Sziasztok!

Hamlet, II. Richárd, III. Edvárd, Macbeth, Lear Király és III. Richárd. Mi a közös ezekben a címekben? A műfajuk. Királydráma. Olyan drámai művek ezek amiknek főszereplői királyok, hercegek és más udvarbéli vagy más társadalmi ranghoz tartozó személyek illetve ,történetük pedig mindig rendkívüli , intrikákkal, cselszövésekkel teli és fordulatos cselekményt ígér, de akár még a Trónok Harcát is ide lehetne sorolni hiszen szettingben nagyon hasonló az előbb említett művekhez amiket egyébként William Shakespeare vetett papírra amik viszont nagyon is a rétegmű kategóriába tartoznak és nem is véletlenül. Nyílván nem mindenkinek nyomja fel az adrenalinszintjét , hogy ki kivel kavarja a barnát mások háta mögött , illetve, hogy az egyik herceg máson sem tud picsogni csakhogy ő akar lenni a következő király a vastrónon,de ha ez a történet egy megfelelő környezetbe van helyezve illetve érdekes módon van tálalva akkor talán még a legszkeptikusabbaknak a figyelmét is sikerül felkeltenie. Jó példa erre például a Dűne is ami szintén felsorakoztat elemeket a műfajból és egy igencsak remek környezetbe helyezve meséli el a történetét.

Na és akkor itt van mai alanyom, az Ousama Ranking ami nem kis feladatot vállalt minthogy megpróbálja bebizonyítani, hogy ez a történet egy animében is működhet. Lássuk is, hogy mennyire sikerült ez neki!

1640534499034_image.jpg

Az Ousama Ranking először 2017-ben jelent meg web comic formájában majd 2019-től manga formában is megjelent és mind a mai napig fut. Írója és rajzolója Tooka Sousuke akinek eddig ez az egyetlen műve. Az animét pedig a WiT Stúdió készítette akik többek közt az Attack on Titan szériákkal szereztek hírnevet maguknak, de hozzájuk köthető a Vinland Saga, a Vivy illetve a Mahoutsukai no Yome is csakhogy a jobbak közül említsek párat. Rendezői pedig Hatta Yousuke és Fuchigami Makoto voltak akiknek ez volt a legelső rendezésük.

A történet főszereplője egy Bojji nevű herceg aki a helyszínül szolgáló királyság trónjának az örököse , viszont a fiút mindenki lenézi és kineveti mivel süket és ebből adódóan csak gügyögve tud beszélni, eléggé együgyü és alacsony növésű, de mindezek ellenére egy jószívű és mindig mosolygós srác akinek az álma, hogy egy napon király lesz belőle , de ebben még az udvartartásban is kételkedek páran mivel ebben a világban a királyokat úgymond rangsorolják és a királyságok a királyuk erejétől és hatalmától függően vannak megbecsülve.

 

bojji-becomes-strong.jpg

 

A dolgok onnét kezdenek beindulni miután a jelenlegi király Bosse aki nem mellesleg egy óriás meghal így az örökösödési rend szerint Bojjinak kéne a trónra ülni, viszont miután némi barnakeverés után nem őt hanem féltestvérét Daidát ültetik a trónra Bojji úgy dönt, hogy ő már csak azért is be fogja bizonyítani, hogy alkalmas a trónra így aztán útra is kel, hogy időközben szerzett legjobb barátjával, egy Kage nevű árnyéklénnyel aki a bérgyilkos klánjának utolsó tagja erősebbé váljon és visszaszerezze a trónt ami őt illeti meg.

zjfouz0.jpg

 

A cselekmény innentől fogva két szálra bomlik fel. Az elsőn ugyebár Bojji és Kage kalandjait követhetjük végig, míg a másik szálon egy , a királyság ellen intézett támadást láthatunk, persze ahogy annak lennie kell sorra derülnek ki az eltitkolt dolgok a volt király illetve Bojji múltjáról, Daida trónra ültetéséről és a mindezek mögött álló nő, Miranjo okai is felszínre kerülnek.

Nos mint láthatjátok a történet egy igazi királydráma esszenciája. Van itt árulás, kavarás a háttérben, érdekek előtérbe kerülése, múltbéli titkot, háború mindez megfűszerezve egy kis fekete mágiával és mindez jól van vegyítve a fantasy illetve dark-fantasy elemekkel. Ez már önmagában is érdekessé teszi az animét, de ami végleg felteszi a pontot az i-re az a megvalósítás. Az anime 23 része egy egységes történetet mesél el, mellőzve a sallangokat illetve az előbb említett fantasy elemek túltolását, vagyis éppen annyi van belőle amennyit még éppen képes elhinni a néző. A két egymás mellett futó szál sem gabalyodik össze hanem szépen futnak egymás mellett mígnem egyszer csak összeérnek. A drámai részek sincsenek túltolva és a sorozat tud elég brutális lenni , itt viszont meg kell említeni, hogy a mangához képest jóval kevesebbet tartalmaz, főleg azokat nem rajzolták bele amik már az ott is elég durván néztek ki, plusz azért felvetődik pár kérdés amire nem igazán ad választ az anime mint például , hogy a mostohaanya aki nem óriás mint Bojji anyja hogyan élte túl a nászéjszakát és tud még mindig egyenesen járni? Persze ezek csak apróbb szőrszálhasogatások így ezeket el kell engedni. A cselekmény még ennek ellenére is egységes, nagyon izgalmas és tele van érdekes fordulatokkal és csavarokkal.

Ami viszont engem  már az első 5 perc levett a lábamról az a látvány. A sok bishounenekkel, bishoujokkal, lolikkal, moe kislányokkal teli sorozatok után egyenesen felüdülés egy olyan animét látni ami igazából nem is annak néz ki hanem egy nyugati rajzfilmnek. A háttérdizájn már önmagában olyan mint egy mesekönyv és erre a karakterdizájn is rátesz még két lapáttal. Itt a karakterek nagy része úgy néz ki mint egy normál ember, oké van az alvilági király aki úgy néz ki mintha a One Piece-ből szökött volna de ennyi még belefér.

 

_asw_ousama_ranking_11_1080p_hevc_811a915c_mkv_snapshot_10_50_2021_12_23_21_29_31.jpg

 

Ugyanakkor a sorozat a meseszerű megvalósítás ellenére is elég brutális tud lenni. Nagyjából mint anno a Happy Three Friends esetében csak kicsit mérsékeltebben, tehát a háborúban véreznek a katonák, van némi csonkítás is, kínzás is akad de mint mondtam ezeket a mangához képest azért visszafogottabban ábrázolták, de még így is hihetőek , bár azért vannak amik még így is ki tudják csapni a biztosítékot.

ousama_ranking_16_large_16.jpg

 

A csatajelenetek ezeknek megfelelően szépen koreografáltak, nagyon látványosak, Bojji harca Bosse-val meg egyenesen úgy van megcsinálva mint a Mátrixban és azért igyekeztek némi humort is csempészni a sorozatba, Illetve az is figyelemre méltó, hogy Bojji és Kage érzelmeinek az ábrázolása mennyire jól sikerült.

ranking-of-kings-bojji-crying-while-talking-to-kage.jpg

 

Viszont akkor térjünk is át a karaktere. Ez a másik pont ahol a sorozat nagyon meg tudja lepni a nézőt. Ugyanis amellett ,hogy a karakterek ábrázolása, vagyis, hogy egyikük sem csak fekete és csak fehér kifogástalanul lett ábrázolva hanem mindegyikük végig megy egy jellemfejlődésen. Az ilyen jellegű animékben megszokhattuk, hogy a főhős némi hátránnyal indul. Nos, Bojji itt gyakorlatilag a mínusznál is mélyebbről indul de ahogy halad előre úgy válik egyre magabiztosabbá és határozottabbá és vívja ki mindenki elismerését. A párosuk Kagéval pedig nyugodtan beilleszthető minden idők legjobb animés párosai közé. Viszont inkább a mellélszereplőknél dobbant nagyot az anime.

Ott van mindjárt a mostohaanya Hiling aki minden más mesében maga lenne a megtestesült  gonosz , kb mint Hófehérke vagy Hamupipőke mostohája, vagy minimum egy Cersei Lannister lenne, itt viszont erről szó sincs. Hiling egy szerető, törődő édesanya aki Bojjit és Daidát is szereti csak előbbivel kicsit túlféltő.

hijzwcv-1024x576.jpg

 

És ha már Daida, eleinte ő sem tűnik többnek egy Joffrey-nál de ahogy halad előre a történet úgy érződik végül egy olyan személynek aki bár nem gonosz és nem utálja a testvérét de a saját egója, másodrendűségi érzése és büszkesége irányítja amit külső erők befolyásolnak és növesztenek de ő is egy szép jellemfejlődésen megy keresztül.

img024.jpg

 

Aztán ott vannak ugye az udvartartás lovagjai , harcosai. Ők mind remek karakterek de körülük is Domas az aki egy Daidához hasonló jellemmel és jellemfejlődéssel bír, tehát a saját nagyravágyása irányítja de ez szép lassan eltűnik belőle és válik egy igazi lovaggá.

ousama-ranking-23-18.jpg

 

A másik oldalon meg ugye ott van Bojji mestere Despa aki a kinézete ellenére egy igencsak erős harcos, illetve Desher aki mint már mondtam úgy néz ki mintha a One Piece-ből szökött volna és Ouken, a hallhatatlan de elborult elméjű lovag aki nem kis fejfájást okoz a szereplőknek.

ousama-ranking-17-44.jpg

 

A végére hagytam a sorozat talán legérdekesebb karakterét, Miranjot. Na most azt érdemes tudni, hogy elvileg a történetben ő a főgonosz csakhogy ahogy halad előre a történet úgy válik egyre nyilvánvalóbbá, hogy ő nem gonosz csak mentálisan és lelkileg annyira meggyötört, hogy képtelen racionálisan gondolkodni. A háttértörténete ezt a folyamatot szépen mutatja be és ezáltal válik egyre világosabbá, hogy Bosse-ra jobban illene a főgonosz titulus hiszen róla is derülnek ki elég szép dolgok és ezek vannak annyira ocsmányak, hogy a nézővel elfelejtesse, hogy milyen erős és sokak szerint jó király volt. Bár itt azért megjegyezném, hogy Miranjo karakterének a lezárása eléggé sziruposra sikerült, legalábbis oké, hogy kiderül, hogy mit miért csináltak Bosse-val de ez akkor sem mentség semmire amit a sorozatban művelt és mindazok után mégis szerintem túl szirupos feloldozást kapott.

ranking-of-kings-e11-miranjo-1024x512.jpg

 

De őszintén szólva nekem összesen ennyi bajom volt a karakterekkel, mert ettől függetlenül mind remekül árnyalt szereplő.

Zenék. A sorozat OST listája bár nem rossz de nem is igazán lett maradandó, ellentétben az openingekkel és az endingekkel. Az endingek lágy de mégis fülbemészó dallamok, az első opening még egy vidám kis dalocska viszont a 2.openinget nyugodt szívvel lehet 2022 legjobb openingjének mondani. Mind a klipp és a zene tökéletesen passzolnak egymáshoz , és őszintén szólva én nem is emlékszem, hogy mikor láttam utoljára olyan openinget amiben ennyi érzelmet sikerült ábrázolni? A 2.opening egyszerűen tökéletes.

Az Ousama Ranking tehát tökéletesen működik mint egy fantasy elemekkel megtoldott királydráma amit az átlag animéktől teljesen eltérő megvalósítása , remek karakterek és fülbemászó zenéi tesznek igazán emlékezetessé és mivel még fut a manga és eléggé cliffhengeresen ért véget így nem csodálkoznék ha lenne 2.évad. Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt az animét.

Ousama Ranking

- Idő: 2021-2022

- Stúdió: WiT Stúdió

- Rendező(k) : Hatta Yousuke és Fuchigami Makoto

- Műfaj: Dráma, Fantasy

- Openingek: BOY by King Gnu

                  Hadaka no Yuusha by Vaundy

- Endingek: Oz by yama

                 Flare by milet

- Hossz: 23 rész

Ami Tetszett:

- Remek történet

- Mesekönyvszerű látványvilág

- Jól árnyalt és többségében szerethető karakterek

- Jól koreografált harcok

- A gyerekes megvalósítás ellenére elég brutális tud lenni

- Zenék

- Openingek és Endingek

Amik nem Tetszettek:

- Miranjo kissé szirupos lezárása

Értékelés:

- Százalékban: 98%- Király

- Pontban: 9.5/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6217790524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása