit valaha láttam. Technikai oldalról is csak dicsérni tudom az animét. Számomra viszont a dráma és a kilátástalanság vitte fel a harmadik helyre. Nagy kár, hogy a második évad vége jövőre csúszik.

2.Vivy: Fluorite Eye's Song

mv5bzjmwowjmndqtnwrkmc00odhjltgymgetyzi0mju3zjblntuzxkeyxkfqcgdeqxvyodmyntm0mjm_v1.jpg

A Wit stúdió remekül megmutatta azt, hogy az SnK bambiarcú titánjain túl tudnak más kiváló minőséget letenni az asztalra, nem úgy, mint egyes stúdiók (Ugye, kedves Pierott és Toei?). A Vivy esetében pedig ismét nem vallottak kudarcot. Kiváló látványvilág, emlékezetes opening, nagyon jól megírt főhősnő. Ha ezek nem lennének elegek, akkor a remekül kitálalt nézőpontok az időutazásról, sorsról és megváltoztatható jövőről fogják a nézőt beszippantani. Mindenkinek ajánlom a végignézését, aki eddig nem tette volna meg.

 

1.Ryuu to Sobakasu no Hime (Belle.)

unnamed_7.jpg

Hosoda Mamoru rendező a Mirai után elhozott egy újabb anime filmet… de még milyen zseniálisat. A látvány kifogástalan (legyen szó CGI-ról vagy kézzel rajzolt szegmensről.), a karakterek közül pár elég röviden összefoglalható, de akikre odafigyeltek, azok életszerűek. Dráma és társadalmi problémák bemutatásában ismét jeleskedik. Ami viszont feltette az első helyre, azok a zenék és dalbetétek, amik nemcsak gyönyörűek, hanem ottmaradnak a fejedben sokkal tovább, mint azt hinnéd.

Ennyi volt hát a kis toplistám. Mindenkinek sikerekben gazdag Boldog Új Évet kívánok.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr2716793764

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása