Sziasztok!

Ismét egy ajánlott animét hoztam nektek, amit HibikiShingo ajánlott nekem megtekintésre még pár hónappal ezelőtt és ezúton is nagyon hálás vagyok neki, mert habár ez egy meglehetősen rövid anime, de mégis érdemes foglalkozni hiszen eme mű egy remek példája annak, hogy hogyan lehet tényleg viccesen kiparodizálni nem csak egy teljes sorozatot, hanem egy komplett műfajt és azon belül magát az animekultúrát is. Ez az anime pedig nem más mint a Nurse Witch Komugi-chan Magikarte című alkotás. Lássunk is neki!

mv5bnzm1mtc1owytytiyns00mzq0lwfhytqtmdu2ytjmymnjnta4xkeyxkfqcgdeqxvyodu2nju0nja_v1_fmjpg_ux1000.jpg

Először pár szót ennek az animének a hátteréről és keletkezéséről, mivel már az is önmagában megér egy misét. Készült 2001-ben egy Soul Taker című anime a Tatsunoko Productions jóvoltából amit bevallom még nem láttam és ahogy utánanéztem nem is veszítettem vele túl sokat, de ezek után egyszer mindenképpen rá fogok nézni valamikor. Ebben az animében mutatkozott be Nakahara Komugi karaktere, majd a sorozat lefutása után egy évvel pár fejes kitalálta, hogy mi lenne ha készítenénk egy paródiasorozatot az ő főszereplésével ami teljesen kiforgatja magából az eredeti művet? Így született meg 2002-ben az első Nurse Witch sorozat amit a KyoAni és a Tatsunoko Productions stúdió közösen készített 2002-ben, az animét pedig 4, igen 4 rendező dirigálta le, név szerint Takemoto Yasuhiro, Arakawa Masatsugu, Yonetai Yoshimoto és Tamagawa Masato. Az anime pedig később kapott egy 2 kötetes mangafeldolgozást is, majd folytatásokat , sőt még egy PlayStaiton 2-es játék is készült belőle 2004-ben. Na de lássuk milyen is maga az anime.

Főszereplőnk Nakahar Komugi egy 17 éves középiskolás lány aki cosplay idol-ként dolgozik az iskola mellett, de emellett van egy másik feladata is. Nevezetesen az, hogy elpusztítsa az úgynevezett vírusszörnyeket amiket a Vaccine világból szabadult víruskirály, Ungar küldött a földre, hogy a fertőzések által létrehozott szörnyekkel elpusztítsa az emberek világát. Ezt pedig a saját mahou shojou formáját , név szerint Nurse Witch Komugi-chan-t használja fel.

vlcsnap-2023-07-30-16h30m39s301.png

 

A problémák azonban ott kezdődnek, hogy mivel természetesen senki sem tud arról, hogy ő egy mahou shoujo így rendszeres elszúrja az idol munkáit amit persze sem az ügynöksége, sem a menedzsere nem néz jó szemmel, illetve az ügynökség többi alkalmazottja sincs róla túl jó véleménnyel, igaz ebben nem csak a titkos alteregója a hibás. A lány tehát egyszerre próbál meg lavírozni a két feladata között amit nem csak a szörnyek, hanem a vírusokat szétterjesztő gonosz mahou shoujo, Koyori is megnehezít, aki pedig nem más mint Komugi legjobb barátnőjének az alternatív formája.

vlcsnap-2023-07-30-16h33m10s763.png

 

Igen, a sztori maga egy irgalmatlan nagy baromságnak hangzik , és az is, de ne felejtsük el, hogy ez egy paródia anime , és mint olyan a történet egy pillanatra sem veszi komolyan magát és a nézőktől sem várja el, hogy komolyan vegyék. Ha be kéne határolnom, akkor azt mondanám, hogy a sorozat ugyanabba a kategóriába tartozik mint az Excel Saga, a Hayate no Gotoku, a Lucky Star, vagy a szintén 2002-es Cosplay Complex. Kapunkn egy rakás paródiát, utalásokat miközben epizódikusan kapjuk a történeteket. Maga az anime sem túl hosszú, mindössze 5 rész hosszú így nagy katarzisra nem kell számítani a végén. Cserébe viszont remekül működik mint paródia és mint vígjáték anime. Mint feljebb is írtam egyszerre parodizálja a Soul Taker animét , a mahou shoujo műfajt, de önmagát az egész Japán anime ipart és otaku kultúrát, de még azt is ahogy a külföldiek elképzelik Japánt és ezt a kultúrát. Ez pedig már önmagában egy olyan sztori amiért simán megéri megnézni ezt az animét. Igaz ami igaz. a lendület max 4 részig tart, az utolsó részre láthatóan elfogyott a szufla, mert a lezáró epizód még ha nem is annyira rossz, de érződik rajta, hogy arra már semmi ötletük nem maradt.

vlcsnap-2023-07-30-16h39m26s924.png

 

A történetről igazából ennyi érdemes tudni.

Nézzük a technikai oldalt. Az anime 2002-es, így mai szemmel nézve nem a legszebb, de az akkori idők lécét simán megugorja. A háttérdizájn igazából szép, a karakterdizájnok sem rosszak, igaz nem is volt velük nehéz dolguk hiszen már ott volt előttük a forrásanyag, bár aki nem szereti a sima loli, vagy legálloli kinézetű karaktereket azoknak ezek sem fognak tetszeni.

vlcsnap-2023-07-30-16h40m06s889.png

 

A vírusszörnyek kinézete is meglehetősen egyszerű, de azt azért el kell ismerni, hogy egyszerűségükhöz képest nagyon viccesek.

vlcsnap-2023-07-30-16h30m10s628.png

 

Na de egy paródia animében ugyebár a humornak kell működnie a legjobban nem igaz? Nos igen, a humor remekül működik. Persze megkapjuk a standrad paródia elemeket mint például a Transmorfers / Gundam féle robotos animék paródiáját...

vlcsnap-2023-07-30-16h32m16s449.png

 

Dragon Ball....

 

vlcsnap-2023-07-30-16h38m34s528.png

Sőt, van egy jelenet ami mintha tényleg az Excel Saga-ra akarna lenni egy utalás.

vlcsnap-2023-07-30-16h31m38s721.png

Sőt, nem hittem volna, hogy valaha látni fogok ilyet , de Casshern utalást is kaptunk, ami azért is furcsa mert a Casshern egy 70-es anime és bár Japánban megvan a rajongó bázisa, külföldön szinte egyáltalán nem ismerik. Szóval igen, ez volt a legmeglepőbb animeparódia a sorozatban.

vlcsnap-2023-07-30-16h36m07s867.png

 

De mégis a legjobbak a magát az otaku és animekultúrát kiparodizáló részek voltak, és be kell valljam nekem is ezek voltak a kedvenceim.

vlcsnap-2023-07-30-16h34m26s459.png

 

Igen, a humor fergetesen jó, sokszor kapunk tényleg térdcsapkodósan vicces vagy éppen álleejtős poénokat. Persze nem csak ezek adják a sorozat fú poénforrását hanem maguk a szereplők is akik szintén nem semmik.

Ott van máris a főszereplőnk Komugi, aki annak ellenére, hogy elhivatottan űzi mindkét munkáját senki sincs róla túl jó véleménnyel az ügynökségnél mivel lusta rendesen felkészülni a szerepeire, rendszeresen elkésik, szereti a saját malmára hajtania  vizet és nagyjából mindenki ki akarja nyírni a hülyeségei miatt, így mikor elhalálozik akkor sem gyászolja különösebben senki, ami megint csak egy olyan epizód aminél a hasamat fogtam a  röhögéstől.

vlcsnap-2023-07-30-16h34m55s531.png

 

Meg aztán az ügynökség munkatársai se semmik. Ott van mindjárt a főnökasszony Yui akit minden alkalommal sikerül kihozni a sodrából. Aztán ott van a lányok menedzsere Shirou is aki minden egyes epizód végén erős késztetést érez Komugi meggyilkolására.

vlcsnap-2023-07-30-16h32m56s551.png

 

Aztán ott van a többi lány is. Asuka igazából sok vizet nem zavar, Runa minden egyes mondatával porig alázza a főhősnőt, de az igazi nagyász nem más mint Megumi, Komugi legnagyobb riválisa akivel igazi vérremenő sértegetés és egyéb lealázó szócsatákat vívnak egymással akárhányszor csak egymás látószögébe kerülnek.

vlcsnap-2023-07-30-16h28m39s951.png

 

Szerelmi szálnak meg ott van Daisuke, bár Asukához hasonlóan ő sem zavar sok vizet.

vlcsnap-2023-07-30-16h35m18s755.png

 

Akikről még érdemes ejteni pár szót az egyrészt Koyomi, a legjobb barátnő / negatív karakter. Nem rossz karakter és a visszatérő gag-e miszerint nem emlékszik semmire amit a gonosz formájában művelt sem volt rossz és az az alakja is halálosan szórakoztató, de rendes formájában nem túl érdekes.

vlcsnap-2023-07-30-16h29m17s466.png

 

Aztán egy mahou shoujo animébe kell egy mascot karakter is ugyebár. Na annak pedig itt van Mugimaru, a végtelenségig perverz varázsegér szerű lény aki szintén naponta megkapja a magáét a perverz akcióiért.

vlcsnap-2023-07-30-16h34m42s450.png

És igen, ebben a sorozatban is szerepel a 2000-es évek paródia animéinek elengedhetetlen szereplője, a legendás Nabeshin is akit mindig jó látni és minden perce aranyat ér, még ha itt nem is szerepel valami sokat.

vlcsnap-2023-07-30-16h37m57s261.png

 

 

Igen, sok karakter van a sorozatban és habár nem mindegyikük elengedhetetlenül fontos , de 1-2 vicces pillanata mindegyiküknek van. Ami pedig külön piros pont, hogy egyikük sem idegesítő. Még Komugi sem az, pedig neki aztán tényleg vannak olyan pillanatai amiket nem lehet ép ésszel felfogni.

vlcsnap-2023-07-30-16h35m50s207.png

 

Na de akkor joggal kérdezhetitek: Van főgonosz? Nos, elvileg igen, maga Ungar, de őt egyáltalán nem mutatják. Helyette az utolsó részben kapunk egy mágikus loli tancsinénit aki nem értem, hogy került bele a képbe mert viccesnek nem vicces és még főgonosznak sem túl jó egy ilyen típusú animében.

vlcsnap-2023-07-30-16h39m39s786.png

 

Lássuk végül a zenéket. Azok sem rosszak, viccesnek viccesek ,bár őszintén bevallom nekem nem annyira tetszettek. Az opening-ending páros azok a tipikus 2000-es évek beli otaku idol dalok amiket a külföldi rajzfilmek imádnak parodizálni, és amiket egyébként a legendás otaku idol Haruko Momoi ad elő, aki amúgy Komugi hangját is adja a sorozatban.

És összességében ennyi a Nurse Witch Komugi-chan Magikarte, ami egy remek paródia / vígjáték anime. Ha van felesleges 2 óra szabadidőtök akkor nyugodt szívvel ajánlom egy megnézésre, mert ezt látni kell.

Nurse Witch Komugi-chan Magikarte

- Idő: 2002

- Stúdió: KyoAni, Tatsunoko Productions

- Rendező(k) - Tamagawa Masato, Arakawa Masatsugu, Takemoto Yasuhiro, Yonetani Yoshimoto

- Műfaj: Gag Humor, Paródia, Mahou Shoujo

- Opening: Ai no Medisun by Haruko Momoi

- Ending: Otome no Mahou de Ponde Ke Wa by Haruko Momoi

- Hossz: 5 OVA rész

Ami Tetszett:

-  A történet epizódikus és abszolút nem veszi komolyan magát

- Nem is várja el a nézőtől, hogy komolyan vegye

- Remekül működik mint paródia és vígjáték anime

- Isteni a humor

- Minden karakter szerethető a maga módján

- A háttérzenék

Ami nem Tetszett:

- A főgonosz loli tancsinéni

- Az utolsó epizód nagyon vérszegény

- Opening és Ending zene

Értékelés:

-Százalékban: 85% - Nagyon jó

- Pontban: 8.5/10

Ennyi lettem volna mára, legközelebb már egy sokkal hosszabb animét fogok hozni nektek , addig is Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6118183599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása