Mayoiga kritika

2018.10.27. 11:09

Sziasztok! Ahogyan a projekt elején megígértem, az élő adásban bemutatott animék kritikát kapnak. Ezt viszont Halloweenre bőven meglesz. Az első anime, amit bemutatok ékes mintapéldája annak, hogy egy remek ötlet hogy válik teljesen szarrá. Mindezt egy inkompetens mangaka, egy műfajtól idegen stúdió és alapvető hibák egész garmadájának köszönhetjük. Hölgyeim és Uraim! Íme a 2016-os Mayoiga, angol címén a Lost Village.

79413.jpg

Egy turista csoport, köztük főhősünkkel, Mitsumuneval elindulnak a Nanaki faluba. Mindenkinek egy közös indítéka van: Elhagyni a mai romlott és negatív társadalmat. Kisebb bonyodalmak árán, de eljutnak abba a faluba, ám ott több probléma is fogadja őket. A faluba senki sincs, aki fogadná őket, pedig nem tűnik régen elhagyatott falunak. Nyomós oka van az elhagyatottságnak. A hely csapda azok számára, akik lelkileg sérültek, bűntudatuk van, vagy más nyomós negatív emlék kísérti a sorsukat. Főhősünkre hárul a feladat, hogy megoldja a Nanaki falu rejtélyét.

mayoiga-06-28-mikage-train.jpg

Kezdem a pozitívumokkal, mert abból csak annyi van, hogy ne egy nagy nulla legyen ez a mű. Az alapötlete szerintem nagyon jó, hogy a Silent Hill szériát próbálják másolni. Vagyis, a pszihológiára fektetik a hangsúlyt és horror címén nem darabolós gore horrort akarnak az arcunkba tolni. További pozitívumok két karakterhez köthetők. Az egyik, a főhősünk, Mitsumune karaktere és háttérsztorija. Identitászavarba szenved gyerekkora óta. Pontosabban azóta, hogy az ikertesója meghalt. Mindenki onnantól fogva a testvére nevén szólította.  Ez a trauma annyira jól lett kidolgozva, hogy a főhősért lehet legalább szurkolni. A másik karakter a buszsofőr, Untensha háttere és lelki vívódása. A múltban meghalt a lánya úgy, hogy ő még el se tudott búcsúzni tőle, ráadásképp akkora bűntudatot érzett, hogy a Nanaki falu tökéletesen képes volt a lányát rekreálni. A bocsánatáért való esedezés a lánya felé annyira jól el lett találva, hogy ez is képes volt meglepni pozitív értelemben.

 

És itt fogytak ki a pozitívumok. Kb. mindenki úgy érezheti, hogy próbálok valami pozitívat összeszedni erről az animéről és nem is tévednek. Ugyanis, akkora szar az anime, hogy arra szavak nincsenek. Kezdjük a legkisebb negatívummal, a látvánnyal. Ez 2016-os látvány?! Maximum a 90-es éveket idézik, de nem abban az értelemben, hogy jó ránézni retrozásképp, hanem afféle "hála égnek, hogy ennek a korszaknak vége" típusúan. És nem segített a dolgokhoz, hogy volt pofájuk CGI-t használni, amik inkább röhögésre adtak okot. Kérdem én? Mire volt jó ez a húzás? Továbbmegyek. Zenei téren is ugyanekkora pofára esést képes adni az anime. Annyira érzem rajta a másodvonalú OST szagot, hogy annál már az aluljáróban zenélő emberek jobbat alkotnának. Talán az opening tűnik ki valamennyire, de az is a tipikus tucat anime opening benyomását kelti, hogy gyorsan felejthető.

mayoiga-0624.jpg

Oké, technikai oldalról hatalmas kapa, de gondoljátok, hogy a történet csak jó lehet? Lehetne, ha nem lenne akkora blőd marhaságokkal telecsapva, amit még anno a Naruto Shippuden fillerírói tettek meg. Olyan grandiózusra akarták a történetet kiépíteni, csak az volt a gáz, hogy a mangaka nem éppen figyelt a részletekre és olyan ostoba csavarokat hozott be, amik teljesen kidolgozatlanok lettek. És még rátett egy lapáttal az anime, amikor a felétől fogva teljesen szembemegy az eddig felépített szabályokkal. Egy jó példát mondjak: Az faluba semmiféle kommunikációs eszköz nem működik (telefon, internet stb.). Ehhez képest egy ponton a főhős képes volt wlkie talkiet használni egy olyannal, aki a területen kívül tartózkodott. 

mayoiga-8-620x350.png

A karakterek is egy rakás szemétdombbal érnek fel. Oké, van egy-kettő, aki még érdekes, de a kb. 25 főből jó, ha van öt, amire figyelmet fordítottak. A legtöbbjük két mondatnál többet sem érnek, akik meg igen, azokra meg kár volt az energia. Egy dolog, hogy kibaszott hülyék, de a túlélési ösztönt, a logikát és a józan észt hírből sem ismerik. Jó példát erre az szolgáltatja, hogy az elején elfogják az egyik tagot, mert meg akarta ölni a társát. Börtönbe vágják, de nem állítanak oda őrt. Miért is kell? Kiszabadul azt írtja őket rendesen. A legrosszabb az a picsa, aki annyira idegbeteg, mint a Balázs Showba megismert Erzsike. Egyrészileg a rá kiosztott mondata: MEGÖLNI! KIVÉGEZNI! és ennek végtelen variánsa, de a hangja bassza be a legnagyobb szöget. 

modj9lh.jpg

Most mindenki azt mondja: Ugyan, Ragna, biztos túlzol és a legtöbbjük csak arra való, hogy meghaljanak. Ebben igazat adok, ám van egy kis bibi: SENKI NEM HAL MEG! Igen, így van. Bebasztak egy rahedli karaktert a nagy semmiért. De tudjátok, hogy mi volt az a hiba, amit fel tudok az anime ellen róni? UNALMAS!! Hiába 12 részes, olyan unalmas, hogy el lehet aludni rajta.

Értékelés:

Pozitívumok:

  • Alapötlet (Silent Hill utánzásasának próbálkozása.)
  • Főhős és a busz sofőr háttértörténete

Negatívumok:

  • Életképtelen, idegesítő, felesleges karakterek.
  • Kidolgozatlan
  • Logikátlan
  • Undorító CGI
  • Totál ellentmondásos (hogy használhatnak walkie-talkiet, amikor nincs semmi jel?!)
  • Következetlen történetvezetés
  • Unalmas!!
  • Horrortól távolabb áll, mint Makó Hawwaitól
  • Semmilyen zenék.

Végső ítélet: 15% Nagyon Rossz! 

Ez az anime szégyen a horror animékre nézve! Ennyi voltam mára, legközelebb egy dupla bemutatóval jelentkezek. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr7414324901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása