Sziasztok!

Ismételten egy animefilmmel jelentkezem mégpedig a Top 10-es animefilm listám 10.-ik helyezettjével.

Valójában elöbb meg akartam ezt írni de balszerencsés véletlenek sorozata miatt csak most jutott időm rá.

De elég a szócséplésből,következzék a Pompoko-A Tanukik Birodalma című Animefilm!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Filmet a Ghibli stúdió készítette 1994-ben ám ekkor még nem Hayao Miyazaki ült a filmek rendezői székében.Ezt Isao Takahata rendezte Kenji Miyazawa műve alapján. A Film különös vegyítése a fantasy és a slice of life elemknek.

Maga a történet nem bonyolult, adott egy csapat tanuki vagy másnéven nyestkutya akiknek az élőhelyéül szolgáló hegységet be akarják építeni házakkal az emberek számára. Ezáltal a tanukiknak egyre kevesebb élőhelyük marad és már nincs más választásuk mint megküzdeniük egymással a helyért.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Csata közben azonban kiderül hogy a tanukik képesek kétlábra állni és így megy a csata egészen addig míg a legídősebb nőstény tanuki tanácsára nem egyesülnek és közösen keresnek megoldást a problémára.

Ám ezek után kiderül hogy ezeknek az állatoknak a többsége képes az alakváltásra és hosszas gyakorlás és tanulás után kimerészkednek az emberek világába is hogy minden fontosat megtanuljanak róluk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lassacskán elkezdik használni az emberek hétköznapi tárgyait mint például a TV-t és a pénzt illetve hogy tovább maradjanak emberek rászoknak az energiaitalokra is. Mikor már kellő informáciokkal remdelkeznek az emberekről a tanukik terveket kezdenek szőni az emberek elűzésére illetve arra hogy megértessék velük hogy a Tama hegységet ahol élnek nem rombolhatják le.

Lényegében ennyi az anime, mondhatni azt is hogy hasonló a története mint a Vadon hercegnőjének bár ez a fajta történet mármint az Ember vs Természet gyakran ad alapot a Ghibli filmjeihez.

Nakkor lássunk neki a vesézésnek. Szerintem kezdjük a pozitívumokkal  hiszen abból úgyis több van. Az első amit pozitívumként felhoznék az a látvány és rajz bár mivel a Ghibliről van szó nem is vár el mást az ember csakis szép látványt. Azon belül is kiemelném a tanukik első bemutatkozását az embereknél. Miért? Mert úgy próbálnak meg rájuk ijeszteni hogy mindenféle Japán folklór és Mitológia szörnyek álcázzák magukat. De tudjátok mit. Megmutatom őket:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

És most mondjátok ezekre hogy nem gyönyörüek! Ráadásul teljesen hűen vannak lemásolva a korabeli Japán és Kínai festményekről. Szóval látvány terén csillagos ötös.

A Következő pozitívum a karakterek ugyanis itt egyetlen idegesítő karakter sincs mindegyik kedvelhető.Ugyan van náhány tanuki akik kicsit idegesítőek de úgy összefoglalva nincs velük probléma.

Zenék terén is viszonylag jól teljesít a film. Itt is a démonos részt emelném ki ugyanis azalatt egy olyan szép dal hallható ami bőven pályázhatna a legjobb animés dalok Oscárján. Bár lehet hogy csak én érzem így mert alapból sok Tradicionális Japán és Kínai dalt hallgatok a Youtube-on. De úgy a többi dal is nagyon jó.

Az is tetszett hogy a készítök sok némi történetet és legendát felhasználtak a filmhez. A Japán mondavilág ugyanis úgy tartja hogy a tanukik tényleg képesek az alakváltásra és néha napján az emberek közé merészkednek. Bevallom hogy ez nekem rohadtul tetszett hiszen az ilyen történetek apalján készült filmeknek van egyfajta hangulatuk.

De akkor most jöjjenek a negatívumok.

Az első ami nagyon nem tetszett az pont a démonos rész után van ugyanis ami azután következik annak egyszerüen nincs értelme: KÉTLÁBBRA ÁLLNAK ÉS RIPORTOT ADNAK A TÉVÉSEKNEK. De így viszont az összes többi elijesztési kisérlet hiába való volt.Ezt nagyon nem kellet volna bele tenni.

Aztán ami nagyon nem volt az ínyemre az a befejezés bár ezt mindenkinek magának kell eldöntenie. A Vége szerint a tehetséges alakváltok örökre emberalakot vettek fel és még ma is az emberek között élnek és dolgoznak míg a többiek a hegyekben maradtak. Véleményem szerint ez egy picit átgondolatalan így elvégre az egész arra ment ki hogy megmentsék az otthonukat.

Plusz a hím tanukiknak berajzolták a golyóikat is ami egy gyerekeknek szánt animében egyáltalán nem jó ötlet meg aztán az is lejebb rontja az egészet hogy a golyók még nőni is képesek.

De ezek ellenére a Pompoko egy igen szórakoztató és aranyos anime ami szintén azt bizonyítja hogy a Ghiblisek azért tudnak valamit az animegyártásról.

Pompoko-A Tanukik Birodalma

-Idő: 1994

-Rendezte: Isao Takahata

-Stúdió: Ghibli

-Műfaj: Fantasy,Családi,Vígjáték

-Hossz: 114 perc

Tetszett:

-Jókis története van

-Nem idegesítőek a karakterek

-A Látvány Gyönyörű főképp a démonos résznél

-Nagyon jó zenék

-A Japán folkór elemeit is beleépitették a filmbe

-Egész jó a szinkron

Nem Tetszett:

-Az interjús rész nagyon nem kellet volna bele

-A Befejezés elég átgondolatlan

-A Hím tanukiknak berajzolták a golyóikat is ami egy gyerek animében nem túl előnyös

Értékelés:

Táblázat szerint: 29/40-Jó

Százalék szerint: 89%

8/10

 

Nos remélem meghozta ez az ismertető a kedvetek a filmhez. Habár elég hosszú de mégis érdemes rászánnotok 2 órát hiszen egy igencsak szórakoztató animéről van szó. Én ennyi voltam mára SZIASZTOK!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr623444177

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása