Szegasztok!

Eljött az ideje egy újabb hónap témájára, és ezúttal egy elég érdekes témával jövök!

Mint tudjuk, csak mert valami "népszerű", nem biztos, hogy van olyan jó is! Most a hype és minőség harcáról lesz szó, és hogy mennyire fontos az animék és mangák terén is.

  

Régen FreddyD mondta, hogy 2 fajta rossz játék van: amit összasz*rtak pár hülye miatt, illetve amiben van munka, de mégis sz*r lett.

Na, most a szórakozási termékeknél (pl animék és videójátékok) más a helyzet.

Egy animénak 2 eredete lehet: amit az anime stúdió maga talál ki, és amit mangán vagy más szórakozási termék alapján készítenek. S mivel most a mangákról van szó, ezért azokat említsük meg.

7 fajta manga létezik és 4 fajta anime:

Manga:

1.Vannak az igazán rossz mangák, amik örülhetnek annak, hogy legalább

    az otakuk tudnak a létezéséről, és ezek általában még japánt sem hagyják el, anime

    adaptációról pedig jobb, ha nem is álmodik.

2.Vannak azok a rossz mangák, amik rosszak, de mégis fel vannak hype-olva,

   mert XY kritikusnak tetszett, és akkor reklámot csináltak neki, hogy jönnek az anime

   adaptációk, a játék babák stb...

3.Vannak a közepes mangák, amiknek szintén nincs visszhabgja, és nem lesz belőle anime.

4.Vannak a közepes mangák, amiknek szintén annyira erős hype-ja van, hogy nem hogy

   az anime adaptáció, de még fan cuccok is bevannak biztosítva!

5.Vannak a jó mangák, amiknek nincs az anime stúdiók szemében nagy "célközönség", és

   ezért inkább nem is csinálnak nekik anime adaptációt, hanem lesz*rják, eltekintve attól,

   hogy igenis megérdemelné-e a manga az anime verziót vagy sem.

6.Vannak a jó mangák, amiknek szintén nagy hype-juk van, és ugye ez már egyenlő

   az anime adaptáció létrejöttével.

7.Vannak a nagyon jó mangák melyek tényleg nincsenek hype-olva, de az anime stúdiók

   mindent elkövetnek, hogy legyen.

Anime:

1.Vannak a rossz animék, amik legalább nem tagadják, hogy rosszak, és ezért szintén

   csak egy pár otaku illetve animékkel és mangákkal foglalkozó magazin foglalkozik velük.

2.Vannak a rossz animék, amik hihetetlenül fel vannak hype-olva, és az animésok nem

  kicsit rondán visszaélnek vele, olyan marhaságokat terjesztve, hogy ez az anime a

  number one, a legcoolabb anime a világon stb... általában az ilyen animéket fillerezik

  szét.

3.Vannak a jó animék, melyek valamiért nem népszerűek a fantasztikus megvalósítás

   ellenére sem, ezért elfelejtik.

4.Vannak a jó animék, amelyeknél nagy a hype, még ha meg is érdemelné, és ezek a

   hype túlfűtött fanok mindent megtesznek, hogy megvédjék kedvencüket.

5.Vannak a jó animék, amelyek valóban jók, nincsenek felhype-olva, és valóban népszerű.

 

Gondolom jön a kérdés, hogy ezt most miért soroltam fel. Mert ebből könnyebben rájöhetek, hogy miért van az, míg pl a Monster, One Piece és a Kinnikuman talán soha a büdös életben nem fognak Magyarországra jönni, addig miért játszanak le a magyar Animax-on olyanokat, mint Naruto, Elfen Lied, Bleach, Pokemon és még sorolhatnám.

De egyben válasz is arra, hogy miért nem kapott a Shin Angyo Onshi (igen, eredetileg Manwha, de azokból is készítenek animékat) vagy Ai Kora anime adaptációt, persze az Ikkitousen már a 4-ik (természetesen történetileg 0 kötödéssel), illetve a Naruto Shippuden a 843-ik filler epizódot kapja.

Igen, a a sorolásban a HYPE-ról van szó.

 

 

A hype ugyanis ha nem is teljesen pozitívan, de sajnos szintén annyit tesz, hogy népszerű, így ha egy másik ország televíziós csatornája animét vásárol, akkor nem a minőséget nézik először, hanem hogy mennyire népszerű. Ha valami nem népszerű, lehet bármilyen jó is, szinte esélye sincs arra, hogy más országokban is vetítsék a tv-ben. Ez főleg a kis országokra igaz, mint Magyarország, hiszen mint egy interjúban is kiderült, nem tudnak minden animét megvenni, ami önmagában nem is lenne baj, de mivel mint minden tv-és csatorna ők is a nézőkből élnek, ezért nem engedhetik meg maguknak, hogy bármit megvegyenek.

Tehát ha valaki arról álmodik, hogy egy nap One Piece-t adnak az animaxon vagy Monstert, esetleg Love Hina-t, akkor szomorúan közlöm, hogy addigra már kifogja nőni az animékat (mert ugye azokat is kinövi egyszer az ember kb olyan 20-on valahány évesen)...

És akkor nézzük meg, mik is mennek a magyar Animax-on:

1.Naruto

2.Bleach

3.Soul Eater

4.Nana

5.Vasember

6.Rómeó És Júlia

7.D.Gray-man

8.Inuyasha

És ne felejtsük el, hogy az Elfen Lied-et is vetítették a Full Metal Alchemist 2003-as anime és Full metal Alchemist Testvériség-el egyetemben. És a Death Note-ot is.

Elismerem, ezekből nem egy valóban megérdemelte a nevét, de miért nincs Love Hina vagy Monster? Azért, mert nem annyira népszerűek, hogy behozzák.

Mert nem hiába a Dragon Ball-t és a Sailor Moon-t vetítették először Magyarországon! Ugyanis habár ez a kettő nagyon jó animék, de egyben nagyon híresek is.

És azért valljuk be, ez egy kicsikét elszomorító. Szomorú, hogy egy országban azért nem vetítik le a legjobb animékat is, mert nincs nagy hírneve. És higgyétek el nekem: előbb lesz Higurashi No Naku Koro Ni, School Days és Bokusatsu Tenshi Dokuro-Chan, mint School Rumble, Monster, Love Hina, Midori Days és más tényleg jó anime. Mert valljuk be... egy tv-és csatornának jobban kifizetődő a rossz de "cool" anime, mint a kiváló minőségű, de közben meg alig ismert anime.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lehet tenni valamit ez ellen. Semmit, csak annyit, mint a Twilight esetében: utálni lehet a hype-olt dolgokat, de el kell ismerni, hogy sokaknak tetszik.

Vajon lehet változtatni azon, hogy a jelenleg inkább hype animéket és mellette amerikai játékshow-okat vetítő animax levetítsan pár igazi gyöngyszemet is? Lehetséges. Lehet próbálkozni is: online vagy írásos aláírásgyűjtések stb...

Ennyi voltam mára.

Ha már úgy is szóba hoztam az Animax-ot, ti milyen animéket szeretnétek látni? Új szavazás a régi jobb oldali helyett, és íme a választék:

a., Naruto Shippuden

b., Love Hina

c., Monster

d., One Piece

e., Rosario To Vampire (mindkét évad)

f., Inkább egy régebben adott, de jó animét!

g., Valami valóban minőségi animét!

h., Valami hype vackot!

Mangeky022

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr883060578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Death/Mortis 2011.07.12. 14:45:14

Igen, igen. Ez minden médiumnál így megy. A profitorientáció hátulütője ez is( sok mással egyetemben). A kis emberek nem tudnak ellene tenni semmit, csak szidni, esetleg aláírást gyűjteni, aminek igen alacsony a hatásfoka. :S

Mellesleg, én a Higurashi-nak örülnék. :D

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2011.07.12. 19:18:58

erre való a net, ott azt nézel, amit akarsz :D

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.07.13. 14:01:53

@:{) MIKI (}:: +1

Utoljára a 2010-es VB döntőt néztem tv-n :D

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2011.07.13. 22:42:20

Nos én alapból úgy vagyok ezzel, hogy ha évente kidobnak 1-2 olyan animét, ami az átlagtól eltérőbb színvonalat képvisel, értelmesebb storyval, cselekménnyel, vagy valóban szórakoztató humorral, már örülök neki. A mai anime szezonok 90%-a totál értékelhetetlen másolatról készült másolat. Sokszor kapom azon magam, hogy azt érzem a rövid plot+grafika alapján, hogy akár össze is lehetne vonni több darabot egy sorozattá, annyira látni köztük a különbséget, és azt hiszem, nem túloztam sokat. Hígul az ipar itt is, mint mindenhol máshol.

A helyzetet pedig csak súlyosbítja, hogy az utóbbi egy évtizedben nem igazán jelentek meg olyan meghatározó darabok, mint ez előtt 20-évvel, hogy még régebbről már ne is beszéljünk ugyebár. Nem azért, jelentek, jelennek meg most is jó animék (Madoka, Shik, stb) de egyikük sem válik kultanimévé, nem tesz szert tartós, nemzetközi hírnévre, sikerre, rosszabb esetben meg el is felejtik mindenfajta különösebb ok nélkül.

A Japánok ízlését illetően a mostani igényeik már borzasztóan az antiszoc moe otaku animék felé mentek el. Ez előtt egy 5-10 évvel sokkal igazságosabban magasztaltak fel és/vagy ítéltek el bizonyos darabokat. Például olyan animék bukása, mint az Elfen Lied, Gantz, Weiss Kreuz, Eiken, stb teljesen jogos volt, hisz ezek enyhén szólva nem valami jók.

Ha már feljött az Animax téma előbb, az a gond, hogy a csatorna ugyan próbálkozik illetve próbálkozott értelmesebb darabokkal is, ám sajnos ezekre nincs akkora igény, hogy megtérülnének akár a nézettség, akár az ehhez kapcsolódó eladások terén. Nem véletlen, hogy az Animax legnépszerűbb animéi ma a Naruto, a Bleach, Kilari, na és a legújabb húzásuk a Vampire Knight, vagy régebbről a Blood+, Trinity Blood. Manga fronton meg persze mi más megy, Hetalia.

Az Elfen Liedet szerintem azért nem vállalná be a csatorna, mert ha még sokan néznék is a vér+meztelenség+mélynek álcázott “mondanivaló” miatt, amitől ugyebár sokan komolynak látnak egy-egy darabot (felszínesség ugyebár) viszont nem lenne egyszerű elhelyezni a műsorsávban, mert: A 18-as karika miatt 22:00-nál előbb nem adhatnák, amikor ugye a legtöbb potenciális néző már ágyban van.

Azt mondom oké, legyen limonádé, rágógumi, meg rózsaszín cukormáz, mert kétségtelenül ezek hozzák a fő hasznot. Ugyanakkor értelmesebb daraboknak is illő lenne helyet szorítani, amik ugyan nem érnének el akkora nézettséget, a profitról már nem is beszélve ugyebár, viszont így egy szélesebb nézőközönséget szólítanának meg, nem csak a 10-16 éveseket.

Végezetül a Rosario + Vampire nem egy jó anime, mert gyakorlatilag a mangából semmi mást nem vettek át a fanservicen kívül. Összecsapott és hatásvadász adaptáció.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.07.14. 21:12:21

Ööö, gyakorta két síkon oszthatóak fel ezek szerint a mangák: Az egyik tengely (x) a minőség, a másik a hype (y), és a népszerűség a kettő keresztezésén jelenik meg?
Animéknél hol marad a sz*rságért imádott sz*r? :)

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.07.14. 22:28:04

@Member: Pl. Giniro no Olynissis, vagy a legújabb Ikkitousen évad?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.07.15. 12:55:10

@WanGood: Igen, itt tipikusan az Ikkitousen-re gondoltam, amit nehéz röhögés nélkül végigülni. 4 évad tömény agymosás. :D

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.07.15. 23:37:31

@Member: Az első tetszett, a második az utolsó rész kivételével tetszett, a harmadikat mondhatni rühelltem, a negyedik, na az sírvaröhögős. Nekem kb. így állt össze a széria.
Agymosás?! Te is jól tudod, hogy eredetileg a sárkányos sztori lett volna a sintó teremtéstörténet!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.07.16. 07:36:47

@WanGood: Mert szerinted maradt a nagy legendából valami? Nagyon nem csípem, amikor kicserélik a karaktereket 16 évesekre, csak mert az a divat.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.07.16. 14:29:22

@Member: Nehogy azt hidd, hogy komolyan gondoltam :D A sztori minden évadban banális volt.
16 éveses megjegyzés meg agreed, a Togainu is egész nézhető lett volna, ha nem 12-14 éves lánykáknak akarják eladni, hanem lenullázzák a homárfaktort, és 16-18 éves bishik helyett felnőttek harcolnának. (Mellesleg az videód 5*-os volt)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.07.16. 18:53:19

@WanGood: Egyetértek, a túlélősdi még lehet vicces is. Főleg, ha azt hiszed, hogy valami nagyon sunyi összeesküvés van a háttérben, aztán kiderül, hogy a fenét. :D
süti beállítások módosítása