Melyik a legközismertebb anime az egész világon? Hát a Dragon Ball! Nincs az az ember, aki nem emlékezne rá, hiszen még az 1990 évek vége felé vetítették Magyarországon is, s rengeteg gyerek rajongója lett a fiatal Songoku kalandjainak.

De egy nap eljött a sötétség napja, mely elragadta eme csodás animét a nézők szeme elől. S ez a nap, ahogyan a cikk nevéből is láthatjátok, a "Dragon Ball Per" napja volt....

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mint tudjátok, a Dragon Ball egy Shonen anime volt, melyben a fiatal - majd később felnőtt - Songoku kalandjait követhettük, aki a legendás sárkány gömböket kereste, melyek összegyűjtése esetén megjelent Shenlong a sárkány, és teljesítette a gömbök összegyűjtőjének bármely kívánságát.

Nálunk Magyarországon az RTL Klub sugározta, akik a jogokat és licenceket nem Japántól, hanem Franciaországtól rendelték meg, ezért is volt francia a Dragon Ball főcím dala. A műsort a délutáni órákban adták, és hatalmas sikernek örvendett. Ekkor került volna be Magyarország történelmébe az anime sorozat fogalom, ha nem úgy kezelték volna, mint az amerikai meséket.

Jól hangzik, ugye? Hát az ORTT nem így gondolta, mikor a Dragon Ball Z kb 120 valahányadik részénél 1998 júliusában kötelezte az RTL Klub-ot, hogy vegyék le a műsorról.

De mi is volt az előzménye? Mint tudjátok, vannak gyerekek, akik nem tudják  megkülönböztetni a rajzolt és képzelt világot a valóságtól, ezek általában a szellemi sérült gyermekek vagy az olyan gyerekek, akiket vagy vertek a szüleik, vagy meg lesz*rták őket. Tény, minden gyermek szeret játszani, és szeretik eljátszani kedvenc "rajzfilmjük" eseményeit, de akiket normálisan neveltek, és akikről tudták a szüleik, hogy van egy kis szellemi problematikájuk, azok nem engedték, hogy nézzék. Csak hogy az előbbi gyermekek agya nem tudta feldolgozni, hogy az nem igazi, hanem egy fantasy film, ezért megpróbálták eljátszani őket úgy, ahogyan látták. Legközismertebb az az esett, amikor egy 8 éves gyerek kiugrott a 10-ik emeletről, miután megpróbálta hívni a "varázs felhőt". Csak hogy ugye a varázs felhő nem jött, de az ORTT vigyorgott.

Ennek ellenére a Dragon Ball még ment tovább, de az ORTT megint jött, és ezúttal egy 8 Millió Forintos büntetést szabtak ki az RTL Klub-ra. AZ ORTT ekkor módosított, hogy adhatja ugyan az RTL Klub a Dragon Ball-t, de csak a 23 és hajnali 5 óra közötti időpontokban. Ekkor döntött úgy az RTL Klub, hogy lemond a Dragon Ball-ról.

 

Véleményem szerint az időpont változtatás jó ötlet lett volna, SŐT, a Magyar Média Törvények alapjain még jogos is volt az időpont változtatás, de valljuk be: este 23 és hajnali 5 közé berakni? Ráadásul úgy, hogy már alapjából cenzúrázott volt?

Amikor készítettem az Animax csatorna egyik alkalmazottjával egy interjút, név szerint Antal Sloti-val, akkor megkérdeztem tőle is a Dragon Ball Botrány ügyét, és ő is hasonlót mondott:

M022: Mit gondol a régi "Dragon Ball botrányról"? Jogos volt ön szerint, hogy letiltották?

AS: A Dragon Ball Z-t nem lett volna szabad napközben adásba tenni, mert azok a részek a mi médiaszabályozásunk szerint már nem oda valók, hanem este kilenc óra utánra. Tehát alapvetően jogos volt, de minden oldalról (médiahatóság, televízió, szülői szervezet) erősen túl volt reagálva az ügy.

És mint mondtam, azok az úgy mond "rossz hatások" az említett gyermekeknél jött elő. Se én, sem pedig más barátom vagy ismerősöm nem lett a Dragon Ball-tól őrült. Arról nem beszélve, hogy egy régi iskola társam, akinek már csak a keresztneve maradt meg, Miki, maga fejezte be a Dragon Ball-t, mondván, nem szereti azt, hogy túl erőszakos. OTT A LÉNYEG! Mint láthatjátok, ha egy gyereknek nem tetszik az erőszak, akkor az nem is fogja nézni, és ha már a gyermek látja, hogy ez szerinte "rossz", akkor be is fejezi! És tudjátok mi volt nála lényeg: hogy a szülei rendesen nevelték.

Viszont az ORTT-ét nagyon nem értem: miután levetették a Dragon Ball-t az RTL Klub műsoráról, egyre több olyan show került a Dragon Ball helyére, mely a Dragon Ball-al ellentétben nem csak bizonyos gyerekeknek nem tesz jót, de MINDEN gyereket sík hülyévé tett, és amelyek annyira ostoba és értelmetlenek voltak, melyek talán még az erőszaknál is rosszabb hatást gyakoroltak. Íme néhány ilyen műsor, melyeket érdekes módon az ORTT nem nagyon igyekszik levenni a műsorról vagy meg másik időpontba kényszeríteni:

 

 

A véleményem az egészről csak az, hogy nem elég, hogy a média hatalmas hűhót csapott az eset körül, de én szerintem levetetni nem volt szükséges. Az biztos, hogy nem a délutáni órákba kellett volna sugározni, hanem az este 21 és 22 közötti időben, de hogy éjfél és hajnali öt közé berakni(?!).....

 

 

 

Mindenesetre azok, akik még kíváncsiak a régi Dragon Ball Z magyar szinkron epizódjaira, melyeket már nem sugározhatott az RTL Klub, azok menjenek fel a Youtube-ra, és ott megtalálják.

Mangekyo022.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr502162861

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

:{) MIKI (}: · http://machinimak.wordpress.com/ 2010.07.20. 12:07:14

ebből látszik, hogy pár magyarnak nagyon nem tetszik az anime műfaja. Szomorú.

thermo-nukleáris csatacickany 2010.07.20. 13:15:44

Mangekyo022! szeretnélek megkérni arra, hogy ezt a cikket had tegyem ki arra az oldalra amit én szerkesztek (www.grimcrash.gportal.hu). természetesen oldalatok nevét és a te nevedet feltüntetnénk! megengeded?

Mangekyo22 2010.07.20. 13:25:30

@thermo-nukleáris csatacickany: Persze, nagyon szívesen megköszönnénk!

thermo-nukleáris csatacickany 2010.07.20. 18:51:04

a cikk kitéve! Köszönöm szépen!

Tamfarkasthegreatelord 2010.09.14. 16:37:10

Én nem szeretem, ha a kedvenc anime sorozataimat leveszik a műsorról! Én nagy Dragonball fan vagyok és én nem csinálok ilyen baromságokat, mint egyesek.

Amúgy láttam egy késő esti epizódot az eset után, de az már nagyon nem tetszett nekem. Sok volt benne a pofázás, de nem volt benne semmi akció. MÓNIKA, GYŐZIKE = Le veled! DRAGONBALL SOROZATOK = Éljenek!

tonkacsa 2012.11.11. 09:44:07

Az alsó videók már törölve vannak, mik voltak?

Zsolti_kun 2023.05.24. 16:09:17

Nagyon régi már a téma, de pontosítani szükséges.
A régi médiahatóság már az első Dragon Ball sorozat délutáni vetítését is bírálta és régi rendszerünkben szigorúbb 14-es korhatárt állapított meg, ami alapján 20 órától lehetett volna vetíteni. De az RTL nem igazán vette komolyan és fittyet hányt rá. Ezután volt arca ahhoz, hogy - vágott változatot pluszban megvágva vetítette a DBZ-t, talán 10-es szülői felügyeleti felhívás volt előtte. Ezzel pedig már igazán felhergelte az ORTT-t. Az ORTT sokkal erőszakosabbnak titulálta a DBZ-t és meg akarta büntetni az RTL-t a viselkedése miatt is, ezért drákói túlzással élve felnőtt korhatárba akarta száműzni a sorozatot. Ám ez nem volt jogerős és az RTL fellebbezett, ennek ellenére az RTL jobbnak látta ideiglenesen beszüntetni a sorozatot. A nagy siker miatt beiktatott egy éjféli vetítést, de a kész szinkron ellenére valamiért újrakezdte és nézettségi csőd keletkezett belőle. Ez azt okozta az RTL-nél, hogy azóta sem hajlandó éjjel animéket vetíteni. A bíróság valamilyen formában az ORTT-nek adott igazat első körben, tovább húzódott az ügy, az RTL lemondott a sorozatról, változások kezdődtek a korhatár-rendszerben, újra elölről tárgyalták 2004-ig. 2004. május 26.-án született jogerős ítélet, miszerint a DBZ 16-os korhatárral vetíthető. Az RTL-nek nem tetszett ez a mód sem, ahogyan InuYashá-nál sem. Az első DB-re nincs hatályos rendelkezés, de vszl. 16-os volna az is.
süti beállítások módosítása