Sziasztok!

Bár a mozik megsínylették a tavalyi évet de ennek köszönhetően sokkal több és ami még fontosabb , minőségibb tv sorozat készült és került fel a streaming szolgáltatók kínálatába. Sőt az utóbbi években már lassan ott tart a világ, hogy a tv sorozatok, miniszériák és tv filmek sokkal nagyobb népszerűségnek örvendenek ami igazából nem is csoda, hiszen nem mindegy, hogy másfél két órába akarnak mindent belerakni vagy pedig 10-12 részen át mindent részletesen elmesélve és bemutatva. Persze azért itt is vannak hátulütők, mint például,hogy a szériát túlnyújtják mint a rétestésztát és sokszor végül ez vezet egy alapból kiváló sorozat halálához (köhömm 13 okom volt.... köhömm).

Így ebben a listában most sorra veszem azt az 5 sorozatot és miniszériát amiket én a 2020-as felhozatalból a legjobbnak és a legrosszabbnak/ csalódásnak tartok. A listába az újabb évadok is beleszámítanak.

133847564.jpg

Természetesen most is a rosszak listájával.

5. Helyezett: Ratched

mv5bmdjizge5nzytzgu3zi00ndqwlwfhmjatntm0mdm2ztljmjazxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynq_v1.jpg

Ohhh helló megint Sarah Paulson de el tetszene mondani, hogy mi a franc volt ez?

Jó oké legyünk korrektek, a Ratched messze nem egy katasztrófa mert a látvány és a korhűség brilliánsan vannak megcsinálva, és a színészek nagyátlagban jól játszanak és azért a trailerben mutatott brutalitás sem csak kedvcsinálónak lett megcsinálva. A gond az, hogy a Száll a kakukk fészkére című film ikonikus gonosz nővére egy ennél sokkal jobb és mélyebb háttértörténetet érdemelt volna.

A sorozat a két szék közül a pad alá tipikus esete, vagyis minden csak felszínesen van megmagyarázva de semminek sincsen konkrét súlya azon kívül, hogy a betegek mindig megszívják, de ezen kívül semmi.Csak random történnek a dolgok, egy elmorzsolt könnycsepp aztán megy is tovább az egész mintha mi sem történt volna. Ami ennél is rosszabb, hogy a címszereplőt a filmhez képest ledegradálták egy anti-hős szintű karakterré és ez borzalmasan rosszul néz ki, főleg ha már mindenképpen Louise Fletcher Oscar díjas alakítását vesszük alapul.  Illetve a főbb színészek mint mondtam jól játszanak de a többiek vagy csak unottan felmondják a szövegüket vagy azt sem tudják mit kéne csinálniuk, de a legnagyobb katasztrófája a sorozatnak az Sharon Stone, aki annyira erőlködik a szerepében , hogy attól nem kiemelkedő lesz hanem nevetségesen túljátszott és ripacs. Remélem azért a 2. évadra összeszedi magát a sorozat mert ez így borzalmasan kiábrándító.

4. Cursed: Átkozott

mv5byja2m2yxmjqtotiwos00odiylthmywetm2y1ngfknji1ymnkxkeyxkfqcgdeqxvymdm2ndm2mq_v1.jpg

Ha van valami amit az Angol mondakörből már kismilliószor feldolgoztak Robin Hood mellett akkor az az Arthur mondakör. Nem is véletlenül, hiszen még mi is csináltunk egy baromi vicces rajzfilmet belőle Sárkány és Papucs címmel. Arthur király és a hozzá köthető mondavilág tele van izgalmas csatákkal, varázslatokkal, boszorkányokkal, árulással vagyis mindenféle szupercool fantasy elemmel. Viszont aki a Guy Ritchie-féle Arthur filmen kiköpte a fogsorát a röhögéstől, akkor ezen a falba fogja verni a fejét, és nem csak a fekete Arthur láttán.Ebből ugyanis minden hiányzik ami akárcsak egy kicsit izgalmassá vagy érdekessé tenné. Kapunk főszereplőnek egy tündecsajt akit mindenki megvet és aki érzi, hogy nagy dolgokra hivatott ezért útra kel miközben a sorozat össze-vissza ugrál az időbeli történések között amik ráadásul még szarul is vannak vágva, kapunk egy felszínes románc sztorit, az ismertebb neveket meg mint Merlin mindössze csak pár percig láthatjuk a végeredményben amihez a borzalmas CGI még csak rálapátol pár adagnyi szart. Kathreen Langford meg....nos próbálkozik de annyira látszik rajta, hogy fogalma sincs, hogy mit kéne csinálnia, hogy az már fáj. Inkább nézzétek meg a 98-as Merlint mert még mindig az a legjobb feldolgozása ennek a történetnek, ezt meg felejtsétek el.

3. Helyezett: Warrior Nun

mv5bmdg4ntq2zdgtmzi5zi00mzc1ltk0zwqtzti5odhknwy5nzdlxkeyxkfqcgdeqxvynjewntm2mzc_v1.jpg

Más néven Chrno Chrusade amcsi live action széria, és ezt halálkomolyan mondom. Ugyanakkor ott volt benne a lehetőség, hogy jó legyen mert most az, hogy egy sorozat (és képregény adaptáció) arról szól, hogy egy csapat harcos apáca és pap a Diablo játékokból kilépő szörnyek ellen csatáznak már önmagában egy olyan alap ami csak akkor működik ha nem veszik túl komolyan. Na ki lehet találni, hogy itt mi történt. A sorozat olyan komolyan veszi magát, hogy már inkább tűnik egyfajta túltolt paródiának, minden karakter már a puszta "hű de kemény vagyok" nézésével ölni tudna ugyanakkor a 10 részes szériából kb 6 rész arra megy el, hogy konkrétan mindenkinek bemutatja a háttérsztoriját és,hogy miért vannak ott ahol illetve a főszereplő csaj folyamatos drámáját kell nézni és hallgatni ami egy idő után már baromi fárasztóvá válik. A szörnyek ugyan baromi jól néznek ki de kb ők az egyetlen izgalmas pontjai a sorozatnak.

2. Helyezett: Helstrom

mv5bn2eyyti3zdqtyjfjny00otu5ltllnjktztmzntu1odu1nwuwxkeyxkfqcgdeqxvymteymjm2ndc2_v1.jpg

 

Egy Marvel adaptáció. Ha már ez önmagában nem mínusz 2 pont az értékelésnél akkor vegyük hozzá a kriminálisan unalmas alapkoncepciót miszerint van egy tesópáros akik egy sorozatgyilkosnak a gyerekei és akik közül a csaj felnővén antikvitásokkal foglalkozik de emellett unalmas óráiban hangosan ítélkezik a gonosz gazdagok ellen, míg a férfi az egyetemi tanári fizetése mellé mutyiban még ördögűzéseket is vállal miközben mindketten annyira túltolják az edgy stílust, hogy hozzájuk képest Uchiha Sasuke egy világörömteli hippinek hat. Ja a sztori. Szóval kapunk egy nagyon gonosz démont aki kötelező házi feladatként el akarja pusztítani a világot és az edgy párosnak és azok családjának kell őt legyőzniük. The End. Semmi izgalom, semmi érdekesség, ezerszer lerágott csont sztori, a színészek borzalmasak és a főszereplőket játszó Tom Austen és Sydney Lemmon között semmi kémia vagy dinamika nincs. Kb úgy képzeljétek el őket mint a Yashahime Towáját és Setsunáját. Na ezek ketten ugyanaz a kategória. Borzalmas sorozat  a Helstrom és ezek után nem is csoda, hogy a Marvel sem hajlandó ezt felvállalni.

1. Helyezett: A Farkas Gyermekei

poster_1.jpg

Ha Ridley Scott sci-fi-t csinál akkor arra mindig érdemes odafigyelni. Ugyanakkor a Farkas Gyermekei a tökéletes példa arra, hogy van amikor az alapkoncepció jobban néz ki az alkotók fejében mint a végeredmény amit kaptunk. A sorozat legnagyobb hibája ugyanis az, hogy képtelen eldönteni, hogy mi is akar lenni vagy miről is akar szólni , éppen ezért a végeredmény egy iszonyatos katyvasz lett tele pakolva a teremtéstörténet sci-fi-re átírt verzióival ami lopva van a Dűnéből és már hasonló alkotásokból is miközben próbál társadalomkritikát megfogalmazni a vallásosok és az ateisták felett (na had ne mondjam az is milyen lett) illetve az androidok saját maguk felfedezése is be lett írva , ugyanakkor itt minden annyira összemosódik, hogy a végére kvázi sehova sem fut ki a történet és minden csak lóg a levegőben. Sebaj, jön a 2.évad majd ott ezeket is megmagyarázzák. A Farkas Gyermekei egy nagyon megosztó sorozat, de nálam abszolút elérte, hogy a végére sikeresen elfelejtsem, hogy mi is történt a bevezető részekben mert annyi információt zúdit a nézőre, hogy egy idő után már teljesen elfelejti, hogy mi is történt. Talán csak én nem figyeltem eléggé vagy tudtam átérezni de ez a sorozat véleményem szerint borzalmas.

Nézzük akkor a jók listáját.

5. Helyezett: The Boys S2

mv5bngeyogjinwetmtgwmi00odu4ltlkmjitzwi4njfmmzgxzgy2xkeyxkfqcgdeqxvynjcynjcymzq_v1.jpg

Unjátok már a csodalasszós Disney hercegnőt, a BDSM ruhás edgy milliomost vagy a szuperhőst akit senki sem ismer fel egy szemüveg miatt? Akkor nézzétek ezt.

A The Boys első évada remekül reflektált arra, hogy ha tényleg léteznének szuperhősök akkor nem biztos,hogy csak a puszta jóindulat miatt mentenének meg minket,hanem bizony a hírnév, az instafeliratkozók, filmek és sorozatjogok illetve a minél több lóvé miatt is tennék illetve azért mert jobbnak tartják magukat az átlagembereknél. Legalábbis a jó része, míg a másik felének már a töke kilenne az egész bagázzsal és az őket alkalmazó vállalattal és szisztematikusan el akarnák tiporni egymást. Erről szól a The Boys.  Gyarló és korrupt hősökről és az őket megbuktatni, vagyis inkább leleplezni kívánó ellenfeleikről és mindezt brutál véresen és brutál szórakoztatóan teszi. Ugyan a 2.évad épphogy nem éri el az első színtjét de ugyanakkor megléptek bizonyos dolgokat, mint például a fiúk háttérsztorijának a bemutatását vagy egy újratalálkozást apa és fia között ami libabőrösen jól sikerült, vagy ahogy a "jófiúk" lassan lesznek egymás vagy éppen saját maguk áldozatai. Bitang erős sorozat a The Boys és őszintén szólva sokkal jobb ezt nézni mint a kalapácspörgető szakállas vikingkurvát vagy a nagyra nőtt hurutkát.

4. Helyezett(ek): A Korona 4.évad / Nagy Katalin : A Kezdetek

a-korona-4.jpg

332949_1588893853_9891.jpg

A Brit királyi család életét feldolgozó sorozat már eddig is kellően informatív volt a bemutatott szereplóit illetően de a 4.évaddal ért be a célegyenesbe ugyanis most érkezett a Diana arc-ba ami talán minden idők egyik leghíresebb időszaka volt a család életében és a készítők ezúttal egyáltalán nem fogták vissza magukat. Az évad lényegretörően és kendőzetlenül mutatja be, hogy hogyan manipulálta a család az ifjú herceget egy kényszerített házasságra Diana-val ahol z egyik az elvárások, míg a másikuk a beteljesületlen szerelem miatt vívódik és Emma Corrin tökéletes átszellemüléssel  hozz az ifjú hercegnőt.A másik oldalon Margaret Thatcher miniszterelnökségébe nyerhetünk bepillantást és akit Gillian Anderson szintén tökéletesen játszik. Az évad sikerességét mi sem bizonyítja jobban minthogy hatalmas felháborodást váltott ki a királyi családban ami tökéletesen érthető.

Míg a Nagy Katalinról szóló előző sorozat finoman szólva sem volt egy nagy teljesítmény, lényegében az egész egy Helen Mirren cári ruhákat visel műsor volt, addig a Kezdetek azt az időszakot tárja fel amikor még a fiatal Katalin éppen csak megérkezett Oroszországba és mellbevágó élményként éli meg az új helyszínt és az Orosz embereket és ez zseniális percekhez, szövegekhez vezet amiket Elle Fanning és Nicholas Hoult párosa tesz igazán tökéletessé. Ha szeretnétek egy humoros történelmi sorozatot akkor essetek neki ennek.

3. Helyezett: Ez minden amit tudok.....

ez-minden-amit-tudok-poszter.jpg

Eljátszani egy mentális betegséggel küzdő embert nem könnyű. Eljátszani hitelesen egy mentális betegséggel küzdő embert sem könnyű. Eljátszani egy mentális betegséggel küzdő embert és annak testvérét pedig egyszerűen egy lehetetlennek tűnő feladat ám Mark Ruffalo minden tekintetben óriási felelősséget vállalva játssza el mindkét szerepet és nem csak,hogy helyt áll hanem olyan erősen hozza mindkét szerepet amire senki sem számított. A Birdsley tesókat egyszerre megformázó színész apait-anyait beleadva hozza karrierjének talán legnehezebb szerepét egy kőkemény drámában amit minden egyes percben átleng a kegyetlen valóság amivel nekik naponta meg kell küzdeniük. Ruffalo mellett pedig Melissa Leo, Archie Panjabi de mg Rosie O'Donell is remek alakítást nyújtanak. Mindenképpen nézős.

2. DES

des-1_-evad-hbo-go.jpg

Anglia talán egyik leghíresebb sorozatgyilkosa volt Dennis Nielsen akiről kvázi senki sem feltételezte gyilkos hajlamait , ugyanakkor a 70-as, 80-as években férfiak tucatjait csábította el és ölte meg mindezt a legnagyobb "leszarom" stílusban ami még akkor sem tört meg mikor elkapták és még a rendőrséget is meglepte a segítő és együttműködő hozzáállásával. A mindössze 3 részes sorozat egy kiváló pszichológiai és eset tanulmány ami mind a rendőrség, mint Nielsen szemszögéből mutatja be az eseményeket, tömören de lényegretörően. David Tennant pedig telitalálat volt a hírhedt gyilkos szerepére, magabiztos lazasággal hozza a szerepet.

1. Helyezett: The Queen's Gambit

341634_1602353510_9611.jpg

A Vezércsel egy kiváló példa arra, hogy hogyan lehet egy olyan , sokak számára teljesen érdektelen dolgot is izgalmasan bemutatni mint a sakk. Persze a sorozat nem csak erről hanem a főszereplő, az intézetben nevelkedett Beth küzdelmével a függőségeivel és a környezete hozzáállásával illetve a folyamatos siker okozta erős nyomással. Az 1983-ban megjelent könyv adaptációja egyszerre és remek érzékletességgel mutatja be a siker fényes és árnyoldalait amihez Anya-Taylor Joy Emmy-t és Golden Globe-ot érő  nagyon erős játéka is hozzásegíti. Ez a sorozat a must see kategória, 10/10-es alkotás

Nos ennyi voltam mára, remélem tetszett a lista. Hamarosan újra jelentkezünk, addig is Sziasztok!

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9416368776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása