Sziasztok! Bárki, aki eddig olvasta az összehasonlításaimat, joggal mondhatja ki: Teljesen nyilvánvaló, hogy melyik anime fog a másik ellen nyerni. Tény és való, hogy nem minden esetben élvezetes a túlontúl egyoldalú mérkőzés, így a most következő alanyaimnál már a győztes kimenetel már eléggé kétesélyes lesz. Ezen kettő animének hasonlósága a megjelenés éve, hossza, fő témája az apa-lánya kapcsolat és a közeg megpróbáltatásainak bemutatása (és végkimenetele.). Lássuk is a két animét. Az egyik oldalon a Kakushigoto, míg a másik oldalon a Somali to Mori no Kamisama. A szempontok a következők lesznek: Látvány, Zene, Történet, Karakterek, Dráma, Humor, Apa-lánya kapcsolat, Hangulat. Továbbá, spoiler lesz benne valamennyi, de nem sok. Akkor lássuk is őket.

kakushigoto_2020_ajia-do_series.jpg

Látvány.

Kakushigoto: A látványt az Ajia-Do Stúdió készítette, akik a Kemono Jihent, vagy a legleső Vampire Hunter D-t is letették az asztalra. Alapjaiban véve szeg egyszerű látványvilágot kellett kihozniuk, hiszen az efféle Slice of Lifeoknak nem igazán kell flancos effektparádét felmutatni. Ha így nézzük, akkor a Kakushigoto nagyon szép látvánnyal rendelkezik. A karakterek, a hátterek mind jól lettek megrajzolva. Tehát, ami a fő céljuk volt, azt teljesen jól megcsinálták.

Somali (Az egyszerűség kedvéért.): Ezt az animét két stúdió közösen csinálta: A Satelight és a HORNETS. Meg is látszik a végeredményen. Sikerült egy teljesen színes és szagos világot teremteniük, ami egyáltalán nem fullad unalomba a változatosság miatt. A karakterek részletgazdagok és a megrajzolásuk már már kitűnő.

Mivel mind a két anime látványvilága elérte azt a megvalósítást, amit kitűztek maguk elé, így az eredmény döntetlenre végződött.1-1

Zene:

Kakushigoto: Az opening nagyon fülbemászó és a szimbolikus ábrázolásmódok is tökéletesen átjönnek. Az endingre sem lehet egyetlen panaszunk sem. Ami magát az OST-t illeti, a látványvilághoz hasonlóan a szokásos Slice of Life darabokat kapjuk. Ezek ugyan követik a műfaj sajátosságait, de feledhetőek.

Somali: Az opening szintúgy remekül lett megkomponálva, ahogy az ending is. Sőt, nem igazán láttam más animéknél, de a két darab két karakter szemszögéből lett megmutatva. Míg az opening a Golem szemszögét mutatja be, az ending Somaliét. Az OST is remekel és azért akad egy-két emlékezetes darab.

A pontot a Somali kapja. Ez nem azt jelenti, hogy a Kakushigotonak pocsék lenne a zenéje, de az ember hamarabb megjegyez egy fantasyhoz íródott zenét, mint egy SoL műfajban összerakottat. 2-1 az állás.

Történet.

Kakushigoto: Az egész sztorit két részre bonthatjuk: Múlt és jelen. A múltbeli szálnál A címben szereplő Kakshi Gotou egy ismert mangaka egyedül neveli a lányát, Hime-t, miután felesége meghalt. Ez már alapból nehéz, de a dolgokra az sem segít rá, hogy Gotou mangája hemzseg a perverz humorban, emiatt titkolja a lánya elől a dolgokat. Ez pedig rengeteg félreértésen alapuló szituációt hoz ki, amik nagyon szórakoztatóak és alkalommal Murphy törvényei is beleszólnak. Hiszen, ami itt elromolhat, az el is romlik. Mégis a vége majdnem mindig pozitív. A jelenben lévő szál viszont komorabb. Itt már Hime tinédzser és megtudja az apja titkát. Közben Gotou egykori munkatársai ködösebb megfogalmazásban súgja el: Gotouval valami történt, ami miatt életveszélyben van. Ezek az utolsó rész kivételével mindig az utolsó két percben kapnak szerepet. A végén persze minden tisztázódik és a lezárás… nem lövöm le. Helyette annyit, hogy a készítők konzultáltak a mangakával a befejezést illetően (mivel nem volt lezárva a manga ezen a ponton.)

Somali: Ezen világban a szörnyek uralkodnak, mivel megnyerték az emberek ellen vívott háborút. Persze, az emberek nem változtak és saját magukat is sanyargatják annak ellenére, hogy már a szörnyektől távol vannak, népességük meg igencsak alacsony. Golem, a természet védelmezője egy nap talál egy összetört szekeret. Az egyetlen túlélője az egésznek egy kezdetben még névtelen kislányt, akivel kezdetben nem foglalkozik, később mégis elhatározza, hogy hazaviszi a családjához (vagy legalábbis az emberekhez.). A kislány megkapja a Somali nevet, cserébe a Golemet apának szólítja. A gépezet célját viszont sok gát akadályozza: Egyrészileg, a szörnyek imádják az emberi húst és nem igazán akad köztük vegetáriánus (emiatt álcázza és folyton óva inti.). Másik, sokkal veszélyesebb tényező, hogy a Golemnek kb. egy éve van a haláláig. Úgyhogy az izgalmas és látványos helyszínek mellé lazán bekúszik a sötét tónus. Utóbbihoz hozzásegít az, hogy néhány infómorzsát is kapunk a múltbeli eseményekről, amik megmutatják, hogy itt senki nem fekete vagy fehér.

Tény, hogy a Kakushigoto története nagyon jó és szórakoztató, de nyomába sem ér mindazzal az ambiciózus narratívával, amit a Somali nyújt. Az állás 3-2.

Karakterek.

Kakushigoto: Kezdjük Kakushi Gotouval. Kedves, segítőkész, a lányáért bármit képes megtenni. Ezzel szemben túlságosan félti nem egyszer, amiből következik, hogy néha nemcsak apai, hanem anyai szerepköröket is fel akar vállalni. Lánya, Hime, aranyszívű, aranyos és okos. Emellé, nagyon látható rajta, hogy sokkal érettebben kezeli a dolgokat. A mellékszereplők a műfaj kliséitől elvártak. A mangaka segítői között akad a látszatra jégszívű nő, a kétbalkezes srác (aki minden helyzetet rosszabbá tud tenni, ha kell, ha nem.), de Hime barátnői is hasonlóan egyszerűek, mint a százasszög. Cserébe, ezeket a klisés karaktereket nagyon jól dolgozták ki, így nincs rájuk panasz.

Somali: Már most megmondom, hogy a Golem jellemfejlődése elsőosztályú. A kezdetben gépies viselkedésből néha kitűnik, hogy igenis tud érezni. Szereti és törődik Somalival és érte képes bármit megtenni (még ha a saját testi épségét kockáztatja.). Somali kíváncsi, naiv, segítőkész, mindenre rácsodálkozó kislány. Ő adja a drámafaktor legnagyobb részét. Ami viszont a mellékszereplőket érinti, itt a főbb szörnyek nagyon jól árnyaltak. Itt van az utolsó előtti részben megjelenő Rosa. Felületre egy kedves szörny nénit láthatunk, akitől az emberek elvettek mindent. Ám, amikor megfüleli, hogy Somali ember, azonnal verbuvál egy kisebb csapatot, hogy a kislányt lecsalva elfogják, elmetsszék a nyakát, majd szakszerűen szétszedve megegyék. Szerencsétlen Golem ez idő tájt már nagyon a halálán van, így alig tudja leverni a bandát és Rosának is azért kegyelmez meg, mert semmi joga nincsen elvenni mások életét. Másik oldalon viszont ott van Yabashira és Shizuno. Őket már az első részekben megismerhetjük. Már az elejétől fogva tudják, hogy Somali ember, de nem igazán érdekli őket. Sőt, nem egyszer segítik a Golemet, mikor megtudják róla azt, hogy haldoklik.

A Kakushigoto ugyan nem szenved hiányt, ha jó karakterekről beszélünk, nincs egy ligában azzal a mértékű árnyaltsággal és építéssel, amit a Somali nyújtani tud.4-2 az állás.

Dráma.

Kakushigoto: Noha a dráma címke nem szerepel, azért akad valamennyi. Ez főleg a jelen szálában mutatkozik meg, hiszen csak az utolsó részben mutatják meg, mi történt a főhőssel. Ahogy említettem, Gotou élete veszélyben van és Hime immár megtudja, mit titkolt az apja olyan hosszú ideje. Ez mind szép és jó, de kb. 2 részt foglal el (jobb esetben.). Cserébe a vége cseppet sem komor (Mondjuk úgy, hogy az alma nem esett messze a fájától.).

Somali: Itt tömény drámát kapunk nem egy alkalommal. Ha éppen nem az ember-szörny háborúba kapunk betekintést, akkor a Golem vesszőfutása az idővel és jellembeli épülése kap főbb szerepet. Erre remek példa, hogy amikor Somalival összeveszik (A kislány elmegy a bányába, hogy fénylő virágot szerezzen.), másnapra belázasodik. Erre a gólem szugerálja rá az ételt, ám az hatástalan marad. Ekkor rohan el az egyik kereskedőhöz gyógyfüvet venni. De az utolsó rész kiteljesedése a legeslegjobb példa. Ami a szörnyekkel való háborút illeti, arról egy boszorkány által tudunk meg valamit. Lényegében, hogy hiába vesztettek el egy háborút, kőkeményen rasszisták. Amit meg már említettem, kiválóak saját maguk érdekében másokat sanyargatni. Aki ezekután nekikezd, azoknak már innen nem kell említenem, hogy ez bizony egy kőkemény érzelmi hullámvasút lesz.

Szívem szerint itt nem pontoznék, hiszen a Kakushigoto egyáltalán nincs drámaként címkézve, de az összehasonlítás nem engedi. 5-2 a Somali javára.

Humor.

Kakushigoto: A jelent leszámítva itt bizony el leszünk látva humorral. Kétféle humorforrás cseréli egymást: Szituációs poénok és referenciák. Az előbbit főleg az apuka hozza, aki nem egy alkalommal keveredik idióta szituációba, amikor a lánya elől akarja eltitkolni az igazi foglalkozását. Ehhez még az idióta mangaka segédje sem segít, sokkal inkább ront a helyzeten. Erre remek példa, amikor a kiadóval való tárgyalás során valamit nettó félreért, így marad abba Gotou mangaka munkássága. Utalásos résznél ismertebb mangák kerülnek elő. Természetesen nem nevezik nevükön az alkotásokat, az esetleges jogi faszkodások miatt (szerencsére így is lehet érteni.)

Somali: Néhány megmosolyogtató jeleneten kívül, amit Somali ad, nincs más. Természetesen, ezért cserébe nincs benne a humor címke.

Hasonlóan az előző pontnál, itt is szőrös szívűnek kell lennem. 5-3 a Somali javára.

Apa-lánya kapcsolat:

Kakshigoto: Gotoun meglátszik, hogy mindent megtesz, hogy a lánya gondtalanul élhessen, miközben a karrierjét is folytatni akarja. Csak az utolsó előtti részben ez is véget ér, bár nem annyira bánja. Miután elvesztette mangakai állását, szó szerint kulimunkákat vállal el, hogy abból fenn tudják tartani magukat. Hime pedig szereti az apját és valahol sejti egy ponton, hogy rejtegetnek előle valamit. Mikor a jelenben kideríti, a múlt titkait, már meg sem lepődik. Ami pedig a lezárást illeti, minden képkocka a helyére fog kerülni.

Somali: Somali úgy szereti a Golemet, mintha tényleg az apja lenne. Ez kvázi abban nyilvánul meg, hogy mindenképpen vele akar maradni, történjék bármi is. Golem ellenben hatalmas lépéseket tesz meg érzelmi színvonal szempontjából. Ez kezdetben alig észrevehető, de az utolsó rész végén mintha kicserélődne és tényleg élő és lélegző emberként viselkedne.

Noha mindkét páros más körülmények kötik össze őket, látszik az elszakíthatatlan kötelék közöttük. Így, döntetlen az állás. 6-4

Hangulat:

Kakushigoto: A 12 részes anime ideje legtöbb részében kellemes hangulatot áraszt magából. Erre még rásegít a gyakran hangos röhögést kiváltó humor és a szerethető karaktergárda. Persze az utolsó részre némileg szomorúbb tónusba megy át, de ez elég hamar happy endinget kap (ezt a mangakával előre megbeszélve.).

Somali: Itt viszont vegytiszta érzelmi hullámvasutat kapunk. Hol rácsodálkozunk a már-már festőinek mondható tájra, élvezzük a zenét, hol pedig szabályosan tölti meg a szívedet aggódással, szomorúsággal és keserédes vég ígéretével. Golemért van értelme szurkolni, ahogy Somalinak is. Ami pedig az emberhúsért bármit megtevő szörnyeket illeti: Nem lehet rájuk haragudni a múltbeli sérelmek végett. A lezárás pedig lezáratlan és nagyon remélem, hogy valamikor a közeljövőben lesz második évad.

Ebből a szempontból mindkettő elérte azt a célt, amit kitűztek maguk elé. Így, a pontot mindketten megkapják. 7-5 a végeredmény.

Végszó:

Noha a Somali nyert a Kakushigoto ellen, igazságszerint nincsen nyertes a szememben. Mindkettő kiváló anime, amik a 2020-as év végi toplistámban egy helyen végeztek. Továbbá, joggal érdemelték ki a magas pontszámaikat MAL-on. Hogy ajánlani tudom-e ezeket az animéket? Mindenképpen, persze ízlés alapján. Aki odavan a kiválóan kidolgozott Slice of Life animékért, azoknak a Kakushigoto lesz a biztos találat, de aki a Fantasy témát imádják jobban, azoknak a Somali fogja elnyerni a szívét (a mindenevőknek meg mindkettő ajánlható.). Ennyi volt ez az összehasonlításom. Sziasztok.

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr817785204

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása