Szegasztok!

"MEMBER-sensei"-nek hála mi is értesültünk a japánban zajló "anime és manga korlátozásról", melyről eme információkat találtuk az animeaddicts oldalán:

"December 13-án a japán parlament elfogadta az animék, mangák és játékok korlátozási törvényét. A törvény az "ábrázolt bűnök" ellen irányul, melyben a kegyetlenség, a demoralizáló (erkölcstelen) és a szexuális tartalom ellen tesznek szankciókat. A törvényt már most az élelmesebbek "anti-otaku törvényként" aposztrofálják.

A szigetországban most az eddiginél szélesebb körű tilalmat fogadtak el. A korábbi tervezeteket eddig mindig visszadobták, ám most mégis megszavazta a japán országgyűlés. Korábban a lolicon művekre volt egy ilyen tilalom, valamint a jellegzetes japán úszóbugyikra, a bloomerre.

A törvényt a DPJ (a Japán Demokrata Párt vagy másnéven Minshuto) terjesztette be, célja pedig a "fiatalság moralitásának megvédése". Pontos tartalom eddig nem látott még napvilágot, ellenben már most az erkölcstelennek minősülő szexuális tevékenységekre (mint a vérfertőzés, nemi erőszak) és a kegyetlenségre, a bűnözői magatartásra, az öngyilkosságokra buzdító, valamint a nagyon véres tartalomra biztosan fog korlátozódni.

Ahogy azt most várhatjuk, minden animét, mangát és játékot ellenőrizni fognak, s amelyek átmentek a rostán, azok bármely boltban megjelenhetnek, a többi a "felnőtt részlegbe" szorul. Ez főként az ecchi és BL tartalmú, valamint bármely (most már felnőtt tartalmúnak minősített) seinen manga az általános üzletekből kitiltásra kerül. Ezért ezeknek a legjava, megfelelő magazin vagy tankobon eladóhely híján akár 18+ ero-manga címkével újjászülethetnek. A törvénynek "hála" a kiadók a korábbi darabokat kénytelenek kivonni az ilyetén forgalomból.

A törvényben foglaltak szerint a késő esti animéket, bárhol az országban, szintén érinteni fogja a szankció. A jelenlegi szezonból (ha ez azonnali hatályban lépne életbe) az Ore no Imouto-t, a Panty & Stocking-ot, a Yosuga no Sora-t, a Sora no Otoshimono-t, a Milky Holmes-t és még további más műveket is érintene, különböző okokból.

A szabályozás miatt sokakban kétség van, hogy a 2011-es Comiket egyáltalán megrendezhető lesz-e. Ha nem, akkor a megszűnéséhez vagy a rendezvény elköltözéséhez vezethet a japán fővárosból. Ám kellően hatalmas hely hiányában ez utóbbi eshetőség rendkívül kétséges.

A törvénnyé várhatóan 15-én emelkedik, hatályossága a 2011-es nyári szezon kezdetével indul júliusban. Ha a kiadók nem lépnek már most ellene valamit közösen, akkor borús időszak köszönt az iparágra.

Hivatkozások/források:
ANN
Sankaku Complex 2010.12.13.
Sankaku Complex 2010.12.15."

Hogy erről nekem mi a véleményem? Az, hogy japánban is kezdődik már ez a "találjunk valami kifogást a felnőttek rossz gyereknevelésre, oszt valós okok helyet aztat bántsuk" amerikai szindróma. Mint tudjátok, amerikában és németországban a  videó-játékokat hozzák fel felelősnek, ha a gyerekek "agybajosak" lesznek, miközben lehet, hogy pont a felnőttek mutattak nekik rossz példát otthon vagy pedig a társadalom részegült el a "fene nagy demokráciában" (mert az sem jó ha ténylegesen mindent szabad csinálni). Azt, hogy egy neverending shonen-t is baszogassanak, csak mert egy születésétől mentálisan sérült gyermekkel nem törődtek a szülei + kiközösítették és emiatt sniperrel be megy lövöldözni az iskolájába az azért már nekem is durva!

Hogy ti nektek mi a véleményetek erről, azt írjátok meg nyugodtan kommentekben ide. Kíváncsi vagyok rá, hogy egyedül én gondolom ezt az esetet "Jack Thompson" szindrómának...

Mangekyo022.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr932521184

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AlexM1983D 2010.12.17. 10:58:00

Én inkább a korhatároknak és a figyelmeztetéseknek vagyok a híve, valamint annak, hogy a szülő ugyan már figyeljen a gyerekére. Ebben a törvényben, ha jól vettem ki, az a dúrva, hogy az elve korhatáros tartalmakat korlátozzák. Mondjuk a szülők védelmében csak annyit, hogy a munka mellett egyre kevesebb idejük van a családi teendőikkel foglalkozni. Ráadásul ez öngerjesztő is, mivel a következő generációban már a szándék is hiányozhat. Valamint egy család fentartásához már egyrekevésbé elég, ha egy valaki dolgozik. (Nállunk meg roszabb helyeken, már lassan két kereső ember is kevés.)
Szoval, szerintem egy elég komplex trásadalmi probléma, amit nagyon egyszerűen akarnak megoldani, ráadásul rossz helyen probálkoznak. Természetesen ehez a sok "szakember" és ügyvéd is hozzájárul.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2010.12.17. 12:49:26

most az egész világon meghülyültek a politikusok vagy mi? jobb dolguk nincs, mint, hogy a játékokat meg az animéket csesztessék?

xx18Rolandxx 2010.12.17. 13:15:11

Eddig abban a hitben éltem hogy egy japán politikusnak több esze van mint Magyarország összes politikusának egyszerre.De akkor legalább a nagyon Hentai és Yaoi tartalmuakat cenzúráznák bár ez véleményem szerint valahol érthető hiszen a" pedofolikon" kivül ki szeretne 8 éves kislány bugyikat látni egy animében! De majd meglátjuk mi lesz ebből.
süti beállítások módosítása