Sziasztok!

1973-ban olyan történt a mozik világában amire addig nem nagyon volt még példa. William Peter Blatty és  William Friedkin Az Ördögűző  című filmje kendőzetlen obszcénitásával valósággal megőrítette a moziba járókat. Az emberek elszörnyülködve nézték ahogy egy démon hatalmába keríti a tizenéves Regan MacNeil-t, és a film nem finomkodva, teljes nyersességében mutatta be, hogy mikkel járhat egy démoni megszállottság, persze némi hatásvadász túlzással vegítve a formulát. Videók terjengenek az interneten ahogy egyes nézőket úgy kellett kitámogatni a filmről annyira rosszul lettek a látottaktól, vagy éppen elsírták magukat azoktól. A film ennek köszönhetően kasszasiker lett, 10 Oscarra jelölték, köztük a legjobb film díjjára is, de végül csak a legjobb adaptált forgatókönyv és a legjobb zene díjját vihette haza. Mellékes legenda, hogy ha nem derül ki időközben, hogy a démon hangját nem Linda Blair adta akkor biztosan ő nyerte volna a női mellékszereplőnek járó szobrot.

Az Ördögűző azóta kultfilmmé nőtte ki magát a horrorok között, ami persze magával hozta a folytatásokat is. Az Eretnek megérdemelten lett lett csúfos bukás, a 3. rész bár nem ér fel az első részhez, de egy nagyon jó film, a Kezdetek és a Domínium, hát arról mindenki döntsön maga, a sorozatról meg legyen elég annyi, hogy 1 évad bőven elég lett volna belőle. Illetve a film kapott 1990-ben egy paródiát is Bújj Bújj Ördög címmel Leslie Nielsen és Linda Blair főszereplésével ami lehet , hogy szintén bukás volt és nem is teljesen jó film, de én mind a mai napig imádom mert egy remek görbe tükröt állít a tévés prédikátorok és álkeresztények elé.

Na és akkor elérkeztünk 2023-ba amikor David Gordon Green, a felemásra sikerült Halloween trilógia megalkotója úgy döntött, hogy leporolja mindne idők legjobb horrofilmjét úgy ahogy az előző filmjeivel is tette. Nem véve figyelembe a 2. és 3. filmet és egyéb mellékhajtásait egy direkt folytatást készít hozzá 50 évvel később. Lássuk is hogyan sikerült. 

mv5bn2m3odhmotitmmzmms00zge4ltkzmdqtmwiwnzhiodbkoda1xkeyxkfqcgdeqxvymty3odkyndkz_v1.jpg

 

A történeten igazából nem sokat változtattak. Főszereplőnk Victor egyedül neveli lányát Angelát miután 13 évvel azelőtt egy földrengés következtében elvesztette a feleségét. A férfi már-már túlzottan is óvja a lányát, de a kamasz lány inkább a saját útján járna. Egy nap azonban a lány és barátnője Katherine titokzatos módon eltűnnek, majd három nappal később előkerülnek , ám ők ezt csak pár órának érzékelik. Majd szép lassan mind a ketten elkezdenek furcsán viselkedni, majd mikor már mindenféle orvoslás és pszichológia csődöt mond jön a nagy megoldás :  A lányokat démonok szállta még és csak ördögűzés segíthet rajtuk. Ehhez Victor és a többiek felkeresik Chris Macneil-t, aki az elmúlt 50 évben a téma elismert szakértőjévé képezte magát, hogy segítsen nekik elűzni a démonokat, de persze ahogy 50 évvel korábban Regan esetében , úgy itt sem megy minden zökkenőmentesen. 

exorcist-spoiler1-kpgq-superjumbo.jpg

 

Azt meg kell hagyni, hogy a film első órája, még ha kicsit lassan is, de jól építkezik. Jól felvezetik ahogy a lányok egyre jobban a démonok hatása alá kerülnek, a szülők , bár inkább csak Victor, kétségbeesetten próbálnak megoldást találni a helyzetre, majd aztán eljutunk a második feléhez ahol szép lassan elkezd nem csak, hogy kellemetlenné válni amit a mozivásznon látunk, hanem gyakorlatilag már az eseményeket sem leeht rendesen követni, és mindnennek a betetőzése maga az ördögűző rituálé aminél olyan kibaszottul erős cringe és szégyenérzet fogott el amilyet nem sokszor éltem át eddig filmnézés közben. 

https_asset_kgnewsroom_com_photo_pre_2023_10_07_4e6c1d04-a24e-411d-a836-000c7bef3bde_jpg.jpg

 

És ne higgyétek, hogy viccelek! Amit itt kapunk azt olyan rohadt kellemetlen nézni, hogy arra nincsenek megfelelő szavak, és nem horror módon rossz nézni. Ugyan megfogadtam, hogy nem hasonlítgatom az eredeti filmhez, de most muszáj megtennem. Mitől volt hatásos az eredeti film hasonló jelenete? Mert nem volt semmi kilógó hatásvadászat. Csak egy csendes és sötét szoba, benne a megszállt Regan akihez folyamatosan imádkozik Merrin és Karras atya miközben a démon körbepörgeti a lány fejét, levitálja és próbálja őket kizökkenteni. Na ezeket itt is megkapjuk, de az egész olyannak érződik mintha ezeket muszáj lett volna belerakniuk, de nem is ez a legnagyobb baj. Sokkal inkább az, hogy ez inkább érződik egy vásári komédiának ahol egy apa, az ultravallásos fehér keresztényi família, egy félkegyelmű kisvárosi prédikátor, a család egyik barátja akinek ott se kéne lennie, egy vudu papnő  meg egy hitehagyott apáca mormolnak mindenféle imádságokat a lányok felé, majd megtörténik a baj, de ahogy lezárták az egészet, na ott volt az a pont ahol a fejemhez kaptam. Nem tagadom, hogy van pár tényleg ijesztő jelenete a résznek, de minden ilyenre jut nagyjából kettő rohadt kellemetlen. 

believer-ex.png

 

Az egész ott hasal tehát a legnagyobbat, hogy mindenáron nagyon látványos, nagyon hatásos és minél inkább próbáljon hajazni a filmre, de annyira érződik az izzadságszagú erőlködés, hogy ezeken a néző csak húzza a száját. A másik pedig amit meg kell említeni az a forgatókönyv. A készítők elárulták, hogy nem újraforgatni, hanem tisztelegni akarnak az eredeti film előtt. Na most akkor valamit nagyon benéztek, mert ez a film egy az egyben lemásolja az eredetit csak most két kislánnyal és még fele annyira sem ijesztő és hátborzongató módon akiket úgy száll meg a démon, mintha ez egy mindennapos tevékenység lenne a részükről. Példát vehettek volna mondjuk a 2005-ös Amityville remake-ről ami úgy volt egy jól sikerült film, hogy közben tisztelettel is adózott az eredeti film előtt, itt viszont a készítők a 2006-os Ómen hibájába estek. Egy szó mint száz, én értékelem, hogy Green próbált újítani és a filmet a 2023-as standerdekhez igazítani, csak sajnos közben elfelejtették, hogy milyennek is kéne egy ördögűzésről szóló filmnek lennie.

Technikai oldalról nézve sem jobb a helyzet. Az ördögűző rituálé mint mondtam maga a vicc kategória, de ahogy elnéztem magát a megszállotságot sem sikerült külsöségeiben jól ábrázolni.,A sminkeken valószínüleg frissen végzett OKJ-ok dolgozhattak annyira arcpirítóan bénán néznek ki, a démoni erők ábrázolása meg annyiből áll, hogy a lányok káromkodnak, a démon fel-le kapcsolgatja a villanyt és a múltbéli dolgaikkal zaklatja a szereplőket. Ennyi. Ez rohadt kevés, ilyet max egy Asylum féle ZS kategórás hasonszűrő filmtől várna el az ember. Emlékeztek az Ördögűzés Emily Rose üdvéért című filmre? Na, az egy 2005-ös film, de még 18 évvel később is olyan baromi hatásosan ábrázolja a megszállottságot, hogy az elképesztő. Itt viszont csak az érződik mintha ezeknél a részeknél egyszeráűen felcsapták volna a horrorklisék totál hülyéknek című könyvet és onnét kijegyzeteltek volna mindent amit csak lehetett.

exorcist-believer-new-header_width-800.png

 

Van benne néhány CGI jelenet is, szerencsére nem sok, de azokat sem dolgozták ki rendesen , sőt a kórházi látomás jelenet annyira bénán van megcsinálva, hogy majdnem felröhögtem tőle. 

Ami viszont némiképp menti a helyzetet az a színészgárda, Leslie Odom Jr. egy teljesen korrekt alakítást nyújt mint a lányáért küzdő, de saját lelkiismeretével is küzdő apa.

the-exorcist-believer-1024x587.jpg

 

A hitehagyott apácanővér szerepében Anne Dowd látható akit sokan a Szolgálólány Meséjének Lydia nénijeként ismerhetnek , és bár ő se alakít rosszul, de belőle meg sikerült egy karneváli bohócot csinálni a végére ahogy próbálja ő maga, mindenféle szakképzettség nélkül levezényelni a szertartást. 

x360.jpg

 

Illetve még az Angelát és Katherine-t alakító kislányok is egész jól elboldogulnak a szerepeikben , és láthatóan mindent bele is adtak amikor a megszállottságot kellett eljáttszaniuk . 

 

maxresdefault_47.jpg

 

Nos ők lennének azok akiket nem rossz nézni a vásznon. A maradék karaktergárda viszont csapnivaló, de ebben is van némi csavar azért. Ez a csavar pedig nem mást mint Ellen Burstyn aki bevallottan csak a pénzért vállalta a szerepet , de ez az alakításán egyáltalán nem látszódik meg. Ő ugyanis van olyan jó színésznő, hogy még az ilyen szerepeibe is mindent bele ad. A baj ott kezdődik ahogy a karaktert kezelik. Az egy dolog, hogy sok érdemi funkciója nincs a jelenlétének, de olyan vérciki és felhéborító mondatokat írtak neki, hogy az egyenesen sértő a karakterre nézve. Hogy ő azért nem lehetett ott a lánya ördögűzésén mert nem volt tagja a patriarchátusnak meg ilyenek. Már bocsánat, de senki nem olvasta át a szövegkönyvet, hogy utána jól fejbeverje azt aki ezeket kitalálta?

intro-1690301039.jpg

 

A többiek viszont tényleg csak agybajt tudnak okozni. Kezdve a fehér, gazdag külvárosi , ultravallásos keresztény anyukával Mirandával és apukával Tony-val akik már akkor ördögűzést javasolnak amikor még semmi durvább dolog nem történt a lányokkal, hogy aztán végül az apuka csessze szét az egész rituálét.

64c1787027a61b27aaca73e1_800x0xcover_qfjlmksl.jpg

 

Az egyház inkompetens ábrázolásán igazából meg már fel sem húzom magam. A félkegyelmű prédikátornak már a jelenléte is baromi irritáló, akárcsak a Stu nevű feleslegesen karakterén, a papnő meg, nos őszintén ő is minek kellett ide? Hogy így ábrázolják, hogy nem csak keresztényi módon lehet ördögöt űzni? Pedig pont, hogy attól lett egy katyvasz az egész, hogy a készítők mindkét vallás elemeit megpróbálták egyszerre mutatni a rituálé során. 

Na de akkor összegezve: A Hívő rossz film? Nos, rossznak rossz, de nem annyira mint amilyennek mindenhol elhordják. Az eretneknél mindneképpen jobb. Becsülendő, hogy Green próbált újítani, csak valahol nagyon félrementek a dolgok. Az első fele tényleg jól felépíti a cselekményt, csak a második fele süllyed egyre lejjebb a fertőben. Katarzis nagyon nincsen, pedig lehetett volna ha mint már mondtam apuka nem cseszi el az egészet, és kétségtelen, hogy a film próbálkozik, csak sajnos amit kapunk az nagyon kevés. Én eleve nem vártam, hogy felérjen Friedkin mesterművéhez, talán ezért sem ért akkora sokként amit láttam, de ez a film akkor is rossz. Trilógiát meg nem leeht rá építeni, mert ahhoz egy ennél sokkal komolyabb és összetettebb filmet kellett volna készíteni. Ebből megint csak max egy eretnek színtű folytatást tudnának kihozni, de abból is bőven elég volt egy darab film. A végső értékelésem egy erős 5/10 , de nem rakom egy helyre az olyan hulladék idei horrorokkal mint a Mumus, a Kopogás a kunyhóban  vagy a Micimackó horror.  Azoknál még ez is nézhetőbb. 

Nos ennyi voltam mára, a legközelebbig Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr3318235063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása