Sziasztok!

Nincs is nagyobb siker egy alkotó vagy művész számára mikor az általa megalkotott mű kezd szép lassan befutni. Legyen az egy Wattpadra írt mű, akár képregény, titkon a legtöbb artist biztos eljátszott már a gondolattal, hogy a műve annyira befut, hogy egy nagyobb kiadó kiadja, sikeres lesz és ezért sorozat vagy film készül belőle. Tudom, mert jómagam is már nem egyszer gondolkoztam el azon, hogy mi lenne ha a saját művemből anime adaptáció vagy Amerikai animációs sorozat készülne, de ez most mellékes. A legtriviálisabb példák erre a Harry Potter könyvek, csak ugye azokat Rowling-nak még nem volt lehetősége feltölteni az internetre, Tolkien pedig csak hobbiból írta meg minden idők legjobb fantasy művét, a Gyűrűk Urát, és a sort még napestig lehetne folytatni. 

Ma egy olyan művet hoztam el nektek ami kiválóan tükrözi azt,hogy mi történik akkor amikor mindez szép lassan megvalósul, köszönhetően az alkotó kitartó munkájának és a művébe vetett hitének. Ez pedig nem más mint a Hazbin Hotel!

mv5byznkmzc5otytndk2ms00ngi0lthjzgytyjdmnwi4otexzwfjxkeyxkfqcgdeqxvymjkwotaymdu_v1.jpg

 

A Hazbin Hotel eredetileg egy self made art projektként indult még a 2010-es években ( a pontos dátumot sajnos nem tudom), a megalkotója pedig Vivienne Medrano, művész nevén Vivziepop, akinek emelett még a szintúgy sajátos Helluva Boss című netes sorozatot is köszönhetjük. A Hazbin Hotel később megjelent képregény formában is, majd a hölgy Patreon támogatóinak hála 2019-ben, szabadúszó animátorok segítségével elkészült a Pilot epizódja ami Vivienne Youtube csatornáján debütált és ami rövid időn belül hatalmas népszerűségre tett szert és azóta már több millió megtekintésnél jár a videó amiből a sajnos azóta az eléggé eldurvult nézeteltérések miatt megszűnt YinSasin szinkroncsapat készített egy fanszinkront . Most pedig 2024-ben, tehát 5 évve később végre elkészült a teljes első évad ami nem máshol mint az Amazon Prime-on debütált és 8 darab 20 perces részből áll. 

A történet felütése már önmagában is figyelemre méltó. A helyszín ugyanis a pokol, főszereplőnk pedig Charlie Morningstar, aki nem más mint a pokol hercegnője, tehát Lucifer és Lillith közös lánya aki már oda született, ugyanakkor apja lévén elüt a többi pokoli lénytől kedvességével és segíteni akarásával. 

Az alapszituáció ugyanis az, hogy bizonyos időközönként a mennyországból úgynevezett Ördögűző angyalok szállnak alá a pokolba, hogy egy nagy mészárlás keretein belül megritkítság a pokol túlzsúfolt lakosságát, persze ezt egyáltalán nem önzetlen érdekből teszik. A lány ezt megelégelve barátnőjével és egyben szerelmével Veggie-vel ezért alternatív megoldásként létrehozzák a Hazbin Hotelt azon cél érdekében, hogy a pokolra jutott lelkek esélyt kaphassanak a megváltásra , ezáltal pedig a mennybe kerülhessenek.

vlcsnap-2024-02-05-10h55m29s722_1.png

 

Az ötletet azonban mindenki nevetségesnek tartja, még a pokoli média is lejáratja őket, ám a két lány eltökélten kitart a terve mellett, hogy sikerre viszik a hotelt és a tervüket, ehhez pedig még segítséget is kapnak nem mástól mint a pokol egyik Overlordjától, Alastor-tól akinek azonban eléggé megkérdőjelezhetőek a szándékai, Charlie viszont mégis belemegy, hiszen az idejük is fogy, küszöbön áll ugyanis az újabb Extermination day amit nem ártana megakadályozni. 

vlcsnap-2024-02-05-10h54m53s102.png

 

Na az egyszeri ember azt gondolná, hogy egy ilyen sztorit, ilyen helyszínnel és szereplőkkel csak akkor tud valaki kitalálni ha az ötletelés előtt és közben elszívott pár vicces cigit vagy legurult némi tömény is ( ugyanez elmondható a Rick és Morty vagy a Brickleberry esetében is btw) , azonban a a sorozat több mint egy furcsa felütéssel rendelkező sorozat. Ez ugyanis amellett , hogy baromi szórakoztató, a vonzereje mégis másban rejlik. Ez pedig az, hogy ez a sorozat az elmúlt évtized egyik legtökéletess vallás és társadalomkritikája ami kendőzetlenül a néző szemébe vágja azokat a dolgokat amiket a legtöbben gondolnak, de mégsem mondanak ki. A legtöbbet taglalt témája ugyanis a pokol és a mennyország kapcsolata, illetve annak társadalma és kontrasztja és ilyen téren az alkotók egyáltalán nem fogták vissza magukat. Ahogy írtam, kendőzetlenül a nézők képébe mondják, hogy igen, a pokolban szörnyülöttek, démonok, elkárhozott lelkek sínylődnek, de ezt nem is próbálják rejtegetni, hanem legalább ezt ők is tudják magukról. Ellenben a mennyország bár elsőre tökéletes helynek tűnik ahol mindenki boldog, mindenük megvan, nem kell mást csinálni mint egész nap mosolyogni és jólérezniük magukat az odakerülteknek, de a mosolyok felszínesek és üresek, a látszólagos béke mögött pedig egy olyan korrupt és röghözkötött, vaskalapos bürokratikus és már-már diktatórikus rendszer működik ahol nincs kérdés feltevés, nincs megkérdőjelezés , ha meg mégis elkezd valaki kérdésket feltenni vagy megkérdőjelezni a rendszert akkor az illető egyből bukott angyallá válik, pont mint Lucifer. 

vlcsnap-2024-02-05-11h02m04s222.png

 

És ebben rejlik a sorozat vonzereje, hogy úgy mutatja be mindkét oldalt, hogy közben egyiket sem próbálja meg jobb színben feltüntetni a másiknál. Nem az van, hogy a pokol jobb hely mint a menny vagy fordítva, hanem azt állítja, hogy egyik sem jobb a másiknál és hát valljuk be, azok alapján amit tapasztalunk a keresztény vallásból és olvasunk a Bibliából, ez nem is alaptalan, elvégre olyan lehetetlen szabályoknak kell megfelelnie egy embernek ahhoz, hogy a mennybe jusson, hogy azt gyakorlatilag lehetetlen végigcsinálni. A pokol tehát egy romlott, de legalább őszinte világnak, míg a menny egy felszínes és diktatórikus világnak van ábrázolva, és ez már több mint remek húzás volt Lady Medranótól. 

Ugyanakkor a cselekményt sem szabad elfelejteni. Maga a történet epizódikus felütésű és csak a végén kapunk egy nagyobb összecsapást, de ezek az epizódok is szépen mesélik el a történetüket, illetve mutatják be a szereplőket, és ezen a téren sem finomkodtak az alkotók, de erről majd később. Szóval igen, a történet egy nagyon erős vallás és társadalomkritika, de egyben remek karakterdráma is, ilyen téren pedig már most egy halmazba lehet sorolni olyan más szériákkal mint a Bojack Horseman , a South Park Family Guy vagy az Inside Job 

Nézzük a sorozat látványvilágát, ami gyönyörű és egészen  egyedi. Már maga a pokol kialakítása is remekül van ábrázolva, Pentagram City pont olyan mint amilyen egy tipikus Amerikai nagyváros csak a pkolban, viszont ilyen téren a szereplők dizájnjai viszik a prímet. Mind az egyszerű démonok, mind az Overlordok, az angyalok kivitelezése csillagos ötös. Tele van kreativitással és fantáziával, látszik, hogy Vivienne sok időt ölt bele abba, hogy a karakternek emlékezetes, de rájuk jellemző kinézeteket adjon. 

vlcsnap-2024-02-05-10h55m45s556.png

 

A humor szintúgy működik, bár nem igazán kapunk kifejezetten poénos vagy vicces jeleneteket, sokkal inkább a WTF! érzésre épülő jelenetek csalnak mosolyt a néző arcára. Harcokból nincs sok, csak a végén van nagyobb összecsapás, meg van pár kisebb harcjelenet is, de azok is baromi jól meg lettek csinálva. 

vlcsnap-2024-02-05-11h02m20s996.png

 

Amit még mindenképp ki kell emelni, az az explicitás. A sorozat ugyanis ezen a téren sem finomkodik, de ugye mi mást is lehet elvárni egy felnőtteknek szóló animációs sorozat esetében, ami tényt bizonyos emberek képtelen felfogni 2024-ben. 

vlcsnap-2024-02-05-10h58m31s763.png

 

Na de akkor lássuk a sorozat másik nagy erősségét, a karaktereket.  Nagyon érdekes szereplőgárdát hoztak össze az alkotók az tuti. Charlie elsőre egy kedves, mindenkin segíteni akaró, de eléggé naív karakternek tűnik aki minden helyzeten csak rontani tud, de a sorozat előrehaladtával átesik egy jól megírt jellemfejlődésen, a kapcsolata Veggie-vel pedig nem a túlromantizált, csöpögös kapcsolat hanem csak úgy van. Ez fontos, ugyanis a sorozat nem romantizálja vagy emeli piedesztára a meleg kapcsolatokat amiket ábrázol hanem egyszerűen csak tudomást vesz róluk, de nem foglalkozik velük különösebben mert nem ezek vannak a középpontban. Veggie pedig remekül kiegészíti Charlie-t, önmaga egy kívül kemény és határozott, de belül nagyon is sebzett karakter, de ez ugyanígy elmondható a többiekre is. 

vlcsnap-2024-02-05-10h56m44s444.png

 

Aztán ott vannak még  a hotel lakói is. Ha mindenképpen kukacoskodnom kéne akkor talán azt az egy negatívumot tudnám felhozni, hogy egyes karakterek túl sok figyelmet kapnak, míg mások mint például Nifty megmaradnak háttértáncosoknak, Sir Pentius pedig, bár a végére kap némi fontosabb szerepet, de ő is inkább megmarad comic relief karakternek mintsem komolyan vehető szereplőnek, Cherri Bomb pedig végig csak statiszta marad. 

vlcsnap-2024-02-05-10h56m09s431.png

 

Akikre viszont a sorozat nagyobb hangsúlyt fektet az Angel Dust és Husker akik talán a sorozat legárnyaltabb szereplői. Míg Angel a felszínen egy cinikus, bizalmatlan, szexuálisan túlfűtött karakter, Husker pedig szintúgy cinikus, de alkoholista, szerencsejátékfüggő, goromba és folyton morgó jellem, de a sorozat előrehaladtával a kapcsoaltuk is fejlődik, és már kánon szintre lépett, hogy ők ketten össze fognak jönni egymással, ami nem is csoda hiszen ők is kiegészítik egymást. 

vlcsnap-2024-02-05-10h58m48s861.png

 

Kis érdekesség, hogy Husker-nek a legendás Keith David volt az új szinkronhangja aki többek között Goliath hangja is volt a Gargoyles-ban, illetve Spawn hangját is ő adta a Spawn animációs sorozatban. 

És persze nem mehetünk el Alastor mellett sem, akinek a sorozat végéig megkérdőjelezhetőek a szándékai, nem derül ki igazán, hogy pontosan mit is akar, vagy mik a valódi céljai azzal, hogy segít a hotelben, de pont ez teszi jóvá a karakterét, meg azért egy-két creepy jelenet is hozzá köthető. 

vlcsnap-2024-02-05-11h31m05s984.png

 

Illetve ott van még maga Lucifer is aki szintén egy érdekes figura, lévén nem úgy viselkedik és néz ki ahogy azt a pokol királyától elvárná az ember. Egy meg nem értett lélekként van ábrázolva, aki pontosan tudja , hogy milyen a mennyország, emellett vágyakozik a lánya szeretetére, de mégis egy erős karakter aki bármire képes érte, és nem mellesleg hatalmas arc remek dumákkal. 

vlcsnap-2024-02-05-11h01m44s952.png

 

És akkor jöjjön a negatív oldal. Mert igen, itt is van negatív oldal. Eleinte az olyan Overlordok mint Vox vagy Valentino töltik be az antagonista szerepeket, de a csúcs ilyen téren mégis a sorozat főgonosza, Ádám!

vlcsnap-2024-02-05-11h03m14s562.png

 

Igen, jól olvastátok, itt nem más mint Ádám, vagyis inkább Adam, a legelső ember a főgonosz és ilyen téren az alkotóknak megint sikerült kiborítaniuk azt a bizonyos bilit. Adam-et ugyanis egy kicsinyes, kárörvendő, bosszúálló, öntelt, önelégült, egoista, toxikus férfiként ábrázolták , a viselkedése pedig csak azt a kérdést veti fel, hogy ez a faszi hogy a francba került a mennybe ilyen pocsék attitűddel? Talán csak azért mert ő volt az első ember akit megteremtettek? Lényegében ezt sejteti a sorozat, más lehetőség ugyanis nincs, Éva mondjuk ennek ellenére nincs ábrázolva, a harca Luciferrel pedig a hangosan röhögős fajta. 

Igen, a karakterek egyszerre őrültek, de a pozitív karakterek kellően szerethetőek és árnyaltak, ez vonatkozik amúgy pár más karakterre is, a negatívok pedig kellőképpen utálhatóak. 

Most pedig jöjjenek a zenék, mert azok mellett sem lehet elmenni. A sorozat ilyen téren inkább hasonlyt egy Sweeney Todd féle musical-re, de az hótbiztos, hogy az összes dala mi a sorozatban felcsendül az 10/10-es és nem csak azért mert mind nagyon jók, hanem mert jelentésük is van. A Poison összefoglalja nem csak Angel lelki világát hanem a kapcsolatát Valentinóval is, a Loser Baby szintúgy ugyanezt mutatja be csak Huskerrel, a More than anything pedig Charlie és Lucifer kapcsoaltára összpontosít. 

vlcsnap-2024-02-05-10h58m23s559.png

 

Végszóként mit is mondhatnék a Hazbin Hotelről? Nem csak azt, hogy ez a sorozat kiváló példa arra amikor egy alkotó eléri az álmát, hanem ezek után már azt sem túlzás kijelnteni, hogy az utóbbi évek egyik legeredetibb és legfontosabb animéciós sorozata kerekedett ki abból amit Lady Medrano kitalált anno évekkel ezelőtt. A 2.évad immár zöldutat kapott ami kelleni is fog hiszen nem akármilyen cliffhengerrel ért véget a sorozat, én már tűkön űlve várom. 

Hazbin Hotel

- Idő: 2024

- Stúdió: A24 Films, Amazon Prime

- Alkotó: Vivienne Medrano

- Műfaj: Komédia, Akció, Musical, Fantasy, Horror

- Hossz: 8 rész + 1 Pilot epizód

Ami tetszett:

- Az alaptörténet már önmagában figyelemfelkető

- Nagyon erős vallás / társadalomkritika

- Epizódikus, de jó részekkel rendelkező a felépítése

- Gyönyörű a látvány és  kreatív a karakterdizájn

-  Remekül árnyalt, de egyben szerethető szereplők 

- Adam mint főgonosz

- Dalok

Ami nem tetszett

- Egyes szereplők túl sok, míg mások túl kevés műsoridőt kapnak

Értékelés:

Szézalékban: 96% - Király

- Pontban : 9/10

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr8518319659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása