Szegasztok!

Mi jut az eszébe egy átlag embernek Olaszország kapcsán? Róma, Cézár, Vatikán, Velence, a pizza, a római Colosseum, Machiavelli... Mi jut az eszébe egy anime rajongónak Olaszország kapcsán? Róma, Giorno Giovanni, Bruno Bucciarati, Velence, Passione, a római Colosseum, La Squadra Eseuizoni, Nápoly... és persze a JoJo's Bizarre Adventure Part 5 Golden Wind (Vento Aureo)!

Ahogyan a rövid felvezetőből látható, ma a 2018-as JoJo's Bizarre Adventure Golden Wind animéről fogok írni nektek!

"De várjunk, hiszen ez Weekly Shonen Jump cucc! Azt írtad, nem foglalkozol többet Weekly Shonen Jump cuccokkal!"

"Igen, valóban ígértem ilyet! Viszont mit is írtam? Hogy 1996 utáni Weekly Shonen Jump cuccokkal nem foglalkozok! Milyen jó, hogy a Golden Wind manga, ami alapján készült az anime 1995-ös! Szóval még belefér!"

"Oh, tényleg..."

No, akkor kezdjünk bele az anime kritikába!

94989l.jpg

A JoJo's Bizarre Adventure Golden Wind egy 1995-ös shonen manga sorozat volt, mely az 1987-ben indult JoJo's Bizarre Adventure manga eposz "ötödik része", melyet Hirohiko Araki ír és rajzol. A manga sajnálatos módon csak 2018-ban kapott anime adaptációt a David Productions jóvoltából Tsuda Naokatsu rendezésével. Műfaját tekintve kaland, akció, krími és helyenként horror.

A történet 2001-ben, a JoJo's Bizarre Adventure Diamond Is Unbreakable után 2 évvel játszódik Nápolyban, ahol is főhősünk, Giorno Giovanni, álma, hogy ő legyen minden maffiózó feje - ahogyan ő fogalmaz, a "Gangstar" -, s örökre eltüntesse a drogot az utcákról. Ehhez viszont be kell lépnie Olaszország legnagyobb bűnszervezetébe, a Passione szervezetbe, ahol öt másik Stand használóval (Bucciarati, Narancia, Mista, Abbacchio és Fugo) egy rejtélyes lányt el kell vinniük Velencébe, ahol a Passione vezére várja őket. Viszont nem lesz könnyű dolguk, mivel nyomukban egy csapat áruló fejvadász, akik bosszút akarnak állni a Passione vezérén, s úgy gondolják, hogy a lány lesz a kulcs bosszújukhoz. Azzal viszont nem számítanak, hogy Giorno nem közönséges ember... ő ugyanis nem más, mint Dio Brando fia!

A történet nagyszerű lett! Önmagában is ígéretes, de tele van olyan fordulatokkal, melyek rendkívül jók lettek! Látszik, hogy Hirohiko Akira még mindig tudja, hogyan kell fordulatos történetet írni. Viszont nem csak maga a fő történet lett jó, hanem a karakterek története és karakterdrámái is kellően jók lettek!

watch_jojo_no_kimyou_na_bouken_ougon_no_kaze_episode_2_engli_0001_1.jpg

A karakterek az anime legjobban sikerült részei lettek! Mindegyik karakter emlékezetesre sikerült, akikre évek múlva is tudunk emlékezni, valamint nagyszerűen betöltik szerepüket a történetben!

Giorno Giovanni egy ferde tükörképe Dio Brando számára, avagy, hogy mivé válhatott volna, ha lett volna neki is egy "hőse", mint Giornonak. Bruno Bucciarati egy rendkívül szimpatikus ember, aki valóságos háborúban áll a drogkereskedelem ellen. Mista Guido egy igazán szórakoztató srác, akit lehetetlen nem szeretni. Leone Abbacchip egy volt rendőr, aki egy tragikus baleset miatt megtörtként tengeti életét, de a csapattal való barátságának hála újra talpra tudott állni. Ghirga Narancia egy kicsit hangya, de nagyon kedves és együttérző lélek.

A gonoszok oldalán is vannak igen emlékezetes karakterek, mint például Pesci, aki kezdetben egy ne-bánts-virág és társa Prosciutto bátorítja, de később egy hidegvérű és ijesztő ellenség lesz belőle. De ott van Cioccolata, a valaha élt egy legundorítóbb shonen gonosza és társa, a kellően rohadék lelkű Secco. Aki mellett nem lehet elmenni, az a főgonosz, Diavolo, akinél kevesebb manga/anime gonoszt tudok utálni jobban, főleg, hogy négy kedvenc karakteremet is megölte.

S igen, kicsit spoiler, de főszereplők közül hárman megfognak halni! Ebből látszik, hogy a Golden Wind rengeteg olyan lépést meglép, melyet a mai shonen mangák és animék soha nem mernének, vagy meg jelentéktelenebb karakterekkel, akikre a kutya nem fog emlékezni.

watch_jojo_no_kimyou_na_bouken_ougon_no_kaze_episode_2_engli_0003.jpg

A látvány egész szépnek mondható, ahogyan az animáció is kellően jó. A zenék megint eszméletlen jók lettek, s nem csak az opening és ending zenék.

Az anime hangulata bitang jó lett! Nem elég, hogy végre a sok "Japánon kívül nincs élet" shonen után kapunk egy olyan shonen cuccot, ami egy másik országban játszódik, de a helyszínek is nagyon hangulatosak! A humor nincs túlerőltetve, de annál nagyobbakat ütnek. A karakterdrámák szívbemarkolóak (főleg Bucciarati, Narancia, Giorno és Abbacchio a legjobbak), a zenék meg remekül adják az adott jelenet hangulatát!

Fontos megemlítenem, hogy itt található talán valamennyi JoJo anime közül a legtöbb taktikus harc, ami szerencsére nem abból áll, hogy ki tud nagyobbat ütni, vagy nagyobbat robbantani, hanem valóban taktikázni kell. Érdekesség, hogy itt más shonen animékkel ellentétben mindig tudnak adni logikus okot arra, miért nem tud mindenki harcolni a csapatból, így nem kell tartanunk a logikai bukfencektől.

Ha már a harcokat említettem, fontos tudni! Ez az anime NEM BÁNIK FINOMAN BRUTALITÁS TÉREN! Nem kell régi klasszikus horror animékre gondolni, de elég sok durva jelenet van, melyekből csak néhány igen finomat fogok mutatni nektek - de ezeknél vannak jóval durvábbak, amiktől én majdnem leborultam a székről.

watch_jojo_no_kimyou_na_bouken_ougon_no_kaze_episode_15_engl_0001.jpg

watch_jojo_no_kimyou_na_bouken_ougon_no_kaze_episode_19_engl_0001.jpg

watch_jojo_no_kimyou_na_bouken_ougon_no_kaze_episode_19_engl_0002.jpg

watch_jojo_no_kimyou_na_bouken_ougon_no_kaze_episode_19_engl_0003_1.jpg

Persze nincs hibátlan alkotás, itt is vannak rajzolási hibák, mint például néha az arcok megrajzolásának elmaradása meg hasonló. Viszont a Golden Wind erényei, pozitívumai és hangulata messze túltesznek ezen, s röhögve tapossa sárba a mai shonen animék úgy kvázi 99%-át, megkérdezve tőlük, hogy "mivé lett a Weekly Shonen Jump". Mert igen, közhelyes és nem mindig igaz, de pont a Golden Wind az egyik olyan cucc, mely remekül reflektál arra, hogy a mai shonen animék többsége, mint a My Hero Academia meg Black Clover mennyire "gyerek barátabb" és "kiheréltebbé" tették az akció shonen cuccokat.

watch_jojo_no_kimyou_na_bouken_ougon_no_kaze_episode_15_engl_0002.jpg

Összefoglalva mindenkinek ajánlani tudom, nem csak shonen és JoJo fanoknak, hanem mindenkinek, aki szereti a jól megkomponált shonen történeteket!

JoJo's Bizarre Adventure Golden Wind

- Idő: 2018

- Rendező: Tsuda Naokatsu

- Stúdió: David Production

- Műfaj: Kaland, Akció, Krimi, Horror

- Hossz: 39 rész                                                                                        

Ami Tetszett:        

- Nagyszerűen megírt történet és karakterdrámák.

- Remekül megalkotott karakterek és karakterfejlődések.

- Remek zenék és látvány.

- Kiváló hangulat és setting.

- Taktikus és ötletes akciók és harcok.

- Rengeteg misztikum és fordulat a történetben.

- Sokkal bátrabb és merészebb, mint a legtöbb 2010 utáni shonen cucc.

Ami nem tetszett:

- Pár kisebb, jelentéktelenebb hiba.

Értékelés:              

Százalék szerint: 96% = Kiváló

A 10-es skála pontozása a következő képen megy:

0-2.5 = Csak saját felelősségre! Csupán azért írtunk róla, és készítettünk róla videót, hogy ti elkerülhessétek! Magyarul szar, de nagyon!

3-4.5 = Ha nincs jobb dolgod, megnézheted/olvashatod, de ne várj tőle semmit! Magyarul rossz.

5-7.5 = Teljesen átlagos anime/manga stuff. Nem rossz, de még mindig nem az igazi. Magyarul közepes.

8-9 = Jópofa anime/manga! Nem fogtok csalódni benne! Jó anime.

9-9.5 = Bátran ajánljuk, mert egy igenis jó anime/manga. Kiváló.

10 = Kihagyhatatlan, kötelező darab mindenki számára! Király.)

10/10-es skála szerint: 9.5/10 = Kiváló

Mangekyo022. 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr6615255436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása