„Múlt hét hétfője. Ez a nap is úgy indult, mint a többi. Hazaérve egyből felkerestem a legújabb BnHA fejeztet. Ám, nem meglepő módon Tomura főgonosz mivolta ellenére úgy üvöltözik, mint egy ötéves kisgyerek, akitől elvették a játékát. Ezen már meg sem lepődök, hiszen Tomura jellemfejlődést nem, de a valagába 10000000 millió erőt kapott. Nem baj, akkor befejezem a JuJutsu Kaisent, hiszen már csak pár rész van hátra. Amikor végeztem vele, joggal gondolkodtam el valamin: Mi a fene történt a shounen írás menetében, hogy ennyire kicsúszott a gonoszok írásának folyamata? Emiatt elhatároztam, hogy kisebb közvélemény-kutatást tartok, hátha nem csak a szemem ver át. A végeredmény szinte majdnem mindenre választ adott.”
Ahogyan azt a józan ész diktálja, a shounen médium legtöbb műfaja (főleg a bunyós cuccoké.) éppen annyira jó, mint amennyit a gonosz oldal tud nyújtani. Hiszen, ahogyan a főszereplők vagy a mellékszereplők beivódnak az emlékezetünkbe, úgy egy velejéig gonosz vagy éppen a jó célért, de nem épp a legszentebb eszközökkel élő gonosz is. Így, hát jöjjön az e havi téma, ami annak jár utána, hogy hová tűntek a gonoszok ebből a shounen érából annak ellenére, hogy még mindig ez a legfogyasztottabb műfaj.

fig9avvwyaiwpyg.jpg

Nos, a kis kutatásunk több részletre is ki fog térni, de előbb kezdjük azzal, hogy megköszönöm azoknak az embereknek a segítséget, akik részt vettek a kutatásban. Így 113 gonosz karakter gyűlt össze, ami egész szép eredmény. Persze, aki kíváncsi rá, hogy a kedvenc gonosza mennyi szavazatot kapott, annak a Top 3 gonosz után csökkenő sorrendben fogja látni. Viszont, inkább az első három helyezést fogom kicsit bővebben kivesézni. Csak előbb jöjjön az első kiváló kérdés: Mitől lesz valaki igazán gonosz? Nos, ez mindenkinek mást jelent első gondolatra, ám a nagyvonalú megfogalmazás egytől egyig ugyanoda lyukad ki: Egy gonosz legyen erős, karizmatikus és gördítsen olyan akadályokat a főhősök elé, amit nagyon nehezen hárít el (ergó, legyen kezébe az irányítás, ne csak sodródjon az eseményekkel.). Innen meg bármit lehet ráépíteni, amiért mindenki megtalálja az általa kedvelhető gonoszát. Persze ez nem azt jelenti, hogy az adott gonosznak karótnyeltnek kell lenni. Sőt, ha a jellemük között ott van a humor, cinikusság, illetve a féligazságokat tartalmazó látásmód, akkor az is adhat a formulához. Egy szónak is száz a vége, a lényegen nem változtat: Amennyire emlékezetes lehet egy történet főszereplője (legyen bármilyen médiumról is szó, nemcsak a shounenekről.), ugyanennyire lehet emlékezetes a gonoszok felhozatala is.

Mivel a fogalmakat nagy vonalakban kiveséztük, ugorjunk neki az első három helyezett kivesézésébe. A felmérés anonim volt és próbáltam minél szélesebb körben kiterjeszteni a keresést. A kitöltőknek adtam tíz percet és puskázási lehetőséget arra, hogy összeszedjék kedvenc shounen gonoszaikat. Mellékesen megjegyzem, hogy iszonyatos nagy fejvakarást ez is okozott. Ugyanis, adtam puskázási lehetőséget a műfaj elkeverésének elhárítása végett, mégis sokan szemmel láthatólag figyelmen kívül hagyták. Nekik csak egyet mondok: A Made in Abbys, a Hellsing és a Berserk NEM SHOUNEN! Sőt, ha az utóbbit a seinen műfaj királyának neveznek, az nehogy már idesoroljuk! Továbbá, minden olyan LN-ből készült művet is elfogadtam, ami 13+ besorolást kapott, illetve a kezdetben shounen, később seinené váló darabok is átmehettek a rostán (Persze, ha azok már kint vannak animeként.). A három dobogós viszont érdekes eset, mert 8 gonoszról lesz szó. Lássuk is őket:

1. Helyezettek (2 fő.)
Freiza (Dragon Ball Z.)

e8e6e2e2995847bbc94d82141d820426.jpg
Az élet írja a legkegyetlenebb gonoszokat, amik remek táptalajai lehetnek egy keletkező műnek vagy éppen létező médiumnak. Akira Toriyama pedig ezt remekül kamatoztatta, amikor az ingatlanügynökökről mintázta Freizát (ennek tömören annyi a létalapja, hogy az ingatlanügynökök nagykanállal habzsolták az életet, míg az általuk eladott lakásokban élő emberek egyik napról a másikra éltek.). Könyörtelen zsarnokról beszélünk, aki a saját célja érdekében képes volt bármit megtenni. Érdekes módon, ölni csak akkor ölt, ha felpiszkálták az agyát (erre remek példa az, amikor a nameki lakosok kilőtték a Fürkészeiket, így vakon bolyonghattak.). Tényleg megértem azt, hogy miért kapott annyi szavazatot. Jah és amit a Superben műveltek vele, arról inkább jobb nem beszélni…
Aizen (Bleach)

original_2.jpg
Nos, itt úgy érzem magam, mint vasorrú bába a mágneses mezőben, így Mangi segítségét kértem. Ragnafan1992 megkért, hogy meséljek kicsit arról, hogy Aizen miért olyan közkedvelt antagonista. Kezdjük azzal, hogy Kubo fogta a Yu Yu Hakusho két antagonistáját Sakyo-t és Younger Toguro-t, majd azokat egybegyúrta, aki köré majd egy jól megkomponált árulásos történetet készített. Emelett nagyon jól mozgatta a szálakat, jelenléte még a későbbiekben is fontos volt a történet szempontjából. Ezek mellett nagyszerű dialógusok alkotják szövegkönyvét ("Így születnek az Istenek", "Egy igazi győztes sosem azon gondolkodik, hogyan működik a világ, hanem hogy hogyan kellene működnie", "Cél azoknak kell, akik nem tudnak mit kezdeni létezésükkel"). S a legdurvább: hogy mindezt bármilyen "fontos" szereplő megölése nélkül csinálta, s tényleg csak nagyon a célegyenesben veszített! A mai "gonoszoktól miket kapunk? "Booo", "Béna", "Nem halhatatlan, csak sok a HP-ja", "De igenis vannak barátaim", "Azt hiszed az embereknek van szíve?"....

2. Helyezettek (3 fő).
Uchiha Madara (Naruto Shippuden.).

27c74c74c2c8b1f2b306cdf5568a2a0b_c5_720x720.jpeg
Madara badass, legyőzhetetlen és logikusan felépített gonosz első látásra. Ám az igazság az utóbbival kapcsolatban eléggé kétes lábakon áll. Kishimoto ugyanis a Pein saga után teljesen összecsapta a történetének menetét. Ennek a végeredménye, hogy ahogy haladtunk a vége felé, annál nagyobb pofonokat adott a saját művének. Madara a második remek példa, hiszen már a feltámadása is csak a jófiúk hülyeségén, a talk no jutsun és a vakszerencsén múlott. Mindazonáltal megértem, hogy az első helyen miért osztozik egy helyen. Ez volt az utolsó ikonikus gonosz a Naruto Shippuden palettáján, mivel Kaguya egy rossz vicc kategóriában is rossz viccnek van feltüntetve.
Naraku (Inuyasha)
Jogosan a második helyezett, hiszen lényegében egy taktikus, hidegvérű rohadék, aki köré teljesen jól van felépítve a történet. Mindig egy lépéssel a jók előtt járt, ráadásul karizmatikus antagonista.

Dio Brando (JoJo’s Bizarre Adventure.)

dio.jpg
Hát igen, ez sem okozott semmi meglepetést, hiszen hiába tűnt halottnak a Phantom Bloodban, valóban meghalt a Stardust Crusadersben, az összes sztorira így vagy úgy, de kihatott a befolyása. Karizmatikus, okos és kemény kiállású antagonista, aki számára az erkölcsi kódex már az elejétől nem létezett. És ami a legszebb benne, hogy ha valaki szereti a popkult referenciákat, azok is tudják: Dio maga a referencia alkotó, hála a rengeteg ikonná vált mondatnak (Mondjuk maga a JoJo szériával kapcsolatos referenciák sem fognak meghalni egykönnyen szerintem.).

3. Helyezettek (3 fő.):

261b2ca429ac5408a069078d536f6408--naruto-shippuden-sasuke-uchiha.jpg
Pain (Naruto Shippuden.):
Nagato az irányító és Yahiko a báb. Egy utópisztikus álmokat kergető antagonistáról beszélünk, akik úgy akarnak elérni békét, hogy letarolják a főbb ninja nemzeteket, így a háború miatti félelem gátolja annak újabb kirobbantását. Egyfelől ez a motiváció érthető, másfelől nem ok nélkül utópia, hiszen az emberek vérében van az erőszak. Viszont, most nem a céljaik elemzéséről van szó, hanem a harmadik helyezés okára. Tulajdonképpen az utolsó értelmes gonosz, aminél látható volt a mangaka történetevezetési bullshitjeinek kezdete, mivel a Kakashi halála körüli vernyákolás hatalmas mértékben eltorzította a lezárását. Ha ez nem lenne elég, később kiderül, hogy a Rinnegan nem különálló szem alapú képesség, hanem a Sharingan továbbfejlődése. Ha ezt leszámítjuk, remekül felépített gonoszt kapunk, akinek cselekedetei Narutonak hatalmas változást hozott a látásmódjában.
Fiatal Toguro (Yu Yu Hakusho)

artworks-000405716277-dx8e10-t500x500.jpg
Noha voltak szavazatok az idősebb testvérre, a fiatalabb nyerte meg ezt a harcot. Igazából, a gonosz oldalán állt, de voltak erkölcsei és kerülte az ölést az esetek jelentős részében. Gyűlöli a megtévesztést és a hazugságot, szavatartó, tragédiák és rossz döntések árnyékában tengődő antagonista. Ez azon kevés alkalmak egyike, amikor egy gonosz halálánál lehetett sajnálatot érezni.
Hakumen no Momo (Ushio to Tora)

maxresdefault_44.jpg
A megtestesül sötét oldal, hátborzongató, túlvilágias hang és pusztító erő. Útjában halál, lerombolt épületek, lángok, sikolyok, kétségbeesés és az emberek félelme marad. Ezekkel már lezárhatnám az okát Hakumen no Mono esetében, viszont nem ez a legerősebb ütőkártyája, hanem az esze. Taktikus, számító és bárkit úgy irányít, mintha egy gyalog lenne a sakktáblán. Hasonlóan Narakuhoz a sztori remekül van köré építve.

4 szavazatot kapott gonoszok:
Bai Jin (Karakuri Circus.), Millenium Earl/Gróf (D.Gray Man), Cell (DBZ).
3 szavazatot kapott gonoszok:
Yagami Light (Death Note.), King Piccolo (Dragon Ball.), Raoh (Hokuto no Ken), Bradley Führer (FMA Brootherhood), Father (Fullmetal Alchemist), Shensui (Yu Yu Hakusho), Orochimaru (Naruto), Doflamingo (One Piece), Knieves (Trigun), Majin Buu (DBZ), Idősebb Toguro (Yu Yu Hakusho),
2. Szavazatot kapott gonoszok:
Diavolo (JoJo), Deidara (Naruto Shippuden), Kai Chisaki/Overhaul (BnHA), Clayman (Tensei Shitara Slime Datta Ken), Tomura (BnHA), Blackbeard (One Piece), Crocodile (One Piece), Hisoka (Hunter x Hunter), Yhwach (Bleach), Charlotte Katakuri (One piece).
1 szavazatot kapott gonoszok:
Muzan Kibutsuji (Kimetsu no Yaiba), Maverick (Tiger and Bunny), Kinniku Phoenix (Kinnikuman), Satan/Ryo (Devilman), Nosferatu (Ghost Sweeper Mikami.), Tiger the 3rd (Tiger Mask W.), Selim Bradley (FMA Brotherhood), Hao (Shaman King), Marik (Yu-Gi-Oh), Pucci (JoJo), Z-One (Yu-Gi-Oh), Neptuneman (Kinnikuman), Val-gaav (Slayers Try), Gallon Gasback (Trigun Badland Rumble), Keith (Terra e…), Zabuza (Naruto), Kabuto (Naruto Shippuden), Himiko Toga (BnHA), Obito (Naruto Shippuden), Grimmjow (Bleach), Legato (Trigun), Yoshikage Kira (JoJo), Control Devil (Chainsaw Man), Esdeath (Akame ga Kill!), Mikey (Tokyo Revengers), Cartaphilius (Mahoutsukai no Yome), Takemaru (Inuyasha), Rikka (Kyokou Suiri), Amou (Busou Shoujo Machiavellianism), Lio Shirazumi (Kara no Kyoukai), Gaius (Genjitsu Shugi Yuusha no Oukoku Saikenki), Shinsou Alucard (Rosario to Vampire), Shishiou Makoto (Rurouni Kenshin), Gilgamesh (Fate/Stay Night), Jiren (Dragon Ball Super), Piccolo (Dragon Ball), Kisame (Naruto Shippuden), Sasori (Naruto Shippuden), Dartz (Yu-Gi-Oh), Weevill (Yu-Gi-Oh), Rando (Yu Yu Hakusho), Zeldris (Nanatsu no Taizai), Smoker (One Piece), Jagi (Yofukashi no uta), Meruem (Hunter x Hunter), Shinsuke (Gintama), Lucci (One Piece), Zagred (Black Clover), Twice (BnHA), Satan (Blue Exorcist), Akainu (One Piece), Shou Tucker (Fullmetal Alchemist), Chrollo Lucilfer (HunterxHunter), Eneru (One piece), Megicula (Black Clover), Odin (Kenichi), Eneru (One Piece), Murasaki Ninja (DB), Ginryu osztag (DBZ), Pilaf (DB), Omega Shenron (Dragon Ball GT), Robert E. Speedwagon (JoJo), Whammu (JoJo), Bastet's Mariah (JoJo), Risotto Nero (JoJo), Xellos (Slayers), Nicholas D. Wolfwood (Trigun), Ninja Master Gara (Bastard), Umibozu (City Hunter), Jerichi (Nanatsu no Taizai), Scar (FMA), Lust (FMA), Gilthunder(Nanatsu no Taizai), Howser (Nanatsu no Taizai), Chrona (Soul Eater), Gecko Moria (One Piece), Ceasar Clown (One Piece), Absalom (One Piece), Kaido (One Piece), Arlong (One Piece).

Már most előrebocsájtom, hogy azok, akik kevesebb szavazatot kaptak nem egyet jelent azzal, hogy azon gonoszok rosszak lennének. Mindenkinek más az ízlése és nem egy anime van köztük, amit nagyon kevesek ismernek. Viszont, az emlékezetes gonoszok száma között ott lapul az egyik gyanúm beigazolódása. Ha az összes gonoszt a megjelenésük az adott manga/LN időpontjától vesszük, hamar rájövünk, hogy míg a 80-as, 90-es és a 2000-es évektől a shounenipar termelte ki magából a emlékezetesebbnél emlékezetesebb gonoszokat, addig a 2010-es években ez már rohamosan csökken. Ennek az oka egyszerűen arra írható, hogy a fogyasztói igények megváltoztak a célközönség végett. Régebben a gonoszoknál elvárt volt, hogy rendesen fel legyen építve, legyen karizmája és ténylegesen befolyása van a sztori cselekményére. Viszont manapság a legfontosabb a búval baszott háttér, indokolatlan popkulturális, videójátékos referenciák osztása és a látszatja a cselekmény befolyására (hiszen lesz olyan, aki megpróbálja bemagyarázni azt, hogy a döglött ló is csak sokáig alszik.). Előre megjegyzem, hogy semmi bajom a negatív háttérrel és a referenciákkal, de a modern fogyasztói igény miatt ez az egész átesett a ló túloldalára. Ami a legszebb az egészben, hogy nem lehet a mangakákat hibáztatni, hiszen amíg a rajongók folyamatosan védik és éltetik az ilyen antagonistákat, addig ez így is fog maradni. Ha kéne rendes példákat mutatnom, ami viszont egy józan látású rajongónak feltűnik: Láttatok itt Jujutsu Kaisen gonoszt? Nos, az igazság az, hogy a szortírozás során felmerült egy Itadori, mint emlékezetes gonosz jelölés, de a BnHA esetében valaki Bakugot jelölte. Röviden: A főszereplőket jelölte meg antagonistának.

Mit tudtunk meg nap végén? Amíg a piac vágyik az edgy/látszatra sötét gonoszokra, addig itt esély nincsen arra, hogy értelmes gonoszokat lássunk. Mindazonáltal én nem vagyok borúlátó és nem egyszer fordult elő velem, hogy meglepődtem a dolgok alakulásán. Ennyi volt a „kicsi” írásom. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3717919833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása