Sziasztok!

Hú de nagyon régen volt az már, hogy én hónap témája rovatot írtam, de most lett okom arra, hogy frissítsem ezt a rovatot ugyanis nemrég Twitteren kaptam egy üzenet egy bizonyos illetőtől, miszerint a MHA cikkünk kapcsán felmerült benne a kérdés, hogy mitől lehet egy animének, filmnek, együttesnek vagy teszem azt akárminek mérgező, vagyis inkább híresebb nevén hívva toxikus rajongói vagy egyenesen fantábora? Mikor jut el oda egy közösség, hogy ilyen-olyan okok miatt már-már minden apró dologba beleállnak ami nekik nem tetszik, vagy válnak egy olyan közösségé ami még a legkisebb kritikát sem tűri meg a kedvencükkel kapcsolatban? Ennek próbálok utánajárni és bemutatni pár ilyen híresebb közösséget, most csak és kizárólag az animékre és a filmekre vonatkozóan, mivel ezekbe van jobb belátásom, zenekarokba és politikába, főleg az utóbbiba nem megyek bele. Lássunk is neki.

 

A borítóképért pedig hálás köszönet Shingo barátunknak! :)

 

toxikus-kozossegek.png

 

 

 

Először is tisztázzuk, hogy pontosan mit is értünk toxikus fandom és rajongók alatt. A toxikus fandomok olyan közösségek amiknek meglehetősen abuzív kapcsolata van az adott termékkel, személlyel stb.. Ezek az emberek / csoportok nem csak simán rajonganak ezekért, hanem sokszor már-már betegesen istenítik a rajongásuk tárgyát és mindenféle ellenvéleményt ami akár csak egy kicsit is sérti a rajongásuk tárgyát, vagy annak megfogalmazóját heves túlreagálásokkal, a legtöbb esetben trágár és nyomdafestéket nem tűrő nyelvezettel ócsárolják az ellenvélemény megfogalmazóját, de a szavaik mögött igencsak ritkán található logikus érvelés vagy saját maguk által megfogalmazott gondolatok.  Viszont ott van a másik oldala is annak a bizonyos lónak, amikor eme közösség tagjai már saját magukkal is képesek ilyen vitákba szállni, vagy ami még rosszabb és sokszor károsabb is: A saját maguk által hevesen körberajongott dolgot kezdik el támadni csak azért mert olyan dolgot tapasztaltak benne ami nekik nem tetszett vagy egyéb más okok miatt is (majd erre is kitérek), és ennek ócsárolására minden egyes médiafelületet felhasználnak, erre pedig számtalan példát láthattunk már az elmúlt jó bő 10 évben, de talán már régebbről is.

Egészséges vs, Toxikus Fandom

Mert ugye milyen is egy egészséges fanközösség? Olyan ahol a fanok támogatják egymást, és még ha valakinek más is a véleménye azt meghallgatják, mérlegelik, majd konszenzust vonva megbeszélik a dolgot és még ha nem is értenek egyet ezután sem akkor sem csinálnak belőle ügyet hiszen vannak ezerszer fontosabb dolgok is a világban mint azok idegeskedni, hogy kinek mi a véleménye. Hiszen ahogy más sokszor hangoztattuk mi is, nem az a baj ha valakinek van saját véleménye, sőt az a legjobb. A probléma ott kezdődik mikor általában az addig békés közösségben valaki nem képes elfogadni, hogy valakinek más a véleménye, és innen kezdődhet meg a leromlási folyamat.

img_01042018_0212291869060778.jpg

 

Szerintem mind ismerünk ilyen eseteket, és nem is kell annyira messzire mennünk az időben. Elég csak a jelenlegi két legnagyobb filmes univerzumra, a Star Wars és a Képregényfilmek univerzumára gondolni.

image_ea3f2d9f.jpeg

 

Akik egy kicsit is jártasabbak a mainstream filmeskultúrában azok már tisztában vannak vele, hogy ennek a két filmes univerzumnak van a legtoxikusabb fandomja, ugyanakkor a Star Wars esetében figyelhető meg leginkább az a fajta toxikusságot kiváltó ok amit úgy neveznek, hogy retró sznobizmus. Dióhéjban ez annyit jelent, hogy egy régebb óta futó franchise rajongói minden a közelmúltban készült folytatást, spin-off-ot vagy melléktörténetet az eredetihez mérnek ami az ő szemükben tökéletes , hibátlan és aki ezzel nem ért egyet az nem is igazi rajongó, pedig a legegyszerűbben úgy lehetne leírni a hozzáállásukat, hogy (és ezt páran már megfogalmazták) nekik egyszerűen semmi sem jó, nem is tudják, hogy mit akarnak, semminek nem tudnak örülni mert nekik a SW az csak akkor SW ha benne van Luke, Leia, Darth Vader, a Halálcsillag, fénykardok meg minden szar amit már több mint 40 éve nyomnak a képükbe és ha kapnak is valamit ami más abban is csak a hibát keresik és ha találnak, még ha az tündefasznyi méretű is akkor is világgá kürtölik és hergelik a hozzájuk hasonlókat az internet sztyeppéin. A Star Trek fanokról nem tudok nyilatkozni mert soha egy részt sem láttam se a sorozatokból, se a filmekből, de annyit hallottam , hogy ők se jobbak ilyen téren. Persze itt lehetne védeni őket azzal, hogy a Disney féle SW trilógia mennyire volt rossz , és ezzel nem is lehet vitázni mert tényleg azok, de érdekes módon sok olyan hang lelt teret az utóbbi időben akik ennek hatására az eddig szintén általuk ekézett előzmény trilógiát meg elkezdték felmagasztalni.

a71.png

 

Ez a kép szerintem többet mond minden szónál. Pont mint a Raffaello.

Aztán ott vannak ugye a képregényfilmes univerzumok fandomjai, vagyis a Marvel és a DC.

 

1545912855_1545912847_1545912819_marvel_fans_comic_con_750x400.jpg

 

Jómagam sosem voltam elkötelezett fanja egyik oldalnak sem, bár férfiasan bevallom, hogy a DC-t mindig is jobban szerettem, de most inkább nem térék ki rá, hogy miért. Ez a közeg már jóval ismertebb, hiszen előszeretettel adnak hangot a véleményüknek legyen az pozitív vagy negatív, de itt is főképp a toxikus hozzáállás látszik meg, sőt esetenként eme közösség rosszabb mint a SW fandom. Ugyanis eme táborban figyelhető meg a legjobban a kirekesztés a fandomból, vagyis teszem azt aki nem ért velük egyet, hogy az első Vasember , az Acélember vagy Holland Tomi féle Pókember filmek jók, vagy akiknek tetszik az Aquaman vagy teszem azt bármelyik Suicide Squad film azokat máris kidobják maguk közül, véleményüket pedig nem rejtik véka alá , rendszeresen dühös posztokban kelnek ki a közösségi médiában azzal a mondattal együtt, hogy idézem: "Nem érdekel ki mit mond...." és ennek a különböző változatai. Oké, nem feltétlenül kell egyetérteni másokkal, de attól még a másik véleményét tiszteletben kell tartani, nem nyílvános posztokban fenyegetni meg egyéb vulgáris módon szégyeníteni az illetőt, vagy éppen privát üzenetekben, erre is tudnék példát mondani, de inkább nem teszem.

Persze nem csak ennek a két filmes fandomot lehet felhozni, csak ugye ez a kettő a leghíresebb és egyben a leghangosabb is.. Ugyanúgy fel lehetne hozni a HP filmek fandomjait, a Disney filmekét vagy tényleg akármelyikét, mindenhol találni ilyen embereket vagy közösségeket.

Na, most, hogy ezeket letudtuk, jöjjön egy hozzánk közelebb álló csoport, akikkel már nem egyszer volt szerencsénk találkozni: A toxikus anime fandomok.

how-spy-x-family-became-one-of-the-most-toxic-anime-fandoms-like-naruto-or-mha.jpg

 

Nagyvonalakban itt is el lehet mondani ugyanazt mint az előzőeknél, csak a helyzet itt valamivel rosszabb. A toxikus animefandomok talán még rosszabbak mint a SW vagy a Marvel csoportok. Mangi kolléga még régebben írt egy cikket amiben felsorolt különböző fenyegetéseket amiket hardcore emberek írtak ki különböző fórumok oldalára. Ilyeneket mint például " Ha el mer jönni a con-ra akkor megverjük!" meg ehhez hasonló finomságokat, és az a helyzet, hogy ez nem sokat változott azóta sem, csak a fókusz azóta átterelődött más animékre, amik közül talán a leghíresebbek a különféle shounen animék fandomjai amik közül soknak, például Narutónak, a Dragon Ball-nak vagy az AoT-nak legendásan toxikus a fandomja.

 

main-qimg-8ec017762ebbe18c9acdce1b25cb2593-pjlq.jpg

 

A hozzánk hasonló veterán animések talán még emlékeznek a 2000-es / 2010-es években futó Naruto vs. Bleach háborúra, amikor is eme két anime rajongótábora a különböző fórumok oldalain üzengetett egymásnak és nyáladzva szidták egymást és ugyanúgy egymást túlfröcsögve , habzó szájjal védte az általa szeretett animét. Ugyanerre az időszakra tehető az Elfen Lied rajongótáborának a felhördülései, és akkor ott vannak a Key animék fandomjai is akik szintén habzó szájjal védték az olyan emberiség elleni bűntett animéket is mint például az Air, a Toradora vagy a Dragon Crisis.

Manapság meg a fókusz inkább egyetlen anime felé terelődött aminek a rajongói előszeretettel kelnek ki magukból minden létező felületen. Ez pedig a My Hero Academia.

main-qimg-e28dab63a0189e124cbcd523019c8ccd-lq.jpg

 

Azért is erről beszélek, mert ennek kapcsán tudom a legjobban bemutatni a beteges rajongást vagy éppen toxikus hozzáállást amit egyesek képesek leművelni.

Nem titkoltan a MHA fandomjával senki sem akar komolyabb csatába szállni, mert olyan mérgezőek mint egy radioaktív hulladékkal telerakott mocsár. Míg egykoron a fandom habzó szájjal védte a sorozatot és a mangát is, addig mára már ők is ott támadják és ócsárolják ahol csak tehetik, viszont mára az is elmondható, hogy ugyanarra a szintre süllyedtek le mint anno a Naruto szintén toxikus rajongói. Mit értek ezalatt? Nagyjából azt, hogy Twitteren vagy más oldalakon fenyegetik a mangakát, hogy öljön meg karaktereket mert szerintük feleslegesek vagy szarok, mint például Minetát, vagy pedig írja bele azt amit ők akarnak látni, mint például egy teljesen felesleges yaoi szálat Deku és Bakugo között különben kidobják a mangáját a kukába, sőt ők már továbbmentek ugyanis már nyílvánosan égettek el köteteket. Ha ez nem beteges toxic hozzáállás akkor semmi sem az, ugyanakkor ide leehetne sorolni a Chainsaw Man azon fandomját akik mindenáron újracsinálást akarnak a stúdiótól és erre még petíciót is indítanak. De híresebb eset még az ami az AoT mangakájával történt szintén hasonló okok miatt, de arról sem tudok nyilatkozni többet mert azt nem követem.  És ahogy elnéztem, már egy újabb ilyen közösség van kialakulóban az Oshi no Ko kapcsán is, de arról majd ha eljön az ideje.

Viszont az olvasottak alapján joggal merülhet fel a kérdés: Miért? Miért lehetséges, hogy egy olyan közösség ami egybegyűjti a rajongókat egyszer csak ilyenné válik? Nos a legegyszerűbb dolog rásütni, hogy egyesek csak nem tudják elfogadni ha másoknak más a véleménye, de szerintem a helyzet ennél bonyolultabb. Sokan ugyanis az ellenvéleményt támadásnak veszik és ilyenkor egy egyfajta védekező reakciót indul be az emberben ami arra sarkallja, hogy mindenáron védje meg azt ami szerinte őt vagy a csoportot illeti meg, legyen az csoporton belüli, vagy csoporton kívüli vélemény. A toxikus hozzáállásnak pedig különböző fokozataik vannak amik ahogy haladunk egyre lejjebb úgy vállnak egyre ijesztőbbeké és elborultabbakká.

- Kontroll mániások

Ők azok akik rendszerint elvárják, hogy mindenki azon a véleményen legyen mint amin ők maguk is vannak. Jellemző rájuk, hogy már-már erőszakosan nyílvánul meg másokkal és próbálja meg rájuk erőltetni a saját véleményét és álláspontját és rendszerint addig nem hagyják abba amíg nem nekik lesz igazuk, vagy ha bele is unnak egy idő után akkor lerendezik annyival, hogy az illető hülye mert más a véleménye.

- Abuzívak

Az abuzívan toxikus fanoknál nem áll meg ott a megnyílvánulás, hogy erőszakos kommenteket gépelnek, hanem már szó szerint veréssel vagy egyéb módon fenyegetik z velük szembenálló illetőt. Jellemző rájuk, hogy ők sem egykönnyen adják fel, maximum akkor amikor már kin lettek bannolva onnét ahol csinálták a műsort, de olyan esetek is előfordult, hogy privát üzenetekben fenyegetőztek utána vitapartnerüknek. Tudom, mert velünk is történt hasonló.

- A felbujtók

Ők olyan mérgező fanok akik olyan szinten képesek meggyőzni másokat arról, hogy nekik van igazuk, hogy a megfertőzött csoporttagok is elkezdik azt a véleményt osztani szintén másoknak akik pedig szintén felbujtanak másokat és így tovább  és így tovább. Szerencsére az ilyenek még csírájában elfojthatóak ha a főfertőzőt idejében eltávolítják.

- A hatalmat gyakorlók

Hasonlóak mint a kontrollmániások, csak náluk ez a fajta attitűd csak akkor bukik ki ha például admini rangot kapnak vagy saját rajongói csoportot indítanak. Egy ideig minden szép és jó, de ha csak egy olyan hozzászólással találkoznak amik nekik nem tetszik akkor különféle új szabályok bevezetésével akarják elérni, hogy többet ilyeneket ne lássanak, majd jönnek az értelmetlen tiltások, bannolások és végül már csak egy birkanyáj marad akik mind ugyanazt bégetik.

- A megszállottak

Lehet mondani, hogy ez a gödör legalja. A már mániákusan megszállott rajongók minden idejüket azzal töltik, hogy árgus szemekkel figyelik a rajongásuk vagy éppen ellenérzésük tárgyát és nekimennek bárkinek aki nem azon a véleményen van mint ők, de ezt így komolyan mondom. Erről beszéltem a MHA kapcsán is. Illetve nem egy olyan esetről lehet hallani, hogy egy hírességet a rajongóik támadtak vagy öltek meg a múltban. Ezek az emberek kollektíven szenvednek valamilyen mentális vagy lelki betegségben és a gyógyírt egy bizonyos dologért , személyben való rajongásban látják, de amint azt látják vagy érzék, hogy az sem törődik velük akkor bekattannak és kész a baj. Az Oshi no Ko pedig , még ha csak rövid ideig is, de bemutatja ezt a jelenséget, de sokkal jobb példának lehet a Perfect Blue-t felhozni ami konkrétan erről szól.

Ezalapján pedig szerintem, és csak kizárólag szerintem a toxikus rajongók és azok szintén toxikus fandomjaik egyöntetűen nevezhetőek olyan embereknek és csoportjainak akik akár csak képtelenek elfogadni mások véleményét vagy ellenérzéseikkel felbujtanak másokat, vagy rosszabb esetben olyan mentálisan és lelkileg sérült egyének akik egy bizonyos animében, filmben, játékban, személyben találják meg a lelki békéjüket, de ha a kialakult kép összeomlik akkor ők maguk is és előjön a beteg énjük és kezdődik az egész folyamat.

Végszóként pedig elmondanám, hogy ismételten nem azzal van a baj, hogy valakinek véleménye van, vagy ha más véleménye van! Nem! Probléma akkor van ha valaki képtelen mások véleményét elfogadni vagy megbeszélni értelmes emberek módjára a dolgot. Tudom, hiszen szinte mindenkinek volt már egy toxikus időszak az életében. Így nekem is, amikor foggal körömmel védtem azt amit szeretek, de idővel rájöttem, hogy toxikusnak lenni az egyik legrosszabb dolog életben. Ne legyetek azok. Senkinek sem tesztek jót vele.

Nos ez lett volna a hónap témája, köszönöm, hogy elolvastátok! Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4618123614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

supermario4ever · https://lnk.bio/supermario4ever 2023.05.14. 13:56:58

Nagyon jó írás. :) És nagy kár, hogy tényleg vannak troll és toxikus rajongók. :(
Hála istennek, a Haikyuu!! rajongótábora nem ilyen, én legalábbis semmi komolyat nem tapasztaltam náluk. Akármennyire is #1 számomra az az anime, vannak dolgok, amik nem tetszenek nekem és azt olykor ki is írom az anime reddit oldalára, ha épp az a téma. Szerencsére pár mínusz értékelésen túl komolyabbat nem kaptam.
süti beállítások módosítása