Movie Review - A besúgó

2022.05.18. 10:15

Sziasztok!

Ha magyar filmekre vagy sorozatokra terelődik a téma akkor általában mindenki egy jól ismert frázissal kezdi a mondanivalóját, ez pedig imégyen hangzik:

" Áh,én nem nézek magyar filmeket, de a Kontroll/ Üvegtigris ,az jó volt! "

Nos, sorozatok terén pedig így lehetne módosítani az alábbi kijelentést:

" Áh, én nem nézek magyar sorozatokat, de az Aranyélet, az jó volt! "

Tény, hogy manapság sokkal több magyar film és sorozat készül ami mindenképpen egy jó dolog, de, hogy ezeket milyen minőségben készítik el az már más tészta. Úgy érzem, hogy ha elkészül egy minőségi film vagy sorozat akkor arra egyből jön két tucatgyártott szemét. Persze kinek mi jön be és én maximálisan el tudom fogadni ha valakinek ezek is tetszenek, ha viszont valaki minőségi alkotásokat akar látni akkor azokat nem biztos, hogy a köztévés műsorkínálatok között fogja megtalálni, és ilyenkor teszi össze a két kezét az ember, hogy léteznek olyan szolgáltatók amiknek nem csak az a fontos, hogy háttérzaj sorozatokat készítsenek vasaláshoz vagy főzéshez, hanem tényleg minőségi tartalmakat készítsenek amiknek a részeit tűkön ülve várják a nézők. Egy ilyen közegbe robbant be a legújabb magyar sikerszéria amiről mostanában mindenki beszél, a besúgó! De vajon megérdemli a hype-ot amit kap? Nézzük meg!

abesugo_plakat_allo.jpg

 

A Besúgó egy 2022-es HBO Max-ra gyártott magyar sorozat amit egyszerre írt és rendezett az első filmes Szentgyörgyi Bálint. Műfajilag thriller/dráma és összesen 8 rész hosszúságú.

A történet 1986-ban játszódik mikor is már érezni az előszelét annak, hogy pár éven belül összedől a Szovjetunió és az egész kommunista rendszer aminek a látszatát persze a hatóságok igyekeznek minden erejükkel fenttartani. Dübörög a rockzene, nyugati áruk érkeznek fű alatt az országba, videókazettán nézik a csempészett filmeket és hódit a tangabugyi. Főszereplőnk Gergő egy fiatal vidéki srác aki éppen megkezdené egyetemi tanulmányait , ám még a vonaton megzsarolja őt az állambiztonság egyik embere, hogy információkat szivárogtasson ki egy fiatal forradalmárról, név szerint Száva Zsolt-ról, különben megeshet, hogy Gergő öccsének az életmentő gyógyszere egyszercsak elfogy.

vlcsnap-2022-05-17-11h57m53s377.png

 

A fiú aki elég bizonytalanul mozog az egyetemi környezetben így kénytelen lesz nagyon gyorsan, nagyon rövid idő alatt beépülni a Zsolt vezette mozgalomba miközben lehetőséget keres arra, hogy gyógyszert tudjon szerezni beteg öccsének, de lehetőleg ne is bukjon le egyik oldal tagjaink sem.

Ez a történet már így önmagában is fantasztikusan jól hangzik. Akik a 80-as évek Magyarországán voltak anno fiatalok azoknak egy hatalmas nosztalgiabomba lesz ez a sorozat,és lényegében ez az ami jórészt elviszi a hátán a sorozatot. A hangulatra egy rossz szót nem lehet mondani, ezen a téren a készítők mindent megtettek, hogy a sorozat a lehető legapróbb részletekig korhű legyen és ezen a téren csillagos ötöst érdemelnek. Viszont amire sokan panaszkodnak a sorozat kapcsán az a történelemhűség amit nem tudom, hogy mennyire lehet számonkérni elvégre a besúgó nem dokumentumfilm hanem egy valós élethelyzetbe ágyazott fiktív történet így nekem nem tisztem, hogy megítéljem ebből az aspektusból, elvégre én a 90-es években voltam gyerek, a hazai 80-as évekről maximum annyit tudok amennyit meséltek nekem róla vagy máshol láttam belőle. A másik kissé csalódáskeltő tényező az a rendezés és a forgatókönyv. A sorozat bitangerősen indít, majd egyre inkább lanyhul és kapunk pár olyan jelenetet is amik inkább egy Zs kategóriás akciófilmbe illenének de nem ide, a finálé meg nagyon megosztóra sikerült és nem is vagyok benne biztos,hogy azért mert szeretnék folytatni a történetet egy 2.évaddal vagy egy cliffhengeres lezárást szerettek volna folytatás nélkül. Ugyanakkor ezek mégsem szúrják nagyon a néző szemét mert a széria egész egyszerűen nézeti magát. Az első résztől az utolsóig nézeti magát, és ez egy magyar sorozat esetében hatalmas teljesítmény,

A hangulat mellett a látvány a másik részlet amire egy rossz szót sem lehet szólni. Az utcákon Ladák és Zsigulik döcögnek, a koliszobákat nem is nagyon kellett átrendezni mert azok nagyjából ma is ugyanúgy néznek ki mint akkor, a kocsmák olyan érzést váltanak ki a nézőből mintha ő is ott lenne abban a társaságban, a ruhák,Amerika mánia és még lehetne sorolni. Aki megszállott rajongója a 80-as éveknek azok el lesznek ájulva attól amit itt látnak.

vlcsnap-2022-05-17-12h00m15s665.png

 

Meg azért kapunk pár kikacsintást is a hazai szórakoztatóiparra, mint például mikor moziban nézik a Macskafogó-t.

vlcsnap-2022-05-17-12h04m10s925.png

Illetve érdemes pár szót említeni az akciójelenetekről is. Igen,kapunk némi akciót is,bár a legtöbbje inkább csak kergetőzés ami a fináléban csúcsosodik ki , a nagyobb verekedések is inkább csak csihi-puhik, durvább verekedéseket is csak két alkalommal kapunk és azok is inkább a negatív oldalról jönnek.

Na de akkor ha már itt tartunk akkor beszéljünk is a szereplőgárdáról. A Gerit alakító Váradi Gergely nagyon érzékletesen hozza az elveszett, kétségbeesett fiút aki egyszerre próbál meg teljesen ellentétes érdekeknek megfelelni és ez a sorozatban is szépen lett ábrázolva illetve a jelleme is jól lett árnyalva.

vlcsnap-2022-05-17-12h08m35s698.png

 

Mellette brillirozik még Thúróczy Szabolcs is a magát félelmetesnek és hatalmasnak képzelő ám valójában egy senki kis talpnyaló tartótiszt szerepében, és itt kell elmondanom, hogy ezt a szerepet neki találták ki. Gyakorlatilag mintha csak rá írták volna.

vlcsnap-2022-05-17-12h09m35s929.png

 

Aztán ott van még  a kolis haveri kör is akik ugyan nem lettek annyira mélyen megírva mint a főszereplők de minden jelenetüket öröm nézni annyira szórakoztatóak. A csempészárukkal seftelő és nőbolond Máté vagy a focista izomember Barna akit senki sem az eszéért szeret de mindketten halálszórakoztató figurák akik egyszerre viccesek de ha kell nagyon komolyak is tudnak lenni és a végig kitartanak egymás mellett amit bizonyos emberek kavarása mindenáron ki akar kezdeni.

vlcsnap-2022-05-17-12h01m21s813.png

 

De a főbb szereplők között is kiemelkedik a Zsoltot alakító Patkós Márton aki csak egy dolog, hogy úgy néz ki mint a fiatal Heath Ledger de fenomálisan hozza az erős, megingathatatlan, ugyanakkor bizalmatlan, önfejű és érzelmileg sokszor instabil vezető figurát akinek szerencsére a háttérsztorija sem lett szájbarágós vagy túltolt , hanem nagyon érzékletesen mutatja be,hogy ő nem holmi csempészett akciófilmekért teszi amit tesz. Egy nagyon hálás szerep remekül eljátszva.

vlcsnap-2022-05-17-12h01m11s404.png

 

Női oldalról nézve már kicsit szegényesebb a felhozatal, de ők sem rosszak csak nekik inkább a lelki támasz szerep jutott. Kata, Zsolt barátnője például nekem egyáltalán nem volt egy szimpatikus szereplő és igen Szász Júlia szép meg jól játszik de a karaktere olyan mély mint egy lábmosó és nem halad semerre, csak úgy van és Zsoltért aggódik.

vlcsnap-2022-05-17-12h03m33s612.png

 

Nála mondjuk egy fokkal érdekesebb a Szőke Abigél által játszott Judit aki a tipikus lázadó, énekes tinilányt testesíti meg , azt viszont nem lehet elvitatni, hogy remek hangja és elképesztő kisugárzása van.

vlcsnap-2022-05-17-12h05m04s968.png

 

De az olyan kisebb mellékszerepekben feltűnő színészek mint a Geri apját alakító Gyabronka József, vagy  a Kata apját játszó Mácsai Pál is remek alakítást hoznak, és nem lehet elmenni a fináléban Bognár Elvársat alakító Ördög Tamás mellett akit én nem tudom, hogy hogy találtak meg a szerepre de olyan nézése van amitől szó szerint belefagy a barnatrutyi az emberbe.

vlcsnap-2022-05-17-12h08m20s440.png

 

Ők lennének tehát a szereplők, mindegyikük kedvelhető a maga módján de érződik, hogy a mellékszereplőket annyira nem írták mélyre mint a főbb szereplőket. Egy dolog van viszont ami mellett nem tudok szó nélkül elmenni , az pedig az, hogy a sorozat a karaktereket nagyon végletesen kezeli. Úgy értem itt nincsenek köztes, átmeneti vagy semleges karakterek, aki nem a mozgalom tagja az automatikusan KISZ-es, aki meg nem KISZ-es az meg Zsolték csapatának a tagja, vagy pedig szintén besúgó. Nem mondom, hogy ez feltétlenül baj csak fura.

És végül a zenék. Arra sem lehet egy rossz szó sem. Ugyan néha felcsendül egy-egy külföldi sláger is mint a Forever Young vagy a You Spin Me Around de főképp inkább magyar dalokat hallhatunk olyan előadóktól mint a Piramis, Edda, KFT, Prognózis és még lehetne sorolni. Opening dalnak pedig tökéletesebbet nem is lehetett volna választani a Mocskos Időknél az Európa Kiadótól és a hozzá tartozó videó is szemet gyönyörködtető.

Ez lenne tehát a besúgó ami szerintem teljes mértékben megérdemli a hype-ot amit kap. Nem hibátlan alkotás és teljesen érthető ha valaki számonkéri a történelemhűséget, de már az is kisebb csodaszámba megy , hogy egy ilyen erős és önmagát nézető magyar sorozat elkészülhetett. A sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, hogy már 61 országban vetítik szintén hatalmas sikerrel. A végső értékelésem egy erős 9/10 és nagyon remélem, hogy Szentgyörgyi Bálintról még sokat fogunk hallani, talán egy, a Fenyő gyilkosságot feldolgozó sorozat kapcsán is, mert ha valaki akkor neki sikerülhet. A besúgót mindenkinek csak ajánlani tudom aki szereti a bűnügyi thrillereket de mindenki más is nyugodtan belekezdhet.

Ennyi voltam mára, Sziasztok!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr9517834283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása