Miután Mangekyo már részletesen kivesézte a Love Hina mangát,én úgy döntöttem, elkészítem az anime változat kritikáját.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kezdjük az elején. A történet annyi, hogy Keitaro kiskorában ígéretet tett egy lánynak, hogy együtt járnak majd a TouDaira (Tokiói Egyetem). Eltelt 15 év. Keitaro szorgalmasan próbál bejutni az egyetemre, de egy IQ betyár, és másodszorra is megbukik. A szülei ezért kitessékelik otthonról, a srác pedig nem akar Ichigo küllemű utcai harcos lenni,inkább a nagyi szállóját célozza meg, de igen ám, a szállóból lánykollégium lett!

 

Itt előrebocsátanám, hogy a manga annyira lekötött, hogy a magyar fejezetek elolvasása után folytattam angolul, pedig akkor még nem ment valami fényesen. De annyira tetszett, hogy emiatt elkezdtem csiszolni az angoltudásomat (azóta sok víz lefolyt a cián, már nyelvvizsgára készülök). Ezek után érthetően magasak voltak az elvárásaim.

Kezdjük a szereplőkkel. A mangából megismert, és jó eséllyel megszeretett karakterek vannak itt is, a jellemfejlődés pedig továbbra is itt van, nagy pozitívum. Sajnos Narusegawa személyében a mangaka (akinek egyébként leborulok nagysága előtt) megalkotta a tsundere főhősnőket, de hát ízlések és pofonok.
Akit viszont nem nagyon tudtam hová tenni, az Kentaro, aki nem szerepelt a mangában, és itt sincs semmi létjogosultsága. Egy elkényeztetett gazdag seggfej, gondolom viccesnek szánták, de inkább taszító, ráadásul jellemfejlődésből sem jutott neki. Behozzák még a külföldi hiperaktív girl (Kaolla) nővérét is, de ő tényleg csak filler szereplő. De hogy pontosan kiket is takar a "karakterek" jelző? Először is Narusegawa, a tsundere girl, aki okkal-ok nélkül üti főhősünket, aztán Motoko, a szamuráj csaj, aki tök ugyanezt csinálja. Kapunk két egyedibb karaktert is, az első Mitsune "Kitsune", akire tényleg ráillik a "róka" elnevezés. Szépen szövi a saját kis terveit, elsősorban pénzszerzésre irányítva, hiszen alkoholista és szerencse játékfüggő. És van Kaolla, az indiai MacGyver, aki minden szemétkupacból gyilkos fegyvereket képes barkácsolni. Ja, meg Shinobu, a standard félénk girl. Valamint Keitaro retardált haverjai is kapnak egy kis reflektorfényt.

Ezzel nincs is gond. A történetet is jól csavarják, főleg amikor Mutsumi megjelenik. Az egymást követő epizódok csak lazán kapcsolódnak egymáshoz, gyakorlatilag mindegyik rész külön problémát állít a középpontba, de jól van megcsinálva, így legalább nem unatkozhatunk.

Amivel gond van, az a manga iránti hűség. Egy csomó új dolgot raktak bele (például a popsztáros rész, az új karikról meg már beszéltem), de még többet vettek el. Bevallom őszintén, arra is gondoltam, hogy a készítők úgy döntöttek, ebbe a köntösbe beleültetnek egy halom paródiát, főleg a slice of life-ot mint műfajt próbálják kifigurázni. Van Jurassic Park, Reszkessetek betörők, Neon Genesis Evangelion, és egész jók.

Ami még gond: az ecchiből visszavettek, néha kimondottan hiányzik. Viszont rengeteg a slapstick, ráadásul rengetegszer ok nélkül verik félholtra szerencsétlen Keitarot. Számoltam: 240-szer csapják oda jobb sorsra érdemes főhősünket.

Később aztán OVA formájában fejezték be, ami nem a pénzhajhászásról szólt. Ekkor jön be Kanako, aki NEM filler szereplő, benne van a mangában is, és bár Keitaro örökbefogadott testvére, mindenképpen le akarja csapni őt Naru kezéről, szóval az incest fanok is örülhetnek. Nem mentek át viszont Hellsingbe, hogy végleg lehozzák a lemaradást, Akamatsu úr pedig cseszett megmondani nekik a végkifejletet, szóval az anime a manga 11. köteténél véget ér. Ergo alternatív befejezés van, de egy kicsit nyitva hagyták, hogy hátha mégis... De nem. Ebből a szempontból így egy kicsit lecsapott a befejezés.

SPOILERVESZÉLY A befejezés pedig mindenképpen csavar: Keitaro Narusegawával jön össze, pedig nem is neki, hanem Mutsuminak tette az ígéretet! A mangában össze is házasodnak, az animében "csak" összejönnek.SPOILERVESZÉLY VÉGE

Audiovizuális tekintetben nem lehet panaszunk, leszámítva a legvégén a robbanást, ami már Vámpírok alkonya szint. Még így is belefér.

Összességében ez egy kitűnő anime, mely minden hibája ellenére örökre a szívemhez nőtt. Remek alapanyagból, mondjuk nehéz is lett volna elqrni, ez tény. Mindenesetre nekem egyik kedvencem úgy, hogy minden hibájával tisztában vagyok. Nézzétek meg!

Love Hina & Love Hina Again

Idő: 2000-2001

Stúdió: XEBEC, TV Tokyo

Rendező: Yoshiaki Iwasaki

Műfaj: Románc, Ecchi, Hárem, Vígjáték

Hossz: 25+3 rész; (a 2 filmről majd később)

Ami tetszett (pro):

+ Keitaro (tudtam vele azonosulni)

+ Kellően csavaros történet

+ Jó karakterek

+ Szórakoztató

+ Szép

+ Pörgős

+ Alternatív befejezés...

És ami nem (kontra):

- ...ami viszont lehetne jobb

- Túl sok és indokolatlan slapstick

- Az ecchiből visszavettek a mangához képest

 

Értékelés:             

(Táblázat Értékelés: 15 alatt szar, 15-19 között rossz, 20-24 között közepes, 25-29 között nagyon jó, 30 felett király anime.)

Táblázat szerint: 35/40
Százalék szerint: 95%

[Mangekyo022 véleménye:

"Szerintem is nagyon jól sikerült hárem anime a Love Hina! Szép, pörgős és szórakoztató! Engem nem érdekelt különösebben az Ecchi visszaszorítása, a Rosario To Vampire-nél sem figyeltem annyira az ilyen poénokra. Ami nálam zavart, hogy valóban nem annyira hű a mangához (Mokoto például a mangában jobb), s a szerencsétlen főhős ok nélküli verése marhára nem volt vicces. Sajnos ezt és az úgy mond mond "Tsundere" girl fajt a Love Hina után mindenhová berakták, mint "főhősnő". Szerintem nélkülük jobb lenne egy csomó manga (lásd Girls Bravo vagy Naruto)...." ] 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr231953776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása