Sziasztok! Nyilván azon olvasóban, aki a Japán szuperhős animék szóba kerülése során a My Hero Academia vagy a One Punch Man címek jutnak eszébe, a 2011-es Tiger and Bunny hallatán viszont lövésük sincsen (kb. mint a legtöbb Marvel Buziverzum fanoknak a képregényekről.). A lényeg, hogy aki a mélyebb szuperhősös tartalmakat és nemcsak egy agyoneffektezett, de belül üres történetű sztorit akar kapni, az jó helyen jár. Sajnos nem meglepő módon a második, The Rising movie után (2014) hat évet kellett várni, hogy folytatás bejelentést kapjon. Persze, a Dagobert Netflix idióta hagyománya ide is belepofázott, így a JJBA Stone Oceanhoz hasonlóan csak félig jelent meg. A második feléről meg semmi hír… egyelőre. Így csak egy spoilerekkel teletömött véleményt fogtok ma kapni. Eleinte az első évad és a második movieval kapcsolatos élményeimet írom le, majd a második évadban felmerülő dolgokra térek rá. Tehát, ideje fejest ugrani ebbe a tarályba, ami noha eleinte tényleg vízzel van megtöltve, de ahogy egyre beljebb haladunk, megkérdőjelezzük: az adott folyadék valóban az, aminek elsőre tűnik.

letoltes_7.jpg

Kezdjük a legelején. Miért nagyon jó a Tiger and Bunny első évada? Ugyanis, Kotetsu és Barnaby párosuk lassan, de biztosan mutatja be emberi oldalukat és a hősipar valódi arcát, amiket az átlagember nem láthat a tévé képernyője mögött (hiszen, a hírnév és a profit érdekében tetteiket élő adásban követhetik.). Emellé pedig a mellékszereplők, mint Blue Rose, Sky High, Fire Emblem és társai nemcsak színessé tették a szűk létszámú gárdát, hanem hátterük még emberibbé változtatta őket, megmutatva azt, hogy nem különbek nálunk. Viszont, a főszál, ami harcokkal, misztikummal és remek svédcsavarokkal olyan csattanóval zár, ami megmarad az emberben jóval a befejezés után. Ami viszont számomra az egyik legjobb szuperhős animévé emelte ki, az a három dologban mutatkozott meg. Az első, hogy tököt növesztett és megmutatta, milyen egy igazi hamis hős, The Legend képében, aki itt egy All Might szintű karakter. Mégis, ereje gyengülésével egy gerinctelen, alkoholista féreggé vált, aki a gyerekét hibáztatta ereje elvesztése miatt, így ütötte-verte (amiből a felesége is kapott.). Ezzel már életszerűbb képet fest, mint a „A SzUpErHőSöK AzÉrT HaMiSaK, MeRt FáNkoT éS CuKoRkÁt ZaBáLnAk.” -féle baromság, amit a BnHA -ban kaptunk (ezzel elterelve azt a tényt, hogy Kohei becsicskult a toxic rajongóinak.). A második az antihős, Lunatic jelenléte. Itt ugyanis elhiszem róla, hogy erős (Egyetlen hős se tudta még megkarcolni sem.), de emellé kemény erkölcsi normákat követ (Nem egyszer segít Kotetsunak.). Ehhez képest a „legendás hősgyilkos” címerét viselő Stain mellette csak egy átlagos ninja cosplayer, aki három tini úgy belepasszíroz a betonba, mintha csak egy megfagyott taknyot nyomnának el a harmatos fűben. Végül, ami a legjobban megnyert magának, az első évad főgonosza: Maverick. Nincs világpusztító ereje, viszont a pozíció, ahol van, a színjáték, amit űz és végül, de nem utolsósorban az, hogy az Uroboros (az Illuminati itteni megfelelője.) sakktábláján ő csak egy gyalog elégedett csettintés váltott ki belőlem. Oké, Jake is nagyon jó, mint laza, de harcban kemény gonosz, de a fent említettnek csak előmelegítette a helyet. Itt is látszik, hogy nem az a leghihetőbb gonosz, akinek a seggében a szar helyett 15 millió képesség lapul és reménykedik, hogy nem lesz hasmenése (remélem nem kell újjal mutogatnom, kikre gondolok.). Persze, semmi sem tökéletes, így a vannak sajnos negatívumok. A CGI néha eléggé fapadosnak hat, emellé a sztori okkal ugyan, de néhány ponton nagyon lassú.

tiger-and-bunny-2-coming-to-netflix-in-april-2022.jpeg

A 2014-es The Rising ott folytatta, ahol az első évad letette. Ugyan, ez a movie se váltja meg a világot, viszont a cselekményt rendesen viszi tovább, ahol a főhős, Kotetsu vívódása mellett Fire Emblem történetét is megkapjuk. Plusz, némi kontrasztot adva a mostani hősöknek, megkapjuk Golden Ryant, aki egy fellengzős és hihetetlenül beképzelt tuskó. Ezt már nem fogom ennyire mélyen kivesézni, így csak annyit mondok erre: Ha az első évadot szereted, akkor ez sem fog maradhat ki. Ezekután viszont a Tiger and Bunny második évada nagyon sokáig nem hallatott magáról. Mire 2020-hoz elérkeztünk, addigra a Sunrise stúdiót felvásárolta a Bandai Visual, akik úgy döntöttek ez időre, hogy 2022-re adják ki a folytatást és ezt a Netflix pénzelte. Nos, a Netflix által fizetett, original animéi két véglet között szoktak végződni (kevés arany középúttal.): Vagy zseniálisak és emlékezetesek, vagy olyan ritka ótvar szarok, hogy azokat bottal se piszkálnád meg. Ez idő alatt a rendező is változott. Míg a 2011-es első évadot Satou Keiichi rendezte (aki később az Inuyashikit is elvállalta.), addig a második évadot Kase Mitsuko rendezi (aki inkább epizód rendező és forgatókönyírói pályát tudhat magáénak.). Más adatot nem nagyon találtam a különbségekről, de érződik, hogy teljes csere történhetett legbelül és emiatt ragadt bele egy igazi development hell ciklusba, amiből végül egy hatalmas adag torta lett a végén. Hogy a töltelék csoki vagy fos? Nem terelem tovább a szót, lássuk a második évad első felének végeredményét.

theshahab_com-2022-04-29t144301_570-660x365.png

A történet szerint a hősiparban miután Tiger és Bunny párosa bevált, mindenki párban nyomja a következő évadot. Ehhez még pár új arc is csatlakozik: Golden Ryan, aki a mozifilm után maradt a csapatnál, Subaru "Mr. Black" Sengoku, egy hiperaktív, minden lében kanál tag, Thomas "He Is Thomas" Taurus, aki szótlan, senkiben és semmiben nem bízik és végül Lara "Magical Cat" Tchaikoskaya, aki totálisan önbizalom hiányos fiatal lányt (akinél senki ne próbálja bemesélni, hogy 14 felett van.). A társadalom is jobban be lett mutatva, lévén a szupererővel rendelkező embereket iránti gyűlölet egyre jobban elhatalmasodik (lásd: X-Men.). Viszont a még nagyobb probléma egy gonosz páros, Fugan és Mugan pusztítása, aki sorban vadássza le a hősöket. Természetesen, a páros randalírozása mögött az Uroboros áll. Ahogyan egy spéci szer elkészítése is megy kvázi pluszban, ami biztosan a második félben fog végleg megmutatkozni.

 

Kezdjük a pozitívumokkal. A látvány egészen jól lett megalkotva az esetek jelentős hányadában. Az eddig megismert karakterek és maradtak ugyanolyanok, mint eddig. Az újakból pedig He Is Thomas karaktere rendesen ki lett bontva. Egy olyan karaktert kell elképzelni, aki már gyerekkorától fogva tudta jól, hogy a másokban való megbízás nettó hülyeség. Elvesztette maga mellől a kishúgát, holott az árvaház felügyelője hatalmas mellveregetéssel mondogatta: Soha nem szakítaná szét őket, bízzon meg benne. Emellé eléggé szűkszavú és mindenkivel szemben joggal rideg, hiába a meleg fogadtatás a veteránoktól. További érdekesség, hogy a karakterek hősruhájáról lekerült a legtöbb ismert márka és helyére totál ismeretlenek kerültek. Ezt mondjuk meg lehet érteni, hiszen sem a Bandai Visualnak, sem pedig a Netflixnek nem hiányzik valamelyik nagy cég megfizessen egy profi ügyvédet, aki jogi úton úgy belerecskázik a fent említett két cég szájába, hogy öröm azt nézni.

when-is-tiger-and-bunny-season-2-coming-out-1628770032.jpg

És akkor kezdődjék a negatívumok sorozata, ami arra mutat rá, hogy a tortában csak csoki aromával ízesített szar eddig. Kezdjük az első 6-7 résszel, ami mindig arról fog szólni, hogy „valamelyik csapatban hatalmas ellentét van és lehet, hogy szétválnak.” klisét követi, csak pepitában. Most kérdem én: Miért kell ez? A Kotetsu és Barnaby duóvá válásának oka volt, hiszen Kotetsu mindig önfejű volt a hősök között, így kellett az egyensúly kiépítése. Most azzal, hogy mindenki párban nyomja, csak elbarmolja az első évad nagyon jól véghezvitt alapötletét. Ezzel párhuzamosan a legtöbb régi szereplőt úgy próbálják mutogatni, mintha eddig nem találkoztunk volna velük. Most komolyan a Disney -féle Star Wars trilógiát akarják követendő példaként beállítani? Elkezdték az első évaddal a történet mesélést és újrakezdik a másodikban? Innen már azon se lepődök meg, hogy Blue Rose szerelmi szálát Tiger felé nettóra kukázták. Kár érte. Mert szépen épült.

2022_05_02-01_34-boundingintocomics-626f3509830e1.jpg

Mi van az új karakterekkel? Jön a jogos kérdés. Nos, He Is Thomast kifejtettem, de a többiekről elég annyit mondanom: kuka. Mr. Black idegesítő, kotnyeles, mind inkább érdekes Oké, hogy kellett az ellensúly, de nem kellett volna a ló túloldalára esni. Magical Cat érzelmi drámája pedig amennyire jól ívelt felfelé, az irányításmániás anyával, aki a parancsolgatását a „lányom érdekében teszem.” kijelentéssel alibizik, úgy lett ez a szál teljesen parlagon hagyva a megismertető rész után. Bár, ez a legjellemzőbb az eddigi történet folyományokra: Elkezdenek valamit, aztán egy rész múlva el is lesz felejtve. Briliáns, mondhatom…

images_13.jpg

És akkor a habot a szartortára az aktuális gonoszok, Fugan és Mugan teszik rá. Eleinte a szokásos „búval baszott múltam miatt lettem gonosz.” klisét vették elő. Előrebocsájtom, nem lenne ez baj, ha nem Dumb és Dumberről vagy Jay és Néma Bobról mintázták volna ezeket a fitymahuszárokat, ráadásul teljesen rosszul. Retardáltak, geci idegesítőek és minden megszólalásuk és poénosnak szánt (közben inkább debil.) megnyilvánulásuk emberiségellenes bűntettel ér fel. És a hangjuk… te jó ég! Mindahányszor megszólaltak az pedig felért azzal, mintha a dobhártyámba ütnének két százsaszöget. Persze, az OP képességek és drogok használatával próbálták komolyan vehető ellenfeleknek megírni… kurvára sikertelenül. Méltó példája annak, hogyan ne írj gonosz karaktereket egy szuperhősös shounenbe. Én már azon se lepődtem meg, hogy a teljes hőscsapat elleni harcban a látvány néha konkrétan lement a 2000-es évek tévés CGI sorozatának a színvonalára. Volt benne egy olyan jelenet, ahol Fugan és Mugan rugdossák a földön fekvő Barnabyt. Az nettóra emlékeztetett az 1AÉ filmjében arra, amikor a földön fekvő Orochimarut rugdosták. Tehát, egy Microsoft Paintben készült animáció még szebbnek hat egy 2022-es animétől…

 

Végeredményben az eddigi 12-13 rész nettó csalódás. A történet menete lapos, a karakterek közül egy-két jól sikerült van, de jelentősebb részük vagy kiherélt, vagy befejezetlen, a látványvilághoz annyit, hogy kilóg a lóláb az animációban (egy-két jelenet inkább a 2000-es évek CGI tévésorozataira emlékeztetett.), pocsék gonoszok és végül (de nem utolsósorban.) Lunatic teljes hiánya miatt (pedig benne volt az openingben!) 4/10 eddig a második évad első fele. Nagyon remélem, hogy a második félben hatalmasat villantanak, különben ez még a BnHA ötödik évadánál is nagyobb pofánvágás lesz a Tiger and Bunny fanokra nézve. Ennyi volt ez a kis véleménykifejtés. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr117836257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása