Sziasztok! Manapság a szuperhősök korát éljük, ahol már egy zsák használt zsepit is lazán el lehet adni, ha rátosszák valamelyik MCU vagy DC karaktert. Érdekes módon még azon felnőttek is nagyban imádják a szuperhősös filmeket, akik még gyerekként vagy tiniként az eme téma iránt rajongókat nem éppen szép és okos jelzőkkel illette (gyakran a képregényeiket megtépve.). Ám, most vonatkoztassunk el ezen témától és utazzunk vissza az időben. Ha bármelyik rajongót megkérdeznél, ki az első valódi szuperhős, az Supermant fogja mondani. Ez első hallatra igaznak tűnik, de ha lejjebb merülne a mozifilmek által generált pocsolyában, akkor a végeredmény meglepné. 6 évvel Superman előtt már létezett egy legendás figura és Superman róla mintázódott (ahogy más hős is.). Akik továbbá is velem tartanak, azoknak megmutatom hát a legendás Ōgon Bat megszületését, karrierjét és jövőjét a mai világban.

golden_batto.jpg

A Legenda megszületése.

ogon_batto_kamishibai.jpg

Ogon Bat kamishibai képen (1931.)

1931. Ezen évben két fiatal, Suzuki Ichiro és Takeo Nagamatsu megalkotta Ōgon Batot. A nevet a Golden Bat cigarettamárka ihlette, a dizájnját pedig a Toykoban található múzeumokban található mitológiai karakterek összessége alkotta. Ehhez még a két fiatal még hozzácsapta a tudományos megközelítést, ezzel a Sci-Fi gerincét megadva a történetnek. Most viszont mindenki azt mondja, hogy mangában, light novelben jelent meg első alkalommal, de egyik válasz sem áll közel az igazsághoz. Ōgon Bat első megjelenése ugyanis kamishibaiban, magyar fordításban papír színházban jelent meg. Hogy mi az és hogyan működött? Aki még a régi időkben volt iskolás, biztos találkozott a diavetítős mesékkel. Így már közelebb vagyunk az előadás módjához. Aki még így sem vágja, elmondom a menetét: A kamishibaiya, vagyis a papír színház narrátora a képek segítségével mesél el egy teljes, kerek egész történetet. Ezek célközönsége főleg gyerekek voltak, de a felnőttek számára is készültek drámák és legendák feldolgozásai (És a horror sem állt messze tőle. Akinek ismerős a Yami Shibai anime, az jól gondolja: a régi horror kamishibai történeteket dolgozza fel.). Eme előadási műfaj aranykorát az 1930-as éveben indult „Nagy depresszió” eseményétől a második világháború lezárásáig élte. Hanyatlását főként a televízió behozatala jelentette. Ez mennyire hatott Ogon Bat karrierjére? Mivel már ekkortájt népszerű volt, így átment másik médiumokra.

 

A második aranykor.

ogon-bat-1-0-p.pngOgon Bat 1966-os filmes inkarnációja.

mv5bnjnlmdyyngutngq2zs00mjkyltlhowqtmjlmm2i3ymrimdu3xkeyxkfqcgdeqxvymta2mdq4mg_v1.jpg

Ogon Bat az animében (1967-1968)

1960 és 1970 között Ogon Bat már három médiumba is betette a lábát. Élőszereplős filmek, novella és anime sorozat. És már kezdek egy rossz hírrel: A manga sehol nem található meg. Amiért ez pláne szívfájdalom, az egyetlen dolognak köszönhető: Osamu Tezuka is segített a történet megírásában (értsd: Az Astroboy megalkótója és az anime, mint műfaj születésének egyik legfontosabb támpillére.). Az anime visszafejtése sem kispályás munka. Ugyanis, 1967-1968 között csináltak 52 részt az immár megszűnt két stúdió, a Dai-Ichi Douga és a Dongyang Animation. Ember azt hihetné, hogyha magyarul nincs fent, akkor angol felirattal biztos sikerrel jár. Hát… eddig négy rész van fent, amit ez évben töltöget fel egy fansub csapat (igazi hősök, akik nem hordanak köpenyt. Ha engem kérdeztek. Ezenfelül spanyol feliratos változatot is találtam.). Én láttam az eddigieket és azért néha eléggé nem családbarát (egy részben a végső gonosz konkrétan írtja azon embereket, akik nem engedelmeskednek a parancsának. Vér nincs benne, de azért halál van benne.), pláne, ha összevetjük az első Superman rajzfilmekkel. Ami a másik észrevehető dolog rajta, hogy beleszőtték az akkortájt hatalmas divatnak örvendő Kaijuu filmeket, így Ogon Bat nem egy alkalommal küzd meg óriási szörnyekkel és mechanikus monstrumokkal. Ezenfelül még 2003-ban próbált visszatérni (Erről később.)

A novella szintúgy zsákutca. Csak japán nyelven létezik és sehol nem lehet megtalálni. Ha mégis felbukkanna, akkor azok rekordmennyiségű árakért menne el, mert még újranyomtatása sincsen. Filmek terén négy létezik összesen és most jön az agyvérzés újabb fokozata: Ebből három elveszettnek van titulálva. Haladjunk kronológiai sorrendben.

1950-ben vetítették az első Ogon Bat filmet, a Phanton of the Skyscrapert. A Shin Eiga stúdió készítette és a Toei forgalmazta. Az egészből csak egyetlen újságcikk/ajánló maradt meg, ami a történetet hivatott bemutatni. A legnagyobb antagonista, Dr. Nazo és a „QR banda.” megpróbált egy új atomenergiát lenyúlni… és ennyi. Maga az egész négy évvel előzte volna meg Godzillát és hét évvel az első ismert japán szuperhősös filmet, a Supergiantot.

1966-ban jött ki az EGYETLEN olyan Ogon Bat film, ami a Youtubeon (Tube, ha engem kérdeztek.) megnézhető… angol felirattal. A történet szerint az Icarus bolygó lassan, de biztosan belecsapódik a földbe. Az egyetlen, aki megakadályozhatja a katasztrófát az Yamatone professzor és tudóscsapata, a Pearl Kutató labornál. Mindeme gonoszság mögött Dr. Nazo áll, aki a földet elpusztítva akar energiát nyerni (ebben a verzióban a végső gonosz Atlantisz helyett a világűrből jött.). Ogon Batot a film elején feltámad és átad a csapatnak egy kristályt, amivel el lehet a bolygót pusztítani, ezzel megmentve a földet. Nazoék viszont sikeresen elrabolják, így kezdődik meg az igazi bonyodalom. A film az akkortájt modern (ma már nevetséges.) effektekkel készült, ami szerintem egy Retroshock videót simán megérne. Egy nagyon élvezetes B film, ami a maga módján szórakoztató a hibáival együtt.

1970-ben is készített a Toho egy Ogon Bat filmet, de erről még annyi infó sincsen, mint az elsőről. Mindössze egy kétperces klippet lehet róla megtalálni, ami egy VHS kaziról lett kiszedve.

És akkor jöhet az egyetlen NEM Japán film. Ez ugyanis Dél-koreai, ahol hatalmas népszerűségnek örvendett Ogon Bat. A készítés ideje nem tiszta, ahogy csak minimális bizonyíték áll arra rendelkezésre, hogy ebből nem is egy volt. Egy dolog viszont teljesem biztos: Dél-Korea 1979-ben dobta ki a Golden Batman rajzfilmsorozatot, amibe összemosta Ogon Batot Batmannel. Ez később saját élőszereplős tévésorozatot kapott a 90-es években.

Röviden és tömören Ogon Bat második aranykoráról nem maradt fent sok információ. Egy dolog biztos: A később megszülető szuperhősök közül nem egyet Ogon Bat ihlette.

Az első szuperhős képességei és maga az Ogon Bat világa.

images_11.jpg

Mielőtt a hanyatlását és örökségét megmutatnám, érdemes először a hátterét és magát a legendát bemutatnom. Innentől fogva elég sok hasonlóságot látunk majd más későbbi hősökkel, szóval úgy készüljetek fel. Félreértések elkerülése végett annyit még hozzáteszek, hogy történeteként változik az eleje (itt a filmet fogom alapul venni.).
Ogon Bat Atlantisz legendás harcosa, aki tízezer évig szunnyadt szülőhelyén, egy kriptában. Felébredése akkor történt meg, mikor Yamatone professzor és csapata (Marie, Dareo és a prof fia, Takeru.) megérkeznek az egykoron elsüllyedt, ám immáron felszínre tört városban. A csapat kutyaszorítóba kerül, amikor a hatalmas gonosz, Lord Nazo emberei bekerítik őket a kriptába. Marie ekkor locsol Ogon Bat szívére vizet, ezzel felébresztve hosszú álmából. Fogmosásra nincs ideje, egyből elkezd harcolni Lord Nazo (Akivel már régóta ellenségek.) harcosai ellen. Csak akkor jelenik meg, ha a kislány hívja, normál esetben kitűzőként vagy arany denevérként látható (tárgyként is ugyanúgy néz ki, mint élő alakjában.). Képessége a repülés, emberfeletti erő, sebezhetetlenség (értsd: nem tudja semmi sem megsebezni.), teleportálás, szinte minden, amit el tudtak az írók képzelni. Egyetlen gyengéje a kiszáradás. További érdekesség, hogy nem vagy alig beszél. Helyette a nevetése vált ikonikussá, ami inkább a gonoszok védjegye lett később.
Érdemes szót ejteni Lord Nazoról (emberek Dr. Erich Nazō néven is ismerik.), ugyanis ő abszolút és velejéig gonosz. Főhadiszállása állandóan mozgásban van, leginkább a következő célja felé tart (később Ogon Bat elől menekül.). Nem számít számára az olyan dolgok, mint az etika, emberi életek, de az ökológiai katasztrófa okozása sem jelent semmit a szótárában. Egy alkalommal komplett tavat szárított fel, hogy egy hatalmas aranyrögöt kiemeljen. További emberei pedig Viper, Piranha és Jackal. Extra érdekesség, hogy Ogon Batnak van egy gonosz alteregója, Kurayami Bat (Fekete Denevér, ha szó szerint fordítjuk.).
Az anime és a filmek, akárcsak az eredeti kamishibai tömve van sci-fi elemekkel, de a fantasy is kapott helyet. Különböző modern fegyverek és eszközök mellé a kaijuuk és más mitológiai dolgok is szerepet kaptak.

Ogon Bat alkonya és jövője.

artworks-000169391299-c3w6yw-t500x500.jpg

A füstbe ment 2003-as Ogon Bat újragondolás.

Hiába Ogon Bat volt a legelső szuperhős, nem jutott ki se Amerikába, sem pedig Európába (illetve Spanyolországban Fantasmagórico néven kijutott.). Ez már megrezegtette a lécet, de négy oka van annak, hogy a legelső hős méltatlanul merült a feledés homályába.

1. A karaktere, akárcsak kezdetben Superman eléggé kétdimenziós volt. Ez vonatkozik a kalandjaira egyaránt, hiszen egy rész cselekménye elfért egy söralátéten. Gonosz csinál valamit, jófiúk próbálják visszaszorítani, már majdnem vesztésre állnak, amikor megjelenik Ogon Bat, a hős legyőzi a gonosz valamelyik minionját, kaijuuját stb., Lord Nazo megpattan, címképernyő, popcornos büfögés, kezdjük elölről. Persze, ez volt a régi Superman rajzfilm esetében, ám az acélembernek csináltak karaktert, lett személyisége és későbbi képregények során láthattuk, hogy akármennyire legyőzhetetlen szuperhős, neki is megvannak a gyengéi (és itt nem a kriptonitra gondolok. Aki látta a Superman VS The Elites című filmet, az tudja, miről beszélek.). Ogon Bat ellenben az idő előrehaladtával egyre sótlanabb és sablonosabb karakter lett.

2. Japán az idő előrehaladtával kapta folyamatosan a szuperhősöket, legyen akár szó hazai vagy külföldi részlegről. Azok már messze jobban megragadták az emberek figyelmét (ezek között nem egy szólt felnőtteknek az 1980-as évektől felfele.). Bizonyított tény, hogy a Capcomnál imádták az X-Men képregényeket és később animék készültek más Marvel vagy DC hősökből egyaránt. Ma meg ott tartunk, hogy a BnHA mellett a Tiger and Bunny is ringbe száll jövőre. Joggal jön a kérdés: Miért porolnánk le ezt a régi szuperhőst? A kutya se ismeri már és ha ma látnák, egyből rávágnák, hogy Superman koppintás, vagy unalmas.

3. Amikor megpróbálták feltámasztani, akkor minden igyekezet ellenére elkaszálták vagy megcserélték. Előbbire remek példa, hogy 2003-ban kijött egy trailer, ahol Ogon Bat visszatértét ígérték. Ebből lett inkább tribute, vagyis tiszteletadó videó, ami már olyan, mint halottnak a szopás, lévén ebben a verzióban lettek volna démonok, katonaság és a sötét tónus egy teljes újradolgozást sejtetett a háttérben. Utóbbi esetében pedig Dél-Korea felelt volna. 2005-ben jelent meg a Garo nevű élőszereplős sorozat, gótikus horror beütéssel, rengeteg harccal. Eredetileg Skull Z névvel látták el a projektet és a főhőse pedig egy teljesen újradolgozott Ogon Bat lett volna. Csakhogy a tervezések sokasága során ez teljesen átalakult és végeredmény mindenre emlékeztetett, de a legendás hősre nem. Nem tudom őket hibáztatni: Ha Japán belekulázik a saját termékébe, akkor nehogymár az ők javítsák már ki.

4. És itt az igazi ok. A Japán média teljesen szarul kezelte az Ogon Bat nevéhez fűződő bárminemű médiumot. A kamishibai darabok úszták meg a legjobban, mert azokat múzeumokban még meg lehet tekinteni, ráadásul az extra effektként szolgáló háttérvilágítás és az angol fordítással ellátott szövegek bőven megérik az alapból is alacsony árukat. Az animét különállóan kuporgatni kell, de ebben semmiféle meglepő dolog nincs. Ugyanis, akkortájt Japán nem igazán szánta az akkortájt megjelenő animéit és filmjeit kiadni külföld felé. Ezekkel még nincs baj, de a filmeknél már kiütközik a hanyagság. Az még egy dolog, hogy az 1950-es film elveszett. Biztos nincs meg már a filmtekercs vagy annyira szar állapotban van, hogy nem lehet retusálni. Az 1966-os pedig Public Domain titulust kapta, tehát nincs jogbeli örököse. De az 1970-es változat eltűnésére nem fogadok el semmiféle logikus magyarázatot. Annak bizony meg kéne lennie, hiszen ezt még a tévébe is leadták (másképp nem született volna meg a VHS felvétel.).Feltételezésem szerint a Toho filmraktárában rohad valahol. Továbbá, tartozok egy vallomással: Ha kevesled az Ogon Batról készített összes anyagot, amit gyűjtöttem, annak megvan a jó oka: Ennyit lehet róla találni neten. Ezt is csak a ma divatot élő szuperhős mániának tudható be.

Hogy van-e jövője az Ogon Batnak? Alapjáraton esélytelen, hogy a jövőben visszatérjen… legalábbis úgy biztos nem, ahogyan 1930-ban megcsinálták. Kálmán barátom remekül fejezte ki magát ezen a téren: 4-5 éves gyerekek biztos imádni fogják, de annál feljebb unalmasnak, ostobának és teljesen kiszámíthatónak hat. Noha én szeretem az animét, teljesen igazat adok neki, mert úgy állok hozzá, hogy nem jobb, mint a régi Superman rajzfilmsorozat, ami még megelőzte a 90-es évekbelit. Csakis egyetlen esetben térhet vissza úgy, hogy felvegye a BnHA, Tiger and Bunny, MCU vagy DC animációs filmekkel: Ha teljesen új, komorabb vagy legalábbis életszerűbb utat kezdenek el mesélni, tele érzelemmel, akcióval és még a humor is beleférne. Nem azt mondom, hogy váltsa meg a világot, hanem tegyék működőképes formulába. Ennyi volt ez a rövidnek mondható bemutató. Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8216763050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása