Sziasztok!

Tudjátok vannak azok a fajta írok akiknek a munkássága annyira meghatározó, hogy a műfaja mit képviselnek ma nem tartana ott ahol tartana. Elég csak megemlíteni például Tolkien nevét és máris mindenkinek beugrik Középfölde, Mordor vagy éppen Mória bányái, Frank Herbert Dűnéje pedig a science-fiction műfaj egyik ékköve,H.P Lovecraft pedig eme két műfajt keverte zseniális módon.

Stephen King munkássága a horror és a dráma műfaj egyik alapköve és akinek művei sokszor mélyebb jelentéssel bírnak mint amik elsőre látszanak hiszen elég csak a Carrie vagy a Tortúra filmekre gondolni és máris beugrik a női őrület ábrázolása, az Állj mellém! egy drámaibb történet a barátságról és a felnövésről míg a Kedvencek Temetője ahogyan OW Zoli is megfogalmazta a halál elfogadásának és a továbblépésnek a nehézségeit mutatja be. Persze nem minden könyve tartozik a jó kategóriába, a Cujo például egy dögunalmas ásításmaraton amilyet ritkán látni. Viszont az évek alatt sajnos egy általánosan elfogadott ténnyé vált, hogy ha nem is lehetetlen de King műveiből elég nehéz jó filmes adaptációt csinálni. A Cujo, az új Setét Torony vagy a szintén új Carrie vagy a Tűzgyujtó sajnos mind a rossz filmek táborát erősítik ellenben ott van az eredeti Carrie, a Tortúra, az eredeti Kedvencek Temetője vagy a mind a mai napig legjobb King adaptációként számontartott Halálsoron vagy a Remény Rabjai.

King könyvei mindig is jó alapokat nyújtottak arra, hogy valaki hozzájuk nyúljon és 2017-ben ennek apropóján  el is készült az AZ ami mind a kritikus és a nézők közében is hatalmas sikert aratott és megmutatta, hogy igen is lehet jó filmet csinálni egy King könyből. Idén pedig végre elérkezett a film 2. része is és vajon az is lett olyan jó mint az első rész? Lássuk csak!

it_chapter_two_ver4_xlg.jpg

 

Maga az egész AZ eleve két részesnek lett tervezve ami egy jó ötlet volt hiszen az eredeti 1990-es film pont azért volt sokszor követhetetlen mert egyszerre futott mind a gyerek és a felnőtt szereplők szála. Andres Muschiette viszont két részre bontotta a könyv cselekményét így még az első részben a gyerekek voltak a főszereplők addig itt már a film a 27 évvel későbbi cselekményeket veszi alapul a már felnőtt gyerekekkel.

A történet szerint 27 évvel járunk az első film cselekményei után, a gyerekek a fogadalomtétel után szétszéledtek Derry-ből , maguk mögött hagyva a múltat és mára mind sikeres és gazdag emberek lettek Mike-ot kivéve aki a városban maradt, hogy felkészüljön ha a rémisztő és démoni bohóc Pennywise ismét visszatérne. A démoni bohóc ugyanis 27 évente tér vissza az emberek közé , másfél évig kell táplálkoznia és utána ismét 27 évre elalszik. Viszont Mike kivételével senki sem emlékszik Pennywise-ra mikor is egy brutális homofób támadás következményeképpen a bohóc visszatér,hogy újabb gyerekeket kebelezzen be vagyis eljött az idő az egyesülésre.

ca9bcd8f-5276-4afc-9a9f-f05f8878fcff-1309160_itchaptertwo_571766.jpg

A Vesztesek klubja újra összeáll, hogy ezúttal egyszer és mindenkorra végezzenek a gonosz bohóccal ami azonban nem olyan egyszerű mint gondolták ugyanis mindannyiuknak szembe kell nézniük a múlttal, a múlt fájdalmaival és a saját félelmeikkel amiket Pennywise kíméletlenül ellenük is fordít, hogy eltántorítsa őket a küldetésüktől.

Szóval ahogyan az első részben is a film elég pontosan követi a könyv cselekményeit miközben a para és horrorfaktort is rendesen feltekerték az eredeti filmhez képest ami mai szemmel inkább groteszk mint ijesztő viszont Tim Curry Pennywise-a elviszi a hátán az egész filmet. Mikor kijött az első trailer a híres öregasszonyos jelenettel már akkor lehetett sejteni, hogy ez a film nem fog szarozni és mint könyvadaptáció tényleg remekül sikeredett viszont a forgatókönnyvel már sajnos akadnak hibák. Először a film nem igazán tud mit kezdeni a karakterekkel, legalábbis ha azok egymás társaságában vannak. Míg a gyerekszereplők képesek voltak elhitetni a nézővel, hogy tényleg összetartanak addig itt valahogy nem hiteles az egész, legalábbis ahogy folyamatosan hátrálnak ki az egészből én nem éreztem, hogy ez  ugyanaz a Vesztesek klubja mint azelőtt. A színészek közt konkrétan semmi kémia sincs, a szerelmi szál Beverly-Bill és Benközött annyira hiteltelen és összecsapott, hogy az megöli az egészet. Emellett a felnőtt Henry szálat is nyugodtan ki lehetett volna hagyni vagy ha mindenképpen kellett bele akkor akár ő is lehetett volna a bohóc áldozata.

it26.jpg

 

Nem értem mi szükség volt arra, hogy még ő is rondítsa a dolgokat. Mindezek mellett a film vége is eléggé elnyújtott illetve ami nagyon fájt, hogy igaz megpróbálták megmagyarázni és belerakni Pennywise eredetét de ezt meg csak egy homályos flashback jeleneten belül mutatják meg de nagyon keveset közölnek konkrétan a nézővel. Ugyanakkor a film metafórája azaz a szembenézés a gyerekkori félelmekkel remekül átjött.

03a035cd-fe2f-494a-829a-7570f7bb6bdb-screen-shot-2019-08-30-at-114640-am.png

 

Viszont a rendező úr most is kiváló munkát végzett csak hát ugye a forgatókönyv sikerült elég felemásra.

Ugyanakkor a látványra ezúttal sem lehet panasz és igen tudom, sok kritikában hallottam és olvastam, hogy a CGI szörnyek inkább nevetségesek mint ijesztőek de őszintén szólva én láttam már rosszabbakat is mint amik itt voltak szóval annyira nem zavartak de azt ne mondja nekem senki, hogy a sütikből kikelő démonivadékok vagy az életre kelt szobor nem volt para! Plusz a vége felé sok ijesztő jelenetnél, főleg a levágott fejnél nekem speciel a Gonosz Halott 2 ugrott be (szeretem a Gonosz Halott filmeket) így ezeket fel tudtam fogni egy jófajta kis horror vígjáték elemként akárcsak a kutyát vagy a test nélküli lábakat.

it17-640x408.jpg

Viszont a humor másik fele nos hát......hát igen abban igazat adok másoknak. Ne értsetek félre semmi bajom azzal, hogy ha egy horrorban vannak poénok vagy poénos jelenetek de ezeket illik a helyükön és a megfelelő mértékben kezelni de itt nagyon nem tudták azokat kezelni. Mikor már a 20.-ik meleg vagy kurvaanyázós poén megy na azoknál már én sem tudtam őszintén mosolyogni. Kár mert kevesebb is elég lett volna belőlük. Illetve maga Pennywise még mindig olyan groteszk módon durván néz ki, hogy az tényleg ijesztő, ismét pacsi jár a sminkeseknek illetve a végén látható vérfürdő is elég impozánsan néz ki.

Aztán a színészek. Azt tényleg meg kell hagyni, hogy elég impozáns szereplőgárdát kapunk és akik tényleg hasonlítanak a gyerekkori önmagukhoz és habár a kémia nem működik közöttük de még így is jól teljesítenek. Igaz Eddie és Mike karaktere eléggé a háttérbe szorul a főszereplő trió azaz James McAvoy, Jessica Chastain és Bill Hader mellett.  Viszont köztük is vannak különbségek mert míg McAvoy tényleg jól játszik addig  Chastain és Hader mellette is kitűnnek.

Jessica Chastain Beverly-e egy mélyen sérült női karakter akit egész életében csak megaláztak a férfiak, kihasználták és bántották így sosem tudott igazán érvényesülni viszont a többiekkel együtt a karaktere rengeteget erősödik  a film folyamán és nem mellesleg a színésznő remek a szerepben ,látszik rajta, hogy rohadtul élvezte a forgatást és szerintem tényleg sokkal jobb választás volt a szerepre mint Amy Adams akivel anno versengett a szerepért.

d6izwxrxsaavbgn-1200x640.jpg

 

Bill Hader pedig már a film előtt közönségkedvencé vált a Berry című sorozattal (amúgy abszolút jogosan) és ahogyan a fiatal Richie úgy most ő szórja a poénokat és ezzel sokszor el is lopja a filmet mert tényleg vannak beszólásai amik rohadtul viccesek viszont a másik felük tényleg felesleges volt.

it_chapter_two_bill_hader_publicity_still_h_2019.jpg

 

És persze Bill Skarsgard ezúttal is egy olyan brutál erős alakítást hoz Pennywise-ként ami valószínüleg még sokáig a munkássága dísze lesz bár a gyerek smink nélkül is képes elég ijesztő lenni, elég csak megnézni a Castle Rock első évadát hozzá. A Skarsgard családba amúgyis valamiért érthetetlenül sok színésztehetség gén jutott.

pennywise_face_in_it_chapter_two.jpg

 

Viszont minden hibája ami a forgatókönyv-ből ered én mégis baromira élveztem a filmet, igaz nem olyan jó mint az első rész de tökéletesen melléilleszthető mert ez a két film így együtt adja meg azt az érzést amit a könyv olvasása során éreztem. Viszont feltennék egy kérdést:

MAGYARORSZÁGON TÉNYLEG ENNYI HÜLYE VAN VAGY CSAK TETTETIK?

Ugyanis drága "hazafias fotelkommentelőink" meleglobbinak titulálták a filmet az elején lévő 2 BASZOM MP-ig tartó csókjelenetet miatt és az egész filmet egy meleglobbi filmnek titulálták miatta. MOST KOMOLYAN CSAK NÁLUNK ÉL ENNYI RETARDÁLT? És azt hiszitek,hogy viccelek de rohadtul nem bár szerintem aki ezt kitalálta az nem olvasta a könyvet mert abban is ugyanúgy benne van,persze lehet ezeknek magyarázni vagy nem fogja érdekelni őket vagy nem fogják fel bár érdekes, hogy a Downtown Abbey film trailerén senki sem akadt ki pedig ott is van egy csókolózó meleg pár. Vagy csak akkor kell erre kiakadni ha egy amcsi filmben van benne?

ILLETVE, HOGY AZ ILYEN HÜLYÉK MIÉRT JÁRNAK MOZIBA EGYÁLTALÁN......(mögöttem lévő társaság btw....)

 

Na de vissza a filmhez! Szóval az AZ 2.része habár nem ér fel az elsőhöz de számomra még így sem volt csalódás mert engem remekül elszórakoztatott, élveztem nézni a filmet, a látvány remek akárcsak a színészek csakhát ugye a forgatókönyv...azon még lehetett volna kicsit dolgozni. Részemről adok neki egy 8/10-et de van egy olyan érzésem, hogy ez a film sajnos nem lesz rajta a 2019 legjobb filmjei listámon az év végén. Viszont talán egy másik bohóc......

j_1.png

 

Sziasztok!

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr4915066410

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása