Sziasztok! A mai nap különleges, lévén immáron 12 éves az Anime Manga Palota blogja, avagy 2009 December 18-a óta. Én jómagam anno ritkán kerültem netközelbe, de folyton ránéztem a blogra, lévén hatalmas anime mániám került felszínre. 2017-ben pedig eljött számomra az az időszak, amikor bekerültem a blog csapatába és ezzel lényegében a kritikaírás szinte a mindennapi életem részévé vált. Ekkor már éppen lappangott az animék utáni érdeklődésem, de itt újult meg és jött elő a retro szenvedélyem. A lényeg, hogy most 2021-ben nemcsak egy-két mondattal megáldott üdvözlést szeretnék csinálni, hanem összedumáltam a srácokkal, hogy legyen egy kicsit különleges. Emiatt nem is animét, hanem azt a sorozatot fogom górcső alá venni, ami jelen érában megelőzött mindent. Íme az Arcane kritika, amit a Riot Games és a Fortiche Stúdió adott ki a Leauge of Legends 10.-ik évfordulójára. További megjegyzés, hogy mivel többen fogjuk csinálni, így mindenki írása másik színt kap. Magekyo022 véleménye kék, illetve xx18Rolandxx piros színben fog tündökölni.

12 éves lett idén az AMP! Jó sok ment le az idő folyamán! Ez alkalommal megkértem Ragnat, hogy találjon ki valamit az idei évfordulóra, s ő az Arcane sorozatról való véleményemet kérdezte, persze spoiler-mentesen/minimális spoilerrel.

Sziasztok! Hihetetlen, hogy már több mint 12 éve létezik a blog, habár jómagam csak pár évvel később csatlakoztam. Ezen évforduló alkalmából egy összetett cikket ill. kritikát hoztunk el nektek 2021 legjobb sorozatáról, az Arcane-ről!

mv5bymu5owm5ztatnjuzoc00nmuyltgyowmtmjlknjdlmdazmzu1xkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mq_v1.jpg

Viszony a játékhoz.

A játékkal már a kezdetek óta (2009) hallottam híreket, de igazából 2016-ban kezdtem el játszani, amikor kicsit ráuntam a Heroes of the Stormra és a Smitera. A kezdet még eléggé mókás volt és haveri társasággal élmény volt minden egyes meccs. Nem is csodálkoztam, hogy a MOBA játékok egyik legnagyobb ékkövéről van szó. Ám, ezt is letettem, de a sorozat bejelentésekor visszaraktam a gépemre, immáron egyedül. Ekkor csapott arcon a valóság. A játék toxicabb, mint a BnHA, Dragon Ball vagy akár a Naruto közössége (ha nem rosszabb.). Gyakorolni full esélytelen, mert a több, mint 150 champ képességét, megfelelő itemjeit és rúnáit kitanulni már művészet. Ehhez nem segít hozzá a sok nolife faszkalap (akik meglepő módon mindig midre mennek és ebből 90%-a Yasuo vagy más papírkutya hős.), akik nem győzik megpróbálni az önbizalmad utolsó szilánkjával felvágni a torkodat. Ha ez még mindig nem vette el az ember kedvét és max. lenémítja, akkor ott vannak az AFK (Away From Keyboard) idióták, akik már a meccs legelején lelépnek, ezzel a biztos kikapás esélyét elhozva. Hogy mégeri-e játszani vele manapság? Ha engem kérdeztek, csak haveri vagy baráti társasággal, mert egyedül a nettó agyvérzés, káromkodástenger és unalom fasza járja át az összes testnyílásodat... kétszer életérzés fog a hatalmába keríteni. Ha meg nem megfelelően építetted ki a hősödet, akkor készülhetsz a late gameben, hogy az ellenfél csak rád lehel és már kipurcantál. Tehát mára abszolút elment a kedvem a LoL-tól.

Őszinte leszek: a játékokkal nem nagyon játszottam, mivel nekem soha nem már a WOW és társai sem jöttek be, amikor azok az aranykorukat élték. A mai "videojáték ipar" meg tett nekem egy szívességet, hogy inkább a régebbi játékokhoz nyúljak vissza, úgy is van még rengeteg játék, amit még így se tudtam kipróbálni sem. Az Arcane a League of Legends című játék világában játszódik, amit a Riot Games és a Fortiche fejlesztett. Semmi infóm nem volt megnézése előtt és mivel alapból kerülöm az ilyen online játékokat, ezért megnézése után sem fogom. De azt el kell ismerjem, így tiszta lappal is, hogy ez a sorozat egész tetszetősre sikeredett nálam!

Megmondom az őszintét: Én soha egyetlen percet sem játszottam a játékkal, ugyanakkor tudom, hogy miről van szó pontosan. Egy RPG alapú fantasy játékról van szó ahol különböző világok léteznek és minden világnak megvan a saját története és karakterei. Egy nagyon kiterjesztett világú játék amit sokan szeretnek, de ahogy hallom a LOL közösség erősen toxikus , főleg profibb játékosok körében. Ez nyilván rányomja a bélyegét a játékra.

arcane_1_evad_screenshot_20211208121248_2_original.jpg

Történet.

A történet keszekusza, de mégis átlátható. A helyszín a Steampunk ihletésű Piltover és annak alsó városa, amit később Zaum néven ismernek. A gazdagság országában Jayce mágiát próbál vegyíteni technológiával. Ez annyira jól sikerül, hogy feltalálja a Hextech kristályt és a magas vezetők ennek elismeréseképpen vezetői pozícióba helyezik a srácot, akinek a nyakába borul a szar a legelejétől kezdve. Második szálon Vi és Powdert láthatjuk. Zaum mocsoktól bűzlő városában éltek, de az egyik betörésük során Powder (akit a társai Jinxként gúnyolnak.) sikerrel detonál egy Hextech kavicsot. Az utána következő balhék végén Vi börtönbe kerül, Powdert pedig Zaum egyik legnagyobb gazembere, Silco veszi a szárnyai alá. Eltelik pár év és az immáron őrült Jinx hatalmas balhéja és annak túl egyszerű elsimítása nem más kezébe zuhan, mint Caitlyn. Piltover ígéretes serifje egyetlen dolgot tehet: Kiengedi Stillwater börtönéből Vi-t, hogy együtt járjanak a dolgok végére, ami talán nem az, aminek látszik. Ezek a legfőbb történetek, amik mellé sok más remek mellékszálat kapunk.

A történet egy testvérpár, Vi és Powder (későbbi nevén Jinx), az ő sorsukról, elszakadásáról és újra találkozásáról szól leginkább, míg aktívan mutatja be az utópisztikus Piltover és a lesajnált Zaun köszötti feszültségeket, ahogyan a végjátékfelé egyetlen pontba sűrűsödnek. Korrekt történet véleményem szerint. Több melléktörténet is van, de azok nálam már belemennének a spoiler kategóriába.

Na ez a sorozat egyik legnagyobb erőssége. A Legtöbb videójáték adaptáció ugyanis vagy ott szúrja el a dolgokat, hogy a készítők mindenáron csak az adott játék rajongóinak akarnak megfelelni lásd: Warcraft film, vagy pedig csak az alapokat veszik alapul és kerítenek egy másik történetet hozzá mint pl. a Kaptár filmek. A készítők itt nem így gondoltak ugyanis a sorozat a játék ismerete nélkül is tökéletesen érthető és élvezhető. Az egymás mellett futó szálak nem keverednek össze, mindig csak annyit mesélnek el amennyi éppen szükséges és bár a 3. részig kell várni a tényleges cselekmény beindulására az addig vezető út sem unalmas mert igyekeznek a lehető legérthetőbben elmagyarázni a város felépítését, a tanács működését és , hogy milyen szabályok érvényesülnek a két világ között. Nem kapkod, hanem szépen bevezeti a nézőt és mikor elérkezetnek látja az időt akkor térnek rá a lényeges történeti szálra és ez egy hatalmas piros pont.

Látvány.

A látványra az első osztályú enyhe kifejezés. Noha keveréke a CGI-nak és a kézzel rajzoltnak, annyira organikusnak hat, hogy bármely anime stúdió tanulhatna a Fortichetől. Ezt persze nem rejtik véka alá, mert egyetlen párbeszéd alatt minimum nyolc szögből láthatjuk, de ez nem ront semmit az élményen. Az effektektől pedig első alkalommal a Marianna-árok mélyén kerestem az államat, annyira jól lettek megcsinálva. A színek remekül lettek adagolva úgy, hogy pl. Piltover városa hiába látszik vakítóan fényesnek, bárki érezheti a pompa mögött meghúzódó sötétséget. Zaum pedig amennyire remekül lett megalkotva, annyira hátborzongató is.

A sorozat látványvilágáért ját a pirospont, ugyanis a helyszínek és karakterek is szépen ki lettek dolgozva, valamint a karakterek arcán látni lehet az érzelmeiket is. Az még a sok Polygon Pictures anime után meg felüdülés volt, hogy az animáció abszolút fluid, avagy nem lassul be sehol. Na valami ilyesmit vártam volna el a Polygon Pictures stúdiótól és társaitól anno.

Na itt esett le az állam a legjobban! A látvány ugyanis nem csak, hogy még 2021-hez képest is piszok jól néz ki, ha nem, hogy a készítők többfajta animációs stílust használtak fel. Vagyis nem csupán 3D animációt kapunk hanem 2D-s , illetve anime stílusú elemek is fellelhetőek, plusz pár ponton mintha kézzel rajzol jelenetek is lennének. A karakterdizájn is rendben van, viszont a harcjelenetek brutálisan jól néznek ki. Szépen vannak vágva, mind a közelharci, mind a fegyveres harcok jól koreografáltak. Tehát nem egy állóképekből álló 12+ 1 tucat harcokat kapunk hanem ezeken látszik,hogy dolgoztak velük.

Zene

A zenék cseppet sem maradnak el a látvány mögött. Ehhez az Imagine Dragons & JID Enemy című száma a nyitány, amiből már érezhetjük azt, mekkora atomkirálysággal van dolgunk. Továbbá, tökéletesen hallható, hogy minden jelenethez a legmegfelelőbb aláfestést kapjuk.

A zenék felé vegyes érzéseim voltak, mert bár a drámai és akció jeleneteknél sokat adtak a hangulathoz, azokon kívül viszont sokszor nem nagyon vettem észre, hogy van. Nem rosszak, viszont mint írtam, ha nem akcióról vagy drámáról van szó, akkor a zenék felejtősek.

Összességében nem voltak rosszak de a nyitódalon, illetve Jinx zenéjén kívül nem sok maradt meg bennem.

leagueoflegends_arcane_vi_jinx_sisters_screenshot.jpg

Karakterek

És itt a sorozat egyik legkiemelkedőbb pontja. Ugyanis, egyetlen karakterre se lehet mondani, hogy jó vagy rossz. Majdnem mindenki árnyalt, így érthetőek a motivációik és tetteik okai. Erre remek példa Silco, mert akármennyire körmönfont és kegyelmet nem ismerő vezető, annyira jó pótapja Jinxnek. Vagy a másik kedvencem Caitlyn, aki eléggé naivan áll Zaumhoz. Ám, a Vi-al közösen tett látogatás során éri hidegzuhanyként a nőt az a tény, hogy teljesen rossz a világlátása. Jayce a törekvő feltaláló is remekelt, amikor folyton morális döntéseket kellett meghoznia. Üröm az örömben, hogy nem mindenki ilyen tökéletesen lett megcsinálva. Vi karaktere ugyanis eléggé egydimenziósra sikeredett. Külsőre kemény csaj, aki hezitálás nélkül töröl pofán, másik oldaláról meg előjön a Powder miatti aggódás és akkor meg hirtelen már nem lesz olyan, mint az acéltömb.

A karakterekről csak annyit tudok írni, amennyit láttam belőlük a sorozatban, mivel a játékokhoz egyáltalán nem nyúltam. Egy biztos, a karakterek dizájnja nekem bejött, ahogyan az öltözékeik is jól mutatják, hogy kitől mire számítsunk. Személyiségek terén leginkább a főhősnő jött be, Vi, bár volt pár húzása, amit nem bírtam, hiába tudtam, hogy a dráma része. Powder, alias Jinx viszont számomra egy sajnálni való karakter lett, akinek a transzformációját követhetjük végig, hogy hogyan lett az amúgy ártatlan kis hugicából egy kékhajú Harley Quin szerű traumatizált személy. A többi karakterek jól végezték a feladataikat a szerepükhöz. Összességében a casting is korrekt lett.

Viszont itt már elég vegyesek az érzéseim: Vi bár főszereplő és annak naagyon jó de egy idő után mintha megfeledkeztek volna róla. Nem mozdul semerre sem a jelleme, mintha csak sodródna az eseményekkel. Ettől függetlenül ő tényleg egy nagyon erős karakter de szerintem többet is ki lehetett volna hozni belőle. Viszont ami tökéletes sikerült az Posder Jinx-é történő átalakulásának a bemutatása. Remekül lett bemutatva, hogy egy ártatlan gyerekből miként lesz egy Harley Quinn-hez hasonló pszichopata gyilkológép ha egy olyan alak manipulálja őt mint Silco. Ha már nála tartunk, ő sem volt egy rossz karakter de nála is az a véleményem mint Vi-ről. Silco-ból többet is ki lehetett volna hozni,ugyanakkor nem mondanám rá, hogy antagonistának rossz volt. Jayce és Kathleen kedvelhető karakterek voltak, hiszen mindketten bizonyítani akarnak de senki sem akar igazán hinni bennük. Mellékszereplők közül még Mel anyja volt az akire azt tudom mondani, hogy egy igazán badass karakter volt.

40647637_980a973c78692e807a5396bbd1d2e2fd_wm.jpg

Dráma.

A sorozat dráma terén is leteszi a kiválót az asztalra. Legyen szó a Hextech cuccok körüli gondokról vagy Piltover és Zaum közötti viszony megromlásáról. Továbbá, itt gyakori téma lesz filozófiai kérdéseket feltenni és azok megoldásait mind a nézőre hagyni (tehát, az adott szituációban jól vagy rosszul döntöttek hőseink.). Karakter drámákból se lesz hiány, aminek fő forrása Powder/Jinx belső vívódása kap főbb szerepet. Míg Powder ismét vissza akarna térni régi életéhez, addig Jinx a pusztítás és a káosz okozását látja élete egyetlen értelmének. Summa Summarum, a szériában nem lesznek üresjáratok és még a legapróbb eseménynél is lehet érezni, hogy hatalmas behatása lesz a jövőre nézve.

Dráma terén a sorozat hozza azt, amit vártam, mely főleg a két testvér, Vi és Powder kapcsolatából ered, de a mellékszereplők dilemmái is érdekesek voltak, főleg Mel esetén.

Sablonos volt, de lényegesen jobban volt ábrázolva mint egy hasonló stílusú animében. Mint már említettem Powder Jinx-é történő fejlődése remekül lett bemutatva, akárcsak a belső vívódása Vi-t illetően hiszen ez a kettősség, vagyis a nővére iránti érzések és Silco-hoz való hűsége jól megfigyelhető rajta. Ha már itt tartunk akkor megemlíteném, hogy igen, Silco és Jinx párosa valóban hajaz Joker és Harley kapcsolatára de azzal ellentétben Silco itt némiképp viszonozza Jinx érzéseit még ha a saját dolgai elsőbbséget is élveznek nála. Ugyanez figyelhető meg Mel és az anyja kapcsolatánál, a lány végig vacillál a tanács és a belé nevelt ideológiák között. Caitlyn-en meg szintén végig látszódik, hogy bizonyítani akar de mindenki csak egy elkényeztetett királylányt lát benne.

Akció.

Ha éppen nem drámáról vagy remek párbeszédekről van szó, akkor pörög az akció. De még hogyan! Ahogy már írtam a látványnál, az effektek nagyon ütősek lettek és itt mutatja meg foga fehérjét. Ugyanis, a harcok távol állnak az unalmastól. Remekül lettek adagolva, magas oktánszámon pörögnek és mindennek tetejében tökéletesen kivehető minden egyes mozdulat. Látszik rajta, hogy az animátorok mindent megtettek annak érdekében, hogy sokáig példaképként említhetőek legyenek.

Na itt játssza ki az Arcane a legjobb lapját, a remekül összerakott és pörgős akció jelenetek! Néha jobbak is voltak, mint egy-egy tipikus bunyós shonen anime csatái, amit elvártam egy videojátékon alapuló műtől.

Mint már korábban mondtam, az akciójelenetek szépen vannak meganimálva és koreografálva, viszont ami fontosabb, hogy nem agyatlan csatákat dobnak be a készítők minden alkalommal amikor érzik, hogy kezd leülni a sorozat, hanem mindig csak akkor van harc amikor az indokolt. Vi és Jinx harca érzelemdús és hangulatos, Silco bemutatkozó harca sem rossz, de érződik, hogy az igazi nagy csaták még csak ezután fognak jönni.

unnamed_9.jpg

Végösszegzés.

Az Arcane első évadán több, mint hat évet dolgoztak. Persze, ezt sokszor hallottam már, más médiumokkal kapcsolatban, de ebben az esetben teljes mértékben igaz és valós. Minden porcikájából árad a részletekbe fektetett törődés és igyekezet a nézői elégedettség kielégítésre. Hogy ez mennyire sikerült nálam? Ezen év legjobb animációs sorozata lett és a második évad bejelentésének meg úgy megörültem, mint majom a farkának. Ami a legszebb, hogy még játszanod se kell a LoL-al, úgy magába tud szippantani. Kiváló látvány és zenék, remek dráma és akció és a feszes történet tesz róla, hogy ez legyen 2021 legnagyobb durranása. Sziasztok.

Az Arcane egy szórakoztató sorozat, amit szívesen ajánlok bárkinek, de nem elfelejteni, hogy ez még mindig egy videojátékhoz készült termék, szóval bár nem kötelező, de ajánlott utána nézni magának a játéknak, mielőtt belekezdenétek! Sziasztok.

Végszóként tehát elismerem, hogy az Arcane nem csak, hogy 2021 egyik legjobb nem animés sorozata a Squid Game és az Easttowni- rejtélyek mellett, hanem egy tökéletes példa arra is, hogy hogyan kell normálisan játékadaptációt csinálni úgy, hogy ne csak annak a rajongóinak a hátsófele legyen fényesre nyalva. Élvezhető, kellően izgalmas, a karakterek bár még igényelnek némi munkát de azok is jók. És mivel már be lett rendelve a 2.évad így tűkön ülve várom azt is. Ez lett volna az én véleményem. Sziasztok.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4216787366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása