Szegasztok!

Köztudott, hogy videojátékokat adaptálni nagyon nehéz meló, főleg, ha annak rajongó tábora finnyás is. Sajnos eme "átok" nem csak a filmeket, hanem az animéket is sújtja. Még "sikertelenebb" szokott lenni a "küldetés", ha az adott mű folytatás akar lenni egy játéknak. Elég, ha csak a rettenetes "Final Fantasy V Legend Of Crystals" animét hozom fel, melynek sikerült szó szerint beletaposnia az eredeti játék reputációját a sárba.

Ma egy hasonló koncepción alapuló videojáték alapján készült animéről írók nektek, mely a SEGA egyik legismertebb szériájának, a Sakura Wars, eredeti nevén Sakura Taisen legújabb részére épül.

Ma a Shin Sakura Taisen The Animation animéről írok nektek!

(Minden írásos anime kritika itt található)

105735l.jpg

No de mi is az a Sakura Taisen? A Sakura Taisen a SEGA egyik legismertebb játék szériája, mely 1996-ban indult világhódító útjára a Sega Saturn gépen, s melyet Oji Hiroi álmodott meg. A játék egy klasszikus körökre osztott stratégiai játék volt romantikus randi szimulátor elemekkel, mely egy alternatív japánban játszódott, ahol a gőzenergia és a gőzgépek kiterjednek az élet minden szegmensére. Eme világot (de főleg japánt) az emberek negatív érzelmeiből született démonok, avagy "kouma" lények fenyegetik. Mivel a hadsereg önmagában kevésnek bizonyul eme lények ellen, ezért létrehoztak speciális egységeket, akik spirituális kristályok által felszerelt gőzgép páncélokban harcolnak eme entitások ellen. Mivel ugye fenn is kell tartani eme egységet, ezért kitalálták, hogy a tagok másodállásban színházakként, avagy "revükként" működjenek. Eme speciális egységhez csatlakozott a játékok eredeti főhőse, Ogami Ichiro, aki kezdetben "jegyszedőként" dolgozik, majd a csapat kapitánya lesz. A játékos feladata innentől kezdve a csapatot minden egyes alkalommal győzelemre vinnie a szörnyek ellen... illetve randiznia a a csapat valamennyi tagjával, hogy megtalálja élete szerelmét.

Hogy mennyire lett jó a játék? Nos, szerintem a tény, hogy a 2019-ben megjelent résszel már 6 hivatalos része van a szériája, plusz rengeteg spin-off játék, manga és anime adaptáció, már önmagában elég. Alapból a 2019-es Sakura Taisen rész azért jelenhetett meg, mert a SEGA rajongók évekig kérték a céget, hogy jöjjön már a legújabb rész.A legújabb rész sok mindenben változott a sorozat előző részeihez képest. Először is 10-12 éves időugrás volt az új rész és az előző játék között, valamint új főhős jelent meg Kamiyama Seijuro személyében, illetve új "főhősnők" léptek az előzőek helyére. A történet egyszerűen indult, az előző csapat egy Archdemon elleni harc során eltűnt egyetlen tag kivételével két másik "revüvel" együtt, s mivel az új csapat eléggé bénák gyülekezete, ezért Seijuronak kell helyreráznia a csapatot, főleg mivel egy magasabb szervezet a világ összes revüjét egy bajnokságra kényszeríti, ahol a minden vesztes revüt feloszlatnak és a bajnokságot megnyerő csapat alá kell rendelniük magukat. Időközben feltűnik az előző játékok főhősnője, aki egy szent tárgyat keres, hogy a sötétség erőit a világra szabadítsa.

A legújabb rész is hatalmas sikernek örvendhetett, mely révén a Sega megkérte a SANZIGEN stúdiót, hogy Manabu Ono rendezésével készítsenek egy 12 részes animét, mely viszont nem feldolgozása lett a játéknak, hanem egyfajta "folytatása".

Jó hosszú felvezetés volt, melyben röviden, de az anime alapját adó játékot is körülírtam. Nos, sajnos szükség volt rá, mivel az anime folytatás akar lenni, s már itt is van az első probléma: mivel a játék konzol exkluzív cím, így csak azok ismerik az "előzményeket" és az alapokat, akiknek volt szerencséjük játszani is a játékkal. Hogy miért hiba ez? Mert nincs semmilyen összefoglaló az animében az előzményekről, már pedig így kevesen fogják tudni, hogy mi miért van. Valamint ugye egy adaptációnak önmagában is helyt kell állnia, így viszont a nézők többsége csak vakarni fogja a fejét.

No de lássuk magát az animét is!

0006.png

A történet szerint néhány hónappal a játék után járunk, amikor is az orosz revüt megtámadta egy misztikus démon, aki egy lányt akart elrabolni Klara néven, de Seijuro megmenti. Ezután megkéri a csapatát, közülük főleg Amamiya Sakura-t, hogy vigyázzanak rá, amíg nem tud több információt szerezni a lány körül kialakult rejtélyes eseményekről. A csapat viszonylag jól kijön a lánnyal, de feltűnik Kaminsky, oldalán Leyla-val, akik maguknak követelik a lányt. Később persze kiderülnek igen érdekes dolgok a lánnyal kapcsolatban.

Őszintén... a történet önmagában nem rossz, de abszolút semmi eredeti nincs benne. Egyszer nézhetős a történet, főleg hogy az anime a végén utalást ad egy esetleges folytatás lehetőségére is.

Mivel ugye az anime nem ad semmilyen összefoglalót az alapot adó játék eseményeiről, ezért muszáj írnom a karakterekről részletesebben, így aki nem játszott a játékkal, annak most jól fog jönni.

Seijuro a játék főhőse, aki eredetileg tengerész volt, majd miután szeretett hajóját a démonok elpusztították, megkérték, hogy segítsen az ellenük lévő harcban, s meghívták, hogy legyen az új revü kapitánya. Egy nagyon szerethető, laza, kicsit perverz, de ugyanakkor törődő és kedves protagonista, aki mindent megtesz a többiekért. Illetve a játékban az egyik főhősnővel jön össze. Sajnos ahogyan elődje, Ogami Ichiro is hátraszorult a rivaldafényből a 2000-es Sakura Wars animében, így Seijuro-t sem fogjuk sokat látni a 12 rész során, bár így is jobban kezelték őt, mint Ichiro-t.

Amamiya Sakura a játék első számú főhősnője és "poszter figurája", aki az eredeti Sakura Taisen játékok főhősnője iránti rajongása miatt csatlakozott a revühöz. Kedves és aranyos teremtés, de hajlamos a féltékenységre és nem tetszésének kimutatására. Poén, hogy hangját mind az animében, mind a játékban Ayane Sakura adja a hangját, aki a My Hero Academia Uraraka Ochako hangjáért is felelős. Az pedig szerintem meta, hogy az seiyuu és az általa alakított karakternek is Sakura a neve.

Shinonome Hatsuo a játék második számú főhősnője, a csapat szelleme és ügyeletes kemény csaja, illetve Sakura gyerekkori barátja. Számomra ő volt az egyik legszerethetőbb figurája a játékban és az egyik legmélyebb.

Clarissa Snowflake a játék harmadik számú főhősnője, egy igazi könyvmoly mágiával felszerelve. Kezdetben félt használni a varázserejét, de Seijuronak hála később megbarátkozott erejével. Ő ha lehet még mélyebb, mint Hatsuo volt, illetve a kedves, szelíd ábrázat alatt egy perverz rejlik.

Mochizuki Azami a játék negyedik számú főhősnője, egy 13-14 éves loli ninja, akit a szülei valamiért hátrahagytak. Most szólok, hogy a játékban vele kapcsolatban kizárólag plátói érzelmek vannak, szóval nem kell megijedni. Személyisége a komolyan vehetetlen kuudere.

Anastasia Palma a játék ötödik és egyben utolsó számú főhősnője, akinek szülei egy háború során meghaltak és fontos szerepet tölt be a játék történetében. Egy igazi géniusz és művészlélek, aki ugyan szívesen segít a színművészet terén, de senkit nem fogad tanítványnak, mivel szerinte mindenkinek magának kell megtalálnia a maga "művészi tehetségét".

Most, hogy megvannak a fontosabb szereplők leírása az eredeti játékból, lássuk az új karaktereket az animéhez:

Először is kapunk egy új főhősnőt a 14 éves Klara M. Ruzhkova személyében, aki valamiért vonzza a démonokat. Amúgy leginkább az aranyos plot device karakter, akinek a csapathoz való csatlakozásáról mesél az anime. Szerethető, de ennyi.

Végül ott vannak a negatív karakterek, név szerint Leyla M. Ruzhkova és Valery Kaminsky. Leyla... huh, hogy tudnám a lehető legjobban leírni őt... azt hiszem ő az ügyeletes "búval megrakott figura, aki azért csatlakozik a fő gonoszhoz, mert az egyszer valami szépet mondott neki", s habár a végén csinál egy pálfordulást, felejthetőbb figura, mint Tomura a My Hero Academia sorozatból. S ott van a főgonosz, Kaminsky, aki miután megérintett egy meteort és körbejárta a világot úgy határozott, hogy megérett az emberiség a pusztulásra. Bár sablon gonosz, a szerepét jól betölti és van egy érdekes stílusa.

Szóval ők lennének a karakterek. Mivel Seijuro egyedül 3-4 részben szerepel, ezért az animét az eredeti főhősnőknek és az új karaktereknek kell elvinni a hátukon. Habár a régi karakterek hozzák a formájukat, sőt, Hatsuo és Sakura karakterét bővítették is, az új karakterek közül egyedül Kaminsky tesz le érdemi jeleneteket az asztalra.

0002.png

Akkor jöjjön a látványvilág, melyért igencsak sok savazást kapott, pedig magával a CGI látvánnyal nem lenne probléma, így is élvezhetőbb, mint a Polygon Pictures féle Souten No Ken Regenesis vagy a Godzilla Trilógia borzalmak. Nekem inkább az volt a zavaró, hogy sokszor váltanak a CGI és a kézzel rajzolt képi világ között, ami ugyan a játékban is így volt, de szerintem egy animénél elvárható lett volna az egységes látvány és rajzolás.

Ezzel szemben a zenék jók voltak, nagyon örültem, hogy az eredeti játék zenéit használta fel az anime.

Humor terén kicsit visszavettek a játék szintjéhez képest, de azért vannak megmosolyogtató, illetve jópofa részek, például amikor Kaminsky és Leyla álruhában hülyét csinálnak magukkal egy ugrós mutatvány által.

S ezzel elérkeztünk a hangulathoz, ami... sajnos nagyon felemás lett. Ez részint a már említett "előzmények lehagyása" miatt, másrészt meg a tény, hogy ez a sorozat inkább egy spin-off történetnek hat, mintsem valós folytatásnak. Nem beszélve, hogy Seijuro hiánya alaposan rányomja a bélyegét az animére, ahogyan az is, hogy Kaminsky kivételével nem nagyon erőltették meg magukat az új karakterekkel. De legalább vannak jó akció jelenetek, amik látványosak és szórakoztatóak, de ez így sajnos kevés.

Még egy hiba, hogy ez a 12 rész az anime számára érezhetően kevés volt, ugyanis sokszor érezhetjük, hogy nem kerek a történet.

0004.png

 Összefoglalva a Shin Sakura Taisen The Animation egy olyan játék alapján készült anime, ami kizárólag a rajongóknak készült, pedig lehetett volna több. Rajongóknak szerintem tetszeni fog, tehetnek vele próbát, viszont akik nem ismerik és nem játszottak az eredeti játékkal, azok vagy kerüljék, vagy pedig valahogyan pótolják a játékot.

Shin Sakura Taisen The Animation

- Idő: 2020

- Rendező: Manabu Oo

- Stúdió: SANZIGEN

- Műfaj: Fantasy, Mecha, Shonen, Sci-fi

- Hossz: 12 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Sokszor jó a humor.

- Az eredeti karakterek hozzák a formájukat.

- Jók az akció jelenetek.

- Jók a zenék.

Ami nem tetszett:

- Az új karakterek többsége nem talál be.

- Seijuro eléggé hanyagolva lett.

- Nem egységes a látványvilág.

- Akik nem játszottak az eredeti játékkal azok alig fognak érteni valamit (vagy meg semmit).

- A történet kicsit unalmas és kiszámítható.

Értékelés:              

Százalék szerint: 51% = Közepes

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 5/10 = Közepes

Mangekyo022.  

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5815972296

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása