Szegasztok!

Japán mindig is gazdag volt a mitológiákban és a horrorban egyaránt, ezért örömmel lelkesedtem, amikor is Ragna1992-vel megnéztük a 2006-os Ayakashi Japanese Classic Horror anime sorozatot.

Ma írásban fejtem ki véleményemet eme animéről!

11746l.jpg

Az Ayakashi Japanese Classic Horror (továbbiakban csak Ayakashi) egy 2006-os anime antalógia, melyet a Toei Animation stúdió készített.

Az anime 11 részes és három történetet foglal magában.Mind a három történet különböző rajzolással készült. A történetek a Yotsuya Kaidan, a Tenshu Monogatari és a Bake Neko névre hallgatnak. Amit magáról az animéről elmondható, hogy a zenék jóra sikerültek.

Az első négy rész a Yotsuya Kaidan névre hallgat, melyet Tetsuo Imazawa rendezett. A Yotsuya Kaidan a klasszikus 18-ik századi kabuki előadás újradolgozása anime verzióban, mely Oiwa és hűtlen férje Iemon történetét meséli el, hogy hogyan valósult be Oiwa szellemének bosszúja a valóságot már érzékelni nem tudó Iemon ellen. Érdekessége, hogy a a történetet a kabuki darab eredeti írója, Tsuruya Nanboku IV "meséli el", sőt, háttérsztorit és érdekességeket is "megoszt" a nézővel, majd a végén elbeszélget és bocsánatot kér saját történetének hősnőjétől, amiért sok mindenen kellett keresztül mennie.

A Yotsuya Kaidan sikerült talán a legjobbra mind közül, mind vizuálisan, mind hangulatilag. A szereplők is jól lettek ábrázolva, Oiwa-t sajnálni lehetett, Iemon-t szívből gyűlölni, valamint a seiyuu stáb is jól teljesített. Oiwa hangját Mami Komiya adta, aki Kaguya-nak is adta a Naruto-ban, illetve Big Mom-nak a One Piece-ből. A horror elemek nagyon jól ellettek találva, melyek nagyszerűen adták a horror hangulatot. Valamint az eredeti történet körüli érdekes információk is nagyon érdekesek voltak.

watch_ayakashi_japanese_classic_horror_episode_4_english_sub_002_0002.jpg

watch_ayakashi_japanese_classic_horror_episode_4_english_sub_002_0001.jpg

Az ötödik résztől a nyolcadik részig a Tenshu Monogatari Kyoka Izumi egy történetét meséli el, melyet két rendező, név szerint Hidehiko Kadota és Kouzou Nagayama rendeztek. A Tenshu Monogatari egy ember és egy Wasuregami, vagyis "elfeledett isten" szerelméről szól, s inkább egy véresebb romantikus akció történet, mintsem horror.

Sajnos eme szegmens sikerült a leggyengébbre a háromból. A történet néha kicsit érthetetlen, a szereplők nem annyira emlékezetesek, a látvány is elég gyenge még 2006-os szinthez képest is. Ami viszont mindenképpen emlékezetes volt - nem pozitív értelemben -, az Lord Harima hangja volt... ugyanis minden egyes alkalommal, amikor kinyitotta a száját, elfogott a röhögés. S mivel Lord Harima egy igen ripacs karakter, gondolni lehet, milyen élmény lehetett őt hallgatni.

Viszont hogy valami pozitívat is mondja, elég véresre sikerült és az akciók is egész jók voltak sok helyen.

watch_ayakashi_japanese_classic_horror_episode_8_english_sub_003_0002.jpg

watch_ayakashi_japanese_classic_horror_episode_8_english_sub_003_0003.jpg

Az utolsó történet, s egyben az utolsó három rész, a Bake Neko nevet viseli, valamint Kenji Nakamura rendezte. Eme történet nem csupán, hogy jól sikerült, hanem még saját különálló sorozatot is kapott Mononoke néven 2007-ben!

A történet arról szól, hogy egy rejtélyes "vajákos" ellátogat egy családhoz, ahol a lánygyermek éppen feleségül menne egy másik család fejének a fiához, amikor is váratlanul meghal. Ezután egyre furcsább dolgok történnek, de a vajákos megnyugtat mindenkit, hogy egy Mononoke-val, vagyis "bosszúálló szellemmel" van dolguk, akit a másvilágra is tud küldeni, de ehhez tudnia kell a nevét, az alakját és az okát amiért kísért. S hamarosan kiderül, hogy nem a Mononoke az egyetlen sötét dolog a ház falain belül.

Eme történet szintén jóra sikerült, melyet főleg két dolognak köszönhet: az érdekes, klasszikus japán festményekre emlékeztető rajzolás, valamint maga a vajákos személye, aki vicces, rejtélyes, valamint az a Sakurai Takahiro adja a hangját, aki Sasori-nak is adta a Naruto-ban, illetve Griffith-nek a Berserk filmekben.

Az egyetlen problémám az utolsó szegmenssel, az a vágás volt, ami néha elég zavaróra sikerült.

watch_ayakashi_japanese_classic_horror_episode_10_english_su_002_0004.jpg

watch_ayakashi_japanese_classic_horror_episode_10_english_su_002_0006.jpg

Összefoglalva az Ayakashi egy korrekt és szórakoztató alkotás lett, amit mindeniken ajánlok, aki szereti a japán horror történeteket.

Ayakashi Japanese Classic Horror

- Idő: 2006

- Rendező: Tetsuo Imazawa, Hidehiko Kadota, Kouzou Nagayama és Kenji Nakamura

- Stúdió: Toei Animation

- Műfaj: Horror, Akció, Romantika

- Hossz: 11 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- A Yotsuya Kaidan és a Bake Neko történeket.

- Jók a zenék.

- Érdekesek a történetek.

- Rengeteg érdekes háttértörténet a Yotsuya Kaidan-ról.

- A vajákos a Bake Neko történetből.

- Kiváló horror hangulat a Yotsuya Kaidan és a Bake Neko történetekben.

Ami nem tetszett:

- A Tenshu Monogatari elég közepesre sikerült.

- A Bake Neko törtétben a vágások.

- Lord Hamira hangja a Tenshu Monogatari történetből.

Értékelés:              

Százalék szerint: 83% = Jó

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 8/10 = Jó

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8314329475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása