Sziasztok!

Az elmúlt pár hétben sikerült pótolnom egy igencsak nagy hiányosságomat animék terén: Végignéztem a  My Hero Academia eddigi 5.évadát (na jó az elsőt nem mert azt már korábban láttam) és ezáltal megvilágosodtam. Nem egy mindennapi élményben volt részem és a sorozatok nézése közben egy valamire rájöttem: Erről muszáj kritikát írni! Ebben pedig Ragna kolléga lesz a segítségemre így ebben a cikkben mindkettőnk véleményét hallhatjátok. Fenáll a spoilerveszély és mint minden esetben a leírtak most is csak a személyes véleményünket tükrözik. Vágjunk is bele!

my-hero-academia-i58328.jpg

A My Hero Academia eredetileg egy 2014 óta futó shounen manga sorozatként indult amit Horikoshi Kouhei ír és rajzol mind a mai napig. Az animének viszont már az indulása is érdekes,hiszen eredetileg a Pierott stúdió szerette volna csinálni csak Kouhei már a legelején középső ujjat mutatott neki látván, hogy mennyire barmolták szét a Tokyo Ghoul animéket és égetik magukat a Borutoval és inkább felhívta egyik ismerősét a Bones stúdiónál és azóta is ők csinálják a szériákat. Az első széria 2016-ba indult és mára már az 5.évadnál tart a széria és ősszel jön a 6. évad. A rendezői székben eddig Nagasaki Kenji ül aki eddig csak a Gundam Build Fighters-t és a Classrom Crisis-t rendezte.

Történet:

mv5bmtvjmme0ndmtnje5my00yty4lwe1nwqtyzy3owi5nzgwzju5xkeyxkfqcgdeqtnwaw5nzxn0_v1_ql75_ux500_cr0_0_500_281.jpg

 

Ragna: Midoriya Izuku hős szeretne lenni, hogy ugyanúgy jót cselekedhessen, mint példaképe, All Might. A baj csak az, hogy semmiféle Quirkkel nem született, amit „jóbarátja” Bakugo Katsuki előszeretettel a képébe vág. Kisebb bonyodalmak és kemény edzés után megkapja All Mighttól a One for Allt. Ekkor kezdődik meg az igazi hőssé válás útja, ami kemény és rögös. Hiszen All for One él és tervezi a hősök leigázását.
A sztori a shounen klisékbe hatalmas kanállal merít. Amivel még nem lenne gond, ha jól csinálná. Nos… hol jól, hol pedig nagyon rosszul sül el Kohei elképzelése. Élből izgalmasabb lenne mondjuk az, hogy Midoriya nem kapott volna erőt (ráadásul az egyik legerősebbet.). Miért is? Mert ő élből a mínuszról indult főhős, aki kénytelen az eszét és fizikai erejét is egyben használni. Ez viszont a kisebb gond, mert a legnagyobb probléma az egész történettel az, hogy anno ezt úgy reklámozták, hogy „A Shounen ipar forradalmasítója”. Aki így ül le elé, az hatalmasat fog csalódni.

Roland: Ahogy köztudott, a sorozat egyértelműen a Marvel/ DC formulát vegyíti a szokásos shounen klisékkel ami abszolút nem baj hiszen ahogy már sokszor elmondtuk nincs azzal bajunk ha egy anime klisékből építkezik mert ha saját ötleteket is tartalmaz és a kliséket jól használják fel akkor abból ki lehet hozni valamit. Nem, a probléma ott van,hogy a történet még egy minimális eredetiséget sem tartalmaz, csak kötelezően felmondja azokat amiket már a Dragon Ball, Naruto meg úgy unblokk az utóbbi évtizedek shounen animéi használtak de azokat is iszonyat lelketlenül,és ha mindez nem lenne elég akkor a mangaka még olyan animékből is vesz ötleteket mint például a Katekyo Hitman Reborn. Ez viszont még csak a kisebbik gond. Nem, az igazi probléma ott kezdődik, hogy a sorozat képtelen eldönteni, hogy komolyan veszi magát vagy nem!?

Ragna: Ez amúgy a történetvezetésen nagyon is meglátszik.Eleinte biztató és látszik az előretervezés. Kohei terve eleinte biztos volt, hogy lassan, de biztosan komoly hangvételű lesz, megtartva az arany középutat. Viszont, ezt a saját „rajongói” sikerrel köptek bele a levesbe. Ugyanis, amikor Todoroki Shoto élete előkerül, rögtön jöttek a „EgY HőS NeM LeHeT IlYeN!” -féle hisztivel, ami csak bőven alátámasztja azon feltételezésem, hogy nagyon vajaskenyér szintre ugrott vissza komolyság szempontjából. Amikor meg megpróbál olyan sötét lenni, hogy azt higgyed, hogy kikapcsolt a monitorod, akkor meg kilóg a lóláb. Ez viszont a kisebb vonalvezetési gond, mert ahogy halad előre a történet, úgy kerül saját maga ellentmondásává. Ennek egyszerű oka van: Kohei nem tud hosszú távú mangát csinálni. Amikor meg új történeteket vesz elő, akkor meg a közönség által szeretett klisétengerből válogat. Ennek a végeredménye az, hogy az All Might vs All for One után a történet hol lapos, hol pedig izgalmas lesz. Ezen végletek egyik mellékága, hogy bizonyos szálak hol túl vannak nyújtva, hol pedig össze van csapva. Ami meg a halálokat illeti: Gyengék. Kizárólag arc only, illetve egyfejezetes karakterek haltak meg, amit persze megpróbálnak minél erősebben lenyomni a torkunkon. Ám, még ezek is elnézhetőek, de az ötödik évad történetvezetése tavaly nagyon bebaszta nálam a kaput. Amikor az évad fele a lehető legnyújtottabb és legunalmasabb osztályharcát tartalmazza, az még nem zavar. De a sztorivonal megcserélése már adott okot a rosszra. Ezt még a Naruto se követte el, de semelyik másik shounen anime sem. Következett az Overhaulnál való edzés, ami viszont a legjobb lett. Erre meg a My Villain Academy jött, amire nem szánták rá a megfelelő időt, ezért gyakorlatilag a lehető leggányabb munka, ami már a Pierott szintet kaparja. Azért a Bones stúdió messze nem ilyen vacakokat ad.

mhas03e23-deku.jpg

 

Roland: Na igen, az évadok felépítése egyszerűen kriminális. Mindegyik évad úgy van felépítve, hogy fél évad foglalkozik a cselekmény előrevitelével míg a másik fele sehova sem haladó alibiharcokkal van tele, de azok is olyanok,hogy a néző szabályosan bealszik alattuk. Most mi értelme volt az 5.évad elején annak, hogy megint azt kell nézni ahogy az A1 osztály és a B1 osztály agysejtgyilkos gyökerei már kb 10. alkalommal kakaskodik egymással? De tényleg, ezt évadonként el kell játszaniuk és nem túloztam azzal, hogy a B1 osztály agysejtgyilkos karakterekkel van tele.

1639531947_my-hero-academia-this-is-the-power-ranking-of-class.jpg

 

Így tehát az a nagy helyzet,hogy a lényegesnek mondható cselekmény vagy konfliktus eléggé felszínesen van kibontva , a jelentéktelen szálak meg túl sok műsoridőt kapnak. Pedig végig érződik, hogy ha a főbb szálak mint például Overhaul bűnszervezete rendesen meg lett volna csinálva akkor egy bitang jó sztoriszál lehetett volna belőle. Endeavor szála meg úgy van összecsapva ahogyan a nagy könyvben meg van írva.

Ragna: Bár még így is Overhaul szála volt a legérdekesebb.

Roland: Ott a pont.

Ragna: Na de akkor térjünk ki a harcokra. Akárcsak a történetvezetés, a harcok is csapongóak. Hol taktikus, hol pedig a látványra megy rá. Egyrészről ezek nagyon élvezetesek (elvégre, ez a harcos-bunyós shouneneknél elvárt dolog.), de akkor is van pár igazán csalódáskeltő. Erre kisebb példa, a Midoriya és Eri vs Ultra Mega Szuper torzszülött Overhaul. Addig ugyanis gyors, de remekül koreografált harcokat kaptunk, de itt az egész nagyjából lezsugorodott egy „ide ütök, oda rúgok.” -féle lusta fércmunkára. Ám, ez még személyes vélemény, de ami végleg megmutatta számomra azt, hogy mi várható a közeljövőben, az a Iida, Todoroki és Deku vs Stain. Avagy, három diák (akik közül egy még tanulja az erejét, egy pedig többet van földön, mint áll.) szemtől -szemben harcol a legendás, profi hősgyilkossal, aki sokkal gyorsabb és agilisebb nálunk. Valaki biztos emlékszik arra, hogy a leharcolt hősgyilkos Garou harcára 8 magas besorolású hős ellen (ráadásképp egy gyerekre is vigyáznia kellett.). Ekkor biztos Stain javára írhatjuk le a csatát. DE NEM! Helyette némileg problémásan ugyan, de legyőzik. Ekkor jöttem rá egy aranyszabályra: Ha főkarakter harcol gonosz ellen, ne fogadjak a gonosz győzelmére. És ez sajnos eddig teljesen bevált.

overhaul-final-form-1024x576.jpg

 

Roland: Itt teljes mértékben igazat adok Ragnának! Nem lennének rosszak a harcok de semmi extrát nem tartalmaznak és előre kiszámíthatóak.  Viszont térjünk is ki a széria egy másik sarkalatok pontjára: A karakterekre!

mv5bognkotzjmjqtzdk5mi00mdzhlwe1mdqtnmyyyzlhmdc5ytm5xkeyxkfqcgdeqxvyodk3ntc3odk_v1.jpg

 

Összességében a pozitív szereplőknél azt meg kell hagyni, hogy Bakugo-t leszámítva egyáltalán nem idegesítőek, sőt sokukat mint például Kirishimát, Momo-t, Kaminari-t illetve Ashido-t is egész hamar meg lehet kedvelni, de személy szerint én Tokoyamit kedvelem a legjobban a szereplők közül. Bakugo, igen , borzalmasan irritáló, Deku meg.....nos.......

bakugo-my-hero-academia-61-1134001-1280x0.jpeg

 

Ragna: Kezdjük Midoriya Izukuval. Kedves, okos srác, aki a jó ügyért megtesz mindent. Az egyetlen apró jellemfejlődése abban van, hogy bátrabb lesz az első évad után, de ennyi. Bakugo Katsuki egy állandóan 220 decibellel ordibáló állatkert első látásra. Viszont a kemény váz mögött remek taktikus és érző lélek lakozik benne. Ahogy az évadok haladnak, rájöhetünk arra, hogy igazi karakterbeli jellemfejlődés nem igazán észrevehető, ami nem lenne baj, csak ugyebár azzal vagdalóztak a rajongók, hogy ez a „Shounen műfaj forradalmasítója”. Egy esetben meg abszolút kapufa az egész, Ochako esetében. A második évad feléig elindult valami és tetszett, hogy a célja a szülei anyagi megsegítése. Csakhogy ezt az ötödik évadban pofánvágták, amikor átírták ezt a lehető legnagyobb baromságra. Ami a Pro hősöket és tanárokat illeti, azok egész pofásak jelenleg. Kedvenc karaktereim persze vannak mindkét kategóriából. Diákok közül Tsuyu és Mineta a legnagyobb favoritjaim. Tsuyut a természete és a Quirkje miatt imádtam meg. Mineta meg a fő humorforrás, aki egy egész yaoi közösség felé mutatta meg azt, hogy ők sem különbek nála (Aki nem tudná: 2020-ban a Redditen petíciót indítottak arról, hogy Deku jöjjön össze valamelyik fiú osztálytársával. Illetve, hogy Minetát kicsapják vagy dögöljön meg, mert szerintük undorító, amit csinál. Ami meg slusszpoén az egészben, hogy Kohei saját magáról mintázta a karaktert. Ez aztán irónia a köbön.). Pro hősök közül Aizawa marad a kedvencem az elsőre szigorú, laza, de jobban megnézve törődő karakterével.

Roland: Deku egy jófej srác de ennyi.  Viszont sokkal nagyobb probléma a részéről,és ez az ami rányomja a béllyegét a többi szereplőre is: A jellemfejlődés! Ami nincs!  Itt egyetlen szereplőnek sincs semmi érdemi jellembeli fejlődés! Mindenki ugyanolyan mint a  legelején! Aki ott idegesítő volt az most is az, aki ott unalmas volt az most is!  Mind a főszereplők, mind a mellékszereplők egy helyben stagnálnak. Endevor-nál próbálkoznak valamivel de az meg inkább tűnik kimosdatásnak azért,hogy a rajongóknak legyen igazuk abban,hogy egy hős nem lehet gonosz a családjával meg ilyenek!

my-hero-academia-endeavor-1119853-1280x0.jpeg

 

Deku meg egy külön kategória! Ezerszer elmondtuk azt is, hogy az nem jellemfejlődés,hogy ha valakinek felnyomnak a hátsójába egy tucatnyi képességet amitől olyan OP lesz,hogy még Chuck Norris-nak sincs semmi esélye ellene. Ezt megúszásnak hívják, de emellett az is röhej,hogy az új képességeit tökéletesen megtanulja használni kevesebb mint 10 perc alatt! Ez nem jellemfejlődés, ez egy rossz vicc!

my-hero-academia-black-whip-1270244.jpg

 

És itt ütközik ki a differencia a két főszereplő között! Lehet, hogy Bakugo rohadtul irritáló , igen az, de legalább a saját erejéből akar erősebb lenni,míg Deku-nak gyakorlatilag a kisujját nem kell megmozdítania, illetve érzem azt, hogy Kouhei-nek ötlete sincs,hogy merre vigye nem csak a történtet hanem a karaktereket is.

De lássuk most a negatív oldal képviselőit!

Ragna:Hát, itt sem  a legjobb a felhozatal. Kezdem Tomura Shigarakival. Ahhoz képest, hogy ő a főgonosz, egyáltalán nincsen semmiféle kisugárzása, fellépése. Gyáva, ostoba és céljait folyton változtató nulláról van itt szó. Ám, az ötödik évad esetében a legsajnálhatóbb karakterré válik, csak az megint nem vezeti arra az útra, hogy elhiggyem, hogy van okom félni tőle. Ehelyett, a hatodik évadra fog kapni legalább egymillió képességet a seggébe, amivel inkább röhejes, mintsem ténylegesen komolyan vehető. Himiko a yandere fanok megvalósult álma, amit persze árnyalják azzal, hogy sokat törődik barátjával. Dabi egyelőre a cool karater, akiről jelenleg nem sokat tudni (a manga olvasók tudják már a csattanót.). Stain viszont a legnagyobb szívfájdalmam. Sokat ki lehetett volna hozni belőle, de az idő előtti kiírása tett róla, hogy ez ne történjen meg (Továbbá, azelőtt és azóta se láttunk hamis hőst. És SENKI ne hozakodjon elő az ottani magyarázattal, mert a The Boys és a Super Crooks nettóra megmutatja mit jelent az igazi hamis hős.). Viszont, nem minden gonosz számomra meh kategória. Gentle és La Brava humorosak és tényleg megértem, hogy miért kötöttek ki azon a ponton, ahol vannak. Twice noha próbálkozik Deadpool utánzással, mégis érthető a traumája, továbbá, neki tényleges karakterfejlődése van. Ami pedig a szememben a legjobb gonoszt illeti, Overhaul viszi a prímet. Egyrészileg, számára nincsen jó vagy rossz. Amire rá tudja tenni a kezét, arra ráteszi kérdés és kérdezés nélkül. Továbbá, őszinte és nem fél kimondani, hogy Tomura csak egy szánalmas csicska, amikor megölte Magnetet. Ez az igazi Yakuza vezetői kiállás. Kár, hogy olyan módon írták ki, aminél még a halál is jobb.

tomura.jpg

 

Roland: Ohhhh igen, Tomura! Ő az a karakter akin képtelen vagyok kiigazodni. Most komolyan, minek kellett őt megtenni főgenyának? Miért nem lett volna jobb ha csak szimplán ReDestro ellen mennek harcolni? Értem,hogy neki is kellett valami szálat írni mert addig csak a levegőben lógott a karaktere de mint egy mindenkit irányító mastermind , még viccnek is rossz!  Ellenben a LoV többi tagja meglepő módon de kedvelhető volt számomra,főleg a Twice és Himiko páros!

ennzscuucaaqlty1280x720-1.png

 

De ha már mindenképp kellett egy mastermind akkor miért nem lehetett volna mondjuk Overhaul? Belőle igazán sugárzott a gonoszság, a tettei, a személyisége is mind azt sugallták, hogy belőle egy remek főgonosz lenne aki a háttérből irányítja a dolgokat! Nem, helyette egy arc only gonosz lett! Gratulálok!

1637967591_my-hero-academia-what-is-the-gift-of-overhaul-and.png

 

 

Ragna: De ott van  Gentle és La Brava páros is! Őket nem lehet nem imádni!

 

gentle-criminal-la-brava.jpg

 

Roland: Na őket abszolút imádom! Igaz,hogy ők az itteni Rakéta Csapat de szerethetően kretének és a párosuk is jól működik.

Ragna: Ahogy ismert legenda, hogy amikor az első évadot vitték volna animére, Kohei fülébe jutott az a hír, hogy a Pierott tervezi megcsinálni. Ám, az vagy látva, hogy mennyire bele vannak kurvulva a Narutóba (vagy azt érezte meg, hogy ebből bajok lesznek.) egyből telefonált barátjának a Bones Stúdiónál. Ha ez igaz, akkor nem értem, hogy akkor miért nem vett lottószelvényt (Hiszen a Black Clover eleinte a legnagyobb pofáncsapás volt a manga rajongói felé.). Viccet félretéve, az anime látványvilágán látszódik, hogy volt benne munka. A harcok emiatt sokkal élvezetesebbek és tempójuk is követhető. Persze, ebbe belerondít a fapados CGI és néha a bénán megrajzolt karakterek. Utóbbi igazán nagy mémmé alakult és évadoként figyelik, hol találhatnak ilyet. Az openingek és endingek pedig nagyon jók. Mindenki megtalálja a maga kedvencét. Nekem az openingek közül az első kettő a nagy favoritom. Ami az OST-t illeti, a Jet Say Run igazi kultuszt épített ki. A többi darab is jó, csak nem annyira emlékezetes.

Roland: Igen, a látványról és a zenékről is összességében ugyanaz elmondható: Jónak jó de semmi extra. Pedig egytől egyig ismert és elismert együtteseket és énekeseket választottak de furcsa mód mindegyik OP és ED zene elég lagymatagra sikerült.

Ragna: Végső értékelés: Végeredményben elmondható, hogy minden hülyesége ellenére szórakoztatóak lettek az eddig megjelent évadok. Ebből az ötödik évad volt a legrosszabb a bénán adaptált gonosz szála miatt. Viszont, mivel a World Heroes Mission számomra a legjobb movie lett, így hajlandó vagyok optimistábban várni a hatodik évadot, de nagyon remélem,hogy a Bones erre az évadra összeszedi magát!  A legerősebb a második és negyedik évad volt. A leggyengébb az 5.Továbbá, hálás vagyok az animének, mivel ez taszított a fanficc írás felé. 6/10 részemről a végső értékelés az eddigi évadokat mind figyelembe véve.

Roland: Én egy kicsit negatívabban vélekedek róla mint Ragna kolléga. Azt nem vitatom,hogy a sorozat tud szórakoztató lenni, de minden pozitívumra jut 2 negatívum. Az 5.évadot egy gyalázatnak tartom, a 4.évad pedig amilyen jól indult annyira lett béna a végére , pedig Overhaul és a szervezete megérdemelt volna egy teljes évadot. Viszont,hogy megbántam-e, hogy pótoltam? Egyáltalán nem, de az eddig látottak és hallottak alapján én is azt mondom, hogy ha a nagy háborút a 6.évad is 10 rész alatt lerendezi akkor már ennek a szériának is kampec. Mindenesetre én is egy 6/10-et adok eddig összesítve a szériának.

Ez lett volna a kritikája az eddigi MHA évadoknak. Ennyiek voltunk mára, a legközelebbig Sziasztok!

Ragna: Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr5717863383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tibi547 2022.06.22. 15:53:56

Az első évadot láttam, nem értem miért ennyire hype-olt jelenleg is ez az anime, holott csak egy unalmas akció shounen a rosszabbik fajtából. A karakterek yaoi shippingelésével meg a világból ki lehet engem kergetni!

A kritika viszont nagyon tetszett! Eszméletlen jó olvasni az írásaitokat, a beszólásaitokat meg még inkább! :D
süti beállítások módosítása