Elhunyt Matsumoto Leiji!

2023.02.20. 15:53

Sziasztok!

Igen, mint ahogy a címből is kitalálhattátok, egy nagyon szomorú és sajnálatos hír kapcsán írom ezt a cikket. 2023. Február 13.-án ugyanis elhunyt Matsumoto Leiji, aki nem csak, hogy egy legendás név mind a manga mind az animeiparban és szolgált példaképül számos másik alkotó számára, de ezen felül azon kevés mangakák közé tartozik akiknek több alkotása is bekerült a mangák és az animék történelmébe!

 

leiji-matsumoto-dies-860x484.jpg

Matsumoto Leiji 1938. Január 25.-én született, kisgyerekként pedig kénytelen volt átélni a II. Világháború borzalmait. 7 éves volt mikor a háború véget ért, de az emlékek olyan erősen megmaradtak az emlékezetében, hogy akárcsak Miyazaki esetében, a műveinek főbb témája a háborúellenesség, az élet és a természet rendjének a tisztelete.

Érdeklődése akkor kezdett a filmek és a mozgóképek felé irányulni amikor édesapja megajándékozta egy vetítőgéppel , és rendszeresen olvasta olyan híres sci-fi írók műveit mint például H.G Wells. 18 éves korában költözött Tokióba, hogy manga készítő legyen, ám ő már akkoriban tudta, hogy milyen témában akar alkotni. Művei szinte kivétel nélkül az Űropera kategóriába tartoznak, de nem vetik meg az általa szeretett sci-fi elemeket sem. Az áttörésre egészen 1974.ig kellett várnia amikor is kiadták az első legendás alkotását, az Uchuu Senkan Yamato-t , amit ezek után követett két másik nagyobb kultuszra és elismerésre szert tett műve, a Captain Harlock és a Galaxy Express 999.

 

1978hd.jpg

 

Ezen műveket tartják a mester legjobb alkotásainak. Később ugyan még kijött olyan művekkel mint a Queen Millenia vagy a Queen Emeraldas és bár azokat sem veti meg az animés közösség, de mégis legfőképp erre a 3 műre gondol azonnal az ember ha a mester nevét meghallja. Illetve van még egy műve ami 2003-ban hatalmas sikert aratott. A Daft Punk zenekar bevallottan nagy rajongója  Leiji stílusának , így abban az évben elkészült az Interstella 5555 című animációs film ami a zenekar Discovery albumára és az azon található dalokra épül és egy egészen kivételes alkotás, mindenképpen érdemes megnézni.

 

daft-punk-interstella-rock-1024x640.jpg

 

Leiji munkássága nem csak a történeteiről, hanem véleményem szerint a rajzainak a stílusáról is ismert volt. Egyedi rajzstílusa volt, főleg ahogyan a női karaktereket ábrázolva. Hosszú, vékony test, ugyanolyan hosszú, sokszor szétálló haj és vékonyka de egyben hosszú karok és lábak és igéző tekintet. Az emberi karakterek ebben a formában páratlanul néztek ki, de ha egy idegen női karaktert rajzolt meg így az maga volt a csoda.

 

a71b41e3e139ca7c79adcd139467ceb0--space-pirate-captain-harlock-galaxy-express.jpg

 

A hírek szerint a halálát akut szívelégtelenség okozta. Halálával egy kicsit a mangakaszakma  is kevesebb lett véleményem szerint. A mester most már Maetellel együtt a Galaxy Express 999 fedélzetén járja a végtelen űrt ahogy anno Tetsuro is tette.

Nyugodjék Békében Matsumoto Leiji!

 

lkj.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1218054200

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása