Movie Review - Az Unoka

2022.01.09. 08:33

 

Sziasztok!

Gondolom senkinek sem szükséges mélyebben elmagyarázni, hogy mit is jelent az unokázós csalások bűntette. Röviden arról van szó, hogy bizonyos emberek különböző álneveken keresnek fel telefonon nyugdíjas embereket olyan történetekkel, hogy az unokájuk balesetet vagy más bűncselekményt okozott és azonnal kártérítésre van szükség, hogy az illető elkerülje a börtönt. A mit sem sejtő egyén pedig minden pénzét vagy más értéktárgyát is odaadja mit sem sejtve arról,hogy csalás áldozata lett. Az Oscar díjas Deák Kristóf első mozifilmje a rendező személyes tapasztalata alapján íródott és készült el és bár a szándék nemes de vajon mennyire sikerült hitelesen bemutatni azt az eseményláncolatot amit egy ilyen bűncselekmény elindít? Lássuk,hogy sikerült az idei év első magyar filmje, Az Unoka!

 

148.jpg

 

A történet főszereplője Rudi  az átlagos, a mindennapjaiba és a mindenki által kínosnak tartott munkájába belefásult fiatalember aki egy napon szembesül azzal, hogy imádott nagyapját unokázós csalók verték át amibe teljesen belebetegszik, ezért a férfi életében először a sarkára áll és minden követ megmozgat, hogy egyrészt megtalálja a csalókat ,másrészt pedig, hogy visszaszerezze a családi örökségnek számító karórát amit a nagyapja mindig hordott miközben egyre jobban alámerül a Pesti alvilágban és egyre jobban a felszínre tör az addig nem ismert erősebb és elszántabb énje is.

screenshot-2021-08-21-at-18_03_05.png

 

A film ezen a két szálon haladva meséli el egy olyan ember történetét aki a saját kezébe veszi a dolgok irányítását miután látja, hogy a rendőrség nem igazán tud vagy nem is akar csinálni semmit sem az ügy megoldásának az érdekében. A rendező ügyesen  mutatja be a történéseket, viszont sajnos a forgatókönyvvel akadnak némi problémák. Nevezetesen, hogy a film a végére eléggé műfajt vált. A film a 3/4-ig kiválóan építkezik viszont a krimi-thriller szálból a végére egy Senki/ Bosszúvágy szintű bosszúdrámába csap át a cselekmény ami eléggé lerombolja az addig felépített történetet. Túl sok a szerencsés véletlen, illetve , hogy a főszereplő csak úgy egyik percről a másikra tanul meg profi módon kézifegyverrel lőni. Lehet, hogy a rendező ezeknél a részeknél a saját érzéseit mutatja be, de sajnos ez sem változtat azon a tényen, hogy ez nem igazán illik bele a cselekménybe. Ennek köszönhetően a film is némileg hosszabb a kelleténél, illetve a végére már túlságosan is Hollywoodiasnak hat, de őszintén szólva a történettel több baj nincs is, hiszen mindezek mellett mint már említettem, a film szépen építi fel a történetét és viszi végig a cselekményt illetve nem egyszer foglalkozik olyan témákkal is mint a társadalom vagy az emberek hozzáállása az idősekhez vagy pedig az egyén saját magáért való kiállásával mindezt viszont úgy, hogy közben nem is lesznek erőltetettek vagy szájbarágósak, igaz ezek a rendőrségi szálra már nem igazán igazak.

bardos-unoka.jpg

 

A film látványvilága és technikai oldala egyszerűen tökéletes. A helyszínek remekül vannak megválasztva, az operatőri munka is kiváló és ráadásul még egy akciójelenetet is kapunk ami inkább egy John Wick vagy Guy Ritchie filmbe illene be mint ide de olyan jól van megcsinálva és annyira király, hogy simán elnézi az ember. A fekete humor is viszonylag jól működik, volt pár poén amin hangosan felnevettem de mivel a fő hangsúly nem ezen a részen van így erről a részről túl sok mindent nem is lehet elmondani mivel a film igazi mozgatórugói a karakterek.

Mivel a film kiemelten karakterközpontú így nagyon fontos volt, hogy megfelelően és hitelesen ábrázolják őket. Rudi egy igazi balek aki eleinte még azért is képes bocsánatot kérni, hogy levegőt vesz de ahogy halad előre a film a történések és pár új barát hatására válik egyre magabiztosabbá és erősebbé. Nem újdonság ez a szereplőtípus hiszen olyan filmek operálnak ilyennek főszereplőkkel mint a remek Senki vagy az Ígéretes Fiatal Nő és itt is jól van használva csak mint mondtam már a végére válik egy kicsit didaktikussá. A szerepben pedig a szintén első filmes Blahó Gergely látható aki meglepően jól hozza a szerepet. A nagyapát játszó Jordán Tamás egy teljesen szeretetreméltó karaktert hoz. Kettejük kapcsolata nagyon érzékenyen van ábrázolva, minden egyes jelenetben érződik,hogy ők ketten milyen közel állnak egymáshoz, egyben azt is mutatja, hogy miért is nem szabad elhanyagolni az idősebb generációt vagy éppen saját idősebb családtagjainkat. Viszont ahol a film egyértelműen kiemelkedővé válik azok a mellékszereplők, bár nem is igazán a karakterekről van itt szó hanem az őket játszó színészekről.

A csalókat alakító Jászberényi Gábor és Bárdos Judit mintha csak ezeknek a karaktereknek az eljátszására születtek volna. Már az arcjátékukkal képesek libabőrt okozni és ez csak tovább fokozódik mikor színészkedni is elkezdenek.

 

unoka2_1.jpg

 

Mindketten lehengerlően jók a szerepeikben , viszont meglepő de itt sok más esettel ellentétben a férfi bűnöző karaktere van jobban árnyalva azzal, hogy annak ellenére amiket elkövet ő maga is egy olyan idős asszonyhoz kötődik akiket átver és akinek a szerepében Pogány Judit látható aki egyszerre mutatja a naív de szeretetreméltó nagymama és a csalódott, de az unokáját még mindig szerető nagymama karakterét és mindkettőben nagyon erős alakítást hoz.

az-unoka-4_1.jpg

 

Aztán ott van még az átvert idős emberek csoportja akiket olyan színészlegendák keltenek életre mint Baranyi László, Mikó István, Tordai Teri, Hámori Ildikó de közülük is kiemelkedik Papp János aki egyszerre erős és határozott ugyanakkor megértő és segítőkész a csapatvezér szerepében.

az-unoka.jpg

 

És persze ott van a többi mellékszereplő,élükön a szerelmi szálnak szánt Zsuzsi karakterével akivel én szerintem egy idő után már nem nagyon tudtak mit kezdeni ezért gyorsan le is zárták az ő karakterét, vagy a kukkoló házmester bácsi de ennyiben ők ki is merülnek.

Zenék terén pedig szintén remekel a film. Egyszerre mutat fel friss és fiatalos illetve nosztalgikus dalokat, igaz itt volt egy rész amin az egész mozi hangosan felnevetett.

Azt kell,hogy mondjam így a végére, hogy habár a film jóval hosszabb a kelleténél és a végére műfajt is vált ami nem igazán áll jól neki de még így is a képében megkaptuk már így az év elején 2022 egyik legjobb magyar filmjét. Egyszerre fogalmaz meg társadalomkritikát és mutat be egy felnövés történetet mindezt egy olyan alapszituációba ágyazva ami ha nem vigyázunk akár a mi családtagjainkkal is megtörténhet és ami nem szabad, hogy valaha is bekövetkezzen, mindezt remek színészekkel és operatőri munkával körítve teszi. A filmre magára 8/10-et adok.

Ennyi voltam mára, Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr1416807784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása