Guilty Crown kritika

2012.04.02. 10:00

CG vagy GC? Gondolom a Code Geass-t senkinek nem kell bemutatni és akik figyelik az aktuális anime-szezont azok már a Guilty Crown-al is találkoztak ami a 22 részes első évadjának a nagy részét már megtette. A Guilty Crown előtt pont a Code Geass-t néztem újra és egymás után a két anime nekem kissé hasonlónak tűnt, persze grafikailag egy 2012-es nyilván üti a hírnévben még előtte járó 2006-2007-es Code Geasst.

A kritika részenként-részekre bontva próbálja bemutatni a Guilty Crown-t. De nem akarok spoilerezni így végeredményképp maradnak a homályos utalások és a képek.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Nem akarok spoilerezni, de aki látta a Code Geass-t az nyagyjából tudja mi volt a fő szál. A főszereplő váratlan jut nagy erőhöz (esetünkben Geass) amivel aztán hatalomra is tör. A drámaiságot növelendő a főszereplő legtöbb barátja meghal és úgy tűnik, hogy nem tudja uralni az erejét.
 
Ez a kritika viszont a Guilty Crown-t boncolgatja, ott pedig a CG-hez hasonlóan megjelennek a fenti motívumok.
 
Helyzet:
A főszereplőnk Ouma Shu a helyszín pedig japán (mint általában). A világot egy Apocalypse nevű vírus sújtotta amihez hangzatos néven társult a "Veszett karácsony" napja amikor az kitört. A vírust végül visszafolytották és japánt a mai napig is az anti anyagot is gyártó GHQ felügyeli, ez volt 2029, 2039-ben pedig Shu egy 17 éves középiskolás akinek persze komoly szerep volt az Apocalypse vírus kitörésében (amire eleinte nem emlékezik).
 
Első rész
Az első részt klasszikus zavarban nyitják és csak a felére értjük mibe is csöppentünk. Shu-t gyorsan bedobják a mélyvizbe és innentől élvezhetnénk is az akciót amit kissé nyomottá tesznek a kenyér-sütőre emlékeztető Endlave-re keresztelt mecha-k.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Kapunk mindenféle karaktert és odatesznek a fanservice-nak is.
 
Az akciók ott kezdődnek amikor egy ártalmatlan csak az öltözködésében kitűnő lánykát egy kisebb hadsereg vesz üldözőbe (persze, hogy még így se kapják el). Yuzuriha Inori az Egoist énekese és egyben a Sírásók tagja aki sikeresen belebotlik Shu-ba akire rábízza a GHQ-tól eltulajdonított Void Genome-ot azzal, hogy vigye el a sírásókhoz (vagy ahogy más fan-sub csapat fordította a Funeral Parlor).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Az első rész után egymást követik a harcok és végre látunk olyat is ahonnan kispórolták az endlave-eket.
 
Persze a "biológiai-fegyver" végül nála landol és az első részt egy remekbe szabott akcióval zárják ahol végre megcsodálhatjuk az első ezúttal kard alakú Void-ot amiből a történet haladtával még kapunk párat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Voidokból is kapunk bőven.
 
A hatalom már ott van a főszereplőnél, de a CG-vel ellentétben itt nem azt látjuk, hogy azonnal belekezdene annak kiaknázásába miután azonban Shu elutasítja Tsutsugami Gai (sírásók vezetőjének) meghívását az akciót csillapítandó visszatérünk az iskolába ahova új diák érkezett, még hozzá az Egoist énekese Yuzuriha Inori akinek nyilvánvaló feladata jobb belátásra téríteni Shu-t és, hogy ezt elérje oda is költözik hozzá.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Van lehetőségünk válogatni a karakterekből, nem fukarkodtak.
 
Már a 3. részben megkapjuk a kapcsolati-drámát amit nem vezetnék fel de azt elismerem, hogy a készítők ügyesen keverték a lapokat mert ilyen baráti-árulást a könnyű shounen animék nem szoktak elsütni már az első részekben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Klasszikus jelenet, bár azt nem értem minek ezek a szemek, a jelleme elméletileg nem változott.
 
A történet a börtönben folytatódik ahol a kaját leszámítva a rabokat Shu-val együtt négy csillagos körülmények között tartják. Innen később nem csak Shu kerül ki élve, de a sírásók egyik tagja is, ezzel együtt fokozatosan újabb és újabb Voidok jelennek meg a történetben.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Egy félreérthető jelenet (nem az egyetlen és van amelyik félreérteni se kell...)
 
A további részekben volt egy kiugrás amiről eleinte azt hittem filler, végül is itt megkapjuk a kötelező strandos fan-service jelenetet és a szerelmi vallomásokból is érkezik egy csokorra-szabott mennyiség, de mint kiderült ez az a rész aminek később lesz nagy jelentősége.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a karakter enyhén kikezdte az idegeimet, de aztán Ő is méltó-módon távozott.
 
Az első 12. részt egy esküvői-szertartás zárja ami persze harccal folytatódik, de a kristály-szerű csápos szemek és a véres-ajkak itt kissé kifordították az anime hangulatát, de nagyszerű akció kárpótolt érte, bár valószínűleg a női-rajongók sokáig siratták ezt a részt mert egy karaktertől is búcsúzhattunk itt.
 
12. rész után
Ennél tovább menni már tényleg Spoiler lenne, ezért ugorjunk a 12. rész környékére ahol úgy érezzük, hogy közeleg az anime vége ugyanis sor kerül egy szokásos "végső-összecsapásra" ami a legtöbb Shounen animében azonos, viszont Production I.G 22 részesre írta elő a sorozatot szóval kiváncsian várjuk mit tudnak 10 részbe belenyomorítani ami lenyűgözi a nézőket.
 
Hát mondanom se kell a 2 résszel szegényebb "második-fejezet" még jobban feszíti az idegeket és a végtelenségig kapunk a drámából. Kezdve azzal, hogy elköszönünk a szereplő gárda egyik tagjától ami Shu-t és mélyen érinteni fogja. Onnantól pedig mi is sokat kapunk a tragédiákból/drámából és Shu is szépen lassan anti-szimpatikussá válik.
 
Grafika
Ami a grafikát illeti a legtöbb új animében (főleg ha abban szerepet kap a Mecha szál) akkor kötelezően nyomatják a CG-t amitől már kissé herótom van főleg, hogy a történetben megjelenő Endlave-ek rendkívül unalmasak és a történetben én is eddig csak két olyat láttam ami nem hasonlít valami kenyér-sütőhöz. Ettől eltekintve a Void-kiemeléseknél az érdekes effektezés nem volt rossz és a kiemelkedő háttér-készítés is hozta a szintet amit egy 2011-2012-es animétől elvárunk.
 
Dizájn
A tervezésnél érdekes megemlíteni a ruhadarabokat, most először néztem utánna ki felelős a karakterdizájnokért mert tényleg rendesen felügyeltek mindenre, a Voidok külön meglepetés, nem gondoltam volna, hogy a készítők képesek lesznek ennyit kitalálni ilyen rövid idő alatt főleg, hogy a 14-15 rész környékén tömegesen özönlenek az új Voidok. Az épületek is hozták a szintet, de az Endlave-ek számomra bukás ezekhez képest. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Számomra ez a karakter vitte a pálmát, valamiért ismerős volt az Eureka-ból.
 
Ajánlás
Ajánlom mindenkinek. Egyrészt kötelezően hozza az elvárt akciót, vannak benne kitérő-szállak, de a fanservice nem a kenyere, legalábbis elég komolyan veszi, hogy a nézőt rabul ejtse. Annyira nem szeretem a Mecha animéket és ennek se ez volt az erőssége úgy, hogy maradjunk a jó akcióknál, a minimális vicceknél. Azt azért megjegyezném, hogy a készítők nem kötötték pórázra a szereplők-pároztatását így legnagyobb Shounenekkel ellentétben itt nem a rajongóknak kell felügyelni, hogy melyik szereplő melyikkel romantikázzon.
 
A zárást még nem kaptuk meg de ahogyan az első 12 részt "zárták" nem hiszem, hogy csalódni fogunk az utolsó részben, pláne ha lesz második évad amiért már most fohászkodom.
 
Miért hasonlít kissé a Guilty Crown a Code Geass-hoz?
Számomra a Code Geass azokba az animékbe tartozik amik rendesen bánnak a történettel és nem restek több karaktert is eltenni lábalól, hogy meg legyen a kötelező tragédia és úgy éreztem, hogy a CG-ben is sokáig próbálják a főszereplőt anti-szimpatikussá tenni aztán az utolsó részben rájövünk, hogy mennyire szeretjük. A GC-ben ez is vissza köszön, nem hal meg annyi szereplő mint a Code Geass-ben, de egy kétszer 25 részes animében azért több lehetőség van a szereplők megnyirbálására. Végül pedig gondolom észrevettétek, hogy a két anime rövidítése is hasonló: GC/CG. Ennyi az összes hasonlóság minden másban eltér a két anime (a CG-ben nagyobb a hangsúly a Mecha-témán és jobban is adagolják, a GC-ben pedig többet kapunk a közel-harc Voidos változatából).
 
Aki rajtam kívül nézi vagy nézte a Guilty Crown-t az kommenteljen mert a CG után úgy éreztem, hogy kissé elfogult voltam a Guilty Crown-nal és lehet, hogy van még néhol gyengéje.
 
Az utolsó mondatban pedig csatolnám az első rész online linkjét (mivel az eddigiekkel ellentétben ezt meglepően jó minőségben felrakták az indavideóra): http://indavideo.hu/video/Magyar_Felirattal_NKWT_5

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr604193583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Shirokuma 2012.04.02. 18:21:08

Szépen összefoglaltad a sorozat elejét. Igazából 1 okból majdnem elvetettem a GC-t... Az pedig a főszereplő! De a Gantz mangájához hasonlóan bebizonyították hogy a pondró főhős később piszkosul szerethetővé tud válni.

viktor900 · http://hunh.exp.hu/ 2012.04.03. 15:47:49

Code Geass az akinek nem tetszik hímnek 14-40 év között nem tetszik az nem is ember :D
GC meg tervben van előbb lezavarom a többi folyamatban lévő sorozatot.

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.04.06. 14:29:57

Bár nem én vagyok a világ legnagyobb Code Geass fanje, számomra a Guilty Crown egyenesen borzalmas volt.

A főszereplő sosem volt szimpatikus, sem szerethető, de nem is egy Ikari Shinji. Amikor "anti-szimpatikussá" tették legalább a többi szereplő is majd annyira utálta, mint a néző.

Amit pedig a történettel műveltek a sorozat második felében. A Code Geass legalább következetes és többnyire összeszedett volt. A mélypont talán, mikor kitalálták, hogy egy 2000 éves titkos társaság mozgatja a szálakat. Vagy Gai azért rossz fiú, hogy így motiválja Shu-t, hogy leszálljanak a heréi.

A szereplők személyiségét is úgy rángatták, ahogy a történet menete épp megkívánta (lásd a szőke oujo-sama jelenetenként változó személyisége vagy az erőltetett békülés jelenet a vége előtt).

Ennyi gyenge pont így kapásból, részletesebben itt:
animereview.freeblog.hu/archives/2012/03/27/Guilty_Crown/

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2012.04.06. 20:23:12

Először "Kapunk mindenféle karaktert és odatesznek a fanservice-nak is." aztán "a fanservice nem a kenyere, legalábbis elég komolyan veszi, hogy a nézőt rabul ejtse" -> Most akkor hogy is van ez? =)

Komolyság... Na az nem volt benne. Annál több amatőr logikai hiba, következetlenség és persze fanservice. Ha csak Inori öltözékére gondolok, meg a folyton lötyögő mellekre, amiket rögtön az anime elején elég rendesen bemutatnak minden létező szögből... és ez még csak a "hab a tortán" mert jön majd a beaches rész, ahol minden fanboy kiélheti magát. =P

"Van lehetőségünk válogatni a karakterekből, nem fukarkodtak." -> Igen, választék az van mindenféle sztereotipból. Van itt önmarcangoló tinédzser, hallgatag rózsaszín bögyös csaj, nekomimi tsundere loli, szőke bishi... tényleg "színes" a palette, csak épp karakterfejlődés nincs, meg valós motivációk, amik túlmutatnak a sablonokon.

Bővebb véleményem: peter1989.wordpress.com/2012/04/05/guilty-crown-avagy-hogy-ne-csinaljunk-nge-klont/

Desused 2012.04.07. 09:30:03

@peter1989: Nem vagyok túl gyakorlott a karakterfejlődés-témájában, de a főszereplő fejlődött, amikor ezt írtam még nem jöttek ki az utolsó részek, de a 18. rész környéke után érdekes dolgok történnek amik odatesznek a karakter jellemének is, az kifejezetten jól meg lett oldva.

Volt pár rész ami nekem se volt teljesen érthető, mert voltak hibák, de valamiért megtetszett, a sorozat, mert sikerült érdekesen és gyorsan vezetniük a történetet.

A vége is emlékeztetett a CG-re, mert itt is hiányzott a Happy End. De a CG vége még így is "überelhetetlen".

Kvakond · http://animereview.freeblog.hu 2012.04.08. 16:03:08

@Desused: Érdekesen és gyorsan vezették a történetet, bele egy szakadékba.

De ami jobban izgat, mire gondolsz az alatt, hogy "odatesznek a karakter jellemének is, az kifejezetten jól meg lett oldva". Mi lett jól megoldva? A semmiből előrángatott és egyből lezárt anya-fia vonal? Vagy a "utállak mert megpróbáltál megölni, de én is végignéztem volna ahogy kivégeznek, úgyhogy azért barátok vagyunk" jelenet?

Esetleg a végső elhatározás, hogy magára vállalja mindenki áldozatát, még ha utálni is fogják? Nem pont ezt tette, mikor az iskola élére állt? Ez volt talán a legszembetűnőbb és egyben leggyengébb CG koppintása a sorozatnak.

Peter1989 · http://peter1989.wordpress.com/ 2012.04.08. 21:40:38

@Desused: Meglehetősen érdekesen és gyorsan vezették, az egyszer biztos. =) Konkrétan annyira, hogy egy idő után (3. rész környékén) már nem is nagyon akartam megérteni, mi-miért történik.

Az hogy van egy-két elvarratlan szál, vagy egy-két kisebb logikai hiba, még azt mondom belefér, ilyenek a komolyabb hangvételű, tartalmasabb animéknél is előfordulnak.

Viszont a Guilty Crown-al messze nem ez a helyzet. Már rögtön az első epizód elején sorra merültek fel bennem a kérdések, amiknek egy jó része amatőr logikai hibákból ered. Hogy volt képes Inori ellopni a fiolát egymaga egy katonai létesítményből? Ha híres popsztár, miért nem álcázza magát, sőt miért úgy van felöltözve, mint ha épp egy videoklippben lenne? Ha Inorinak van álcázó mezője, akkor miért nem használja végig? Miért egyenes vonalban fut a 3 emelet magas mecha rakétái elől? Miért pont abba a raktárépületbe menekül, ahol Shu rejtekhelye van? A katonákat miért nem érdekli Shu, vagy a robot? A robot miért engedi, hogy Shu elvegye a fiolát? A lázadók miért csak a robotot veszik át, de hagyják Shu-nál a lényeget, a fiolát? Shu hogy képes átszaladni a lángokon? A mecha hogy képes az ölelkező Shu és Inori között lévő fiolát szétlőni anélkül, hogy a párost is átlyukasztaná? Hogy van az, hogy a transzformáció előtt még közvetlen előttük állnak a mechák, utána meg vagy 300 méterre tőlük? Miért nem lőnek rájuk, amíg Shu, Inoriból intézi a kardot?

Nem tudom érted e, de ezek mind olyan kérdések, amikre egy komoly, koherens anime vagy választ ad, vagy eleve a nézőnek fel se kell tennie ezeket a kérdéseket. Az ilyenekkel csak a vígjáték, shounen fight, vagy a magical girl animéknél nem foglalkozik az ember.

A Guilty Crown sajnos egy összecsapott, elsietett anime, amiben megvolt a lehetőség, de ilyen gyatra kivitelezés mellett nem sokat ért.

Ran-chan 2012.07.18. 12:22:29

Hm nem is tudom a GC tényleg rengeteg a kérdés meg a logikai szálak homályos elvarrása , mégis valahogy pont ezét lett egyik nagy kedvencem. És hát Shu nem tudom rengeteg kommentet olvastam erről hogy az elején gyáva aztán rögtön zsarnoki személyisége lesz, de valahogy mégis nekem az egész sorozat alatt, ő volt a kedvencem , nem tudom mi okból. És a sorozat végén igen megsajnáltam XDD Nekem az első részek nagyon tetszettek aztán kezdett valahogy túl ismétlődő lenni h gonosz harc gonosz harc gonosz harc aztán valami töltelék rész. De valahogy a 12. rész után mintha új lendületre kellett volna, és így már jó volt h az előző részek kissé laposak lettek. A végével kapcsolatosan elég drámai lett , de valahogy erre számítottam.
Összevetve nem rossz anime és a karakterek engem megfogtak.
süti beállítások módosítása