Sziasztok!

Palacsintaxx küldött nekünk egy kritikát a Bastard című animéról szóval köszönjük szépen,és most ti is elolvashatjátok. Jó Szórakozást hozzá!

UI: Bocs hogy nem tettem be azt a rengeteg képet amit küldött,lusta voltam mindet egyenkét berakosgatni. De azért remélem a lényeg így is átjön!

bastard.jpg

 

Sziasztok!
Palacsintaxx vagyok, és a mai nap egy igazán különleges animét szeretnék nektek bemutatni,még a hőskorszakból. 90-es évek eleje, pontosan 1992-1993 között futott ez az ova ,amely a Bastard címet viseli.
Előre bocsátom, ezt az egy animét, angol szinkronnal nézzétek meg, mivel igazán élvezetesre sikeredett a szinkron. A hangok kiválóak, a varázslatok megvalósítása pedig remekül hangzik.


Bastard

Műfaját tekintve egy horror, fantasy ,kaland,vígjáték anime amely ezen műfajok legjobb tulajdonságait gyűrja össze. A főhös egy igazán tökös karakter. Olyan tulajdonságokkal felruházva, ami a mai animékben teljes mértékben a feledés homályába veszett . Erős, bátor, agyontápolt mint Songoku,a szövege pedig lehengerlő. A nők pedig oda vannak érte, de nem azért ,mert ügyetlen és szerencsétlen, hanem azért mert férfias mint Kenshiro a Hokuto no Ken c anime főszereplője.
Az anime egy posztapokaliptikus világban játszódik, az emberi civilizáció bukása után járunk pár ezer évvel.A történet egy rövid monológgal kezdődik, melyben a narrátor elmeséli, hogy ez a káosz és mágia kora. Négy baljós kinézetű hadvezér beszél a világ meghódításáról, tervük, hogy a sötét "Istennőt" felébresszék,amely az előző korszakból maradt hátra.Ha sikerrel járnak, akkor semmi és senki sem állíthatja meg őket.


 


Mint olvashatjátok, alapvetően a kezdet nem tér el a többi animétől. Ismét kapunk egy gonosz istennőt, akit felakarnak támasztani a követői. A feltámasztásához négy pecsétet kell feltörni, amelyet különböző városok alá rejtettek el, ezekközül már egyet el is foglalt az ellenség, egyet pedig ostromolnak. Most jön az első érdekessége az animének. Rengeteg utalás van a metal együttesekre. Igen :P a mágiák nevei ,a városok nevei, és egykét tárgy neve is utal valamelyik korábbi nagy együttesre. Pl: Judas városa – Judast Priest
                                             Metallicana-Metallica
                                             Anthratax-Anthrax

és még sorolhatnám tovább a végtelenségig. Na jó azért odáig nem, mivel sajnos egy 6 részes ováról beszélünk.

A történet elején megismerkedhetünk Yokoval aki egy igen szemrevaló fiatal leányzó,és egy kisfiúval is akit Luche-nak hívnak. A részek alatt ők lesznek a történet főszereplői, bár a fiú kicsit másként mint gondolnánk.

 



A történet elején a éppen Metallicana városát ostromolják, és a bukás szélén áll. Csak egy valami mentheti meg a várost. Egy titkos varázs ,amit csak vészhelyzetben használhat a főpap lánya Yoko.
Régen 15 évvel ezelőtt Dark Schneider a világ leggonoszabb és legerősebb mágusát legyőzte 5 ember, köztük Yoko apja a főpap,és elzárták a lelkét egy kisfiú testébe. Más lehetőségük nem volt, mivel Dark Schneider  halhatatlan. Ahhoz hogy megmentség a várost, most az ő erejére van szükségük. Természetesen ami ilyenkor szokott lenni a varázsige ,és a pecsét feloldásához egy szűz lány csóka kell. Yokora esik a választás mint megtudjuk az elején nem akarja megcsókolni a fiút, igaz közben körülötte mészárolnak, erőszakolják a nőket, de hát őt ugye ez nem érdekli, egyszerűen túlságosan is égető dolog egy kis fiút megcsókolni. Azért a végső pillanatban mégis megtörténik a csók. Na de láss csodát nem történik semmi :P  És mint Songoku a dragonball Z ben, átalakul Luche Dark Schneiderré. Azzá aki leakarja igázni a világot, muhahahahaha.

 

 

image010_1.jpg

A főpap megkérdezi a lányát, hogy Yoko történt valami korábban amiről tudnia kellene -e?
Yoko válasza az, hogy mégis ,hogy képzeli hogy mer ilyet kérdezni,őőő 100% ig szűz, azaz hmm na jó igazság szerint 80%
:D, azért a pecsét végül mégis megtörik. Megjelenik Dark Schneider  teljes pompájában, meztelenül, mivel ugye a kisfiú ruhái elszakadnak a felnőtté válás folyamatában. Viszont első lépéseként nem a várost akarja megmenteni, szimplán megölni a főpapot aki korábban elzárta, össze is csapnak. A csatát viszont megzavarja egy másik mágus ,megsérti Dark Schneider  szép arcát. Ezekután természetesen pusztulnia kell a mágusnak :D és mindenkinek aki az útjába áll. Itt kezdődik a történetünk.


Dark Schneider egy hatalmas arc, csak pár ízelítő a beszólásaiból:"here is an invariable rule in men's battles, it states: 'An ugly, macho guy can never beat an intelligent, popular, slender and handsome hero.' Your fate was sealed when you showed up with your ugly face. " /magyar ford:Van egy örökszabály a férfiak közti csatában, ami azt állítja hogy : Egy ocsmány,macsó srác soha nem győzhetle egy intelligens,népszerű,karcsú és jóképű hőst.A sorsod már akkor megpecsételődött amikor idetoltad az ocsmány pofád./
Vagy itt van egy másik gyöngyszem tőle : "Diamon, you bloodless fool, you forgot the most important rule of combat! You're the ugly, macho bad guy! Everyone knows the macho bad guy can't win, especially when he's fighting the exceptionally handsome and popular main character!"
ford:/Diamon, te vértelen bolond, elfelejtetted a küzdelem legfontosabb szabályát! Te egy ocsmány, macsó rosszfiú vagy! Mindenki tudja, hogy a macsó rosszfiú nem tud győzni.Különösen akkor, amikor egy kivételesen jóképű és népszerű főszereplővel harcol!

image012.jpg

image014.jpg

image016.jpg

image018.jpg

 

 

 

 

 És még sorolhatnám. Az anime sok ecchi jelenetet tartalmaz. Természetesen nem a félreérthető: hopp véletlenül elesem és a nemesebb szervemmel a combjaid között landolok ,de mégsem szexellek meg fajtából. Símán letépik a nő ruháját, jön egy nyálka és leeszi róla stb. Alapvetően maga az anime brutális. Legalább annyira mint a Berserk c remek alkotás. Rajzolása mai szemmel is gyönyörű. A harci jelenetek kidolgozottsága kíváló. A karakterek mozgása fantasztikus, minden apró részletre ügyeltek. Komolyan mondom, nincs tele CGI-vel, kézzel rajzolt,de tényleg remek. Nézzétek meg és meglátjátok.

image036_1.jpg

 

 

 

 


A karakterek kidolgozottsága remek, a női főszereplőket pedig leginkább a Golden Boyhoz tudnám hasonlítani. Sőt annál is reálisabban és szebben vannak megrajzolva.
Az anime mint mondtam rengeteg fantasy elemet tartalmaz. Vannak benne varázstárgyak, rengeteg különböző varázslat. A varázslatok elsütése, "nyugati módon történik" értsd az előbbi megjegyzésem úgy, hogy amikor varázsol és szaval , nem ilyen rúna körös sz*r jelenik meg előtte, hanem símán a mágia pl egy gömbvillám , vagy tűzgolyó kezd formálódni a kezében. Mint Baldurs Gate játékban, vagy Elder Scrolls számítógépes játékban stb.
Találhatóak benne értelemmel rendelkező varázskardok, és elementálok,sötét elfek, szép nők,vámpírok,vérfarkasok,élőholtak,sárkányok, várak, lovagok ütős főgonoszok, akikből árad a tesztoszteron,de emellett intelligensek is.

 

 

 

image044_1.jpg


Sőt az egyik főellenség határozottan Gutsra emlékeztet a Berserkerből, megmerem kockázatni hogy Guts dizájnját innen kölcsönözték.

image066.jpg


Technikai megvalósításra nem lehet panasz, kíváló. A történet szórakoztató, izgalmas, egy percre sem ül le. Sajnos mint korábban írtam csak 6 rész készült belőle, és nem lett folytatása. Az okát nem tudom ,hogy miért. Így sajnos a vége lezáratlan maradt. A manga viszont folytatódik tovább. Az egész világon hatalmas rajongó táborral rendelkezik egyaránt az anime és a manga is.
Egy olyan korszak terméke mind a kettő, amikor még nem nyomták tele fanservicével az animét. A karakterek normálisak, normális életcéllal. Letisztult vilégképpel. Nincsennek benne fölös jelenetek. Nem nyivákolnak összevissza a női főszereplők.
Mindenkinek ajánlom aki szereti a dark fantasykat,vagy azoknak akik valami normálisabbra vágynak mint a mai anime áradat. Már elég régi az anime ,mint mondtam 1992-es ezért nem biztos, hogy megtaláljátok.
norbi_anime ftp szerveréről elérhető, google a te barátod. Ott ráadásul angolul tudod megnézni. Ismétlem angolul különösen ajánlott. Bízz bennem :D

Összegzés a végére:
Pozitívom:      
                         -Erős ,jól kidolgozott karakterek
                         -jó sztory
                         -remek szinkronhangok/legalábbis angol verzióhoz/
                         -szép látvány
                         -izgalmas történet
                         -fantasy életérzés
                         -meglepő fordulatok
                         -vér és humor
Negatívum:
                         -pocsék zene
                         -rövid
                         -keveset tudhatunk meg a világból
                        
Értékelésem:

                         Hmm nehéz dolog ez. Végig olvasva a kritikám ,kicsit talán elfogultnak tűnhetek, hisz kiemeltem , hogy a mai animék számomra nem felelnek meg. Természetesen aki a hiper szuper CGI-t szereti,és a jelenleg futó animéket mint pl a Sword art Online ,és kortársait talán kevesebbre értékeli ezt mint én. Azért őket is arra kérem ,hogy adjanak egy esélyt neki 6*20 perc nem sok. Egy próbát megér.  Összességében 8,5/10 adok neki, a -1 pont a zene és a rövidsége miatti levonásból adódik. A maradék 0,5 pedig azért ,hogy ne kötekedjetek az értékelésével :P amúgy legszívesebben 10/10 et adnék, de nincs tökéletes anime a világon, és mindenkinek egyedi az ízlése.

 

Ui: bocsi a képek miatt, de ezeket két részből kockáztam ki, lusta voltam:D ez van, de így legalább kevés a spoiler :P

A bejegyzés trackback címe:

https://animemangapalota.blog.hu/api/trackback/id/tr515116894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.03.04. 21:25:40

köszi hogy kiraktad, hmm semmi baj:P báár így nem olyan szép mint korábban volt :D látszódnak rajta a hiányosság jelei ahonnan kimaradtak a képek :D

mykola · http://megosztanam.blog.hu/ 2013.03.04. 23:48:54

Poénos anime az nem vitás, Darshu pedig egy hatásos karakter.
Bár az egyes helyek/karakterek nevei meg egy-két monológ miatt inkább vicces és nem egy teljesértékű dark fantasy.

"Találhatóak benne értelemmel rendelkező varázskardok...
SZÉP NŐK... " :D ez aztán jó volt.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.03.05. 00:28:10

@mykola: hmm én nem is mondtam hogy teljes értékű darkfantasy, már csak azért sem lehet az mivel a karakterek kidolgozására, és a történet felvázolására nem volt elég idő, most picit jobban utána néztem, és kiderült hogy 8 részesre tervezték, de ha a mangát végig olvasod, te is látod, hogy inkább a dark fantasy kategóriába illik bele legjobban. Még ha más egyéb elemek is megtalálhatóak benne.

zriff 2013.03.08. 10:15:37

Nagyon jónak tűnik,felkeltetted az érdeklődésemet.
Csak egyet nem értek, milyen rúnakörös valamiről beszélsz? Nekem így a fullmetal alchemist ugrik be erről, azt meg nem nevezném rossznak varázslás terén.

Palacsintaxx · http://raven01988.wordpress.com/ 2013.03.08. 10:47:04

@zriff: ha megnezed a japan animeket,az ilyen fantwsy magias vackokat,a varazslatoknal ,mindig valami runakkal teli kor jelenik mega avarazslo korul,plusz mg hulye mozgas is tarsul hozza. mig az europai,amerikai jatekokban a varazslatok kepzesenek latvanya teljesn mas,alalaban elszavalasbol all, s pl a tuzgolyo a kezbenn azonnal kepzodik. nezz meg egy forgotten realmses jatekot, vagy ega elderscollst,vagy gothicot vaggy barmi mas nyugati jatekot,filmet es hasonlitsd ossze egy japan animevel,jatekkap Z elcastlastt pl hold tunderes dolog,vagy hmm tower of duraga ez utobbi cimben nem vagyokk biztos,de ott is ilyen. illetve itt nem gagyi tornyokat kell megmaszni stb,mas a felepitese az egesznek. bocsi a helyesirasii hibakert de erinto keppernyon vagyok,es itt memm mindig reagal toklesen.
süti beállítások módosítása