Sziasztok! Remélem nem mondok azzal újat, hogy zsigeri horror animében olyan ritka, mint a fehér holló. Ha a MAL-on rákeresünk a horror címre és megnézzük a felhozatalt, akkor nyugodtan kijelenthetjük: A legtöbbjüknél a Micimackó is keményebb horror, mivel csak max. az elemeket használják fel benne. Ez azt jelentené, hogy nincs horror anime? Tévedés, mert a Gakkou no Kaidan (Bújj Bújj Szellem.), Petshop of Horrors vagy a Mononoke hozzák azt, amiért lehet horrornak hívni őket. A most következő darab is ezt a vonalat szeretné erősíteni… lássuk a végeredményt. Spoileres lesz, hogy rendesen kivesézzem.

15762.jpg

A Toshi Densetsu Monogatari Hikiko 2008-as CGI anime, totál ismeretlen stúdiótól. A történet alapját egy Urban Legend képezi, Hikiko névvel. Mivel a verziók eltérnek, így csak a legalapvetőbbet tudom elmondani. Hikiko egy totális elétbeli csőd lány volt, akit az anyja bántott (nem egy esetben látható sebekkel.), mert egy vesztes csődtömegnek titulálta be pocsék jegyei miatt. Emellé, az osztálytársnői bully része addig kegyetlenkedett vele, amíg egyik ilyen szívatás alkalmával bekövetkezett balesetben életét veszti. Azok meg „kiseleseszarja.” -féle vállrándítással folytatják életüket, kezüket tisztára mosva. Ám a fagyi visszanyal, hiszen haraggal és gyűlölettel a lelkében bosszúálló szellemként, vagyis Yureiként tért vissza. Innentől meg a bullyk egyesével (másik verzióban az egész osztályt, ami jogos. Bűnösök közt vétkes, aki néma.) lettek levadászva és brutálisan meggyilkolva. Amennyiben valaki szembetalálkozik Hikiko szellemével esős napokon és soha nem szemétkedtek a másikkal, azokat békénhagyja. Amennyiben nem ez a helyzet, akkor az akaratlanul is halálra rémül, majd zsenge testét végigvonszolja az úton egészen addig, amíg új delikvens nem talál. Ám, ahogy azt mondtam, minden verzió más és ez alól az anime sem kivétel (ahogyan az ebben az évben debülát film is.).

x5233.jpg

Főhősünk visszatér a régi lakásába, ahol visszaemlékszik még a gyerekkora bizarr esetére (15 év, ha pontosak akarunk lenni.). Mikor hazafele tartott a suliból, észrevette, hogy egy szellem vonszol valakit. Ám mivel a dög kiszúrja, ezért szó szerint hazáig kergeti és az erőszakos dörömbölésre se hajlandó kinyitni. Amikor emberalakot vesz fel, akkor mutatja be „lányát”, Hikikot a srácnak és kéri, hogy vigyázzon rá. Másnap a suliban mindenkit halálra rémít, ezzel sikerrel magára vonja a zaklatók figyelmét. A tanár persze füle botját se mozdítja semmire, hiába a nyílt figyelmeztetés. Ennek végkimenetele, hogy a két bully srác ellopja Hikkiko által nevelt macskát és kikötik a tanár kocsijára úgy, hogy az csak akkor vegye észre a bazdmeget, amikor már késő. A szellem kinyírja mindhárom mocskot, majd felszívódik. A jelenbe érve egy osztálytalálkozónál derülnek ki a végső csavarok és lerántásra kerül a „lepel”.

letoltes_8.jpg

Kezdjük a pozitívummal. A zene és a horror. Ugyanis, ezen kettős által tényleg vannak hátborzongató részek. Teljesen jól adja vissza a J-Horror hangulatot, ami jumpscare és hektoszám fröcsögő vér helyett inkább az atmoszférába fekteti energiáját. Persze, ne áltassuk magunkat, vannak benne hirtelen ijesztések, de ezek nem vásáriak. Ehhez pedig a zene is remekül társul, még ha nem egy mesterműi darabról van szó. Ez és még egy kevés számú horror anime, ami még tartja bennem a lelkesedést arra, hogy a műfajban van még kakaó. Micsoda kár, hogy ezen darab minden más téren elhasal.

720full-hikiko_-toshi-densetsu-monogatari-screenshot.jpg

Kezdjük az első negatívummal, a látvánnyal. A CGI szintje jószívűen felér a PS2 játékoknál produkált szinttel. Noha fluid az animáció és amikor a horror kerül az előtérbe, akkor még nem gáz, de a többi esetben a mozgás esetlen, az arcanimációk baltával faragottak. És nekem senki ne magyarázza be, hogy CGI-al nem lehet animációt csinálni, mert ez nettó baromság. Az Appleseed, a Jövő Harcosai, a Final Fantasy: A Harc Szelleme és az Advent Children is bőven rácáfol. Sebaj, volt már rá példa, hogy egy anime ronda, mint a bűn, mégis jó. Hiszen ott van az African Salaryman. Az se egy Dreamworks alkotás, de a humor és a referenciák áradata bőven tett róla, hogy elnézzem. Na igen, de haladjunk csak tovább…

images_14.jpg

A szereplők közül mindegyik unszimpatikus és még finoman fogalmaztam. Pedig egy jó horror alapjaiban benne van, hogy legalább egy szimpatikus karakternek kell lennie (hacsak a plot meg nem követeli ennek az ellentétét.). Itt viszont kiért szurkoljak? A főhősért, akinek a töketlensége hamarabb ugrik be nekem, mint a neve? Az inkompetens tanárnak, aki szerint a „bully áldozatai ott rohadjanak meg, mert ez tanító jellegű”? A két bully gecizsákért, akik kb. Elfen Lied szintű elmebetegséget követnek el? Szerintem egyikért sem érdemes akár egyetlen másodpercig szomorúnak lenni. Viszont, a történet ezzel párhuzamosan vérzik el. Mert az írók agyilag eljutottak arra, hogy csinálni akarnának egy fordulatos horrort, de azt már cseszték nézni, hogy a kb. 40 perces játékidőben ez szinte lehetetlenség. Sebaj, nyomjunk be mindent a végére. Ennek az lett a végeredménye, hogy a srácról kiderül, hogy hamisan az emlékei és a szellem nem más, mint a nővére. Én meg: „MI VAN?! Erre meg mi utalt? A szellem őt üldözte és emellé a szomszéd lakásban volt! Hogy jön ez ide?!” Semmiféle utalást nem kaptunk arra, hogy egyáltalán lett volna más családtagja. Csak egy homályos utalást az elején, ami meg akár azt is jelentheti, hogy rosszul emlékezett egy névre. Tanulnia kellett volna annak a nevenincs forgatókönyírónak Itou Junjitól. Gratulálok neki.

 

Értékelés:

Pozitívumok:
- Horror.
- Zene.

Negatívumok:
- A látvány bűnronda.
- A karaktereket csak utálni lehet.
- Totál elcseszett csavarok.

Végeredmény: 30%

Csalódott vagyok ezzel az animével kapcsolatban. Pedig jól működött a horror, de minden másban kibasztak vele. Azért még él bennem a remény, hogy az Uzumaki hatalmasat fog letenni az asztalra és visszahozza a horroranimékbe a horrort. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9617842041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása