Szegasztok!

Sokat kellett várni, de itt van a legújabb "hónap témája", melyben egy eléggé érdekes dologról fogok írni, méghozzá a cenzúráról.

Természetesen maga a cenzúra nem mai dolog, nagyon sokszor használták az emberek (főként a szélsőséges ideológia rendszerekben), és volt mind előnye, mind hátulütője.

Hogy az animék cenzúrálása melyikbe tartozik? Szerintem az utóbbiba....

 

Maga a cenzúra egy olyan dolog, mellyel általában a médiában nem kívánt tartalmakat szokták kiszűrni, legyen akár politikai, akár nem gyerekeknek való tartalom.

Mint tudjuk, drága amerikai barátaink mindig is szerettek cenzúrázni dolgokat (holott ők lennének az álmok és lehetőségek hazája), így nem gyakori náluk a kormány ellenes paranoia sem.

És a cenzúra alól sajnos az animék sem menekülhettek. Amióta megjelentek japánon kívül animék, azóta az esetek 90%-ában mindig cenzúrázták az animéket. Főleg az ilyen fiatalok által felkapott shonen animékat, mint Naruto, Bleach, One Piece stb... De természetesen a nagyobb animékat is cenzúrázták rendesen, lásd Dragon Ball és Dragon Ball Botrány.

 

Több féle képen is próbálták az animékat cenzúrázni. Elsötétítéssel, jelenet kivágással, szövegkörnyezet átírásával, paint-el stb....

De amit nagyon durvának tartok, az bizony a tény, hogy MINDENT cenzúráznak! Például Shikamaru (Naruto) és Sanji (One Piece) ha nem is keményen, de dohányoztak, ehez képest a cigi vagy nincs a szájukban, vagy pedig "lecserélték nyalókára".

 

 

 

 

Jó, tény, hogy a Naruto-t és Bleach-et már nem az amerikaiak cenzúrázták, hanem maga a Pierrot stúdió. De hogy egy japán stúdió minek cenzúrázzon egy animét, ne tőlem kérdezzétek!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Csupán azt nem értem az egészben, hogy miért csinálják ezt főleg az amerikaiak? Mindenki tudja, hogy az animék többsége NEM gyerekeknek szól, hanem tinédzserektől egészen felnőttekig!

Annyira imádom, hogy egyesek (főleg a média) az animét összetévesztik a mesékkel! Vannak ugyan gyerekeknek szóló animék is, mint a Kukucska Kalandjai, de akkor AZOKAT vetítsék a gyerekeknek, ne pedig a Bleach-et!

Ha jobban megvizsgáljuk a műsoridőket, japánban a Naruto és Bleach olyan este 20 vagy 21 órakor kezdődnek (rosszabb esetben 18 és 19 órakor), az Umineko No Naku Koro Ni meg Monster pedig este 22 óra és 23 óra között. Ehhez képest az amerikaiak képesek levetíteni akár reggel 8 és 10 között is, csak mert szerintük az animáció = mese! Akkor ezek szerint James Cameron nagy sikerű "Avatar" című műremeke is mese? Mert nem nagyon engedtek be oda 12 évnél fiatalabb nézőket!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az meg már pláne vicc, amit a 4Kids művel! Ők a Yugioh-ra és Pokemon-ra vannak rászállva nagyon, és képesek nem csak a neveket megváltoztatni, de képesek a fegyvereket vízipisztolyokra cserélni (lásd One Piece), képesek a vért "ki-paint-telni", az általában király opening-eket és ending-ket nagyon sz*r mű zenékre cserélni (lásd Yugioh, Yugioh GX és Pokemon), a szövegeket óvoda 2-ik osztály szintre cserélni (ilyenkor sajnálom a szegény szinkronszínészeket, akikkel kimondatják azokat a gáz szövegeket) és még sorolhatnám...

 

 

 

 

 

 

Én úgy vagyok, hogy ha valami nem gyereknek szól, akkor azt NE akarják gyerekeknek eladni! Ha japánban késő este adnak le valamit, akkor elhihetnék, hogy nem  véletlenül akkor adják! Mese kell a gyerekeknek, ott van a Garfield, a Kacsamesék (Duck Tales), a Hupikék Törpikék és ilyenek, abból válogassanak, ne pedig NEM GYEREKEKNEK szóló animált sorozatokat cenzúrázzanak és adják be azt a gyerekeknek! Ez olyan, mintha én találnék egy csomag heroint és elakarom adni, de mivel felnőttek nem vennék meg tőlem, rózsaszínre festem, hogy "pori-cuki" néven eladhassam gyerekeknek...... Na jó, hülye hasonlat volt, de a lényeget remélem értitek!

  

Én csak annyit mondok, hogy ha animét néztek, érdemes az eredeti sub-ot nézni, mert sokkal jobb, mint ezek a lebutított marhaságok!

És remélem, hogy lassan belátja mind amerika, mind európa, hogy nem gyerekeknek valók az animék többsége, és lesznek olyan rendesek cenzúra nélkül olyan időpontba rakni, amikor nem a kisebbek nézik, hanem a nagyok, olyan esti órák környékén.

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr792248500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2010.08.28. 18:14:20

ja teljesen egyetértek ezzel, sajnos itthon is sokszor rábélyegzik az animékre, hogy mese -_-

2010.08.30. 17:20:55

Arról nem tudtok valamit, hogy a Fullmetal Alchemist-et cenzúrázzák-e? Mert se az eredeti, se Brotherhood nem tűnik puhánynak...igaz, ezeket nem is adják kora délelőtt

Mangekyo22 2010.08.30. 18:19:43

@Katamori: Nem, szerencsére őket nem érte el...

silly3200[Spyrofan] 2010.09.01. 22:20:06

A One Piece-t rontották el legjobban az Amerikaiak!

Tamfarkasthegreatelord 2011.01.05. 15:04:00

Szarok a cenzúrák, de nagyon.
Amikor volt az a DB botrány, akkor én hat éves voltam és épp akkor szerettem meg az animéket, de pár cenzúrázott részt is láttam a DB sorozatból, hát jól elkúrták.

De a többi jó animével is ezt csinálták meg, mivel ,,Így jó az anime, hogy kivették belőle a véres jeleneteket" beszólásokkal szólnak hozzám még a suliban is.

Cinnamon88 2011.09.18. 17:08:12

Azt nem értem, hogy ha valaki fogsorral/nyitott szájjal mosolyog azt miért kell cenzúrázni?! Persze, a többit sem, mert az az anime amit cenzúrázni kell már eleve nem gyerekeknek való, és nem is kéne a cenzúrázni, hanem inkább későn leadni...

Nuttika 2012.12.05. 15:57:33

A cenzúrák engem is nagyon zavarnak. Marha logikus, hogy ha valakit leszúrnak, jól megvernek, akkor nem vérzik, igaz? -.-"
És csodálkozom, hogy annyian tartják mesének az animét, mikor nem az.
A Bleach cenzúrázását se értem. A mostani ívet hogy akarják majd cenzúrázni? Ha belátják, hogy a Bleach nem gyerekeknek való, akkor emeljék a korhatárt 17+ (úgy tudom nem 16-at van Japánban, aztán lehet rosszul tudom).
süti beállítások módosítása